Sarmale

Sarmale

Este rețeta românească de sarmale, cu varză acră, multă carne și puțin orez. Am învățat s-o fac aici în România, fiind indispensabile pe orice masă de sărbători. Sunt foarte bune calde, cu smântână sau iaurt.

Ingrediente

Varză murată (întreagă)
2 kg
O varză mare cu frunze subțiri sau 2 mici.
Carne tocată amestec (vită/porc)
1 kg
   
Orez
100 g
   
Ceapă albă
2 buc
   
Apă
150 ml
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Cimbru uscat
0.25 lingurite
   
Sare
0.5 lingurite
   
Bulion de roșii
300 ml
De casă sau cumpărat, dacă este mai gros îl dizolvați cu puțină apă - să fie mai lichid.
Costiță afumată de porc
300 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Varza acră se spală bine și se desface de frunze, dacă este foarte sărată și acră lăsați-o în multă apă vreo 2-3 ore, și mai schimbați apa periodic.

Sarmale - Pas 1
Pas 2

Tocați carnea(sau cumpărați carne tocată), spălați orezul și îl puneți peste carne.

Sarmale - Pas 2
Pas 3

Ceapa o curățați și o căliți în ulei. O adăugați peste orez, apoi piperul, sarea, și 2-3 linguri de bulion.

Amestecați bine toată compoziția. Apoi adăugați 150 ml de apă și bateți bine umplutura de carne, ca să încorporați apa și să se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul să se umfle bine la fierbere, înainte să-l cuprindă carnea.

Sarmale - Pas 3
Pas 4

Tăiați cotoarele la foile de varză, părțile subțiri ale foii le porționați uniform pentru a înveli sarmalele.

Sarmale - Pas 4
Pas 5

Deci am pregătit foile pentru sarmale și umplutura.

Sarmale - Pas 5
Pas 6

Cotoarele de varză și resturile de varză, care au rămas după ce ați porționat foile, le tocați mărunt.

Sarmale - Pas 6
Pas 7

Tăiați bucăți medii costița de porc afumată.

Sarmale - Pas 7
Pas 8

Într-un ceaun de 4-5 l, puneți la fund un strat de varză tocată, puțină costiță și 2-3 linguri de bulion de roșii.

Sarmale - Pas 8
Pas 9

Formați sarmalele și le aranjați peste stratul de varză tocată, costiță și bulion.

Sarmale - Pas 9
Pas 10

Peste stratul de sarmale iarăși puneți un strat de varză tocată, costiță și bulion de roșii.

Așa continuați să faceți straturile de sarmale și varză/costiță/bulion până umpleți ceaunul.

Sarmale - Pas 10
Pas 11

Turnați apă clocotită cât să acopere ultimul strat(Acesta trebuie să fie stratul de varză/costiță/bulion) și puneți la fiert.

Fierbeți 2 ore la foc mic, apoi încă o oră la foc foarte mic(ca să se coacă bine).

Sarmale - Pas 11
Pas 12

Sarmalele le serviți cu smântână, alături de varză cu costiță.

Poftă Bună!

Sarmale - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

vero79
veronica (vero79) 21 Feb 2009, 10:41

sunt foarte bune as manca in fiecare zi atat de mult imi plac

Nota mea pentru rețetă:
miutacristina
Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 02 Sep 2009, 12:44

iami iami arata super am sa le incerc,pot si cu varza  dulce?

lena
Elena (lena) Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 02 Sep 2009, 15:02

Da, se poate si cu varza dulce, numai sa fie oparita putin, ca la reteta de sarmale ucrainesti

miutacristina
Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 02 Sep 2009, 16:20

ms mult lena.sti retete de tort cu piscoturi?am nevoie de ea si nu o stiu

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 02 Sep 2009, 17:04

Sunt destul de simple, poti sa te inspiri din reteta de tiramisu, daca ceva mai vorbim pe forum

Mary
Mary 19 Feb 2010, 23:06

Multumesc pentru reteta!!! foarte bune si usor de facut...recomand.

Biank
Biank 17 Nov 2010, 22:45

foarte tari retetele...chiar mi-au iesit ...si credeti-ma sunt anti talent la gatit.....

am o intrebare cum adik 0,5 lingurite ...adik juma de lungurita nu?....sa fiu sigura nu de alta..mersi

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Biank 17 Nov 2010, 22:49

Da, 0.5 lingurite sunt - jumatate de lingurita.

Ellena
Elena (Ellena) 30 Nov 2010, 22:04

pt aceasta reteta numai buna de sarbatorile ce se aproprie!

