Somon la cuptor, cu sparanghel

Somon la cuptor, cu sparanghel

Am pregatit deja de 2 ori acest somon la cuptor in ultimele 2 saptamani, a avut mare succes la toata familia, chiar si copiii l-au savurat si mi-au facut complimente. Cautam o reteta simpla ca sa utilizez cumva sapranghelul cules din gradina noastra, iar acest somon la cuptor cu sparanghel mi s-a parut optiunea cea mai simpla, interesanta si sanatoasa.

Pentru mine este important ca somonul se face la cuptor impreuna cu sparanghelul, deci nu trebuie sa le gatesc separat. In plus, procesul este foarte rapid, deci aveti nevoie de un calcul destul de fix cand va asezati la masa. Somonul si sparanghelul trebuie servite cam imediat dupa coacere, daca le lasati mai mult de jumatate de ora, se schimba textura - somonul devine sec, iar sparanghelul prea moale.

In rest, recomand aceasta mancarica de somon la cuptor(poate si fara sparanghel) cu mare incredere, arata foarte bine, gustul este deosebit si chiar merita sa aveti in vedere reteta.

Ingrediente

File de somon proaspat
1 buc
un file mediu, pentru aproximativ 4 portii
Sparanghel
500 g
Ulei de masline extravirgin
50 ml
Sare
2 lingurite
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Unt
100 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Patrunjel verde
1 legatura
Usturoi (catei)
2 buc
Lamaie
1 buc

Pasi de urmat

1

In primul rand pregatiti toate ingredientele pentru reteta - pestele trebuie curatat de solzi, spalat si bine sters cu servetele sau prosoape de hartie.

La sparanghel eu rup doar capetele lemnoase, este foarte simplu - doar presati usor in capete si de unde se rupe, acolo e deja fraged si comestibil.

2

Asa continuati pana verificati toate tijele de sparanghel.

Cu un cutit ar fi mai repede sa le taiati pe toate o data, dar riscati sa pierdeti din el, sau sa lasati parti lemnoase neverificate.

3

Acum asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor.

Puneti in ea sparanghelul si il stropiti bine cu ulei de masline.

4

Amestecati cu mainile, pentru ca tot sparanghelul sa fie acoperit cu ulei.

5

Mutati tijele de sparanghel pe lateralele tavii, iar in mijloc aranjati bucatile de somon pregatit dinainte.

Pestele il puneti cu pielea in jos.

6

Pregatit repede sosul de unt aromat - intr-un bol puneti untul moale(eu il tin 30 secunde la microunde si este suficient), adaugati patrunjelul tocat marunt, usturoiul pisat, zeama de la jumatate de lamaie, 1 lingurita de sare si putin piper macinat.

7

Amestecati bine toate ingredientele cu o furculita.

8

Ungeti bine cu acest sos aromat pestele si sparanghelul din tava.

9

Cealalata jumatate de lamaie o taiati felii si aranjati cate una peste fiecare bucata de somon.

10

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute. Pregatiti in acest timp masa si eventual o mica salata ca garnitura.

Dupa ce l-ati scos din cuptor, lasati 5 minute pe masa apoi serviti neaparat cat mai repede.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (4 portii)
Timp de preparare: 25 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nicusor
Nicusor 18 May 2021, 15:29

Am remarcat sfatul de a nu lasa somonul gatit mai mult de jumatate de ora. Am avut problema aceasta ca pestele gatit sa devina fad, uscat (la fiecvare reteta ai sugestii practice foarte bine de urmat). Am mincat, de citeva ori, somonul gatit exceptional, pastrindu-si savoarea si, sper, asta este reteta. O voi incerca saptamina asta. Si imi place ca se gateste in acelasi timp cu asparagusul.

Nicusor
Nicusor 21 May 2021, 06:09

Am gatit somonul cu asparagus si a iesit bine. Cind mai erau 12 minute de cuptor, m-a sunat nevasta-mea sa-mi spuna ca intirzie o ora. Am reluat gatitul cu 20 minute. Pestele a iesit un pic uscat, dar cu sosul facut din unt si scurgerea somonului, s-a compensat. SInt sigur ca tinut normal 20-25 de minute il face grozav.

Nota mea pentru reteta: