Creveți Saganaki
Încă o amintire culinară delicioasă cu inspirație grecească, creveții saganaki au fost printre preferații mei în vacanță și bineînțeles era neapărat să vă arăt cum se fac acasă, din ingrediente simple și la îndemână. În Grecia sosul Saganaki este clasic, cu el se servesc majoritatea fructelor de mare (creveți, calamar, midii, etc.), puiul, dar chiar și ouăle ochiuri coapte (voi pune și această rețetă neapărat pe site).
Mai jos în pași, acolo unde pun creveții în sosul saganaki puteți să adăugați orice fructe de mare preferate călite, carne de pui prăjită, sau doar să spargeți niște ouă ochiuri. Restul pașilor sunt cam la fel, deci nu ezitați să încercați orice combinație cu acest sos grecesc delicios.
Ingrediente
●
Sare
1 lingurita
sau după gust
●
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
●
Pastă de roșii
1 lingura
●
Roșii pasate la conservă
700 ml
aproximativ 2 conserve de roșii cubulețe sau pasate
●
Zahăr
1 lingurita
opțional
●
Vin alb demisec
50 ml
sau Ouzo grecesc, dacă aveți
●
Anason stelat
2 buc
opțional
●
Pătrunjel tocat
2 linguri
sau 1 legătură
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând pregătiți și curățați creveții, eu prefer să-i cumpăr proaspeți, din aceștia mai gri, pentru un gust mai intens.
Dacă luați creveți congelați, neapărat să-i decongelați dinainte, clătiți bine și uscați de apă cu niște șervețele de hârtie.
Pas 2
Apoi măsurați și adunați restul ingredientelor pentru rețetă, să le aveți la îndemână pentru că procesul de gătire este destul de rapid.
Pornți și preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Pas 3
Încălziți bine uleiul de măsline în tigaie, puneți creveții și-i rumeniți la foc iute pe ambele părți.
Pas 4
Imediat cum sunt gata, veți observa că își schimbă culoarea, le mutați din tigaie într-o farfurie și lăsați puțin la o parte.
Pas 5
În aceeași tigaie și ulei în care ați rumenit creveții, puneți la călit o ceapă tăiată mărunt.
Pas 6
Când ceapa începe să se rumenească, adăugați usturoiul tocat, amestecați și lăsați 1 minut.
Pas 7
Apoi puneți 1 lingură de pastă de tomate, amestecați bine și căliți încă 2 minute.
Pas 8
Adăugați roșiile pasate, sarea, piperul negru măcinat, și zahărul (acesta reduce puțin gustul acidulat al roșiilor).
Pas 9
Turnați vinul (sau Ouzo), puneți anasonul dacă aveți și vreți gustul să fie cât mai autentic.
Amestecați bine sosul, mai potriviți de sare după gustul dvs și lăsați să fiarbă încet timp de 10 minute.
Pas 10
După aceasta am turnat sosul de roșii într-o formă de sticlă termorezistentă, dar dacă aveți tigaia potrivită pentru a fi folosită în cuptor, puteți să omiteți acest pas.
Pas 11
Aranjați în tavă creveții căliți în primii pași și bineînțeles turnați deasupra sosul pe care îl lasă în farfurie.
Pas 12
Deasupra puneți jumătate din brânză feta mărunțită cu degetele și jumătate din pătrunjelul tocat.
Mutăți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 10 minute.
Pas 13
Peste 10 min scoateți tava din cuptor, adăugați deasupra restul de brânză feta mărunțită și pătrunjel, o întoarceți în cuptor încă pentru 10 minute.
Pas 14
Între timp pregătiți niște lipii grecești sau pâine pentru a servi creveții saganaki.
Eu cumpăr de la raionul de produse congelate aceste lipii grecești clasice, le tai felii și aranjez într-o tavă de cuptor, le stropesc cu puțin ulei de măsline, oregano și usturoi uscat, apoi le încălzesc puțin în cuptor, timp de 5 minute maxim.
Pas 15
Creveții saganaki se servesc imediat după ce le scoateți din cuptor, dar nouă ne-au plăcut și calzi sau chiar reîncălziți.
Le savurați cu lipii, pâine, sau orice altă garnitură preferați.
Poftă Bună!
Cantitate:
8 portii
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)