Placinta greceasca cu branza (Tiropita)
Reteta este una din variatiile placintei grecesti Tiropita, din cate am vazut pe net retete sunt multe si diverse, asta mi s-a parut mai interesanta pentru ca are in compozitie Sosul alb Bechamel - unul din preferatele mele.
Placinta este din categoria "mananci si nu te mai poti opri", deci foarte, foarte buna, moale, frageda, delicioasa si calda si rece. Recomad s-o incercati neaparat.
In poza ar fi trebuit sa vedeti straturile de branza si aluat, dar am facut greseala sa-i dau sotului sa guste placinta si nu a mai avut rabdare sa se raceasca sa o tai si sa se vada exemplar straturile :)
Semipreparate
●
600 g
adica o portie din reteta
Ingrediente
●
Foi de placinta
1 buc
am folosit aproximativ 6-7 foi, puteti folosi si aluat de foietaj dar intins mai subtire
●
Telemea de vaca
300 g
sau telemea de oi sarata
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Preparati Sosul Bechamel, il faceti sa fie de consistenta un pic mai lichida, puteti sa mai adaugati in plus 100 ml de lapte. Cat este fierbinte adaugati 150g de cascaval dat prin razatoare, amestecati si lasati sa se racoreasca bine - puteti amesteca periodic sa se raceasca mai repede.
Pas 2
Cand s-a racit sosul, adaugati ouale unul cate unul, amestecati bine sosul dupa fiecare ou.
Pas 3
Apoi adaugati telemeaua de vaca/oaie data prin razatoare si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura placintei.
Pas 4
Untul il topiti si ungeti cu el o tava dreptunghiulara mai adanca, o asterneti cu un strat de foi de placinta, asa ca sa iasa bine bordurile in afara. Ungeti bine foile de placinta cu unt.
Pas 5
Turnati 1/4 din umplutura in tava, nivelati si uniformizati.
Pas 6
Puneti 2 straturi de foi de placinta, le ungeti bine cu unt intre ele. In asa fel mai puneti inca 2 straturi de umplutura si 2 de foi de placinta. Deci placinta are urmatoarele straturi - foi+1/4 de umplutura+2 foi+1/de umplutura+2 foi+1/4 de umplutura + foi+ ultimul strat de umplutura. In total 4 straturi de foi si 4 de umplutura.
Pas 7
Deci ultimul strat va fi cel de umplutura (si ultimul strat de foi sa fie bordurile care le-ati lasati la primul strat de foi pe dinafara), deasupra lui radeti 50g de cascaval, asa ca sa se distribuie uniform peste toata placinta. Cu un cutit gauriti un pic placinta pe toata suprafata, sa nu se umfle prea tare la coacere. Puneti placinta la cuptor la temperatura medie de 180-200 grade.
Pas 8
Dupa ce se rumeneste bine o scoateti din cuptor, veti observa ca se mai lasa pe parcurs ce se raceste. Lasati sa se raceasca binisor, o intoarceti pe un fund, apoi o portionati si serviti - delicioasa si calda si rece.
Observatie - In caz ca faceti placinta cu aluat de foietaj, faceti foile sa fie mai subtiri, umplutura o impartiti in 3 parti si deasupra nu mai puneti umplutura, lasati strat de foietaj, uns cu ou si presarat cu susan.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(10-12 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
40 min
Data publicarii:
Nota:
5 (8 voturi)