Paine cu lapte

Paine cu lapte

O painica neasteptat de buna, a fost o mare descoperire pentru mine - un miez moale, pufos si fraged.

Se prepara foarte repede, si chestia este ca doar inlocuiti apa din paine cu laptele. Recomand sa o incercati neaparat, veti fi foarte surprinsi si uitati de painea cu E-uri :)

In poze veti vedea cantitatea dubla de ingrediente (este asa de buna ca se termina prea repede, a trebuit sa fac mai mult), eu voi pune reteta de baza - pentru 1-2 painici.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
480 g
Lapte
360 ml
Drojdie uscata
7 g
sau 25g de drojdie proaspata
Sare
0.5 lingurite
Oua
1 buc
Susan
2 lingurite
sau mac

Pasi de urmat

Pas 1

Incalziti putin laptele - aveti grija sa nu fie fierbinte sa nu opariti drojdia.

In putin lapte dizolvati drojdia.

Paine cu lapte - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati restul de lapte si sarea, amestecati bine.

Paine cu lapte - Pas 2
Pas 3

Adaugati faina si framantati aluatul.

Paine cu lapte - Pas 3
Pas 4

Puneti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Paine cu lapte - Pas 4
Pas 5

Cand a crescut il mai framantati o data si lasati 10 min sa se odihneasca.

Paine cu lapte - Pas 5
Pas 6

Din cantitatea de aluat pe care am facut-o eu (am pus dublu de ingrediente) eu am facut 3 bile pt 3 paini.

Daca faceti o singura portie de aluat, il lasati asa sau il impartiti in 2 bile de aluat.

Paine cu lapte - Pas 6
Pas 7

Fiecare bila de aluat o taiati in 3 parti egale.

Paine cu lapte - Pas 7
Pas 8

Intindeti fiecare bucata de aluat si impletiti painea. Detalii despre impletitura puteti vedea si in Reteta de paine de casa.

Paine cu lapte - Pas 8
Pas 9

Fiecare paine astfel formata o puneti intr-o tava unsa cu putin ulei - eu am pus in tavi de cozonac, dar merge si orice tava de cuptor. Lasati sa creasca painile intr-un loc cald si ferit de curent.

Paine cu lapte - Pas 9
Pas 10

Dupa ce isi dubleaza volumul le ungeti cu putin ou batut si presarat susan sau mac.

Paine cu lapte - Pas 10
Pas 11

Coaceti painile la foc mediu - 180-200 grade pana se rumenesc frumos. Le scoateti din cuptor si lasati 10 min in tavile fierbinti.

Paine cu lapte - Pas 11
Pas 12

Dupa 10 min scoateti painile din tavi, le rasturnati pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se racesc complet.

Paine cu lapte - Pas 12
Pas 13

Paine este perfect s-o lasati 2-3 ore sa se racesca complet si sa se patrunda. Altfel se mananca prea repede, nici nu observati cum se termina - asa-i de buna proaspata.

Pofta Buna!

Paine cu lapte - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (a paine mare sau 2 mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Mery75
Mery75 04 Feb 2011, 10:21

vai ce bine arata..........mersi pt. reteta,chiar asteptam o reteta de paine fara e-uri............esti o minune lena......te sarut............

gabriela29sv
gabriela29sv 04 Feb 2011, 13:09

Cat de bine arata !!! Eu fac painea cu un amestec de 250 ml lapte si 250 ml apa ,faina ,drojdie...(iese buna si asa) ...dar cred ca o sa inlocuiesc si eu apa cu lapte sa vad diferenta.O zi frumoasa si weekend placut tuturor !

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 04 Feb 2011, 14:01

arata super sigur e buna am sa incerc si eu

Nota mea pentru reteta:
giorgiana
giorgiana 04 Feb 2011, 15:17

O buna gospodina se cunoaste dupa painea pe care o face!pur si simplu salivez in fata calculatorului!extarordinar!

Mery75
Mery75 04 Feb 2011, 18:04

LENA am facut paine cu faina neagra......a iesit bestiala.......sa incercati fetelor e super.....o sa pun si poza dar sa vina fiul meu acasa pt ca nu stiu cum sa procedez,,,,,te sarut

Ellena
Elena (Ellena) 04 Feb 2011, 21:06

Ce bine crescuta si rumenita e painica ta!

Daca nu o taiai felii puteam sa spun ca ai facut iar o serie de cozonaci!

Felicitari!

Nota mea pentru reteta:
rania
rania 06 Feb 2011, 17:12

super painica am sa o incerc si eu

Nota mea pentru reteta:
madlen
madlen 07 Feb 2011, 19:10

Foarte frumoasa !  Ma intreb daca pot sa folosesc aceasta reteta si la masina de facut paine

lena
Elena (lena) 07 Feb 2011, 20:04

Cred ca se poate, doar sa potrivesti bine timpul de coacere.

denissa
denissa 08 Feb 2011, 07:16

buna,

am facut ieri cantitate dubla din faina de la tara (usor mai inchisa la culoare), dar intr-adevar a iesit foarte pufoasa.

o zi buna!

spiriduena
elena (spiriduena) 09 Feb 2011, 23:42

 ,super idee ,am facut paine si nea placut foarte  mult , nu stiu cum ar fi fost a doua zi pt. ca sa terminat toata in ziua care am facut-o. 

