Placinta greceasca cu branza (Tiropita)

Placinta greceasca cu branza (Tiropita)

Reteta este una din variatiile placintei grecesti Tiropita, din cate am vazut pe net retete sunt multe si diverse, asta mi s-a parut mai interesanta pentru ca are in compozitie Sosul alb Bechamel - unul din preferatele mele.

Placinta este din categoria "mananci si nu te mai poti opri", deci foarte, foarte buna, moale, frageda, delicioasa si calda si rece. Recomad s-o incercati neaparat.

In poza ar fi trebuit sa vedeti straturile de branza si aluat, dar am facut greseala sa-i dau sotului sa guste placinta si nu a mai avut rabdare sa se raceasca sa o tai si sa se vada exemplar straturile :)

Semipreparate

600 g
adica o portie din reteta

Ingrediente

Foi de placinta
1 buc
am folosit aproximativ 6-7 foi, puteti folosi si aluat de foietaj dar intins mai subtire
Unt
100 g
Cascaval clasic
200 g
Telemea de vaca
300 g
sau telemea de oi sarata
Oua
5 buc

Pasi de urmat

1

Preparati Sosul Bechamel, il faceti sa fie de consistenta un pic mai lichida, puteti sa mai adaugati in plus 100 ml de lapte. Cat este fierbinte adaugati 150g de cascaval dat prin razatoare, amestecati si lasati sa se racoreasca bine - puteti amesteca periodic sa se raceasca mai repede.

2

Cand s-a racit sosul, adaugati ouale unul cate unul, amestecati bine sosul  dupa fiecare ou.

3

Apoi adaugati telemeaua de vaca/oaie data prin razatoare si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura placintei.

4

Untul il topiti si ungeti cu el o tava dreptunghiulara mai adanca, o asterneti cu un strat de foi de placinta, asa ca sa iasa bine bordurile in afara. Ungeti bine foile de placinta cu unt.

5

Turnati 1/4 din umplutura in tava, nivelati si uniformizati.

6

Puneti 2 straturi de foi de placinta, le ungeti bine cu unt intre ele. In asa fel mai puneti inca 2 straturi de umplutura si 2 de foi de placinta. Deci placinta are urmatoarele straturi - foi+1/4 de umplutura+2 foi+1/de umplutura+2 foi+1/4 de umplutura + foi+ ultimul strat de umplutura. In total 4 straturi de foi si 4 de umplutura.

7

Deci ultimul strat va fi cel de umplutura (si ultimul strat de foi sa fie bordurile care le-ati lasati la primul strat de foi pe dinafara), deasupra lui radeti 50g de cascaval, asa ca sa se distribuie uniform peste toata placinta. Cu un cutit gauriti un pic placinta pe toata suprafata, sa nu se umfle prea tare la coacere. Puneti placinta la cuptor la temperatura medie de 180-200 grade.

8

Dupa ce se rumeneste bine o scoateti din cuptor, veti observa ca se mai lasa pe parcurs ce se raceste. Lasati sa se raceasca binisor, o intoarceti pe un fund, apoi o portionati si serviti - delicioasa si calda si rece.

Observatie - In caz ca faceti placinta cu aluat de foietaj, faceti foile sa fie mai subtiri, umplutura o impartiti in 3 parti si deasupra nu mai puneti umplutura, lasati strat de foietaj, uns cu ou si presarat cu susan.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

Rodikuta
Rodikuta 25 oct 2018, 14:51

Super faina reteta! O fac pentru a doua oara, prima data s-a primit la consistență ca a ta - adica mai umeda sau mai moale (nustiu cum sa ii zic🤔), dar acum parca s-a cam umflat la coacere, cu toate ca am gaurit-o in multe locuri. Oricum e delicioasă, e foarte foarte gustoasă. Cu siguranta o voi repeta. Multumesc!!⚘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 09 nov 2017, 15:36

Interesanta reteta,nu am vazut-o pana acum.Am totusi o intrebare,ce fel de cascaval folosesti sa razi deasupra?in general se cam intareste dupa ce se raceste si face o crusta cam tare.Si mai spui ca intorci placinta pe un fund.Sa inteleg ca ramane asa cu susul in jos sau o intorci din nou pe un platou si revine la loc cum este in tava?Cu stima si multam anticipat pentru raspuns,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 09 nov 2017, 19:45

Folosesc de obicei cascaval simplu, nimic deosebit, dar vezi ca deasupra pun doar 50g si iese o crusta foarte subtire. Si da, o intorc cu susul in jos, o tai si aranjez bucatile inapoi pe o farfurie cu fata in sus. Spor!

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 09 nov 2017, 21:08

Multumesc pentru raspuns.Am sa revin dupa ce o fac.Te rog,spune-mi dimensiune tava.

 Cu stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 09 nov 2017, 21:11

Este cam de 20x30cm.

MarinaLute399
Marina Lute (MarinaLute399) 03 iul 2017, 14:36

Placinta e delicioasa. Imi aduce aminte de placintele copilariei. In plus imi plac explicatile. Foarte exacte si clare, pot fi aplicate si de nespecialisti ca mine. Felicitari pentru site, l-am descoperit acum vreo 3 luni si am invatat multe lucruri noi.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Marina Lute (MarinaLute399) 04 iul 2017, 09:45

Multumesc Marina si sa aveti pofta mare!

Katrin
Katrin 01 aug 2013, 01:02

Delicios ! Azi am incercat si placinta greceasca. Multumesc Lena!  Si am facut si in premiera absoluta, ceva ce demult vroiam sa fac, Sosul Bechamel! 

Poza mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 15 nov 2010, 19:35

ce bine arata,si nici nu e greu de facut :)!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 02 nov 2010, 08:48

nu stiu cum am ratat reteta asta pana acum, sigur o fac acum in week-end cand am musafiri!

Nota mea pentru reteta:
tiff
tiff 20 mai 2010, 20:21

arata foarte bine mai asteptam retetele tele

Nota mea pentru reteta:
mioara
mioara 14 mai 2010, 20:43

super buna

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 12 mai 2010, 12:34

e super gustoasa si "frageda"!

Nota mea pentru reteta:
sarian
sarian 11 mai 2010, 23:20

bun, foarte bun! si arata f, bine.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile