Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc

Kleftiko - friptura de carne cu legume, in stil grecesc

Veti observa ca o reteta de kleftiko  grecesc exemplar nu exista, chiar si in Grecia la 3 taverne din aceeasi localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare data! Dar macar am observat ca se poate regla reteta dupa cum va place si tot va fi cu arome grecesti, oricum delicioasa. Regula principala in orice Kleftiko este sa folositi carne de miel, dar....am mancat si in combinatii cu carne de vitel, porc, pui. Era si una cu telemea, se poate si asa varianta, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmeaza sa mai experimentez si va zic daca imi iese ceva ok.

Asa ca va arat o reteta de kleftiko simpla si fara prea multe fitze, o puteti regla si schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vitel, dar cartofii si legumele, marinada, as zice ca sunt obligatorii. O puteti face intr-o tava de cuptor adanca cu capac, de yena, de lut - iese minunat si de cele mai multe ori o gatesc anume asa.

Dar o puteti pune in cuptor la pungi de pergament individuale si asa le serviti direct cu ele. Au un farmec interesant cand sunt servite, o iesire din rutina si intriga - de fapt o banala friptura cu carne si cartofi dar ametita cu arome grecesti si servita mai altfel.

Ingrediente

Ceafa de porc
700 g
alegeti niste carne mai grasa - de porc, miel, pui, vitel, etc.
Ceapa (mare)
1 buc
Usturoi(catei)
4 buc
Ardei gras
2 buc
Lamaie
0.5 buc
Cartofi
1 kg
cam 8 cartofi de marime medie
Ulei de masline
100 ml
Vin alb demisec
100 ml
Rosii
2 buc
Oregano uscat
2 lingurite
Sare
1 linguri
Piper negru macinat
0.25 lingurite

Pasi de urmat

1

Asa cum am mentionat la ingrediente - alegeti orice carne va place dar sa fie putin mai grasa, de exemplu - ceafa de porc, miel, vitel, pulpe de pui, etc.

2

O taiati cubulete cam de 2x2cm.

3

Mutati carnea intr-un bol si adaugati:

- usturoiul tocat marunt;

- ceapa taiata bucati mari;

4

- ardeii taiati bucati mari - recomand sa alegeti unii mai colorati, asa va fi mancarea mai frumoasa;

5

- zeama de la o jumatate de lamaie;

6

- uleiul de masline si vinul alb demisec;

7

- 1 lingurita de  oregano;

- 1 lingura de sare;

- 0.25 lingurita piper macinat.

8

Amestecati bine toate ingredientele cu carnea, acoperiti bolul cu capac si puneti la frigider pentru 2 ore, sa se marineze bine.

9

In acest timp nu uitati sa curatati si spalati cartofii.

10

Acum puteti alege sa faceti toata mancarea intr-o singura tava sau s-o puneti in pungi de pergament, individual pentru fiecare portie.

Eu va arat cum faceti cu pergamentul, deci:

- taiati 4-6 bucati de hartie pentru copt/pergament, cam de marimea unei tavi clasice de cuptor;

11

- in mijlocul fiecarei foi puneti 1-2 cartofi taiati cubulete medii, le presarati putin oregano si sare deasupra;

12

- peste cartofi puneti 1/4 sau 1/6 parte din carnea marinata cu tot cu legume;

13

- taiati rosiile felii si in fiecare punga cu carne puneti 2 felii deasupra;

14

- strangeti bine hartia in forma de punga si legati cu o sfoara de bucatarie;

15

Deci, eu am facut 4 pungi si le-am aranjat intr-o tava simpla de cuptor.

16

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora.

Daca nu faceti in pungi de pergament, pur si simplu puneti carnea marinata cu legumele si cartofii intr-o tava adanca de cuptor. Aranjati deasupra felii de rosii, acoperiti cu capac si puneti 1 ora in cuptor la 200 de grade.

17

Dupa aceasta ora desfaceti pungile si mai lasati inca 20 de minute la cuptor, asa deschise.

Daca faceti in tava mare, doar dati capacul jos si la fel mai lasati inca 20 de minute la cuptor.

18

Dupa acest timp serviti mancarea cat este fierbinte/calda, cu niste masline bune si o salata greceasca clasica.

Pungile de pergament le-am taiat putin marginile cu o foarfeca si am servit asa direct pe farfurie la fiecare.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (4-6 portii)
Timp de preparare: 100 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Andra P
Andra P 06 sep 2018, 07:08

Este excelenta aceasta reteta si foarte usor de preparat. Seamana la gust cu o musaca dar este mult mai usoara. Multumesc pentru blog - sunteti o adevarata sursa de minunatii culinare!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Andra P 06 sep 2018, 09:50

Cu mare drag si sa aveti pofta buna! 😘

carab?manuela995
carab? manuela (carab?manuela995) 13 sep 2018, 10:57

Am gatit aceasta retea wekendul trecut! Este foarte, foarte buna! Un amestec condimente, un pic acrisoara de la zeama de lamaie! Foarte buna si ușor de facut...

Am sărit peste partea cu marinatul din lipsa de timp. Am turnat vinul peste carnea taiata, am pus sare si un pic de cimbru si am lăsat asa pt vreo 15 min cat a durat curatatul si taiatul legumelor! Si am facut friptura in tava yena cu capac! O recomand tuturor celor care vor sa isi surprinda in mod placut cu o cina pe membrii familiei.

Felicitări Lena.... astept in continuare rețetele tale!(poza nu am ca s-a mâncat prea repede... poate data viitoare)

Nota mea pentru reteta: