Creveti Saganaki
Inca o amintire culinara delicioasa cu inspiratie greceasca, crevetii saganaki au fost printre preferatii mele in vacanta si bineinteles era neaparat sa va arat cum se fac acasa, din ingrediente simple si la indemana. In Grecia sosul Saganaki este clasic, cu el se servesc majoritatea fructelor de mare (creveti, calamari, midii, etc), puiul, dar chiar si ouale ochiuri coapte (voi pune si aceasta reteta neaparat pe site).
Mai jos in pasi, acolo unde pun crevetii in sosul saganaki puteti sa adaugati orice fructe de mare preferate calite, carne de pui prajita, sau doar sa spargeti niste oua ochiuri. Restul pasilor sunt cam la fel, deci nu ezitati sa incercati orice combinatie cu acest sos grecesc delicios.
Ingrediente
●
Sare
1 lingurita
sau dupa gust
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
●
Pasta de rosii
1 lingura
●
Rosii pasate la conserva
700 ml
aproximativ 2 conserve de rosii cubulete sau pasate
●
Zahar
1 lingurita
optional
●
Vin alb demisec
50 ml
sau Ouzo grecesc, daca aveti
●
Anason stelat
2 buc
optional
●
Patrunjel tocat
2 linguri
sau 1 legatura
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
In primul rand pregatiti si curatati crevetii, eu prefer sa-i cumpar proaspeti, din acestia mai gri, pentru un gust mai intens.
Daca luati creveti congelati, neaparat sa-i decongelati dinainte, clatiti bine si uscati de apa cu niste servetele de hartie.
Pas 2
Apoi masurati si adunati restul ingredientelor pentru reteta, sa le aveti la indemana pentru ca procesul de gatire este destul de rapid.
Porniti si preincalziti cuptorul la 200 de grade.
Pas 3
Incalziti bine uleiul de masline in tigaie, puneti crevetii si-i rumeniti la foc iute pe ambele parti.
Pas 4
Imediat cum sunt gata, veti observa ca isi schimba culoarea, le mutati din tigaie intr-o farfurie si lasati putin la o parte.
Pas 5
In aceeasi tigaie si ulei in care ati rumenti crevetii, puneti la calit o ceapa taiata marunt.
Pas 6
Cand ceapa incepe sa se rumeneasca, adaugati usturoiul tocat, amestecati si lasati 1 minut.
Pas 7
Apoi puneti 1 lingura de pasta de tomate, amestecati bine si caliti inca 2 minute.
Pas 8
Adaugati rosiile pasate, sarea, piperul negru macinat, si zaharul (acesta reduce putin gustul acidulat al rosiilor).
Pas 9
Turnati vinul (sau Ouzo), puneti anasonul daca aveti si vreti gustul sa fie cat mai autentic.
Amestecati bine sosul, mai potriviti de sare dupa gustul dvs si lasati sa fiarba incet timp de 10 minute.
Pas 10
Dupa aceasta am turnat sosul de rosii intr-o forma de sticla termorezistenta, dar daca aveti tigaia potrivita pentru a fi folosita in cuptor, puteti sa omiteti acest pas.
Pas 11
Aranjati in tava crevetii caliti in primii pasi si bineinteles turnati deasupra sosul pe care il lasa in farfurie.
Pas 12
Deasupra puneti jumatate din branza feta maruntita cu degetele si jumatate din patrunjelul tocat.
Mutati tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 10 minute.
Pas 13
Peste 10 min scoateti tava din cuptor, adaugati deasupra restul de branza feta maruntita si patrunjel, o intoarceti in cuptor inca pentru 10 minute.
Pas 14
Intre timp pregatiti niste lipii grecesti sau paine pentru a servi crevetii saganaki.
Eu cumpar de la raionul de produse congelate aceste lipii grecesti clasice, le tai felii si aranjez intr-o tava de cuptor, le stropesc cu putin ulei de masline, oregano si usturoi uscat, apoi la incalzesc putin in cuptor, timp de 5 minute maxim.
Pas 15
Crevetii saganaki se servesc imediat dupa ce le scoateti din cuptor, dar noua ne-au placut si calzi sau chiar reincalziti.
Le savurati cu lipii, paine, sau orice alta garnitura preferati.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 portii
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)