Plachie de peste Reteta VIDEO

Plachie de peste

Bineinteles ca cel mai folosit peste la aceasta mancare este crapul, dar se poate face cu orice fel de peste va place si aveti la indemana. Metode sunt multe, eu o prefer pe aceasta, ca este mai rapida si verificata de multi ani. La noi acasa se facea des asa mancare, dar nu stiam ca oficial o cheama "plachie". Acest termen se foloseste pentru un desert delicios cu orez.

Oricum nu i-am spune, este si metoda mea preferata de a gati pestele, sosul de legume si usturoi ii da o savoare deosebita, dar servita cu mamaliga este mancarea perfecta. Aici chiar ca iti vine sa te lingi pe degete :)

Ingrediente

Peste crap
1 kg
am folosit file de crap
Ceapa alba
1 buc
Ardei gras rosu
1 buc
Rosii
2 buc
Pasta de ardei rosu
1 linguri
sau pasta de tomate
Usturoi(catei)
3 buc
Patrunjel verde
2 linguri
patrunjel verde spalat si tocat
Sare
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Pestele se spala, se curata si se portioneaza, puteti sa-l taiati bucati rondele sau fileuri - dupa preferinta si indemanare.

Presarati un pic de sare pe carnea de peste si amestecati bine.

2

Intr-o tigaie adanca incingeti bine uleiul si puneti pestele la prajit in el.

Nu trebuie presarat cu faina, il puneti asa direct.

3

Rumeniti bine pestele pe ambele parti.

4

Apoi bucatile de peste rumenite le scoateti pe o farfurie.

5

Ceapa si ardeiul gras se taie solzisori si se calesc in tigaia cu ulei, acolo unde s-a prajit pestele.

6

Cand legumele s-au inmuiat si un pic s-au rumenit adaugati rosiile taiate cubulete.

Lasati pana si ele lasa zeama si se fac moi. Toate acestea le faceti la foc moderat si amestecand periodic.

7

Acum adaugati pasta de ardei sau rosii, amestecati si lasati 2 minute pe foc. Apoi turnati o cana mica de apa, sa obtinem un sos consistent si frumos.

8

Il lasati sa fiarba 2-3 minute, potriviti de sare si amestecati bine.

9

Puneti bucatile de peste in sos si mai lasati sa fiarba inca 2-3 minute impreuna.

10

Apoi adaugati usturoiul tocat si patrunjelul, acoperiti cu capac si inchideti focul. Lasati 10-15 minute sa se patrunda inainte de servire, in acest timp puteti pregati mamaliga :)

11

Serviti calda sau rece, este delicioasa oricum.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 06 aug 2015, 12:28

Hahaha. Rad ca am si eu pas cu pas ca sa postez, dar nu am avut timp, asa ca mi-ai luat-o inainte. Adevarat ca sunt mai multe variante. Eu am  chiar toate ingredientele astea plus altele:  conserva de rosii si rosii cherry, foi de dafin, vin, lamaie la sfarsit. Si dupa ce toate-s aproape gata pe soba, le pun intr-o tava si putin la cuptor. Mai am niste buc. in congelator cateva buc. mai frumoase si voi face reteta aceasta. Aaa, uitasem, eu am facut din caras mai mare..

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Valentina P.
Valentina P. 07 aug 2015, 21:20

Foarte bun! Cea mai delicioasa plachie pe care am mâncat-o vreodată! Am urmat toți pașii rețetei, la final insa a trebuit sa pun la cuptor, am făcut porție dubla si nu am avut tigaie suficient de mare sa încapă tot Peștele. O recomand, mărita făcută, la mine a intrat in topul mâncărurilor cu care sa impresionez 😍. Mulțumesc Lena, meriți cel puțin o cafea!😘

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 dec 2015, 23:40

Buna. La buc. frumoase din august numai acuma le-a venit randul.  F. buna aceasta plachie, sa tot mananci. Am respectat exact reteta, e usor de facut si merge si repede. Sa o faceti cu incredere ca merita. Mie imi place tare mult orice fel de peste. Multumesc pentru tot ce faci pentru noi. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Korinna
Korinna 22 apr 2016, 12:11

Bunicii mei erau din Dobrogea, iar eu traiesc în Galați.

Referitor la plachie pot să-ți spun cam cum se face ea în Dobrogea, mama peștelui.În primul rând se dă peștele prin faină, pentru că, atunci când va fierbe mocnit în sos, acesta se va lega.

Sosul se face prin călirea , mai mult înăbușirea cepei, a ardeiului gras, puțin morcov, roșii.Se adaugă cimbru, piper.Cand s-au făcut legumele, se pun intr-o tava, se adauga un pahar de vin alb, cațiva căței de usturoi taiați ..sau zdrobiți, se pun bucățile prajite de peste deasupra și de baga la cuptor. 

Se lasă în cuptor să se rumeneasca binișor peștele și să ia gust una de la alta.La final se toacă niște pătrunjel și se pune deasupra.

Pentru mine....are gustul bunicii...chiar daca ea a plecat  de 15 ani ....

lena
Elena (lena) 22 apr 2016, 15:29

Multumesc Korinna de reteta, neaparat voi incerca si asa, pare sa fie buna tare :)

timotei
timotei 23 apr 2016, 00:41

Acuma fac aceasta plachie, noi mincam pestele numai la gratar si prajit dar am peste la congelator si vreau sa incerc si altfel. Revin cu impresii dupa ce îl papam

timotei
timotei 23 apr 2016, 20:01

Dupa cum am spus vin cu rezultatul. Bunisor acest peste , nu pot sa spun ca as minca numai asa pestele dar uneori se poate de schimbat un pik felul cum il pregatesti. 

Poza mea pentru reteta:
Mitza
Mitza 28 apr 2016, 08:15

Buna Lena! eu tot din Galati sunt si toata familia e o mare mancatoare de peste iar plachia o fac exact cum spunea Karinna; incearca s-o pregatesti ca-i dementiala,mai ales cu mamaliguta! In poza e plachie cu guvizi dar nu conteaza pestele ci reteta in sine!

Sarbatori luminate si Paste fericit!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: