Macrou marinat (Seleodka)

In nostalgia dupa pestele marinat-sarat - de fapt este mai mult o saramura, la noi acasa i se spune "Seleodka" - am facut aceasta reteta de proba saptamana trecuta. Am fost asa de incantati de gustul pestelui ca am zis sa nu mai cumpar de acum incolo peste de acest fel, cu ingrediente dubioase. Mai ales ca si copiii l-au apreciat - amandoua cand vad pestele nu mai vor sa manance nimic altceva la masa.

Sotul la fel incantat, mi-a zis ca se mananca ca untul, este foarte moale si fraged, usor sarat si merge perfect cu un cartof copt pe langa - si asta in varianta cea mai simplista.

Am zis sa va prezint acum reteta pt ca vin mesele festive si va asigur ca va fi un aperitiv foarte apreciat pe masa - chiar si servit simplu cu lamaie, ceapa si stropit cu otet.

Sau puteti vedea la sectiunile de Salate(Shuba si Aristocrata) si Aperitive(Kanape-urile rusesti si Kanape-urile Shuba) cat de multe chestii frumoase puteti face cu acest fel de peste. Da cat de bun este cu salata de ridiche neagra si mar...

Ca bonus v-am aratat si metoda mea de filetare a macroului, ca la masa sa nu stati sa alegeti oasele si pielea din peste, valabila metoda si pentru macroul afumat.

Ingrediente

macrou
1 kg
sau hering, eu cumpar macrou decongelat de la raionul de peste proaspat - Carrefour, Mega Image, Lidl, etc
sare
5 linguri
zahar
2 linguri
apa
1 l
piper negru(boabe)
10 buc
puteti adauga si cateva boabe de ienibahar si coriandru
frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

1

Macroul se curata bine de intestine, se spala foarte bine.

Daca este cu cap, acesta se taie. Recomand, daca gasiti sa luati trunchi de macrou(am luat de la Mega Image ultima data si am vazut la Lidl), este mai simplu de lucrat cu el.

Aveti grija sa luati peste din sursa sigura si verificati termenele de valabilitate si ambalare.

2

Apa se clocoteste, se amesteca cu sarea si zaharul si se lasa sa se raceasca complet.

3

Pestele il aranjati intr-un borcan sau o casoleta adanca cu capac.

Turnati saramura rece, adaugati frunza de dafin si boabele de piper. Inchideti bine cu capac si puneti la frigider.

Observati ca un peste l-am taiat bucati, sa se marineze mai repede, peste noapte.

4

Pestele intreg va fi gata in 4-5 zile si deja il tineti la frigider cat aveti nevoie, chiar si 1 luna. Dar va asigur ca se mananca repede :)

5

Acum sa va arat cum fac fileuri din asa peste.

Il scot din saramura, tai cu cutitul de-a lungul spatelui.

6

Apasati cu degetul pe toata lungimea filu-ului si il desprindeti de pe oase.

7

Cam asa iese, oasele care se mai vad se scot usor cu ajutorul unui cutit.

8

Acelasi lucru faceti si cu al 2-lea file, il desprindeti pe lungime apasand cu degetele sau cu un cutit.

9

Il curatati de restul de oase si il intoarceti cu pielea in sus.

Luati un cutit cu varful mai ascutit si desprindeti putin din pielea de pe marginea fileului.

10

Apucati cu degetele de ea si trageti incet si atent sa nu rupeti carnea de pe file.

11

Si gata, poftim, avem 2 fileu-ri frumoase, fara oase si piele - asta ca respect pt musafirii de la masa si pt noi. Nu suport sa ma apuc la o masa festiva sa aleg oasele din peste, lucru valabil si pentru macroul afumat. Il curat la fel de oase si piele inainte de a-l aranja pe un platou.

12

Puteti sa faceti asa cateva file-uri si le aranjati intr-un bol stropite cu putin otet, ulei si felii de ceapa.

Peste cateva ore pestele va absorbi mirosurile si va fi inca mai gustos.

13

Pentru a fi servit simplu, ca aperitiv, se taie felii subtiri.

14

Treceti un cutit pe sub file-ul taiat si il treceti pe un platou.

Se poate orna cu felii de lamaie,, ceapa, masline. Merge stropit cu putin otet, zeama de lamaie si foarte putin ulei.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (3-4 pesti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

mykaela
Mihaela Ailenei (mykaela) 07 oct 2016, 09:32

nu se foloseste deloc otet in reteta? suntem innebuniti dupa pestele marinat...dar sincer imi este teamas a il pregatesc...sigur v a iesit un peste bun doar din apa si sare?

lena
Elena (lena) Mihaela Ailenei (mykaela) 07 oct 2016, 09:57

Anume la marinat nu se pune otet deloc, este suficienta sare acolo. Dar pun otet atunci cand il fac cu ceapa si ulei, este si mai bun, in plus cum zici si tu o masura de siguranta in plus. Chiar ai putea sa-l dregi cu otet si ulei si il lasi 1-2 ore sa se patrunda bine.

Eu il fac de 2 ani si nu am avut niciodata probleme, singura chestie e sa ai grija la peste, sa nu fie din acela vechi si galben, el din start nu miroase bine. Mi-am gasit surse sigure de peste intre timp si de fiecare data iese minunat. Iti dai seama ca am mare grija, mai ales ca sunt si copiii disperati dupa el.

Sabinuta
Sabinuta 01 feb 2016, 23:50

Va multumesc

Nota mea pentru reteta:
Sabinuta
Sabinuta 01 feb 2016, 15:24

buna,se poate si din macrou inghetat de preparat?

lena
Elena (lena) Sabinuta 01 feb 2016, 17:28

Da, sigur, numai sa-l decongelati si curatati.

Issa
Issa 14 ian 2016, 20:35

Buna Lena in sfarsit am gasit si Macrou la un magazin din pacate la  Lidl nu il gasesc sa-u nu prea il aduc caci nu locuim in Romaninia si de aceea putin e mai greu sa dai de asa peste, vreau sa te intreb am luat un peste de 300 gr sa vad ce-mi iese de proba, cum crezi sa fac saramura ca la 1kg sau sa micsorez ingredientele nu-l stric?

lena
Elena (lena) Issa 14 ian 2016, 21:29

Micsorezi proprtional toate ingredientele si va fi bine. Important saramura sa acopere pestele.

lena
Elena (lena) 30 dec 2015, 18:20

Issa, am pus sare simpla iodata.

TanDi
TanDi 30 dec 2015, 17:00

Am incercat aceasta reteta pentru Craciun. La gust e exact asa cum stim "seliodka " de acasa. L-am folosit atat pt salata "suba" unde s-a potrivit perfect, cat si simplu feliat. La cat de simplu este de facut, chiar merita preparat mai des. Lena, multumim si sarbatori fericite !

DannaD
DannaD 30 dec 2015, 15:09

Interesanta reteta, am incercat si este foarte buna! Incearca si reteta mea

Eu tin pestele in otet si condimente cateva ore, apoi il scurg si il fierb in ulei. Sarbatori fericite la toata lumea!

Poza mea pentru reteta:
Issa
Issa 30 dec 2015, 12:31

Buna Lena am o intrebare de care sare ai folosit iodata sau neiodata?

raluca57
raluca57 27 dec 2015, 08:40

Mi-a ieșit extraordinar de bun, mi-a reușit și filetarea. Am preparat apoi Kanape rusești care sunt demențiale, au fost devorate pur și simplu. Combinația este delicioasă!!!!!! Sărbători fericite!

Nota mea pentru reteta:
raluca57
raluca57 16 dec 2015, 22:36

Îmi place mult macroul marinat. Voi prepara după reteta ta. Cel cumpărat are și oțet. Se marinează într-o zi doar cu sare și zahar? Multumesc

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile