Scarpaccia de dovlecei

Scarpaccia de dovlecei

Scarpaccia este un fel de tarta rustica italiana (din regiunea Toscana), de obicei subtire, mai mult ca o turta putin crocanta, extrem de buna si apropo, vegana. De mai mult timp vroiam sa incerc aceasta reteta si acum a venit momentul, fiindca am cules din gradina vreo 4 zucchini/dovlecei care trebuiau utilizati repede si fara prea multe batai de cap.

De obicei in scarpaccia se folosesc si flori de zucchini, eu nu le aveam asa ca am preparat-o asa simpla. Noua ne-a placut mult anume faptul ca este subtire si crocanta, cu gust putin dulceag de la dovlecei si ceapa coapta. Desi initial ma gandeam ca data viitoare poate s-o fac putin mai groasa, dupa degustare am decis ca totusi o preferam subtire.

La textura si gust se aseamana mult cu niste friganele de dovlecei, dar putin mai crocante, mult mai rapid de preparat si fara oua.

Ingrediente

Dovlecei
1 kg
sau zucchini
Ceapa
1 buc
Sare
1 lingurita
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Faina alba
130 g
Malai
40 g
Ulei de masline extravirgin
50 ml
Rozmarin
1 lingura
eu am folosit uscat, dar puteti folosi si rozmarin proaspat tocat marunt

Pasi de urmat

1

Spalati dovleceii si-i taiati felii foarte subtiri, aici as recomanda neaparat un feliator de tip mandolina, sa obtineti feliile subtiri si uniforme intr-un mod rapid si simplu.

2

Peste dovlecei adaugati si ceapa taiata fideluta subtire.

3

Puneti 1 lingurita de sare si putin piper negru macinat.

4

Amestecati totul bine cu mainile timp de 5 minute, pana veti observa ca dovleceii incep sa lase apa si se fac moi.

5

Mutati compozitia de legume intr-o sita, iar aceasta o puneti intr-un bol.

6

Peste zucchini puneti o farfurie si deasupra 1-2kg de greutate, aici am improvizat din 2 borcane cu sos de rosii pentru paste si pizza.

Lasati asa 2 ore pe masa din bucatarie.

7

Dupa acest timp observati ca in bol se va aduna ceva zeama de dovlecei.

8

Peste aceasta adaugati 120g de faina alba, 40g de malai si 1 lingura ulei de masline.

9

Amestecati bine cu un tel, daca aluatul este gros si dens mai turnati in el aproximativ jumatate pahar de apa.

10

Trebuie sa fie la final ca o smantana mai lichida.

11

Turnati acest aluat peste legume si amestecati foarte bine.

12

Asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor, o stropiti si ungeti cu putin ulei de masline.

13

Puneti compozitia de scarpaccia in tava si o distribuiti uniform pe toata suprafata.

14

In plus recomand neaparat s-o presati bine, o puteti face cu lingura sau mai simplu daca asterneti peste legume o alta hartie de copt si presati cu palmele peste ea.

15

Luati la o parte hartia si observati cat de uniform a iesit.

16

Stropiti tarta deasupra cu putin ulei de masline.

17

Presarati si putin rozmarin maruntit, pentru un gust cat mai autentic.

18

O coaceti in cuptorul preincalzit la 220 de grade timp de 35-40 de minute, sau pana se rumeneste frumos.

Daca aveti regim de ventilatie in cuptor, puteti sa-i dati drumul, astfel tarta va fi mai crocanta si delicioasa.

19

Lasati sa se raceasca minim 1 ora in tava, apoi puteti s-o feliati si savurati.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !