Placinta Dobrogeana cu branza Reteta VIDEO

Placinta Dobrogeana cu branza

Am eu multe placinte pe site, dar aceasta Placinta Dobrogeana este o concurenta serioasa la multe din ele. In primul rand pentru ca se face simplu si doar din 5 ingrediente mari si late. Am tot experimentat diverse variante la reteta de placinta dobrogeana dar m-am oprit pana la urma la cea prezentata de Gabriela Cara pe blogul ei. Am facut cateva mici modificari la reteta in proces ca s-o simplific si usurez cat mai mult, dupa vreo 3 incercari repetate, zic eu, iese o placinta exceptionala. Este foietata, frageda, aromata, putin crocanta cu un gust de nu te mai poti opri din mancat.

Este foarte asemanatoare la gust aceasta placinta dobrogeana cu Reteta de placinte de la mama soacra, dar acolo aveti ceva mai multa treaba cu intinsul aluatului, merita si el, dar daca vreti sa simplificati asta e varianta cea mai potrivita. Sotul nu a facut diferenta, chiar mi-a zis ca e superba, deci chiar merge...

Ingrediente

Oua
4 buc
Smantana
500 g
am in vedere smantana simpla, fermentata
Unt
300 g
Foi de placinta
1 buc
adica 1 set de foi la punga - sunt 10-12 bucati acolo
Branza telemea
500 g
iese ceva mai gustos daca folositi branza maturata, veche

Pasi de urmat

1

In primul rand puneti la decongelat foile de placinta daca nu le aveti proaspete - o ora ar fi suficient, la temperatura camerei.

In acest timp pregatim restul ingredientelor:

- dati prin razatoarea mai mare branza telemea;

2

- Topiti untul si il lasati putin sa se racoreasca;

3

Aveti grija sa luati foi de placinta verificate si bune, sa nu fie rupte, uscate sau lipite intre ele.

4

Luati cate o foaie si o puneti pe masa.

Ungeti cu putin unt topit si intindeti bine cu pensula pe toata suprafata.

5

Aranjati deasupra alta foaie de placinta.

6

Puneti peste ea 2-3 linguri de smantana si ungeti bine cu lingura pe toata suprafata.

7

Peste smantana aruncati si distribuiti uniform vreo 2 maini de telemea rasa.

8

Acum rulati placinta.

9

Si strangeti ruloul ca o armonica dinspre margini spre mijloc.

10

In asa fel faceti si restul foilor de placinta - eu am avut 12 foi in pachet, deci mi-au iesit 6 rulouri de placinta.

Le-am aranjat intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei sau unt.

11

Ar trebui sa va mai ramana putin unt topit, cu el ungeti bine rulourile deasupra.

12

Intr-un bol bateti bine cele 4 oua cu 2 linguri de smantana.

13

Turnati acest amestec peste placintele din tava.

14

Mai neteziti si distribuiti pe toata suprafata cu ajutorul pensulei sau cu o lingura.

15

Intepati mai adanc toate rulourile in 3-4 locuri cu o furculita.

16

Coaceti placinta in cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

17

Lasati sa se racoreasca putin inainte de servire, stiu ca nu veti avea rabdare s-o lasati prea mult...la ce miros sta in bucatarie :))

18

Si o sectiune relevanta eu zic - foietata, moale, pufoasa si frageda, pacat ca nu-i puteti simti mirosul!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (o tava mare)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 17 Sep 2017, 07:45

Buna,a iesit super de buna.Nu am apucat sa fac poze,s-a mancat instantaneu si urmeaza s-o execut cu carne sau spanac.Si daca ma gandesc bine,chiar cu ciuperci.Este exact asa cum mancam cand eram pustoaica in patiseria de pe Lipscani,cine e din Bucuresti stie.Multumesc de reteta.

 Cu stima, Violeta

violeta.nuky
violeta.nuky 20 Sep 2017, 11:53

Lena,ca o informatie, spune-mi dimensiunea tavii.Maine cred ca o fac din nou.Cu stima, Violeta

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) violeta.nuky 20 Sep 2017, 11:55

Merge in orice tava lunga, a mea are parca 35x25cm

violeta.nuky
violeta.nuky 20 Sep 2017, 13:47

Am vazut ca este o mica diferenta.A trebuit s-o inghesiu,tava mea avand 21x31cm.Daca puneam intr-o tava mai mare, trebuia sa pun mai multe oua +smantana,ca sa fie peste placinta.A fost un deliciu.Cu stima, Violeta

p.s.cele mai bune foi sunt de la LIDL.

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 14 Nov 2017, 20:15

Au iesit super delicioase, chiar si a doua zi!

Si nici macar n-am folosit cantitatile din reteta: am pus un pachet de unt de 200 gr (si nu 300) si un pahar de smantana de 370 gr (si nu 500). Telemea 400 gr + 200 gr de branza de vaci mai uscata. Si a fost super!

Incerc si varianta cu spanac.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 18 Nov 2017, 10:40

Am incercat si varianta proprie cu spanac si branza feta. Spanac congelat cam 300 gr si branza 200 gr, un pachet de unt de 200 gr, 3 oua si smantana.

A iesit super! E buna si a doua zi.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Zlotea (Liliana243) 18 Nov 2017, 10:47

Minunat, voi incerca si eu, copiii iubesc spanacul!

Stefy3
Stefy3 29 Jul 2018, 15:04

Aveam pofta de o plăcintă cu brânză și am găsit pe site-ul tău, Lena, această reteta.

A ieșit tare bună, moale și ușor de făcut!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
KamyKamy657
Carmen Constantinescu (KamyKamy657) 08 Feb 2019, 17:22

Wouu ! Ce bestial arata ! De care foi ati folosit, de placinta sau de foietaj?

lena
Elena (lena) Carmen Constantinescu (KamyKamy657) 08 Feb 2019, 17:25

Am folosit foi de placinta😉

KamyKamy657
Carmen Constantinescu (KamyKamy657) Elena (lena) 08 Feb 2019, 17:39

Multumesc frumos, Lena ! Maine sunt la market la cumparaturi, maine revin cu poza !

violeta.nuky
violeta.nuky 23 Feb 2019, 18:12

Buna Lena,am facut aceasta placinta de 6 ori si azi am reusit sa pozez ce a mai ramas.Este placinta de suflet si este foarte buna.Exact cum era cea mancata in patiserie pe vremea lui Ceausescu.Cu prima ocazie am s-o fac cu carne iar urmatoarea ocazie,cu ciuperci..

Poza mea pentru reteta:
amavio
amavio 23 May 2020, 13:14

A ieșit super, exact cu gustul pe care mi-l aminteam din copilărie și după care tânjeam. De-acum nu mai am decât de finisat mici amănunte: număr foi, cantitate unt, lapte etc. Mulțumiri pentru rețetă!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: