Pilaf uzbek (Plov)

Pilaf uzbek (Plov)

Una din cele mai populare rețete din țările Asiei Centrale, mai ales Uzbekistan (de unde îi vine și numele), plov-ul este mâncare de bază dar și mâncare tradițională servită și la evenimente speciale. Rețete sunt o mulțime, eu am învățat să fac această rețetă de bază și de vreun an nu mai fac altfel, pilaful este atât de bun că de fiecare dată parcă mi se pare că am mânca continuu din el.

Încercați neapărat rețeta, nu este grea deloc, doar vă ia mai mult timp să fiarbă și să se pătrundă - așteptarea se merită din plin.

Carnea ar fi bine să fie amestec de vită și oaie - eu fac doar cu carne de vițel, dar cred că se poate să puneți și porc/pui.

Ingrediente

Carne de vițel
500 g
sau amestec oaie+vițel, sau numai oaie
Morcovi
2 buc
morcovi mai mari
Ceapă (mare)
2 buc
   
Orez - bob rotund
1 pahar
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
opțional puteți adăuga boia de ardei dulce și o mirodenie specifică plov-ului - barbaris - aici nu se găsește, deci îl omiteți
Sare, piper
1 lingura
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Pregați toate ingredientele, spălați și curățați legumele, la fel și carnea.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 1
Pas 2

Apoi toate le tăiați:

- morcovii și ceapa julien;

- carnea cubulețe medii.
 

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 2
Pas 3

Încindeți bine un ceaun cu ulei, adăugați ceapa și amestecând periodic o căliți până începe să se rumenească.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați carnea, amestecați bine și lăsați vreo 10 minute să se călească împreună cu ceapa.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 4
Pas 5

Adăugați morcovii, amestecați bine periodic și lăsați să se călească încă 10 minute.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 5
Pas 6

Turnați 2 pahare de apă (același pahar cu care veți măsura și orezul) - amestecați și lăsați până începe să fiarbă.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 6
Pas 7

Când începe să fiarbă potriviți de sare, piper, adăugați și restul mirodeniilor.

Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet sub capac minim o oră - sau până este moale carnea.

Boabele negre în poză sunt barbarisul - mi-a fost adus de o bună cunoștință chiar de la sursă.

Dar de multe ori fac și fără el, nu este obligatoriu să-l folosiți.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 7
Pas 8

Cât timp fierbe carnea trebuie să pregătiți orezul - obligatoriu spălat în minim 7-8 ape, până apa devine limpede. Pe urmă îl  lăsați așa în apă, cam o oră.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 8
Pas 9

După ce a fiert carnea adăugați orezul (scurs de apă) în ceaun - și mare atenție - nu se amestecă nimic. Lăsați așa orezul să fie deasupra și apa cam 1 cm deasupra lui, legumele și carnea rămân jos.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 9
Pas 10

După ce fierbe, faceți focul mic și observați că în 10-15 minute orezul începe să se umfle, îl mai neteziți puțin cu o lingură și adânciți în el cățeii de usturoi.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 10
Pas 11

Încă peste 10 minute observați că orezul ar trebui să absoarbă apa de deasupra. Dacă îl gustați este puțin al dente, nu chiar fiert tare.

Atunci opriți focul, puneți un capac deasupra pe ceaun și lăsați pilaf-ul minim 30 de minute, maxim o oră să se pătrundă.

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 11
Pas 12

După acest timp îl serviți - luați cu lingura din toată adâncimea ceaunului, să ajungeți până la legume și carne.

Merge bine cu salată de legume proaspete sau murături.

Poftă Bună!

Pilaf uzbek (Plov) - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

Daniela B.
Daniela B. 30 Jul 2019, 08:36

Apa nu scade, ramane destul pentru orez ca sa se umfle?

lena
Elena (lena) Daniela B. 30 Jul 2019, 08:53

Pai da, nu lasati sa fiarba asa intens ca sa scada mult. La foc mic si cu capac, totul ramane in oala :)

N
Natalia Chiriac (N) 19 Oct 2017, 14:46

Foarte gustos

Poza mea pentru rețetă:
LucianUrsu425
Lucian Ursu (LucianUrsu425) 24 May 2016, 17:36

nu mi-a reusit ,sa rasfiert ca tot timpu 

irinaremesh
irinaremesh 24 Jul 2015, 00:12

Varianta fara carne dar cu ardei kapia! Am urmat intocmai instructiunile si mi-a. Iesit un orez nelipicios, nesfaramicios ca cel chinezesc! Multumesc Lena, cu retetele tale am devenit gospodina! 🍴🍲

Poza mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 21 Jul 2015, 16:24

Foarte gustos si ușor de facut doar trebuie respectati Pașii , eu puțin  am redus din ulei. Dar recomand cu încredere sa se facă!!! Cel mai reușit plov :)

Poza mea pentru rețetă:
Alina Heering
Alina Heering 01 Apr 2015, 17:35

Pana sa descopar site-ul tau Lena eram chiar nepriceputa in bucatarie. La inceput,facand retete dupa pasii indicati de tine,nu prea imi iesea mie mancarea. Insa am invatat ceva pe parcus si sfatuiesc doamnele,domnisoarele,domnii si flacaii sa fie foarte atentie la fiecare pas din reteta iar rezultatul va fi excelent. Acest orez este incredibil de bun eu am mai bagat in el ciuperi murate si patrunjel concelat deasupra am pus parmizan. Foarte bun ❤️❤️❤️

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 27 Jan 2015, 21:04

Foarte gustos pilaful acesta. Eu l- am facut cu cotlet de porc pt ca oaie nu mănâncă toți din casa dar voi face altădată. Nu am mai avut cum sa fac poza si in farfurie😄

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 24 Jan 2014, 02:33

Am uitat dovada,si desigur si castravetii iam facut tot dupa reteta ta am facut

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 25 Nov 2013, 17:19

Buna. Sa dau exemplu ca sunt parolista. Am facut si cu carne de oaie asa ca postez. Mult mai bun. (pilaful). Multumesc de tot.

Poza mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 30 Jun 2012, 17:18

Reteta a aparut pe site la tanc, era in meniul zilei si de cum am vazut aceasta varianta, nu am ezitat sa o incerc, intr-adevar are un gust excelent ( eu totusi am adaugat si putin chimion, este si el un condiment specific plovului uzbek), si in plus, orezul nu s-a lipit deloc de fundul cratitei , nu stiam acest truc. Am primit laude.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile