Pepene verde murat (la butoi)
La mine acasa se mai numesc "harbuji murati", sunt cele mai delicioase muraturi si preferate de toata lumea. Am incercat sa fac pepenii murati in diverse conditii si metode, si la balcon si la beci, si cu miere si fara - concluzia este sa nu complicati lucrurile si sa urmati niste pasi simpli dar importanti.
Anul acesta am avut roada proprie in gradina, foarte buna si am reusit in august sa punem la murat pepeni, acum in septemebrie deja am gustat jumate de butoi :) Taman bine de facut niste poze si la toti pasii retetei, ma chinui de cativa ani sa prind tot procesul si nu apucam sa completez reteta. Tineam neaparat sa va arat toate aspectele si specificatiile, asa ca a devenit reteta pe care am "vanat-o" cel mai mult, vreo 5 ani...
Daca nu reusiti anul asta sa-i faceti, neaparat va pregatiti pentru sezonul viitor - cautati seminte de pepeni potriviti, nu-i lasati sa se coaca prea tare(anume astia pt murat) si gasiti un beci in care sa se mureze macar 1.5-2 luni.
Ingrediente
●
Pepeni verzi mici
10 kg
cantitatile sunt aproximative
●
Sare
2 pahare
pahar de 250ml
●
Verdeturi/mirodenii
500 g
frunze de visin, hrean, coacaze si vita de vie
●
Mere de vara mai verzi
3 kg
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Primul si cel mai important pas - sa alegeti pepenii potriviti.
Trebuie sa fie pepeni mici, diverse soiuri si de preferat nu foarte copti, veti vedea in pasul 10 de mai jos si de ce.
Deci, ca sa aveti la sigur pepeni buni, trebuie sa va asigurati si puneti diverse soiuri.
Pas 2
Pregatiti butoiul, spalati pepenii, merele si verdeata.
La fundul butoiului puneti o parte din frunze si incepeti sa aranjati cat mai bine pepenii.
In gaurile care raman puteti adauga mere de vara mai verzi, sunt si ele delicioase murate.
Pas 3
Aici butoiul aranjat pana la mijloc - observati merele si pepenii cum vin.
Pas 4
La fel continuati pana se umple butoiul.
Aici am pus unul de 100litri.
Pas 5
Nu uitati sa puneti verdeata printre pepeni si neaparat deasupra un strat generos de frunze de vita de vie - ca sa nu faca "floare" deasupra cand deschideti butoiul si nu mai este inchis ermetic.
Pas 6
Acum preparam saramura - la 10 litri de apa se adauga 2 pahare de sare si 1 pahar de zahar, amestecati bine pana se dizolva si turnati in butoi.
Pas 7
Repetati procedura de mai sus pana umpleti butoiul cu saramura - s-ar putea sa va trebuiasca cam 40-50 litri de apa, depinde cat de bine ati umplut butoiul si marimea acestuia.
Pas 8
Inchideti ermetic si il lasati in beci aproximativ 1.5-2 luni.
Pas 9
Asa arata dupa 2 luni, pepenii isi schimba culoarea si se mai inmoaie putin.
Pe parcurs ce luati din ei ar fi bine sa improvizati o presa ca sa fie in saramura.
Pas 10
Am observat ca pepenii cu coaja mai groasa(cei albi) s-au murat mai incet in schimb au fost perfecti la textura. Ceilati s-au murat mai repede dar au scazut mult din miez pentru ca au fost mai copti.
La gust nu este nici o diferenta majora, dar v-ar placea cred ca sa mancati si miez de pepene, nu doar coaja. Anul trecut am avut pepeni foarte copti si a fost tot mijlocul gol dupa ce s-au murat.
Pas 11
Si aici o poza pentru cei pofticiosi, absolut un deliciu - garnitura perfecta la orice mancare care necesita muraturi - carne, orez, cartofi, etc.
Pofta Buna!
Cantitate:
50 kg
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)