Cartofi lionezi

Cartofi lionezi

Foarte buni, chiar extraordinar de buni - reteta am vazut-o la restaurantul unde am facut practica si imediat cand am venit acasa am si aplicat-o. Se prepara banal de simplu, dar un mic detaliu si deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)

Va recomand cu incredere sa-i faceti acum, cand cartofii din piata sunt la valoare nutritiva si calitate maxima.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
reglati cantitatea de cartofi dupa preferinta si necesitate, eu am pus in pozele care le vedeti vreo 2 kg
Ceapa alba
3 buc
la fel puteti sa puneti mai multa sau mai putina dupa preferinte
Vin alb demisec
100 ml
sau 50ml de coniac/brendy
Piper
0.5 lingurite
Sare
1 linguri
dupa gust
Boia de ardei rosu dulce
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
200 ml

Pasi de urmat

1

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete medii.

2

Puneti cartofii intr-o tava de cuptor adanca.

Presarati putina sare, piper si boia de ardei. Adaugati 100 ml de ulel si amestecati toata treaba bine, asa ca fiecare cartof sa fie acoperit cu putin ulei si mirodenii.

3

Puneti o folie de aluminiu peste cartofi si dati tava la cuptor preincalzit, la 200 de grade - cam pentru 1 ora.

4

In acest timp pregatim ceapa - se curata, se spala si se taie julien.

Puneti intr-o tigaia adanca putin ulei, ceapa si lasati sa se caleasca bine.

5

Cand ceapa se rumeneste usor adaugati vinul sau coniacul - amestecati.

6

Lasati sa se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecati periodic, adaugati putina sare si piper - opriti focul.

7

Cartofii se mai scot cam din jumate de ora si se amesteca cu o paleta. Cand s-au patruns si sunt moi(verificati daca intra usor cutitul in ei), scoateti folia de pe ei si mai lasati 15 minute la cuptor.

8

Cand sunt gata cartofii ii scoateti din cuptor, adaugati ceapa peste ei si amestecati usor cu paleta.

9

Mai lasati sa se patrunda la cuptor, la foc mic cam 15 minute.

10

Puteti sa-i serviti simpli cu o salata.

11

Sau cu ceva mai serios -  vreo bucata de carne/peste.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 24 ian 2019, 12:38

Am facuto pentru prima oara asa ca tine,gustoasa ,o so mai repet,multumim pentru retete 

Nota mea pentru reteta:
IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 nov 2018, 07:38

Daca nu am vin alb, pot sa pun vin rosu?

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 nov 2018, 07:39

Nu, nu, mai bine deloc nu puneti vin. Vinul rosu le va colora ciudat :)

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 25 nov 2018, 07:41

Multumesc😘

Stefy3
Stefy3 30 oct 2017, 16:05

Cartofii au iesit deliciosi,un pranz minunat!

Multumim,Lena:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 25 iul 2013, 14:31

foarte buni si se topesc in gura de moi ce sunt...o reteta reusita noi i-am servit cu peste...Multumesc Lena pt retetele excelente

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 06 apr 2013, 21:43

s-au primit atit de gustoshi ca nici n-am reushit sa le fac o poza!
i-am servit cu o salata din : morcovi, ceapa, gogoshari, bostanei , vinete , roshii shi usturoi. totul taiat rotele ,presat cu putzina sare shi ulei shi dat la cuptor pt 45 - 60 min la 200 grade, dupa care se scoate shi se stropeshte cu otzet. e mai gustoasa servita abia caldutza sau kiar rece. 

Nota mea pentru reteta:
Ludmila G-M
Ludmila G-M 01 apr 2012, 17:55

Nu doar ca arata foarte delicios, dar asa si sint!!! I-am gatit si chiar sint foarte gustosi. Mersi mult pt reteta!!

Nota mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 27 feb 2012, 20:20

O cina perfecta pentru prima zi de post ! Extrem de delicioasa si aromata, merita incercata ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 02 feb 2012, 16:57

Eu am pus mai puțină ceapă  pentru că nu prea îmi place. Au ieșit perfect! Am simțit acea aromă a cartofilor la cuptor!

Poza mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 20 sep 2011, 15:26

am facut si eu reteta aceasta, este delicioasa!

Nota mea pentru reteta:
miriamfloryol
miriamfloryol 14 sep 2011, 09:23

merge si fara ,,sunt foarte buni ,,,,

Arata toate comentariile