Nota mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 11 Feb 2011, 18:44

Am sa incerc si eu painica dar as dori sa-mi spui si mie cand o bag in cuptor pe ce treapta o pui, cam cate minute o lasi la copt si daca pui cumva si o cratita cu apa in cuptor pt.aburi pt ca arata super painea asta.Mentionez ca am cuptor pe gaze.Dupa ce o scoti din cuptor o infasori in prosop umed?Am incercat sa fac paine dupa o alta reteta si nu mi-a reusit.Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 11 Feb 2011, 18:47

Violeta pun la cuptor la 180 de grade, la nivelul mediu pana se rumeneste, nu am cronometrat timpul exact, dar nu mai putin de 40 de min. In rest nu am pus apa, nu am invelit in prosop umed - era sa scriu si sa fac poze. Urmeaza exact pasii si va fi bine. Spor la gatit

violeta.nuky
violeta.nuky 12 Feb 2011, 08:45

Merci pt.raspuns.Dar nu am inteles,oul se pune in paine sau este cel cu care se da painica deasupra.Intrucar acum ma apuc s-o fac si am acest dubiu,o sa pastrez oul pentru a unge painea.Vio

violeta.nuky
violeta.nuky 12 Feb 2011, 09:15

Deci,revin.Am framantat dar aluatul e cam moale si se lipeste de mana.Mai pun faina?care e consistenta aluatului?Dupa ce creste se framanta iar cu sau fara faina.La tine in poze vad ca aluatul sta mai tare.Astept un raspuns si-ti multumesc.Recunosc ca sunt nestiutoare in a face paine.Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 12 Feb 2011, 09:26

Oul este pentru a unge deasupra painea, si daca mai este nevoie, presara putina faina pe masa, sau lasa asa cum este si dupa ce creste il framanti pe masa cu putina faina.

violeta.nuky
violeta.nuky 12 Feb 2011, 10:00

Iti multumesc pentru raspunsul prompt.Am framantat cu faina cat sa mai iau intre 3 degete si am lasat-o pt.alte 10 minute.Revin cu informatii dupa produsul final.Cred ca aceste raspunsuri au fost bine venite si pentru alte persoane care sunt incepatoare (dovada ca eu chiar fac painea).Te pup si merci ca esti alaturi de noi.Violeta

TheRain
TheRain 14 May 2011, 16:09

Am facut painica asta ieri,insa nu prea a avut gust de lapte si am pus exact cantitatile care sunt scrise. Laptele l-am cumparat de la market,conteaza daca nu e palte de tara?

TheRain
TheRain 14 May 2011, 16:10

Conteaza daca nu e lapte de tara? Scuze,am incurcat tastele. :D

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) TheRain 14 May 2011, 17:37

TheRain, painea nu are gust de lapte, doar ca este mai pufoasa si mai alba. Merge orice lapte de minim 1.5% grasime.

amalia80
amalia80 31 Jan 2012, 11:21

Într-adevăr, tot secretul pâinii pufoase este laptele, indiferent că este iaurt sau lapte proaspăt. Eu adaug frecvent o linguriţă de zahăr, ingredient care facilitează consumul masiv de pâine!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AMV
Adriana (AMV) 04 Mar 2012, 23:32

Eu o fac la masina de paine si iese super. La 510 g faina pun 330 ml lapte caldut, 30 g unt topit, 1 lingurita sare, 1 lingura zahar (in reteta sunt 3, dar cred ca iese prea dulce) si 1 lingurita drojdie uscata. Programul este cel de baza, de 3 ore.

AMV
Adriana (AMV) 04 Mar 2012, 23:33

Eu o fac la masina de paine si iese super. La 510 g faina pun 330 ml lapte caldut, 30 g unt topit, 1 lingurita sare, 1 lingura zahar (in reteta sunt 3, dar cred ca iese prea dulce) si 1 lingurita drojdie uscata. Programul este cel de baza, de 3 ore.

Poza mea pentru reteta:
mariana370
mariana370 29 Aug 2012, 19:15

Buna Lena mie nu mi-a iesit:(( nu a crescut am respectat reteta am pus un plic de drojdie uscata dar mi-a intrat 1 kg de faina sa fie asta cauza? La final am pus toata coca intr-o  tava de  cozonac si a iesit o paine extraordinar de gustoasa numai ca nu era asea aspectuasa....

multumesc

motanika
motanika 28 Oct 2012, 16:52

si  eu inainte  faceam piinea in masina de copt,dar dupa ce am gasit aceasta reteta minunata lalena mi-am skimbat parerea.akuma fac piine numai dupa reteta Lenei.!!

Poza mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 08 Aug 2013, 10:01

o paine cu adevarat gustoasa

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 08 Dec 2013, 12:41

Buna. Am facut si eu aceasta minunata painica. Am cumparat o faina necunoscuta, mai ieftina,dar cu 3  zero sa o testez si e prima si ultima data ca am luat. Nu a crescut cum ar fi trebuit desi am lasat-o aproape 2 ore si nu mai aveam rabdare. Am facut si numai 1 de proba si am pus pe jumatate susan si pe cealalta mac. Gustul tare de tot.Am mancat aproape jumatate-dupa ce s-a racit. Am taiat dintr-un capat sa vad cum e cu mac,apoi din celalalt cu susan. Nu m-am hotarat, asa ca am mai taiat o data din ambele parti . Nici acuma nu stiu cu ce e mai buna. Ambele. Multumesc de reteta. F.f.buna.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei tiki 05 Jul 2016, 08:32

Tiki ce funny esti , mie imi place mai tare cu susan la aspect dar gustul parca-i acelasi si cu mac si cu susan 

AMV
Adriana (AMV) 09 Dec 2013, 13:16

 tiki daca nu a crescut e posibil sa fie de la drojdie. Ai folosit din cea proaspata sau uscata ? Cea proaspata e f important sa fie in termen si sa fi fost tinuta in conditii optime si pana sa o cumperi. 

tiki
tiki 10 Dec 2013, 07:30

Da,AMV, cred ca ai dreptate cu drojdia. Proaspata am folosit si de 2 zile expirata,dar arata ok,si am si gustat-o. Mai incerc tot cu aceeasi faina si drojdie proaspata sa vad cum iese. Multumesc.Pa

Anca23
Anca23 03 Jan 2014, 20:42

Am facut azi reteta asta si a iesit foarte bine; am folosit drojdie proaspata si am adaugat un strop de ulei de masline in aluat. E prima paine pe care am facut-o si a fost o reala surpriza!!!

  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
madalena
madalena 21 Feb 2014, 15:00

Ieri am facut si eu aceasta painica gustoasa.O reteta foarte simpla in care eu am folosit drojdie uscata.Astazi,cea care a ramas era la fel de buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela  b
Daniela b 12 Sep 2014, 01:28

puhava,moale ,foarte gustoasa . am folosit gram la gram ,cantitatile fix ca si in receta,pot sa spun ca datorita tie am inceput sa lucrez cu aluatul ( a inceput sa-mi placa ,fiindca incepe sa se primeasca) 

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 17 Oct 2016, 17:20

Da Lena ii foarte gustoasa paine asta si ii buna pt sandwich, laptele face aluatul sa fie Mai elastic (nici nustiu cum sa ii zic) si poti "incarca sandwich-ul cu lopata". Imi place sa fie painea impletita in 6 dar nustiu cum si cind am nevoie imi chem baiatul mai mic si o impleteste. Uite ce frumusete de paine. 

Poza mea pentru reteta:
MariaSiGabrielMegelea189
Maria Si Gabriel Megelea (MariaSiGabrielMegelea189) 11 Nov 2016, 14:24

Cat este de pufoasa și gustoasa. yummi!

Nota mea pentru reteta:
mihaelamantoc
Mihaela Mantoc (mihaelamantoc) 12 Jan 2017, 11:27

am facut-o si eu...a iesit superba...revin cu poze mai diseara. e taaare simpla si cred ca am terminat-o cu painea de la magazin. eu am mai adaugat niste ulei ...este tare buna. multumesc Lena pentru blogul foarte util.

Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 07 Oct 2017, 22:13

Am incercat azi si reteta pt paine cu lapte. Am framantat la masina de paine aluatul si pe urma am copt la cuptor. Din pacate nu am avut ou sa ung painea si semintele de susan (susan negru) nu prea s-au lipit. Dar la gust e minunata!

Nota mea pentru reteta:
Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 07 Oct 2017, 22:16

Si poza...☺

Poza mea pentru reteta:
Biankita
Biankita 20 Dec 2017, 22:10

Atat de gustoasa incat am facut-o azi de 2 ori. Mie imi ies doar 2 paini destul de mici desi am respectat reteta, care poate fi cauza?

Biankita
Biankita 20 Dec 2017, 22:11

Si poza

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Biankita 20 Dec 2017, 22:35

In poze eu am facut cantitate dubla cred, dar la specificatiile retetei am scris ca iese o paine mare sau 2 mici. Nu ati gresit nimic 👍

Biankita
Biankita Elena (lena) 22 Dec 2017, 11:28

in regula, atunci! Multumesc pentru retete si explicatiile detaliate, foarte uitle pentru incepatori, este siteul pe care intru de fiecare data cand am nevoie.

eduardu
Eduardu (eduardu) 16 Feb 2018, 21:57

A iesit neasteptat de buna si alba!! Mmm,multumesc pt reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TaniushaSB569
Taniusha SB (TaniushaSB569) 18 Mar 2018, 18:44

Foarte gustoasa! A iesit super buna, a fost super usor de facut si ma simt super gospodina 😁

Multumesc din suflet!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Taniusha SB (TaniushaSB569) 18 Mar 2018, 19:13

Bravo! 👍✌️

TaniushaSB569
Taniusha SB (TaniushaSB569) Elena (lena) 24 Mar 2018, 13:47

Multumesc! A fost prima data cand am incercat :) de atunci o tot fac mereu, copiii mei o adora si mananca doar paine facuta de mama 💗