Scarpaccia de dovlecei
Scarpaccia este un fel de tarta rustica italiana (din regiunea Toscana), de obicei subtire, mai mult ca o turta putin crocanta, extrem de buna si apropo, vegana. De mai mult timp vroiam sa incerc aceasta reteta si acum a venit momentul, fiindca am cules din gradina vreo 4 zucchini/dovlecei care trebuiau utilizati repede si fara prea multe batai de cap.
De obicei in scarpaccia se folosesc si flori de zucchini, eu nu le aveam asa ca am preparat-o asa simpla. Noua ne-a placut mult anume faptul ca este subtire si crocanta, cu gust putin dulceag de la dovlecei si ceapa coapta. Desi initial ma gandeam ca data viitoare poate s-o fac putin mai groasa, dupa degustare am decis ca totusi o preferam subtire.
La textura si gust se aseamana mult cu niste friganele de dovlecei, dar putin mai crocante, mult mai rapid de preparat si fara oua.
Ingrediente
●
Dovlecei
1 kg
sau zucchini
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
●
Ulei de masline extravirgin
50 ml
●
Rozmarin
1 lingura
eu am folosit uscat, dar puteti folosi si rozmarin proaspat tocat marunt
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Spalati dovleceii si-i taiati felii foarte subtiri, aici as recomanda neaparat un feliator de tip mandolina, sa obtineti feliile subtiri si uniforme intr-un mod rapid si simplu.
Pas 2
Peste dovlecei adaugati si ceapa taiata fideluta subtire.
Pas 3
Puneti 1 lingurita de sare si putin piper negru macinat.
Pas 4
Amestecati totul bine cu mainile timp de 5 minute, pana veti observa ca dovleceii incep sa lase apa si se fac moi.
Pas 5
Mutati compozitia de legume intr-o sita, iar aceasta o puneti intr-un bol.
Pas 6
Peste zucchini puneti o farfurie si deasupra 1-2kg de greutate, aici am improvizat din 2 borcane cu sos de rosii pentru paste si pizza.
Lasati asa 2 ore pe masa din bucatarie.
Pas 7
Dupa acest timp observati ca in bol se va aduna ceva zeama de dovlecei.
Pas 8
Peste aceasta adaugati 120g de faina alba, 40g de malai si 1 lingura ulei de masline.
Pas 9
Amestecati bine cu un tel, daca aluatul este gros si dens mai turnati in el aproximativ jumatate pahar de apa.
Pas 10
Trebuie sa fie la final ca o smantana mai lichida.
Pas 11
Turnati acest aluat peste legume si amestecati foarte bine.
Pas 12
Asterneti cu hartie de copt o tava mare de cuptor, o stropiti si ungeti cu putin ulei de masline.
Pas 13
Puneti compozitia de scarpaccia in tava si o distribuiti uniform pe toata suprafata.
Pas 14
In plus recomand neaparat s-o presati bine, o puteti face cu lingura sau mai simplu daca asterneti peste legume o alta hartie de copt si presati cu palmele peste ea.
Pas 15
Luati la o parte hartia si observati cat de uniform a iesit.
Pas 16
Stropiti tarta deasupra cu putin ulei de masline.
Pas 17
Presarati si putin rozmarin maruntit, pentru un gust cat mai autentic.
Pas 18
O coaceti in cuptorul preincalzit la 220 de grade timp de 35-40 de minute, sau pana se rumeneste frumos.
Daca aveti regim de ventilatie in cuptor, puteti sa-i dati drumul, astfel tarta va fi mai crocanta si delicioasa.
Pas 19
Lasati sa se raceasca minim 1 ora in tava, apoi puteti s-o feliati si savurati.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
180 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)