Răcituri de pui (Piftie)

Răcituri de pui (Piftie)

Este rețeta învățată de la mama, dar adaptată la condițiile actuale la ce se găsește în magazin. Nu am avut cocoș de țară, care este perfect pentru răcituri, și nu prea îmi place piftia de porc (este prea grasă) - deci m-am descurcat cu ce am avut și ce este mai sănătos. Este o mâncare care se face de sărbători, foarte bună, sănătoasă și chiar cu calorii rezonabile (pentru cei ce țin regim de slăbire este foarte bună).

Ingrediente

Pui întreg
1 buc
dacă aveți cocoș de țară, ar fi și mai bine
Ceapă albă
1 buc
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Usturoi
7 buc
căţei
Gelatină
2 buc
2 plicuri pentru 1 litru de apă

Pași de urmat

Pas 1

Se spală bine carnea de pui sau cocoș.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 1
Pas 2

Îl porționați, și îl puneți la fiert într-o cratiță cu apă.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 10-15 min.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 3
Pas 4

Apoi scoateți carnea din apă, o spălați bine. Apa în care a fiert puiul o aruncați și spălați bine cratița. Procedura o recomand pentru a face supa de pui cât mai sănătoasă și mai clară (așa cică sunt răciturile de gospodină :)). Eu am scos și pielea de pe pui, tot pentru a evita substanțele toxice cu care este tratat puiul.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 4
Pas 5

Turnați apă filtrată cât să acopere carnea și puneți din nou cratița pe foc.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 5
Pas 6

Când începe să fiarbă, adăugați ceapa întreagă (curățată și spălată), frunză de dafin, faceți focul cât mai mic posibil, acoperiți cu capac (să lăsați o crăpătură pentru a ieși aburii) și lăsați să fiarbă. Dacă faceți din pui de comerț lăsați 1-2 ore, dacă din cocoș sau picioare de porc/vită, trebuie să fiarbă 4-5 ore.

Atenție! Trebuie să fiarbă foarte încet, abia să se vadă bulele de aer.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 6
Pas 7

Veți observa că după ce a fiert bine, carnea este moale, se ia ușor de pe oase și supa foarte aromată. Când este gata, stingeți focul și mai lăsați 1 oră să se pătrundă.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 7
Pas 8

Apoi separați supa de carne, în supă puneți gelatina și ar fi bine să o puneți cât supa este caldă bine, să se dizolve gelatina (dar atenți - gelatina își pierde calitățile în apă foarte fierbinte).

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 8
Pas 9

Apoi potriviți de sare și lăsați să se mai răcorească. Când este călduță se adaugă usturoiul pisat și se amestecă.

Ca să faceți o răcitură perfectă la gust să știți că ar trebui să sărați un pic mai mult decât vă place (carnea va absorbi din sare) și un pic mai mult usturoi. Să fie un gust puternic de usturoi și ușor mai sărată.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 9
Pas 10

Carnea se scoate de pe oase și se pune uniform în 2-3 farfurii adânci, în cele de supă sau ciorbă.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 10
Pas 11

Supa se toarnă prin sită deasupra la carne, până se umple farfuria - obligatoriu trebuie să acopere carnea.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 11
Pas 12

Lăsați răcitura la frigider, câteva ore până se prinde.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 12
Pas 13

Apoi recomand să o înfrumusețați cu ceva legume. Eu folosesc morcov fiert pentru a face un fel de trandafiri. Tai dintr-o bucată de morcov fiert, de jur împrejur o bandă de 1,5 cm lățime.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 13
Pas 14

Apoi rulați banda.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 14
Pas 15

Și o așezați în picioare, deci așa ar trebui să arate.

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 15
Pas 16

Apoi mai folosesc rondele de ou fiert și verdeață. Astea le puneți după cum vă place. Rețeta este un pic cu inspirație ucraineană, așa le face bunica, de la ea a învățat mama și așa mai departe... :)

Piftia de cocoș sau porc se face la fel, doar că se fierbe mai mult - 4-5 ore și nu se pune gelatină. Carnea puteți s-o mărunțiți cum vă place - bucăți mai mari sau mai mici, dar recomand să scoateți oasele.

Poftă Bună!

Răcituri de pui (Piftie) - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2-3 farfurii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 46

Baronesse
Baronesse 23 Dec 2017, 16:23

Reteta mai buna de piftie ca si aceasta, pur si simplu nu exista! 

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 24 Jul 2017, 19:23

Eu pun usturoi la fiert in loc de ceapa si mai adaog si un morcovel.  Nu am pus gelatin ca era cucos cu kilometers facuti prin curte.

Poza mea pentru rețetă:
irina29nastas
irina29nastas timotei 19 Apr 2023, 16:09

fuu ce de urit ai facut

laurash49
laurash49 20 Jan 2017, 20:37

Multumesc, asa spune si mama mea. Am 22 ani...e prima data cind fac racituri:)

DianaSerghei
DianaSerghei 10 Apr 2015, 21:15

si eu am facut-o la fel, doar ca am lasat carnea pe oase

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 29 Dec 2013, 20:54

Buna. Am facut si eu putina piftie din 2 pulpe de pui fara piele. Nu am strecurat-o ca ne place usturoiul. Nu a fost rea. dar....este si un dar. Parca tot mai mult imi place cea de porc. Si nu am vrut sa pun gelatina,dar nu am avut incotro ca nu s-a coagulat deloc si asta nu mi-a prea convenit. Nu sunt adepta gelatinei. Multumesc .

Poza mea pentru rețetă:
irinutza
irinutza 28 Oct 2012, 20:04

racitura este mincarea care nu-mi lipseste de la masa de sarbatori,eu am facut aici din carne de curcan si de porc.

Poza mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 17 May 2012, 16:08

Noi am avut cocosh de casa, a iesit o bunatate!!!! ( am facut exact ca in reteta, doar ca nu am scos carnea de pe oase) Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
crismi
crismi 25 Apr 2012, 22:31

Am facut raciturile dupa aceasta reteta de foarte multe ori si de fiecare data mi-au iesit foarte bune. Multumesc mult !

Poza mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 Apr 2012, 20:59

Am uitat sa adaug si poza cu dovada 

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 31 Dec 2011, 22:33

Va pun si o poza "upside down" sa vedeti tremuriciul!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile