Creveți Saganaki

Creveți Saganaki

Încă o amintire culinară delicioasă cu inspirație grecească, creveții saganaki au fost printre preferații mei în vacanță și bineînțeles era neapărat să vă arăt cum se fac acasă, din ingrediente simple și la îndemână. În Grecia sosul Saganaki este clasic, cu el se servesc majoritatea fructelor de mare (creveți, calamar, midii, etc.), puiul, dar chiar și ouăle ochiuri coapte (voi pune și această rețetă neapărat pe site).

Mai jos în pași, acolo unde pun creveții în sosul saganaki puteți să adăugați orice fructe de mare preferate călite, carne de pui prăjită, sau doar să spargeți niște ouă ochiuri. Restul pașilor sunt cam la fel, deci nu ezitați să încercați orice combinație cu acest sos grecesc delicios.

Ingrediente

Creveți
1 kg
   
Ulei de măsline
100 ml
   
Ceapă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
   
Sare
1 lingurita
sau după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Pastă de roșii
1 lingura
   
Roșii pasate la conservă
700 ml
aproximativ 2 conserve de roșii cubulețe sau pasate
Zahăr
1 lingurita
opțional
Vin alb demisec
50 ml
sau Ouzo grecesc, dacă aveți
Anason stelat
2 buc
opțional
Brânză feta
250 g
   
Pătrunjel tocat
2 linguri
sau 1 legătură

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând pregătiți și curățați creveții, eu prefer să-i cumpăr proaspeți, din aceștia mai gri, pentru un gust mai intens.

Dacă luați creveți congelați, neapărat să-i decongelați dinainte, clătiți bine și uscați de apă cu niște șervețele de hârtie.

Creveți Saganaki - Pas 1
Pas 2

Apoi măsurați și adunați restul ingredientelor pentru rețetă, să le aveți la îndemână pentru că procesul de gătire este destul de rapid.

Pornți și preîncălziți cuptorul la 200 de grade.

Creveți Saganaki - Pas 2
Pas 3

Încălziți bine uleiul de măsline în tigaie, puneți creveții și-i rumeniți la foc iute pe ambele părți.

Creveți Saganaki - Pas 3
Pas 4

Imediat cum sunt gata, veți observa că își schimbă culoarea, le mutați din tigaie într-o farfurie și lăsați puțin la o parte.

Creveți Saganaki - Pas 4
Pas 5

În aceeași tigaie și ulei în care ați rumenit creveții, puneți la călit o ceapă tăiată mărunt.

Creveți Saganaki - Pas 5
Pas 6

Când ceapa începe să se rumenească, adăugați usturoiul tocat, amestecați și lăsați 1 minut.

Creveți Saganaki - Pas 6
Pas 7

Apoi puneți 1 lingură de pastă de tomate, amestecați bine și căliți încă 2 minute.

Creveți Saganaki - Pas 7
Pas 8

Adăugați roșiile pasate, sarea, piperul negru măcinat, și zahărul (acesta reduce puțin gustul acidulat al roșiilor).

Creveți Saganaki - Pas 8
Pas 9

Turnați vinul (sau Ouzo), puneți anasonul dacă aveți și vreți gustul să fie cât mai autentic.

Amestecați bine sosul, mai potriviți de sare după gustul dvs și lăsați să fiarbă încet timp de 10 minute.

Creveți Saganaki - Pas 9
Pas 10

După aceasta am turnat sosul de roșii într-o formă de sticlă termorezistentă, dar dacă aveți tigaia potrivită pentru a fi folosită în cuptor, puteți să omiteți acest pas.

Creveți Saganaki - Pas 10
Pas 11

Aranjați în tavă creveții căliți în primii pași și bineînțeles turnați deasupra sosul pe care îl lasă în farfurie.

Creveți Saganaki - Pas 11
Pas 12

Deasupra puneți jumătate din brânză feta mărunțită cu degetele și jumătate din pătrunjelul tocat.

Mutăți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 10 minute.

Creveți Saganaki - Pas 12
Pas 13

Peste 10 min scoateți tava din cuptor, adăugați deasupra restul de brânză feta mărunțită și pătrunjel, o întoarceți în cuptor încă pentru 10 minute.

Creveți Saganaki - Pas 13
Pas 14

Între timp pregătiți niște lipii grecești sau pâine pentru a servi creveții saganaki.

Eu cumpăr de la raionul de produse congelate aceste lipii grecești clasice, le tai felii și aranjez într-o tavă de cuptor, le stropesc cu puțin ulei de măsline, oregano și usturoi uscat, apoi le încălzesc puțin în cuptor, timp de 5 minute maxim.

Creveți Saganaki - Pas 14
Pas 15

Creveții saganaki se servesc imediat după ce le scoateți din cuptor, dar nouă ne-au plăcut și calzi sau chiar reîncălziți.

Le savurați cu lipii, pâine, sau orice altă garnitură preferați.

Poftă Bună!

Creveți Saganaki - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Solonenco
Solonenco 29 Aug 2024, 01:55

Excelent ! Merci Lena

Nota mea pentru rețetă: