Paine cu lapte
O painica neasteptat de buna, a fost o mare descoperire pentru mine - un miez moale, pufos si fraged.
Se prepara foarte repede, si chestia este ca doar inlocuiti apa din paine cu laptele. Recomand sa o incercati neaparat, veti fi foarte surprinsi si uitati de painea cu E-uri :)
In poze veti vedea cantitatea dubla de ingrediente (este asa de buna ca se termina prea repede, a trebuit sa fac mai mult), eu voi pune reteta de baza - pentru 1-2 painici.
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
480 g
●
Drojdie uscata
7 g
sau 25g de drojdie proaspata
●
Susan
2 lingurite
sau mac
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Incalziti putin laptele - aveti grija sa nu fie fierbinte sa nu opariti drojdia.
In putin lapte dizolvati drojdia.
Pas 2
Apoi adaugati restul de lapte si sarea, amestecati bine.
Pas 3
Adaugati faina si framantati aluatul.
Pas 4
Puneti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Pas 5
Cand a crescut il mai framantati o data si lasati 10 min sa se odihneasca.
Pas 6
Din cantitatea de aluat pe care am facut-o eu (am pus dublu de ingrediente) eu am facut 3 bile pt 3 paini.
Daca faceti o singura portie de aluat, il lasati asa sau il impartiti in 2 bile de aluat.
Pas 7
Fiecare bila de aluat o taiati in 3 parti egale.
Pas 8
Intindeti fiecare bucata de aluat si impletiti painea. Detalii despre impletitura puteti vedea si in Reteta de paine de casa.
Pas 9
Fiecare paine astfel formata o puneti intr-o tava unsa cu putin ulei - eu am pus in tavi de cozonac, dar merge si orice tava de cuptor. Lasati sa creasca painile intr-un loc cald si ferit de curent.
Pas 10
Dupa ce isi dubleaza volumul le ungeti cu putin ou batut si presarat susan sau mac.
Pas 11
Coaceti painile la foc mediu - 180-200 grade pana se rumenesc frumos. Le scoateti din cuptor si lasati 10 min in tavile fierbinti.
Pas 12
Dupa 10 min scoateti painile din tavi, le rasturnati pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se racesc complet.
Pas 13
Paine este perfect s-o lasati 2-3 ore sa se racesca complet si sa se patrunda. Altfel se mananca prea repede, nici nu observati cum se termina - asa-i de buna proaspata.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 buc
(a paine mare sau 2 mici)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (15 voturi)