Paine cu lapte

Paine cu lapte

O painica neasteptat de buna, a fost o mare descoperire pentru mine - un miez moale, pufos si fraged.

Se prepara foarte repede, si chestia este ca doar inlocuiti apa din paine cu laptele. Recomand sa o incercati neaparat, veti fi foarte surprinsi si uitati de painea cu E-uri :)

In poze veti vedea cantitatea dubla de ingrediente (este asa de buna ca se termina prea repede, a trebuit sa fac mai mult), eu voi pune reteta de baza - pentru 1-2 painici.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
480 g
Lapte
360 ml
Drojdie uscata
7 g
sau 25g de drojdie proaspata
Sare
0.5 lingurite
Oua
1 buc
Susan
2 lingurite
sau mac

Pasi de urmat

1

Incalziti putin laptele - aveti grija sa nu fie fierbinte sa nu opariti drojdia.

In putin lapte dizolvati drojdia.

2

Apoi adaugati restul de lapte si sarea, amestecati bine.

3

Adaugati faina si framantati aluatul.

4

Puneti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.

5

Cand a crescut il mai framantati o data si lasati 10 min sa se odihneasca.

6

Din cantitatea de aluat pe care am facut-o eu (am pus dublu de ingrediente) eu am facut 3 bile pt 3 paini.

Daca faceti o singura portie de aluat, il lasati asa sau il impartiti in 2 bile de aluat.

7

Fiecare bila de aluat o taiati in 3 parti egale.

8

Intindeti fiecare bucata de aluat si impletiti painea. Detalii despre impletitura puteti vedea si in Reteta de paine de casa.

9

Fiecare paine astfel formata o puneti intr-o tava unsa cu putin ulei - eu am pus in tavi de cozonac, dar merge si orice tava de cuptor. Lasati sa creasca painile intr-un loc cald si ferit de curent.

10

Dupa ce isi dubleaza volumul le ungeti cu putin ou batut si presarat susan sau mac.

11

Coaceti painile la foc mediu - 180-200 grade pana se rumenesc frumos. Le scoateti din cuptor si lasati 10 min in tavile fierbinti.

12

Dupa 10 min scoateti painile din tavi, le rasturnati pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se racesc complet.

13

Paine este perfect s-o lasati 2-3 ore sa se racesca complet si sa se patrunda. Altfel se mananca prea repede, nici nu observati cum se termina - asa-i de buna proaspata.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 bucati (a paine mare sau 2 mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 46

TaniushaSB569
Taniusha SB (TaniushaSB569) 18 mar 2018, 18:44

Foarte gustoasa! A iesit super buna, a fost super usor de facut si ma simt super gospodina 😁

Multumesc din suflet!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Taniusha SB (TaniushaSB569) 18 mar 2018, 19:13

Bravo! 👍✌️

TaniushaSB569
Taniusha SB (TaniushaSB569) Elena (lena) 24 mar 2018, 13:47

Multumesc! A fost prima data cand am incercat :) de atunci o tot fac mereu, copiii mei o adora si mananca doar paine facuta de mama 💗

eduardu
Eduardu (eduardu) 16 feb 2018, 21:57

A iesit neasteptat de buna si alba!! Mmm,multumesc pt reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Biankita
Biankita 20 dec 2017, 22:11

Si poza

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Biankita 20 dec 2017, 22:35

In poze eu am facut cantitate dubla cred, dar la specificatiile retetei am scris ca iese o paine mare sau 2 mici. Nu ati gresit nimic 👍

Biankita
Biankita Elena (lena) 22 dec 2017, 11:28

in regula, atunci! Multumesc pentru retete si explicatiile detaliate, foarte uitle pentru incepatori, este siteul pe care intru de fiecare data cand am nevoie.

timotei
timotei 17 oct 2016, 17:20

Da Lena ii foarte gustoasa paine asta si ii buna pt sandwich, laptele face aluatul sa fie Mai elastic (nici nustiu cum sa ii zic) si poti "incarca sandwich-ul cu lopata". Imi place sa fie painea impletita in 6 dar nustiu cum si cind am nevoie imi chem baiatul mai mic si o impleteste. Uite ce frumusete de paine. 

Poza mea pentru reteta:
Daniela  b
Daniela b 12 sep 2014, 01:28

puhava,moale ,foarte gustoasa . am folosit gram la gram ,cantitatile fix ca si in receta,pot sa spun ca datorita tie am inceput sa lucrez cu aluatul ( a inceput sa-mi placa ,fiindca incepe sa se primeasca) 

Poza mea pentru reteta:
madalena
madalena 21 feb 2014, 15:00

Ieri am facut si eu aceasta painica gustoasa.O reteta foarte simpla in care eu am folosit drojdie uscata.Astazi,cea care a ramas era la fel de buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anca23
Anca23 03 ian 2014, 20:42

Am facut azi reteta asta si a iesit foarte bine; am folosit drojdie proaspata si am adaugat un strop de ulei de masline in aluat. E prima paine pe care am facut-o si a fost o reala surpriza!!!

  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 08 dec 2013, 12:41

Buna. Am facut si eu aceasta minunata painica. Am cumparat o faina necunoscuta, mai ieftina,dar cu 3  zero sa o testez si e prima si ultima data ca am luat. Nu a crescut cum ar fi trebuit desi am lasat-o aproape 2 ore si nu mai aveam rabdare. Am facut si numai 1 de proba si am pus pe jumatate susan si pe cealalta mac. Gustul tare de tot.Am mancat aproape jumatate-dupa ce s-a racit. Am taiat dintr-un capat sa vad cum e cu mac,apoi din celalalt cu susan. Nu m-am hotarat, asa ca am mai taiat o data din ambele parti . Nici acuma nu stiu cu ce e mai buna. Ambele. Multumesc de reteta. F.f.buna.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei tiki 05 iul 2016, 08:32

Tiki ce funny esti , mie imi place mai tare cu susan la aspect dar gustul parca-i acelasi si cu mac si cu susan 

elizagabriela
elizagabriela 08 aug 2013, 10:01

o paine cu adevarat gustoasa

Poza mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 31 ian 2012, 11:21

Într-adevăr, tot secretul pâinii pufoase este laptele, indiferent că este iaurt sau lapte proaspăt. Eu adaug frecvent o linguriţă de zahăr, ingredient care facilitează consumul masiv de pâine!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile