Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita)

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita)

Rețeta este una din variațiile plăcintei grecești Tiropita, din câte am văzut pe net rețete sunt multe și diverse, asta mi s-a părut mai interesantă pentru că are în compoziție Sosul alb Bechamel - unul din preferatele mele.

Plăcinta este din categoria "mănânci și nu te mai poți opri", deci foarte, foarte bună, moale, fragedă, delicioasă și caldă și rece. Recomand s-o încercați neapărat.

În poză ar fi trebuit să vedeți straturile de brânză și aluat, dar am făcut greșeala să-i dau soțului să guste plăcinta și nu a mai avut răbdare să se răcească să o tai și să se vadă exemplar straturile :)

Semipreparate

600 g
adică o porție din rețetă

Ingrediente

Foi de plăcintă
1 buc
am folosit aproximativ 6-7 foi, puteți folosi și aluat de foietaj dar întins mai subțire
Unt
100 g
   
Cașcaval clasic
200 g
   
Telemea de vacă
300 g
sau telemea de oi sărată
Ouă
5 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Preparați Sosul Bechamel, îl faceți să fie de consistență un pic mai lichidă, puteți să mai adăugați în plus 100 ml de lapte. Cât este fierbinte adăugați 150 g de cașcaval dat prin răzătoare, amestecați și lăsați să se răcorească bine - puteți amesteca periodic să se răcească mai repede.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 1
Pas 2

Când s-a răcit sosul, adăugați ouăle unul câte unul, amestecați bine sosul după fiecare ou.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați telemeaua de vacă/oaie dată prin răzătoare și amestecați bine. Aceasta va fi umplutura plăcintei.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 3
Pas 4

Untul îl topiți și ungeți cu el o tavă dreptunghiulară mai adâncă, o așterneți cu un strat de foi de plăcintă, așa ca să iasă bine bordurile în afară. Ungeți bine foile de plăcintă cu unt.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 4
Pas 5

Turnați 1/4 din umplutură în tavă, nivelați și uniformizați.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 5
Pas 6

Puneți 2 straturi de foi de plăcintă, le ungeți bine cu unt între ele. În așa fel mai puneți încă 2 straturi de umplutură și 2 de foi de plăcintă. Deci plăcinta are următoarele straturi - foi+1/4 de umplutură+2 foi+1/de umplutură+2 foi+1/4 de umplutură + foi+ ultimul strat de umplutură. În total 4 straturi de foi și 4 de umplutură.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 6
Pas 7

Deci ultimul strat va fi cel de umplutură (și ultimul strat de foi să fie bordurile care le-ați lăsat la primul strat de foi pe dinafară), deasupra lui radeți 50 g de cașcaval, așa ca să se distribuie uniform peste toată plăcinta. Cu un cuțit găuriți un pic plăcinta pe toată suprafața, să nu se umfle prea tare la coacere. Puneți plăcinta la cuptor la temperatură medie de 180-200 grade.

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 7
Pas 8

După ce se rumenește bine o scoateți din cuptor, veți observa că se mai lasă pe parcurs ce se răcește. Lăsați să se răcească bine, o întoarceți pe un fund, apoi o porționați și serviți - delicioasă și caldă și rece.

Observație - În caz că faceți plăcinta cu aluat de foietaj, faceți foile să fie mai subțiri, umplutura o împărțiți în 3 părți și deasupra nu mai puneți umplutură, lăsați strat de foietaj, uns cu ou și presărat cu susan.

Poftă Bună!

Plăcintă grecească cu brânză (Tiropita) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

nina
nina 11 May 2010, 09:27

super ,trebuie facuta pe duminica!

lyly
liliana (lyly) 11 May 2010, 09:31

Buna!!!!

tiff
tiff 11 May 2010, 10:15

arata bine ma bucur k existi lena te poop

amelittat
amelittat 11 May 2010, 16:10

buna lena, amo intrebare, foile folosite sunt foi filo?o zi minunata iti doresc

lena
Elena (lena) amelittat 11 May 2010, 16:23

Dap, aici am folosit foi filo, dar se poate si cu aluat de foietaj, intins mai subtire.

sarian
sarian 11 May 2010, 23:20

bun, foarte bun! si arata f, bine.

Nota mea pentru rețetă:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 12 May 2010, 12:34

e super gustoasa si "frageda"!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 12 May 2010, 13:12

Avem noi emoticonuri, uraaa

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 12 May 2010, 13:26

Pai da, am pus repede emoticonuri pe site, pentru ca ma hranesti foarte gustos si sanatos. Eu iti multumesc.

mioara
mioara 14 May 2010, 20:43

super buna

Nota mea pentru rețetă:
tiff
tiff 20 May 2010, 20:21

arata foarte bine mai asteptam retetele tele

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 17 Sep 2010, 11:40

Nici stafide, nici lamaie, nici vanilie, nici zahar?  Nu iese prea sarata? Chiar n-am avut curaj sa fac placinte fara un gram de zahar... Se serveste ca si aperitiv sau desert?

lena
Elena (lena) amalia80 17 Sep 2010, 11:58

Amalia, fii te rog mai atenta inainte sa intrebi, vezi la ingrediente ca este o placinta sarata, cum vezi sosul bechamel cu zahar? Si la telemea si cascaval crezi ca ar merge stafide?

lyly
liliana (lyly) 17 Sep 2010, 13:21

Buna

Eu fac tot aceeasi reteta placinta creata.Nu pun straturi de foi ci le adun .Stand fiecare foaie in pumn si asa stransa o punin tava.Fiecare foaie stransa o pun una langa alta pana unplu toata tava(unsa cu unt) . Peste foi pun ouala batute cu branza si smantana(400 gr) , cam 1/2l lapte si bag la cuptorul incins. Spre sfarsit rad cascaval deasupra.Este reteta de la soacramea care e un pic neam de bulgari.

Pofta buna!!! 

Lavi
Lavi 02 Nov 2010, 08:48

nu stiu cum am ratat reteta asta pana acum, sigur o fac acum in week-end cand am musafiri!

Nota mea pentru rețetă:
lyly
liliana (lyly) 02 Nov 2010, 09:52

Eu tot cam asa o fac numai ca eu strang sifonat in mana fiecare foaie si o pun ghemotoc in tava . Peste tot toarn compozitia de mai sus , bucatele mici de unt. Asa se face "placinta creata" si din cand in cand mai adaug un pic de lapte.

Ellena
Elena (Ellena) 15 Nov 2010, 19:35

ce bine arata,si nici nu e greu de facut :)!

Nota mea pentru rețetă:
taty
taty 29 Jan 2012, 12:24

Buna, intradevar este foarte gustoasa si usor de facut.

taty
taty 29 Jan 2012, 12:34

Eu una la toate ingredientele de mai sus mai adaug si jambon...este o placinta care am invatat s-o fac in Grecia. Se numeste Jambonopita (ζαμπoνoπίτα).

Incercati, ve-ti vedea ca o sa placa.

laureasca
miriam (laureasca) 07 Sep 2012, 21:05

Buna ,arata foarte bine ,sper sa-mi reuseasca

Katrin
Katrin 01 Aug 2013, 01:02

Delicios ! Azi am incercat si placinta greceasca. Multumesc Lena!  Si am facut si in premiera absoluta, ceva ce demult vroiam sa fac, Sosul Bechamel! 

Poza mea pentru rețetă:
Millina
Millina 06 Nov 2013, 23:43

Buna Lena, de unde se cumpara foile filo? As vrea sa respect intocmai reteta pentru un gust reusit.

lena
Elena (lena) Millina 07 Nov 2013, 08:49

Pai in orice magazin, cauti foi de placinta sau Aluat Filo.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 05 Dec 2013, 09:58

Lena, sosul asta poate fi pregatit cu o zi inainte?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 05 Dec 2013, 15:33

Dap, dar il incalzesti putin(se ingroasa la racire) inainte de a face placinta.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 28 Dec 2013, 21:15

Multumesc Lena, a fost nemaipomenit de gustoasa :)

roroxiroxana
roroxiroxana 20 Jun 2014, 13:20

poti sa-mi spui dimensiunile tavii folosite de tine? vreau sa iasa inalta si frumoasa ca a ta :)

lena
Elena (lena) roroxiroxana 20 Jun 2014, 15:49

Tava de aici este aproximativ de 20x30cm.

Melanie
Melanie 20 Mar 2015, 13:08

Am incercat si aceasta placinta si mi-a iesit f buna! Nu am reusit sa mai fac poza pt ca am avut musafiri si s-a mancat toata. Imi place f mult! Si cu branza dd capea seamana cu ce am mancat eu in Grecia. Felicitari si pt aceasta reteta!

Corina71
Corina71 20 Nov 2015, 19:57

Acum o fac și eu pentru prima dată. Mulțumesc frumos. De când căutam o astfel de rețetă!!!! f frumos arată. Mulțumim

Crinuta
Crinuta 14 Jan 2016, 10:25

Crina                                                                                                                                  14-01-2016                                                                                                                                          Buna draga mea ! As vrea sa incerc aceasta reteta dar am o nelamurire . La sosul bechamel spui -" o portie din reteta " - ce inseamna exact ? Multumesc pentru intelegere ! 

lena
Elena (lena) Crinuta 14 Jan 2016, 10:43

Cand spun 1 portie inseamna ca faci reteta exact cu cantitatea de ingrediente indicata acolo.

Daca sunt 2 portii inmultesti toate cantitatile cu 2.

Spor la treaba!

MarinaLute399
Marina Lute (MarinaLute399) 03 Jul 2017, 14:36

Placinta e delicioasa. Imi aduce aminte de placintele copilariei. In plus imi plac explicatile. Foarte exacte si clare, pot fi aplicate si de nespecialisti ca mine. Felicitari pentru site, l-am descoperit acum vreo 3 luni si am invatat multe lucruri noi.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Marina Lute (MarinaLute399) 04 Jul 2017, 09:45

Multumesc Marina si sa aveti pofta mare!

violeta.nuky
violeta.nuky 09 Nov 2017, 15:36

Interesanta reteta,nu am vazut-o pana acum.Am totusi o intrebare,ce fel de cascaval folosesti sa razi deasupra?in general se cam intareste dupa ce se raceste si face o crusta cam tare.Si mai spui ca intorci placinta pe un fund.Sa inteleg ca ramane asa cu susul in jos sau o intorci din nou pe un platou si revine la loc cum este in tava?Cu stima si multam anticipat pentru raspuns,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 09 Nov 2017, 19:45

Folosesc de obicei cascaval simplu, nimic deosebit, dar vezi ca deasupra pun doar 50g si iese o crusta foarte subtire. Si da, o intorc cu susul in jos, o tai si aranjez bucatile inapoi pe o farfurie cu fata in sus. Spor!

violeta.nuky
violeta.nuky Elena (lena) 09 Nov 2017, 21:08

Multumesc pentru raspuns.Am sa revin dupa ce o fac.Te rog,spune-mi dimensiune tava.

 Cu stima,Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 09 Nov 2017, 21:11

Este cam de 20x30cm.

Rodikuta
Rodikuta 25 Oct 2018, 14:51

Super faina reteta! O fac pentru a doua oara, prima data s-a primit la consistență ca a ta - adica mai umeda sau mai moale (nustiu cum sa ii zic🤔), dar acum parca s-a cam umflat la coacere, cu toate ca am gaurit-o in multe locuri. Oricum e delicioasă, e foarte foarte gustoasă. Cu siguranta o voi repeta. Multumesc!!⚘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: