Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita)
Rețeta este una din variațiile plăcintei grecești Tiropita, din câte am văzut pe net rețete sunt multe și diverse, asta mi s-a părut mai interesantă pentru că are în compoziție Sosul alb Bechamel - unul din preferatele mele.
Plăcinta este din categoria "mănânci și nu te mai poți opri", deci foarte, foarte bună, moale, fragedă, delicioasă și caldă și rece. Recomand s-o încercați neapărat.
În poză ar fi trebuit să vedeți straturile de brânză și aluat, dar am făcut greșeala să-i dau soțului să guste plăcinta și nu a mai avut răbdare să se răcească să o tai și să se vadă exemplar straturile :)
Semipreparate
●
600 g
adică o porție din rețetă
Ingrediente
●
Foi de plăcintă
1 buc
am folosit aproximativ 6-7 foi, puteți folosi și aluat de foietaj dar întins mai subțire
●
Telemea de vacă
300 g
sau telemea de oi sărată
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Preparați Sosul Bechamel, îl faceți să fie de consistență un pic mai lichidă, puteți să mai adăugați în plus 100 ml de lapte. Cât este fierbinte adăugați 150 g de cașcaval dat prin răzătoare, amestecați și lăsați să se răcorească bine - puteți amesteca periodic să se răcească mai repede.
Pas 2
Când s-a răcit sosul, adăugați ouăle unul câte unul, amestecați bine sosul după fiecare ou.
Pas 3
Apoi adăugați telemeaua de vacă/oaie dată prin răzătoare și amestecați bine. Aceasta va fi umplutura plăcintei.
Pas 4
Untul îl topiți și ungeți cu el o tavă dreptunghiulară mai adâncă, o așterneți cu un strat de foi de plăcintă, așa ca să iasă bine bordurile în afară. Ungeți bine foile de plăcintă cu unt.
Pas 5
Turnați 1/4 din umplutură în tavă, nivelați și uniformizați.
Pas 6
Puneți 2 straturi de foi de plăcintă, le ungeți bine cu unt între ele. În așa fel mai puneți încă 2 straturi de umplutură și 2 de foi de plăcintă. Deci plăcinta are următoarele straturi - foi+1/4 de umplutură+2 foi+1/de umplutură+2 foi+1/4 de umplutură + foi+ ultimul strat de umplutură. În total 4 straturi de foi și 4 de umplutură.
Pas 7
Deci ultimul strat va fi cel de umplutură (și ultimul strat de foi să fie bordurile care le-ați lăsat la primul strat de foi pe dinafară), deasupra lui radeți 50 g de cașcaval, așa ca să se distribuie uniform peste toată plăcinta. Cu un cuțit găuriți un pic plăcinta pe toată suprafața, să nu se umfle prea tare la coacere. Puneți plăcinta la cuptor la temperatură medie de 180-200 grade.
Pas 8
După ce se rumenește bine o scoateți din cuptor, veți observa că se mai lasă pe parcurs ce se răcește. Lăsați să se răcească bine, o întoarceți pe un fund, apoi o porționați și serviți - delicioasă și caldă și rece.
Observație - În caz că faceți plăcinta cu aluat de foietaj, faceți foile să fie mai subțiri, umplutura o împărțiți în 3 părți și deasupra nu mai puneți umplutură, lăsați strat de foietaj, uns cu ou și presărat cu susan.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(10-12 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
40 min
Data publicării:
Notă:
5 (8 voturi)