Pilaf uzbek (Plov)
Una din cele mai populare rețete din țările Asiei Centrale, mai ales Uzbekistan (de unde îi vine și numele), plov-ul este mâncare de bază dar și mâncare tradițională servită și la evenimente speciale. Rețete sunt o mulțime, eu am învățat să fac această rețetă de bază și de vreun an nu mai fac altfel, pilaful este atât de bun că de fiecare dată parcă mi se pare că am mânca continuu din el.
Încercați neapărat rețeta, nu este grea deloc, doar vă ia mai mult timp să fiarbă și să se pătrundă - așteptarea se merită din plin.
Carnea ar fi bine să fie amestec de vită și oaie - eu fac doar cu carne de vițel, dar cred că se poate să puneți și porc/pui.
Ingrediente
●
Carne de vițel
500 g
sau amestec oaie+vițel, sau numai oaie
●
Morcovi
2 buc
morcovi mai mari
●
Orez - bob rotund
1 pahar
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
●
Frunză de dafin
2 buc
opțional puteți adăuga boia de ardei dulce și o mirodenie specifică plov-ului - barbaris - aici nu se găsește, deci îl omiteți
●
Sare, piper
1 lingura
după gust
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pregați toate ingredientele, spălați și curățați legumele, la fel și carnea.
Pas 2
Apoi toate le tăiați:
- morcovii și ceapa julien;
- carnea cubulețe medii.
Pas 3
Încindeți bine un ceaun cu ulei, adăugați ceapa și amestecând periodic o căliți până începe să se rumenească.
Pas 4
Apoi adăugați carnea, amestecați bine și lăsați vreo 10 minute să se călească împreună cu ceapa.
Pas 5
Adăugați morcovii, amestecați bine periodic și lăsați să se călească încă 10 minute.
Pas 6
Turnați 2 pahare de apă (același pahar cu care veți măsura și orezul) - amestecați și lăsați până începe să fiarbă.
Pas 7
Când începe să fiarbă potriviți de sare, piper, adăugați și restul mirodeniilor.
Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet sub capac minim o oră - sau până este moale carnea.
Boabele negre în poză sunt barbarisul - mi-a fost adus de o bună cunoștință chiar de la sursă.
Dar de multe ori fac și fără el, nu este obligatoriu să-l folosiți.
Pas 8
Cât timp fierbe carnea trebuie să pregătiți orezul - obligatoriu spălat în minim 7-8 ape, până apa devine limpede. Pe urmă îl lăsați așa în apă, cam o oră.
Pas 9
După ce a fiert carnea adăugați orezul (scurs de apă) în ceaun - și mare atenție - nu se amestecă nimic. Lăsați așa orezul să fie deasupra și apa cam 1 cm deasupra lui, legumele și carnea rămân jos.
Pas 10
După ce fierbe, faceți focul mic și observați că în 10-15 minute orezul începe să se umfle, îl mai neteziți puțin cu o lingură și adânciți în el cățeii de usturoi.
Pas 11
Încă peste 10 minute observați că orezul ar trebui să absoarbă apa de deasupra. Dacă îl gustați este puțin al dente, nu chiar fiert tare.
Atunci opriți focul, puneți un capac deasupra pe ceaun și lăsați pilaf-ul minim 30 de minute, maxim o oră să se pătrundă.
Pas 12
După acest timp îl serviți - luați cu lingura din toată adâncimea ceaunului, să ajungeți până la legume și carne.
Merge bine cu salată de legume proaspete sau murături.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(6-7 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (7 voturi)