Somon la cuptor, cu sparanghel

Somon la cuptor, cu sparanghel

Am pregătit deja de 2 ori acest somon la cuptor în ultimele 2 săptămâni, a avut mare succes la toată familia, chiar și copiii l-au savurat și mi-au făcut complimente. Căutam o rețetă simplă ca să utilizez cumva sparanghelul cules din grădina noastră, iar acest somon la cuptor cu sparanghel mi s-a părut opțiunea cea mai simplă, interesantă și sănătoasă.

Pentru mine este important că somonul se face la cuptor împreună cu sparanghelul, deci nu trebuie să le gătesc separat. În plus, procesul este foarte rapid, deci aveți nevoie de un calcul destul de fix când vă așezați la masă. Somonul și sparanghelul trebuie servite cam imediat după coacere, dacă le lăsați mai mult de jumătate de oră, se schimbă textura - somonul devine sec, iar sparanghelul prea moale.

În rest, recomand această mâncărică de somon la cuptor(poate și fără sparanghel) cu mare încredere, arată foarte bine, gustul este deosebit și chiar merită să aveți în vedere rețeta.

Ingrediente

File de somon proaspat
1 buc
un file mediu, pentru aproximativ 4 porții
Sparanghel
500 g
   
Ulei de masline extravirgin
50 ml
   
Sare
2 lingurite
   
Piper negru macinat
0.25 lingurite
   
Unt
100 g
să fie moale, la temperatura camerei
Patrunjel verde
1 legatura
   
Usturoi (catei)
2 buc
   
Lamaie
1 buc
   

Pasi de urmat

Pas 1

În primul rând pregătiți toate ingredientele pentru rețetă - peștele trebuie curățat de solzi, spălat și bine șters cu șervețele sau prosoape de hârtie.

La sparanghel eu rup doar capetele lemnoase, este foarte simplu - doar presați ușor în capete și de unde se rupe, acolo e deja fraged și comestibil.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 1
Pas 2

Așa continuați până verificați toate tijele de sparanghel.

Cu un cuțit ar fi mai repede să le tăiați pe toate odată, dar riscați să pierdeți din el, sau să lăsați părți lemnoase neverificate.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 2
Pas 3

Acum așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor.

Puneți în ea sparanghelul și îl stropiți bine cu ulei de măsline.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 3
Pas 4

Amestecați cu mâinile, pentru ca tot sparanghelul să fie acoperit cu ulei.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 4
Pas 5

Mutați tijele de sparanghel pe lateralele tăvii, iar în mijloc aranjați bucățile de somon pregătit dinainte.

Peștele îl puneți cu pielea în jos.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 5
Pas 6

Pregătiți repede sosul de unt aromat - într-un bol puneți untul moale(eu îl țin 30 secunde la microunde și este suficient), adăugați pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul pisat, zeama de la jumătate de lămâie, 1 linguriță de sare și puțin piper măcinat.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 6
Pas 7

Amestecați bine toate ingredientele cu o furculiță.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 7
Pas 8

Ungeți bine cu acest sos aromat peștele și sparanghelul din tavă.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 8
Pas 9

Cealaltă jumătate de lămâie o tăiați felii și aranjați câte una peste fiecare bucată de somon.

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 9
Pas 10

Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute. Pregătiți în acest timp masa și eventual o mică salată ca garnitură.

După ce l-ați scos din cuptor, lăsați 5 minute pe masă apoi serviți neapărat cât mai repede.

Poftă Bună!

Somon la cuptor, cu sparanghel - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (4 porții)
Timp de preparare: 25 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nicusor
Nicusor 18 May 2021, 15:29

Am remarcat sfatul de a nu lasa somonul gatit mai mult de jumatate de ora. Am avut problema aceasta ca pestele gatit sa devina fad, uscat (la fiecvare reteta ai sugestii practice foarte bine de urmat). Am mincat, de citeva ori, somonul gatit exceptional, pastrindu-si savoarea si, sper, asta este reteta. O voi incerca saptamina asta. Si imi place ca se gateste in acelasi timp cu asparagusul.

Nicusor
Nicusor 21 May 2021, 06:09

Am gatit somonul cu asparagus si a iesit bine. Cind mai erau 12 minute de cuptor, m-a sunat nevasta-mea sa-mi spuna ca intirzie o ora. Am reluat gatitul cu 20 minute. Pestele a iesit un pic uscat, dar cu sosul facut din unt si scurgerea somonului, s-a compensat. SInt sigur ca tinut normal 20-25 de minute il face grozav.

Nota mea pentru reteta: