Somon marinat (Gravlax)

Somon marinat (Gravlax)

O fi din cauza sezonului rece, dar suntem acum mari fani de peste marinat - ati vazut deja cum fac eu Macroul marinat si de fiecare data este bataie pe el, niciodata nu pot sa spun ca am facut cantitate suficienta. Chiar si de Craciun 10 pesti au disparut imediat, copii il cer cu mare entuziasm mai ales pe langa un cartof copt.

Aceasta reteta de somon marinat am testat-o deja de cateva ori si este o delicatesa, savuram asa pestele pe sandwish-urile de dimineata(unse cu branzica sau unt), aperitive, in salata cu legume, si pur si simplu langa un pahar de bere buna. Reteta am cautat-o dupa ce m-am cam saturat de somonul afumat din comert, recomandat in regimul de slabire de nutritionista mea. Este f.bun si afumat dar aftertaste-ul fumului este cam insuportabil pentru persoanele mai sensibile la stomac si mirosuri.

Asa marinat se simte doar gustul de peste si nici nu este foarte sarat, as zice moderat, fix cum trebuie. Eu de obicei marinez 3-4 bucati, una o tin in frigider(o consumam timp de 1 saptamana) si restul dupa sarat le pun la pastrat in congelator. Cand mai vrem o tura de peste marinat repede decongelez si savuram :)

De unde iau pestele pentru marinat, si nu numai - sursa mea cea mai sigura de multi ani este magazinul Metro(nu fac reclama, doar recomand). Stiu ca au zilele de livrare la peste proaspat marti-joi-sambata, in una din aceste zile ajung si imi iau peste sigur proaspat si calitativ. Nu ezitati sa cereti de la domnii de la raion file-uri mai mari si frumoase care nu se vad pe vitrina, le tin pe gheata in cutii termoizolante.

Merge si pestele luat de la alte Hypermarket-uri, aveti grija numai sa alegeti fileuri curate si un pic mai groase, nu foarte subtiri, ca ramane doar pielea pe ele si aia n-o mancam.

Pestele astfel preparat este dietetic(in sensul de raport calorii-grasimi), delicios, frumos si aveti siguranta si controlul ingredientelor folosite la preparare - fara conservanti, arome si alte minuni ale industriei chimice.

Ingrediente

File de somon proaspat
1 kg
cu piele
Sare
6 linguri
Zahar
2 linguri
Marar verde
1 buc
adica 1 legatura
Piper negru macinat
0.5 lingurite
eu folosesc amestec de piperuri - dar este optional, puteti pune doar marar

Pasi de urmat

1

Fileul de somon se curata de solzi si se spala bine. Pielea nu o dati jos.

2

Daca mai observati oase prin file le scoateti atent cu ajutorul unui varf de cutit sau o penseta pt oase de peste.

3

Taiati bucati de peste cam de 7-10 cm latime.

Eu dintr-un file tai 2 bucati(de aceeasi dimensiune) din partea cea mai groasa, ce ramane de la coada las pentru consum curent, nu marinez.

4

Sarea se amesteca cu zaharul.

5

Luati un vas putin mai adanc - cratita, bol, eu am folosit o casoleta cu capac.

Turnati pe fundul vasului 1/3 din amestecul de sare cu zahar.

6

Puneti o bucata de somon cu pielea in jos peste sare.

7

Deasupra presarati putin piper macinat, marar proaspat, taiat bucati sau intreg, si jumatate din cantitatea de sare ramasa.

Aveti grija sarea sa acopere pestele in strat uniform si gros, inclusiv si partile laterale a pestelui.

8

Peste primul file presarat cu sare puneti si a 2-a bucata de peste, de data asta cu pielea in sus.

9

Presarati cu restul de sare ramasa, aveti grija sa fie multa si pe lateral.

10

Acoperiti pestele cu o punga sau folie de plastic si il presati cu ceva greu.

La mine aici au fost 2 borcane cu zacusca pe post de presa.

Lasati sa stea asa presat 3-4 ore la temperatura camerei.

11

Observati ca dupa acest timp pestele va lasa ceva apa, o scurgeti din casoleta si o aruncati.

Luati presa la o parte, nu o vom mai folosi.

12

Acoperiti cratita sau casoleta cu capac si o puneti la frigider pentru 4-5 zile.

13

Dupa acest timp pestele este gata de consum.

Il scoateti pe o farfurie sau fund, cu un cutit radeti excesul de sare de pe file-uri.

14

Tamponati si uscati file-ul cu un servetel de hartie.

15

Feliati si savurati dupa cum va place. Pielea se da jos, nu o consumati.

Prima felie din margini de obicei este putin mai sarata, dar mai departe pestele este perfect, moderat de sarat si fraged.

Eu il mai las 1 zi la frigider, asa neacoperit, pe un fund sau farfurie, sa se usuce si zvanteze mai bine deasupra.

16

Dupa ce s-a zvantat si uscat il impachetez in folie de plastic si congelez bucatile care stiu ca nu le vom manca timp de 5-7 zile.

Este o rezerva strategica si foarte utila :)

17

Incercati feliile de peste sa le taiati subtire, asa este cel mai comod si bine de servit.

Stiu ca pentru un plus de conservare si gust se poate adauga 1-2 linguri de vodka-rachiu la marinat, dar este optional. Eu nu pun pt ca mananca si copiii din el.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 320 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

Cristian
Cristian 24 ian 2016, 10:35

Buna Lena si felicitari pt retete tale..

On-topic:Imi permit sa fac o "adaugire" zic eu importanta.Pestele trebuie sa fie foarte,foarte proaspat(indice sushi cum zic bucatarii).Iar vodca nu se simte la final ea avand si rolul de a omora din bacteriile rele..

Numai bine!

Tatiana T
Tatiana T 20 iun 2019, 13:47

Buna, Lena.

La mine a lasa apa si dupa ce l-am bagat la frigider. E mai bine sa o scurg sau sa o las sa se marineze in ea pestele?

Multumesc

lena
Elena (lena) Tatiana T 20 iun 2019, 15:10

Eu o scurg de obicei😉