Plăcinte cu brânză - rețeta de la mama soacră
Știam ceva rețete de plăcinte, dar după ce mi-a arătat mama soacră acestea cum se fac, parcă am uitat de toate și în ultimele luni doar așa le fac. Și soțul întotdeauna mă întreba dacă știu cum se fac așa tip de plăcinte, și sinceră să fiu chiar nu știam, deci am luat lecții de la mama și acum le fac exemplar.
Plăcintele sunt foarte gustoase, se topesc în gură, ingredientele simple, de bază - foarte important atenția la detalii pentru cei începători. Deci urmăriți atent pașii și tot ce scrie acolo și vă asigur că veți da jos pe toți cu aceste plăcinte.
Un instrument obligatoriu este să aveți o masă de bucătărie și un prosop de bumbac, rezervat special numai pentru aceste plăcinte, un pic mai mare decât masa. Eu am folosit o față de masă de bumbac care nu mai merge pentru alte scopuri.
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
400 g
eu folosesc de obicei Băneasa
●
Ulei de floarea-soarelui
5 linguri
în aluat
●
Ulei de floarea-soarelui
300 ml
pentru uns
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol puneți făina, 1 linguriță de sare și 5 linguri de ulei. Încălziți aproximativ 1-2 pahare de apă pe care o veți folosi la aluat.
Deci regula nr.1 - apa trebuie să fie neapărat caldă și aluatul trebuie lucrat la cald.
Pas 2
Turnați câte puțină apă în amestecul de făină și frământați un aluat moale și nelipicios.
Pas 3
Apoi îl scoateți pe o masă presărată cu făină și îl mai frământați un pic. Acoperiți cu un prosop și lăsați să se odihnească 15 min.
Deci regula nr.2. Aluatul trebuie obligatoriu să se odihnească aceste 15 min.
Pas 4
După 15 min îl frământați bine(pe masă să fie presărată puțină făină) până devine un aluat neted și uniform. Observați diferența între poza de la pasul 3 și pasul 4.
Pas 5
Dacă aveți masa de bucătărie de măcar 1 metru pătrat atunci din aluatul format faceți 2 bile de aluat. Dacă o aveți mai mică faceți mai bine 3 bile.
Eu o am de 1mp, deci am făcut 2 bile.
Aluatul se mai lasă 10 min să se odihnească.
Pas 6
Apoi aceste bile le întindeți cu făcălețul să fie de aproximativ 3-4 mm grosime. Le ungeți bine cu ulei și mai lăsați 10 min. Atenție să fie cald în bucătărie, mai bine închideți geamul să nu fie curenți de aer rece.
Pas 7
În acest timp pregătiți umplutura de brânză - brânza de vaci se amestecă cu 5 ouă, sare(aproximativ 1 lingură, ar trebui să fie sărată mai bine umplutura) și ceapă verde sau albă tăiată mărunt (puteți să faceți și fără ceapă).
Amestecul de brânză trebuie să fie mai lichid, dacă aveți brânză mai uscată, și vedeți că 5 ouă nu ajung, mai adăugați câteva până vedeți că umplutura este așa cum trebuie.
Pas 8
Așterneți prosopul pe masa de bucătărie, luați una din foile unse cu ulei și ușor o întindeți. Puteți un pic s-o întindeți în mâini, apoi o puneți pe prosop și ușor, ușor trageți de margini. O întindeți să fie f.subțire, să se vadă prosopul prin ea și îi dați forma ovală, cam de dimensiunea mesei.
Aici este important să nu vă grăbiți, procesul chiar calmează sistemul nervos :)
Pas 9
Ungeți foaia întinsă de aluat cu o pensulă cu ulei. Apoi distribuiți uniform jumătate din cantitatea de brânză pe toată suprafața.
Pas 10
Apoi dați prin răzătoarea mai mare, jumătate din cantitatea de telemea, direct pe plăcintă, uniform pe toată suprafața.
Pas 11
Și acum începe procesul cel mai plăcut. Ridicați una din laturile prosopului, scuturați ușor ca marginile foii să înceapă să se ruleze, apoi mai ridicați până ajungeți cu rulada la jumătatea mesei/foii.
Pas 12
Repetăți rularea cu cealaltă latură a prosopului. Aici în poză se vede cum se apropie cele 2 rulade una de alta.
Pas 13
Apropiați ruladele una de alta, tăiați un pic din margini, ca acolo este mai gros aluatul și fără umplutură.
Pas 14
Apoi tăiați ruladele în 3-4 bucăți, să fie de lățimea tăvii în care le veți coace. Aici se vede cum tai rulada, și mă ghidez după dimensiunea tăvii. Ungeți tava cu puțin ulei și puneți rulada în ea.
Pas 15
Dintr-o foaie de plăcintă, am tăiat-o în 3 bucăți, mi-au ieșit în total 6 rulade mai mici - o tavă plină.
Pas 16
Din ambele foi de plăcintă mi-au ieșit 2 tăvi pline de rulade. Bateți un ou și ungeți bine cu el plăcintele.
Dați la cuptor la temperatură medie.
Pas 17
Lăsați la cuptor până se rumenesc bine, apoi scoateți și lăsați 15 min în tavă.
Pas 18
Apoi întoarceți tava cu fundul în sus și răsturnați plăcintele pe o tavă/platou. Lăsați să se mai răcorească puțin. Apoi le dezlipiți una de alta și tăiați bucățele de mărime medie, depinde cum vă place.
Pas 19
Plăcintele sunt f.bune atât calde cât și reci, sau încălzite la microunde 1 min.
Să nu vă speriați dacă nu vă iese din prima perfect, chiar și eu am eșuat la prima încercare - am folosit apă rece la frământat și aluatul nu vroia să se întindă. Respectați instrucțiunile și pașii, și vă asigur că își merită efortul - după ce vă ies din prima, pe urmă crește și viteza de lucru și îndemânarea.
Alte umpluturi pe care le puteți face în așa mod - cartofi fierți în coajă(piure), amestecați cu telemea și ceapă prăjită, piper și sare: - carne tocată de pui călită cu ceapă, amestecată cu 2-3 ouă și 2-3 linguri de smântână, sare și piper. Deci astea sunt umpluturile care le-am făcut și au ieșit perfect.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(un platou plin ca cel din poză)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (37 voturi)