Pepene verde murat (la butoi)

Pepene verde murat (la butoi)

La mine acasa se mai numesc "harbuji murati", sunt cele mai delicioase muraturi si preferate de toata lumea. Am incercat sa fac pepenii murati in diverse conditii si metode, si la balcon si la beci, si cu miere si fara - concluzia este sa nu complicati lucrurile si sa urmati niste pasi simpli dar importanti.

Anul acesta am avut roada proprie in gradina, foarte buna si am reusit in august sa punem la murat pepeni, acum in septemebrie deja am gustat jumate de butoi :) Taman bine de facut niste poze si la toti pasii retetei, ma chinui de cativa ani sa prind tot procesul si nu apucam sa completez reteta. Tineam neaparat sa va arat toate aspectele si specificatiile, asa ca a devenit reteta pe care am "vanat-o" cel mai mult, vreo 5 ani...

Daca nu reusiti anul asta sa-i faceti, neaparat va pregatiti pentru sezonul viitor - cautati seminte de pepeni potriviti, nu-i lasati sa se coaca prea tare(anume astia pt murat) si gasiti un beci in care sa se mureze macar 1.5-2 luni.

Ingrediente

Pepeni verzi mici
10 kg
cantitatile sunt aproximative
Sare
2 pahare
pahar de 250ml
Zahar
1 pahare
Apa
10 l
Verdeturi/mirodenii
500 g
frunze de visin, hrean, coacaze si vita de vie
Mere de vara mai verzi
3 kg
optional

Pasi de urmat

1

Primul si cel mai important pas - sa alegeti pepenii potriviti.

Trebuie sa fie pepeni mici, diverse soiuri si de preferat nu foarte copti, veti vedea in pasul 10 de mai jos si de ce.

Deci, ca sa aveti la sigur pepeni buni, trebuie sa va asigurati si puneti diverse soiuri.

2

Pregatiti butoiul, spalati pepenii, merele si verdeata.

La fundul butoiului puneti o parte din frunze si incepeti sa aranjati cat mai bine pepenii.

In gaurile care raman puteti adauga mere de vara mai verzi, sunt si ele delicioase murate.

3

Aici butoiul aranjat pana la mijloc - observati merele si pepenii cum vin.

4

La fel continuati pana se umple butoiul.

Aici am pus unul de 100litri.

5

Nu uitati sa puneti verdeata printre pepeni si neaparat deasupra un strat generos de frunze de vita de vie - ca sa nu faca "floare" deasupra cand deschideti butoiul si nu mai este inchis ermetic.

6

Acum preparam saramura - la 10 litri de apa se adauga 2 pahare de sare si 1 pahar de zahar, amestecati bine pana se dizolva si turnati in butoi.

7

Repetati procedura de mai sus pana umpleti butoiul cu saramura - s-ar putea sa va trebuiasca cam 40-50 litri de apa, depinde cat de bine ati umplut butoiul si marimea acestuia.

8

Inchideti ermetic si il lasati in beci aproximativ 1.5-2 luni.

9

Asa arata dupa 2 luni, pepenii isi schimba culoarea si se mai inmoaie putin.

Pe parcurs ce luati din ei ar fi bine sa improvizati o presa ca sa fie in saramura.

10

Am observat ca pepenii cu coaja mai groasa(cei albi) s-au murat mai incet in schimb au fost perfecti la textura. Ceilati s-au murat mai repede dar au scazut mult din miez pentru ca au fost mai copti.

La gust nu este nici o diferenta majora, dar v-ar placea cred ca sa mancati si miez de pepene, nu doar coaja. Anul trecut am avut pepeni foarte copti si a fost tot mijlocul gol dupa ce s-au murat.

11

Si aici o poza pentru cei pofticiosi, absolut un deliciu - garnitura perfecta la orice mancare care necesita muraturi - carne, orez, cartofi, etc.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 50 kilograme
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

NergisEkin686
Nergis Ekin (NergisEkin686) 13 feb 2017, 22:43

Aici nu este hrean şi coacane...ce putem folosi in lok?

lena
Elena (lena) 19 ian 2015, 17:19

Eu pitrocesc numai varza.

Cu muraturile mai sarate ... poate le puneti 2-3 zile undeva mai la cald, sa fermenteze mai bine.

ina28
ina28 18 ian 2015, 20:12

Mai am o întrebare, varza murată la butoi, roșiile la butoi și castraveții la butoi se pitrocesc sau nu.

ina28
ina28 18 ian 2015, 20:11

Bine, da dacă nu o să-i pitrocim o să fie buni. Anul acesta am pus în butoaie de 200 litri și sau primit prea sărați, poate e greșala mea că nu am pus zahăr deloc, corect. Aceiași situație e și cu varza tocată, este prea sărată și acrișoară. Ce mă sfătuiți ce pot să fac în cazul dat.

lena
Elena (lena) 18 ian 2015, 12:13

Nu i-am pitrocit deloc.

ina28
ina28 18 ian 2015, 12:02

Spuneti va rog daca pepenii se pitrocesc sau nu in perioada de 1,5 - 2 luni.

olga.nika
Olga (olga.nika) 23 nov 2014, 12:18

Deja mi s-au si inmuiat de tot.. si i-am aruncat :( Am mincat doar vreo doi.. dupa ce am deschis butoiul tare repede s-au inmuiat.. Am citit ca nu se poate de pus apa cu clor de la robinet.. si mai trebuie si pitrociti.. Sa fie asta motivul..?

lena
Elena (lena) Olga (olga.nika) 24 nov 2014, 13:58

Intr-un an s-au facut si la mine asa, le-am pus apa de la robinet si le-am tinut in casa, in debara - unde nu era temeperatura ca in beci.

Dupa ce deschideti butoiul trebuie mancati in maxim 1 luna si tinuti la rece neaparat. Nu tin la fel de mult ca varza murata.

olga.nika
Olga (olga.nika) 11 nov 2014, 15:39

Buna Lena! am pus si eu harbuji dupa receta ta. Ieri i-am deshis.. Sunt buni, dar putin cam acri dupa gustul nostru.. I-am lasat fara o saptamina doua luni.. Cred ca trebuia sa-i deschidem mai devreme, fiindca la noi sunt harbujii cam marunti. Multumim de receta!

Nota mea pentru reteta:
monicavdinu
monicavdinu 23 oct 2014, 21:52

Pepenii trebuiesc intepati cu lama cutitului? sau pot fi pusi si asa?

lena
Elena (lena) monicavdinu 24 oct 2014, 20:24

Eu nu-i intep.

salomeea
salomeea 29 sep 2013, 00:32

Vai Lena mi-ai facut o pofta nebuna de "harbuz murat", sunt ani buni de cind nu am mai mincat din aceasta bunatate.....ce sa -i faci asta e pretul pe care il platim atunci cind suntem departe de casa .....Lena, cum crezi daca as pune harbuz la murat in borcan s-ar primi? si cam care ar fi proportiile:sare/apa? Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) salomeea 29 sep 2013, 10:14

Cred ca merge si la borcan, dar nu stiu daca procesul de fermentare este acelasi ca si la  harbuzul intreg, netaiat. Urmatoarea provocare este sa fac harbuzul la borcan, dar mai dureaza, sa stiu la sigur ca iese.

Sarea si apa sunt la fel, numa sa ai un loc racoros unde sa se mureze in voie.

Arata toate comentariile