Veti observa ca o reteta de kleftiko grecesc exemplar nu exista, chiar si in Grecia la 3 taverne din aceeasi localitate ne-au servit cu totul altfel de fiecare data! Dar macar am observat ca se poate regla reteta dupa cum va place si tot va fi cu arome grecesti, oricum delicioasa. Regula principala in orice Kleftiko este sa folositi carne de miel, dar....am mancat si in combinatii cu carne de vitel, porc, pui. Era si una cu telemea, se poate si asa varianta, dar pe mine nu m-a impresionat atunci, urmeaza sa mai experimentez si va zic daca imi iese ceva ok.
Asa ca va arat o reteta de kleftiko simpla si fara prea multe fitze, o puteti regla si schimba carnea de porc cu cea de pui, miel sau porc/vitel, dar cartofii si legumele, marinada, as zice ca sunt obligatorii. O puteti face intr-o tava de cuptor adanca cu capac, de yena, de lut - iese minunat si de cele mai multe ori o gatesc anume asa.
Dar o puteti pune in cuptor la pungi de pergament individuale si asa le serviti direct cu ele. Au un farmec interesant cand sunt servite, o iesire din rutina si intriga - de fapt o banala friptura cu carne si cartofi dar ametita cu arome grecesti si servita mai altfel.