Mery75
Mery75 28 Dec 2010, 22:34

Super sarmalute, asa le fac si eu. Esti o femeie deosebita. Iti urez un AN NOU FERICIT si multa sanatate. Daca nu te superi esti din MOLDOVA? Asa cred dupa retete. Te sarut si la cat mai multe postari. Imi sunt indispensabile.

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Dec 2011, 18:18

Tocmai am mancat prima portie! Imi plac mult desi imi era teama ca va fi multa carne si putin orez... dar sunt perfecte. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 03 Jan 2012, 15:41

 

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 11 Jan 2012, 20:17

Sarmalutele sunt o bunatate, nu te mai saturi mancand !!!  Mai ales cele de deasupra, bine rumenite la cuptor. 

Poza mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 17 Feb 2012, 19:44

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
mariana370
mariana370 14 Sep 2012, 00:11

Le voi incercat curand mai astept putin pana se acreste varza !! 

tiki
tiki 11 Dec 2013, 06:08

Buna dimineata.Acesta e "ceaunul" in care fac eu sarmalele. Il pun pe o plita destul de groasa ,plus, o tigla (se vede putin),si aproape 2 ore trec pana sa inceapa sa fiarba. Toata "operatiunea", dureaza cam 6-7 ore,dar ies f. bune. Dar vreau sa va spun despre aceste sarmale ca nu stiu daca am mancat mai bune vreodata. Am respectat reteta ad-literam, cu adaugarea uneu bucati mici de costita in fiecare sarmala. NEMAIPOMENITE. Mi-a fost prea pofta sa astept pana de Craciun si a trebuit sa testez varza daca e ok. Nu? Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
larisa92
larisa92 28 Apr 2014, 01:24

si cimbru unde vine bagat ?? .. sau cand ?

lena
Elena (lena) 28 Apr 2014, 08:21

La pasul 3, in umplutura.

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:00

Mie imi place sa mai adaug in sarmalute si niște ciuperci calite . 

Poza mea pentru rețetă:
muresh
muresh 20 Dec 2014, 22:12

De la mine ai 9/10;cum doamne feri ai uitat de marar!?

Nota mea pentru rețetă:
OanaPavel
OanaPavel 19 Jan 2015, 21:14

Am facut si eu sarmale pentru prima data!mi-au iesit dupa reteta ta de nota 10!foarte gustoase si bune!

Nota mea pentru rețetă:
OanaPavel
OanaPavel 19 Jan 2015, 21:15

Cum pot sa postez o poza cu sarmalele facute?

lena
Elena (lena) 21 Jan 2015, 13:31

Aveti buton de atasare poze.

OanaPavel
OanaPavel 21 Jan 2015, 14:06

Oky,se vede ca de pe telefon nu se poate!am sa incerc de pe comp.

irina11
irina11 23 Apr 2015, 20:35

dar daca vreAu sa le coc in cuptor cit timp,la ce temp

?

lena
Elena (lena) 24 Apr 2015, 13:39

Eu le coc cam 2 ore la 150-200 grade, apoi inca vreo 2 ore la 50-100 grade, si la urma le las in cuptorul fierbinte - daca am timp de seara pana dimineata. Asta ar fi varianta in care sarmalele se topesc in gura. Si le coc in vas de lut.

In mod normal, mai simplu, 2 ore la 150-200 grade le-ar fi cam suficient.

irina11
irina11 24 Apr 2015, 16:53

CU CAPAC DEASUèRA?MS

lena
Elena (lena) 24 Apr 2015, 16:54

Da, sigur.

irina11
irina11 24 Apr 2015, 16:57

MERSI MULT

irina11
irina11 30 Apr 2015, 13:20

dar morcov nu se pune?

irina11
irina11 30 Apr 2015, 13:28

si vreau sa pun si niste kiperi umpluti se poate?

lena
Elena (lena) 30 Apr 2015, 13:34

In Romania nu prea se pune morcov, dar este optional. Puteti umple si ardeii, bineinteles.

alina beschea
alina beschea 05 Jul 2015, 19:46

Super bune. Felicitari si multumesc pt reteta!

Nota mea pentru rețetă:
RRaluca
RRaluca 12 Oct 2015, 20:58

Buna seara. Lena, cand bagi sarmalele la cuptor, oala de lut trebuie sa fie acoperită sau nu? Mulțumesc

lena
Elena (lena) RRaluca 12 Oct 2015, 20:59

Sigur ca se acopera.

iulianaH
iulianaH 02 Nov 2015, 10:31

Buna ziua,

Sunt foarte, foarte multumita de aceasta reteta. Am incercat-o si sarmalele au fost bune, bune! Si asta tinand cont de faptul ca sunt un adevarat dezastru in bucatarie! Acum voi avea un pic mai mult curaj sa gatesc. Multumesc mult!

Nota mea pentru rețetă:
GabrielaP.
GabrielaP. 07 Apr 2016, 15:25

Salut, am si eu o  mica intrebare. Ce pot face cu varza care mi-a ramas de la sarmale, eu sunt in Danemarca si am cumparat o varza murata de la magazin! Mi-a ramas ceva varza si nu as vrea sa o arunc ! Ma gandesc sa o tai marunt si sa o pun intr-un borcan (ca varzari), dar nu stiu cum sa procedez ! Sa o pun cu un pic de apa si sare, sa o pun cu ulei si piper ... nu stiu. Multumesc anticipat pentru raspuns! :)

lena
Elena (lena) 07 Apr 2016, 15:40

Eu de obicei o congelez, si o puteti folosi la alta tura de sarmale. Sau da, maruntita, amestecata eventual cu putin ulei si pastrata la frigider.

GabrielaP.
GabrielaP. 08 Apr 2016, 21:33

Nu am foi frumoase de lucrat pentru alte sarmale, dar e bine de stiut ca stau bine si la congelator, sa stii ca am facut reteta de sarmale in vas roman, doar ca am calit 2 cepe medii cu 2 morcovi potriviti, si nu am avut 800 gr de carne tocata, am avut doar 500 gr, dar au iesit foarte bune, Eu aveam de mult timp vasul cumparat, doar ca imi era frica sa il folosesc, nu stiam cat trebuie lasat in apa, dar am gasit raspunsul in reteta ta! :) ... Esti o super femeie, BRAVO ! 

Alida
Alida 23 Dec 2016, 11:54

Oala de lut se tine in cuptor cu capac sau fara capac?

Multumesc

DanielAdrianOlaru906
Daniel Olaru (DanielAdrianOlaru906) Alida 23 Dec 2016, 12:26

O ora cu capac, apoi fara, ca sa se rumeneasca si sa se adauge apa.

ChrisRubin448
Chris Rubin (ChrisRubin448) 24 Jun 2017, 13:45

...ai uitat sa pui cimbrul din lista de ingrediente...

tiki
tiki 24 Jun 2017, 22:54

Cum ? Scrie  cimbru uscat 0,25 lingurite.

IonStanescu579
Ion Stanescu (IonStanescu579) tiki 25 Dec 2020, 15:32

un sfert =1/4 = 0,25

tiki
tiki Ion Stanescu (IonStanescu579) 27 Dec 2020, 21:31

Nu inteleg de ce-mi scrieti. Eu am raspuns  lui Chris Rubin care a scris ca Lena nu a trecut la ingrediente cimbru. Si am zis: Cum? scrie ,0,25 lingurite.(adica e trecut). Atat. In fine. Sarbatori fericite. (poate nu am plasat bine comentariul sa se vada ca e raspuns.)

Alina P.
Alina (Alina P.) 03 Jun 2019, 21:55

Bună seara. Am doar cratiță de inox. Cum este mai bine sa le gătesc pe aragaz sau în cuptor? Dacă folosesc varză proaspătă o opăresc și este același proces în rest? Mulțumesc mult! Sunt minunate rețetele 😘

lena
Elena (lena) Alina (Alina P.) 05 Jun 2019, 11:58

In inox mai bine la cuptor, da in rest 😉

CVaz
CVaz 03 Sep 2019, 16:11

Cu ce se poate inlocui carnea de porc ca sa iasa gustoase? Se poate carne de pasare?

 Daca le fac la cuptor, cat timp trebuie tinute, la ce temperatura, si in ce fel de vas? Multumesc mult!

lena
Elena (lena) CVaz 03 Sep 2019, 16:17

Iese bine cu orice carne, numai sa fie mai grasa, sau mai adaugati ulei in plus in sarmale.

Eu le fac cel mai des la cuptor, in oala de lut sau tuci mai gros.

CVaz
CVaz Elena (lena) 03 Sep 2019, 16:20

Multumesc mult!

Si se tine tot 3 ore la cuptor? La ce temperatura?

IonStanescu579
Ion Stanescu (IonStanescu579) 30 Dec 2020, 14:10

Nota mea pentru rețetă:
nicma
nicma 08 Jan 2025, 13:29

Rețeta e că cea pe care o știu de la bunica. Sarmalele ies foarte bune.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: