Sarmale

Sarmale

Este reteta romaneasca de sarmale, cu varza acra, multa carne si putin orez. Am invatat s-o fac aici in Romania, fiind indispensabile pe orice masa de sarbatori. Sunt foarte bune calde, cu smantana sau iaurt.

Ingrediente

Varza murata(intreaga)
2 kg
O varza mare cu frunze subtiri sau 2 mici.
Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
Orez
100 g
Ceapa alba
2 buc
Apa
150 ml
Piper negru
0.5 lingurite
Cimbru uscat
0.25 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Bulion de rosii
300 ml
De casa sau cumparat, daca este mai gros il dizolvati cu putina apa - sa fie mai lichid.
Costita afumata de porc
300 g

Pasi de urmat

Pas 1

Varza acra se spala bine si se desface de frunze, daca este foarte sarata si acra lasati-o in multa apa vreo 2-3 ore, si mai schimbati apa periodic.

Sarmale - Pas 1
Pas 2

Tocati carnea(sau cumparati carne tocata), spalati orezul si il puneti peste carne.

Sarmale - Pas 2
Pas 3

Ceapa o curatati si o caliti in ulei. O adaugati peste orez, apoi piperul, sarea, si 2-3 linguri de bulion.

Amestecati bine toata compozitia. Apoi adaugati 150 ml de apa si bateti bine umplutura de carne, ca sa incorporeze apa si sa se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul sa se umfle bine la fierbere, inainte sa-l cuprinda carnea.

Sarmale - Pas 3
Pas 4

Taiati cotoarele la foile de varza, partile subtiri ale foii le portionati uniform pentru a inveli sarmalele.

Sarmale - Pas 4
Pas 5

Deci am pregatit foile pentru sarmale si umplutura.

Sarmale - Pas 5
Pas 6

Cotoarele de varza si resturile de varza, care au ramas dupa ce ati portionat foile, le tocati marunt.

Sarmale - Pas 6
Pas 7

Taiati bucati medii costita de porc afumata.

Sarmale - Pas 7
Pas 8

Intr-un ceaun de 4-5 l, puneti la fund un strat de varza tocata, putina costita si 2-3 linguri de bulion de rosii.

Sarmale - Pas 8
Pas 9

Formati sarmalele si le aranjati peste stratul de varza tocata, costita si bulion.

Sarmale - Pas 9
Pas 10

Peste stratul de sarmale iarasi puneti un strat de varza tocata, costita si bulion de rosii.

Asa continuati sa faceti straturile de sarmale si varza/costita/bulion pana umpleti ceaunul.

Sarmale - Pas 10
Pas 11

Turnati apa clocotita cat sa acopere ultimul strat(Acesta trebuie sa fie stratul de varza/costita/bulion) si puneti la fiert.

Fierbeti 2 ore la foc mic, apoi inca o ora la foc foarte mic(ca sa se coaca bine).

Sarmale - Pas 11
Pas 12

Sarmalele le serviti cu smantana, alaturi de varza cu costita.

Pofta Buna!

Sarmale - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 51

IonStanescu579
Ion Stanescu (IonStanescu579) 30 Dec 2020, 14:10

Nota mea pentru reteta:
CVaz
CVaz 03 Sep 2019, 16:11

Cu ce se poate inlocui carnea de porc ca sa iasa gustoase? Se poate carne de pasare?

 Daca le fac la cuptor, cat timp trebuie tinute, la ce temperatura, si in ce fel de vas? Multumesc mult!

lena
Elena (lena) CVaz 03 Sep 2019, 16:17

Iese bine cu orice carne, numai sa fie mai grasa, sau mai adaugati ulei in plus in sarmale.

Eu le fac cel mai des la cuptor, in oala de lut sau tuci mai gros.

CVaz
CVaz Elena (lena) 03 Sep 2019, 16:20

Multumesc mult!

Si se tine tot 3 ore la cuptor? La ce temperatura?

Alina P.
Alina (Alina P.) 03 Jun 2019, 21:55

Bună seara. Am doar cratiță de inox. Cum este mai bine sa le gătesc pe aragaz sau în cuptor? Dacă folosesc varză proaspătă o opăresc și este același proces în rest? Mulțumesc mult! Sunt minunate rețetele 😘

lena
Elena (lena) Alina (Alina P.) 05 Jun 2019, 11:58

In inox mai bine la cuptor, da in rest 😉

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:00

Mie imi place sa mai adaug in sarmalute si niște ciuperci calite . 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Dec 2013, 06:08

Buna dimineata.Acesta e "ceaunul" in care fac eu sarmalele. Il pun pe o plita destul de groasa ,plus, o tigla (se vede putin),si aproape 2 ore trec pana sa inceapa sa fiarba. Toata "operatiunea", dureaza cam 6-7 ore,dar ies f. bune. Dar vreau sa va spun despre aceste sarmale ca nu stiu daca am mancat mai bune vreodata. Am respectat reteta ad-literam, cu adaugarea uneu bucati mici de costita in fiecare sarmala. NEMAIPOMENITE. Mi-a fost prea pofta sa astept pana de Craciun si a trebuit sa testez varza daca e ok. Nu? Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 17 Feb 2012, 19:44

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 11 Jan 2012, 20:17

Sarmalutele sunt o bunatate, nu te mai saturi mancand !!!  Mai ales cele de deasupra, bine rumenite la cuptor. 

Poza mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 03 Jan 2012, 15:41

 

Poza mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Dec 2011, 18:18

Tocmai am mancat prima portie! Imi plac mult desi imi era teama ca va fi multa carne si putin orez... dar sunt perfecte. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vero79
veronica (vero79) 21 Feb 2009, 10:41

sunt foarte bune as manca in fiecare zi atat de mult imi plac

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile