Continui seria de retete chinezesti cu acest sos de prune minunat, pe mine m-a cucerit din prima cand l-am servit cu Rata Peking(urmeaza si reteta in 2 zile) la workshop-ul de bucatarie chinezeasca organizat de Andreea's Chinesefood. Sincera sa fiu, am gustat dupa asta Rata Peking si la restaurant chinezesc, sa vad diferenta - si nu m-a impresionat asa mult cum a fost la workshop, poate si din cauza acestui sos de prune. Nu va puneti pe tanjeala daca nu aveti condimentul "5 arome", voi da in pasi o lista de mirodenii combinate care il pot inlocui. Dar cel mai mult imi place sa marinez si sa servesc carnea cu sos de prune, are o aroma foarte faina, putin sarat, este usor acru si dulceag, culoare frumoasa.
Sa incercati niste pulpe de pui marinate cu sos de prune si sos de soia, sunt ceva nemaipomenit de bun, copiii mei le devoreaza efectiv.
In general se recomanda sa faceti sosul din prune mai acrisoare, gen corcoduse sau prunele turcesti/grecesti care se gasesc la supermarket(cu ele am facut reteta de mai jos, se gasesc tot anul). Se poate adapta reteta si la prunele romanesti, numai sa nu fie foarte dulci. In functie de soiul de prune poate sa difere usor si gustul sosului dar nu mult.
Il puteti face in portii mici si pastrati la frigider si 2-3 luni, inchis in borcan mai ermetic. Sau in debara, asa cum se pastreaza orice gem sau dulceata, daca faceti rezerve mai mari. Eu zic sa incercati putin, si daca va place sau continuati cu o cantitate mai mare. Dar chiar daca nu va place imediat asa gol, sa stiti ca folosindu-l la marinarea carnii va veti schimba parerea.