Cartofi lionezi

Cartofi lionezi

Foarte buni, chiar extraordinar de buni - reteta am vazut-o la restaurantul unde am facut practica si imediat cand am venit acasa am si aplicat-o. Se prepara banal de simplu, dar un mic detaliu si deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)

Va recomand cu incredere sa-i faceti acum, cand cartofii din piata sunt la valoare nutritiva si calitate maxima.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
reglati cantitatea de cartofi dupa preferinta si necesitate, eu am pus in pozele care le vedeti vreo 2 kg
Ceapa alba
3 buc
la fel puteti sa puneti mai multa sau mai putina dupa preferinte
Vin alb demisec
100 ml
sau 50ml de coniac/brendy
Piper
0.5 lingurite
Sare
1 linguri
dupa gust
Boia de ardei rosu dulce
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
200 ml

Pasi de urmat

1

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete medii.

2

Puneti cartofii intr-o tava de cuptor adanca.

Presarati putina sare, piper si boia de ardei. Adaugati 100 ml de ulel si amestecati toata treaba bine, asa ca fiecare cartof sa fie acoperit cu putin ulei si mirodenii.

3

Puneti o folie de aluminiu peste cartofi si dati tava la cuptor preincalzit, la 200 de grade - cam pentru 1 ora.

4

In acest timp pregatim ceapa - se curata, se spala si se taie julien.

Puneti intr-o tigaia adanca putin ulei, ceapa si lasati sa se caleasca bine.

5

Cand ceapa se rumeneste usor adaugati vinul sau coniacul - amestecati.

6

Lasati sa se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecati periodic, adaugati putina sare si piper - opriti focul.

7

Cartofii se mai scot cam din jumate de ora si se amesteca cu o paleta. Cand s-au patruns si sunt moi(verificati daca intra usor cutitul in ei), scoateti folia de pe ei si mai lasati 15 minute la cuptor.

8

Cand sunt gata cartofii ii scoateti din cuptor, adaugati ceapa peste ei si amestecati usor cu paleta.

9

Mai lasati sa se patrunda la cuptor, la foc mic cam 15 minute.

10

Puteti sa-i serviti simpli cu o salata.

11

Sau cu ceva mai serios -  vreo bucata de carne/peste.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

sirius
Violeta (sirius) 14 sep 2011, 08:33

arata delicios!dar daca nu am nici vin nici altceva....merge?

miriamfloryol
miriamfloryol 14 sep 2011, 09:23

merge si fara ,,sunt foarte buni ,,,,

gabidari
gabriela (gabidari) 15 sep 2011, 14:58

cu siguranță vinul si cogniacul își au rostul lor.....banuiesc ca iese ceva delicios!!

ica
burlacu ica (ica) 18 sep 2011, 18:29

am prepar si eu maine reteta asta maine

Lavi
Lavi 20 sep 2011, 15:26

am facut si eu reteta aceasta, este delicioasa!

Nota mea pentru reteta:
danielle
danielle 14 dec 2011, 21:13

este delicios cu ceapa, dar de multe ori nu pun ceapa ,pun vin, ulei de masline boia afumata, rosemary, amestec cu mana las o jumatate de ora si apoi acoperitzi ii pun la cuptor .

Nina-Andreea
Nina-Andreea 02 feb 2012, 16:57

Eu am pus mai puțină ceapă  pentru că nu prea îmi place. Au ieșit perfect! Am simțit acea aromă a cartofilor la cuptor!

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 27 feb 2012, 20:20

O cina perfecta pentru prima zi de post ! Extrem de delicioasa si aromata, merita incercata ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CorinaB
CorinaB 12 mar 2012, 15:58

E super buna reteta asta...,am descoperit de ceva vreme site-ul tau si am facut deja cateva retete,toate foarte bune si usor de pregatit,dar nu am scris nimic pana acum....NOTA  10 site-ul si reteta aceasta,se topesc in gura ...grozavi...MULTUMIM LENA


Ludmila G-M
Ludmila G-M 01 apr 2012, 17:55

Nu doar ca arata foarte delicios, dar asa si sint!!! I-am gatit si chiar sint foarte gustosi. Mersi mult pt reteta!!

Nota mea pentru reteta:
tantica
tantica 20 feb 2013, 10:54

salut eu vreu sa fac aceasta reteta azi daca nu am alcool an casa va esi buna ?

lena
Elena (lena) tantica 20 feb 2013, 10:56

Sigur ca iese bine si asa :)

tantica
tantica 20 feb 2013, 10:56

si fara apa nu se lipesc?

lena
Elena (lena) tantica 20 feb 2013, 11:00

NU

tantica
tantica 20 feb 2013, 12:13

multumesc cara lena

tantica
tantica 30 mar 2013, 20:45

sa stii ca am facut de 2 ori sunt foarte buni

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 06 apr 2013, 21:43

s-au primit atit de gustoshi ca nici n-am reushit sa le fac o poza!
i-am servit cu o salata din : morcovi, ceapa, gogoshari, bostanei , vinete , roshii shi usturoi. totul taiat rotele ,presat cu putzina sare shi ulei shi dat la cuptor pt 45 - 60 min la 200 grade, dupa care se scoate shi se stropeshte cu otzet. e mai gustoasa servita abia caldutza sau kiar rece. 

Nota mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 25 iul 2013, 14:31

foarte buni si se topesc in gura de moi ce sunt...o reteta reusita noi i-am servit cu peste...Multumesc Lena pt retetele excelente

Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 11 oct 2014, 06:45

Am facut si eu acesti deliciosi cartofi, sunt minunati ! abia ne-am sculat de la masa, iam mincat cu muraturi. Sotul meu minca si repeta intruna ciit de deliciosi sunt, a zis ca cu placere ar minca in fiecare zi cartofi din astia. Recomand cu incredere ! Bravo Lena, nota 10 pentru aceasta reteta. Multumesc ca ne bucuri de fiecare data cu retetele tale minunate !

tatiana.ostahi
tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 30 iun 2016, 17:11

Da cu ce pot înlocui boiaua de ardei

tatiana.ostahi
tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 30 iun 2016, 18:00

Pot folosi o tava de sticla

lena
Elena (lena) tanne Tatiana (tatiana.ostahi) 30 iun 2016, 21:42

Da, puteti si in loc de boia incercati pasta de rosii.

SilvMgrn867
Silv Mgrn (SilvMgrn867) 12 aug 2016, 13:01

Hello Lena,

In primul rand, felicitari pentru retelele minunate si efortul depus pt acest site.

Doream sa te intreb daca pot pune alt tip de vin, am vazut ca ai specificat alb demi sec. Eu am alb, nu stiu de care. Acum fac reteta asta, sper sa.mi iasa cu vinul pe care l am. Multumesc frumos, toate cele bune!

lena
Elena (lena) Silv Mgrn (SilvMgrn867) 17 aug 2016, 16:59

Da, merge oricare vin alb aveti, dar sa nu fie dulce :)

Multumesc pentru apreciere!

Stefy3
Stefy3 30 oct 2017, 16:05

Cartofii au iesit deliciosi,un pranz minunat!

Multumim,Lena:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 nov 2018, 07:38

Daca nu am vin alb, pot sa pun vin rosu?

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 nov 2018, 07:39

Nu, nu, mai bine deloc nu puneti vin. Vinul rosu le va colora ciudat :)

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 25 nov 2018, 07:41

Multumesc😘

MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 24 ian 2019, 12:38

Am facuto pentru prima oara asa ca tine,gustoasa ,o so mai repet,multumim pentru retete 

Nota mea pentru reteta: