Sarmale

Sarmale

Este rețeta românească de sarmale, cu varză acră, multă carne și puțin orez. Am învățat s-o fac aici în România, fiind indispensabile pe orice masă de sărbători. Sunt foarte bune calde, cu smântână sau iaurt.

Ingrediente

Varză murată (întreagă)
2 kg
O varză mare cu frunze subțiri sau 2 mici.
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
   
Orez
100 g
   
Ceapă albă
2 buc
   
Apă
150 ml
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Cimbru uscat
0.25 lingurite
   
Sare
0.5 lingurite
   
Bulion de roșii
300 ml
De casă sau cumpărat, dacă este mai gros îl dizolvați cu puțină apă - să fie mai lichid.
Costiță afumată de porc
300 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Varza acră se spală bine și se desface de frunze, dacă este foarte sărată și acră lăsați-o în multă apă vreo 2-3 ore, și mai schimbați apa periodic.

Sarmale - Pas 1
Pas 2

Tocați carnea(sau cumpărați carne tocată), spălați orezul și îl puneți peste carne.

Sarmale - Pas 2
Pas 3

Ceapa o curățați și o căliți în ulei. O adăugați peste orez, apoi piperul, sarea, și 2-3 linguri de bulion.

Amestecați bine toată compoziția. Apoi adăugați 150 ml de apă și bateți bine umplutura de carne, ca să încorporați apa și să se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul să se umfle bine la fierbere, înainte să-l cuprindă carnea.

Sarmale - Pas 3
Pas 4

Tăiați cotoarele la foile de varză, părțile subțiri ale foii le porționați uniform pentru a înveli sarmalele.

Sarmale - Pas 4
Pas 5

Deci am pregătit foile pentru sarmale și umplutura.

Sarmale - Pas 5
Pas 6

Cotoarele de varză și resturile de varză, care au rămas după ce ați porționat foile, le tocați mărunt.

Sarmale - Pas 6
Pas 7

Tăiați bucăți medii costița de porc afumată.

Sarmale - Pas 7
Pas 8

Într-un ceaun de 4-5 l, puneți la fund un strat de varză tocată, puțină costiță și 2-3 linguri de bulion de roșii.

Sarmale - Pas 8
Pas 9

Formați sarmalele și le aranjați peste stratul de varză tocată, costiță și bulion.

Sarmale - Pas 9
Pas 10

Peste stratul de sarmale iarăși puneți un strat de varză tocată, costiță și bulion de roșii.

Așa continuați să faceți straturile de sarmale și varză/costiță/bulion până umpleți ceaunul.

Sarmale - Pas 10
Pas 11

Turnați apă clocotită cât să acopere ultimul strat(Acesta trebuie să fie stratul de varză/costiță/bulion) și puneți la fiert.

Fierbeți 2 ore la foc mic, apoi încă o oră la foc foarte mic(ca să se coacă bine).

Sarmale - Pas 11
Pas 12

Sarmalele le serviți cu smântână, alături de varză cu costiță.

Poftă Bună!

Sarmale - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 52

nicma
nicma 08 Jan 2025, 13:29

Rețeta e că cea pe care o știu de la bunica. Sarmalele ies foarte bune.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
IonStanescu579
Ion Stanescu (IonStanescu579) 30 Dec 2020, 14:10

Nota mea pentru rețetă:
CVaz
CVaz 03 Sep 2019, 16:11

Cu ce se poate inlocui carnea de porc ca sa iasa gustoase? Se poate carne de pasare?

 Daca le fac la cuptor, cat timp trebuie tinute, la ce temperatura, si in ce fel de vas? Multumesc mult!

lena
Elena (lena) CVaz 03 Sep 2019, 16:17

Iese bine cu orice carne, numai sa fie mai grasa, sau mai adaugati ulei in plus in sarmale.

Eu le fac cel mai des la cuptor, in oala de lut sau tuci mai gros.

CVaz
CVaz Elena (lena) 03 Sep 2019, 16:20

Multumesc mult!

Si se tine tot 3 ore la cuptor? La ce temperatura?

alina beschea
alina beschea 05 Jul 2015, 19:46

Super bune. Felicitari si multumesc pt reteta!

Nota mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:00

Mie imi place sa mai adaug in sarmalute si niște ciuperci calite . 

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 11 Dec 2013, 06:08

Buna dimineata.Acesta e "ceaunul" in care fac eu sarmalele. Il pun pe o plita destul de groasa ,plus, o tigla (se vede putin),si aproape 2 ore trec pana sa inceapa sa fiarba. Toata "operatiunea", dureaza cam 6-7 ore,dar ies f. bune. Dar vreau sa va spun despre aceste sarmale ca nu stiu daca am mancat mai bune vreodata. Am respectat reteta ad-literam, cu adaugarea uneu bucati mici de costita in fiecare sarmala. NEMAIPOMENITE. Mi-a fost prea pofta sa astept pana de Craciun si a trebuit sa testez varza daca e ok. Nu? Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 17 Feb 2012, 19:44

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cori
Cori 11 Jan 2012, 20:17

Sarmalutele sunt o bunatate, nu te mai saturi mancand !!!  Mai ales cele de deasupra, bine rumenite la cuptor. 

Poza mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 03 Jan 2012, 15:41

 

Poza mea pentru rețetă:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Dec 2011, 18:18

Tocmai am mancat prima portie! Imi plac mult desi imi era teama ca va fi multa carne si putin orez... dar sunt perfecte. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile