Creveti Saganaki

Creveti Saganaki

Inca o amintire culinara delicioasa cu inspiratie greceasca, crevetii saganaki au fost printre preferatii mele in vacanta si bineinteles era neaparat sa va arat cum se fac acasa, din ingrediente simple si la indemana. In Grecia sosul Saganaki este clasic, cu el se servesc majoritatea fructelor de mare (creveti, calamari, midii, etc), puiul, dar chiar si ouale ochiuri coapte (voi pune si aceasta reteta neaparat pe site).

Mai jos in pasi, acolo unde pun crevetii in sosul saganaki puteti sa adaugati orice fructe de mare preferate calite, carne de pui prajita, sau doar sa spargeti niste oua ochiuri. Restul pasilor sunt cam la fel, deci nu ezitati sa incercati orice combinatie cu acest sos grecesc delicios.

Ingrediente

Creveti
1 kg
Ulei de masline
100 ml
Ceapa
1 buc
Usturoi (catei)
4 buc
Sare
1 lingurita
sau dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Pasta de rosii
1 lingura
Rosii pasate la conserva
700 ml
aproximativ 2 conserve de rosii cubulete sau pasate
Zahar
1 lingurita
optional
Vin alb demisec
50 ml
sau Ouzo grecesc, daca aveti
Anason stelat
2 buc
optional
Branza feta
250 g
Patrunjel tocat
2 linguri
sau 1 legatura

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand pregatiti si curatati crevetii, eu prefer sa-i cumpar proaspeti, din acestia mai gri, pentru un gust mai intens.

Daca luati creveti congelati, neaparat sa-i decongelati dinainte, clatiti bine si uscati de apa cu niste servetele de hartie.

Creveti Saganaki - Pas 1
Pas 2

Apoi masurati si adunati restul ingredientelor pentru reteta, sa le aveti la indemana pentru ca procesul de gatire este destul de rapid.

Porniti si preincalziti cuptorul la 200 de grade.

Creveti Saganaki - Pas 2
Pas 3

Incalziti bine uleiul de masline in tigaie, puneti crevetii si-i rumeniti la foc iute pe ambele parti.

Creveti Saganaki - Pas 3
Pas 4

Imediat cum sunt gata, veti observa ca isi schimba culoarea, le mutati din tigaie intr-o farfurie si lasati putin la o parte.

Creveti Saganaki - Pas 4
Pas 5

In aceeasi tigaie si ulei in care ati rumenti crevetii, puneti la calit o ceapa taiata marunt.

Creveti Saganaki - Pas 5
Pas 6

Cand ceapa incepe sa se rumeneasca, adaugati usturoiul tocat, amestecati si lasati 1 minut.

Creveti Saganaki - Pas 6
Pas 7

Apoi puneti 1 lingura de pasta de tomate, amestecati bine si caliti inca 2 minute.

Creveti Saganaki - Pas 7
Pas 8

Adaugati rosiile pasate, sarea, piperul negru macinat, si zaharul (acesta reduce putin gustul acidulat al rosiilor).

Creveti Saganaki - Pas 8
Pas 9

Turnati vinul (sau Ouzo), puneti anasonul daca aveti si vreti gustul sa fie cat mai autentic.

Amestecati bine sosul, mai potriviti de sare dupa gustul dvs si lasati sa fiarba incet timp de 10 minute.

Creveti Saganaki - Pas 9
Pas 10

Dupa aceasta am turnat sosul de rosii intr-o forma de sticla termorezistenta, dar daca aveti tigaia potrivita pentru a fi folosita in cuptor, puteti sa omiteti acest pas.

Creveti Saganaki - Pas 10
Pas 11

Aranjati in tava crevetii caliti in primii pasi si bineinteles turnati deasupra sosul pe care il lasa in farfurie.

Creveti Saganaki - Pas 11
Pas 12

Deasupra puneti jumatate din branza feta maruntita cu degetele si jumatate din patrunjelul tocat.

Mutati tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 10 minute.

Creveti Saganaki - Pas 12
Pas 13

Peste 10 min scoateti tava din cuptor, adaugati deasupra restul de branza feta maruntita si patrunjel, o intoarceti in cuptor inca pentru 10 minute.

Creveti Saganaki - Pas 13
Pas 14

Intre timp pregatiti niste lipii grecesti sau paine pentru a servi crevetii saganaki.

Eu cumpar de la raionul de produse congelate aceste lipii grecesti clasice, le tai felii si aranjez intr-o tava de cuptor, le stropesc cu putin ulei de masline, oregano si usturoi uscat, apoi la incalzesc putin in cuptor, timp de 5 minute maxim.

Creveti Saganaki - Pas 14
Pas 15

Crevetii saganaki se servesc imediat dupa ce le scoateti din cuptor, dar noua ne-au placut si calzi sau chiar reincalziti.

Le savurati cu lipii, paine, sau orice alta garnitura preferati.

Pofta Buna!

Creveti Saganaki - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Solonenco
Solonenco 29 Aug 2024, 01:55

Excelent ! Merci Lena

Nota mea pentru reteta: