Macrou marinat (Seleodka)

Macrou marinat (Seleodka)

In nostalgia dupa pestele marinat-sarat - de fapt este mai mult o saramura, la noi acasa i se spune "Seleodka" - am facut aceasta reteta de proba saptamana trecuta. Am fost asa de incantati de gustul pestelui ca am zis sa nu mai cumpar de acum incolo peste de acest fel, cu ingrediente dubioase. Mai ales ca si copiii l-au apreciat - amandoua cand vad pestele nu mai vor sa manance nimic altceva la masa.

Sotul la fel incantat, mi-a zis ca se mananca ca untul, este foarte moale si fraged, usor sarat si merge perfect cu un cartof copt pe langa - si asta in varianta cea mai simplista.

Am zis sa va prezint acum reteta pt ca vin mesele festive si va asigur ca va fi un aperitiv foarte apreciat pe masa - chiar si servit simplu cu lamaie, ceapa si stropit cu otet.

Sau puteti vedea la sectiunile de Salate(Shuba si Aristocrata) si Aperitive(Kanape-urile rusesti si Kanape-urile Shuba) cat de multe chestii frumoase puteti face cu acest fel de peste. Da cat de bun este cu salata de ridiche neagra si mar...

Ca bonus v-am aratat si metoda mea de filetare a macroului, ca la masa sa nu stati sa alegeti oasele si pielea din peste, valabila metoda si pentru macroul afumat.

Ingrediente

Macrou
1 kg
sau hering, eu cumpar macrou decongelat de la raionul de peste proaspat - Carrefour, Mega Image, Lidl, etc
Sare
5 linguri
Zahar
2 linguri
Apa
1 l
Piper negru(boabe)
10 buc
puteti adauga si cateva boabe de ienibahar si coriandru
Frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

1

Macroul se curata bine de intestine, se spala foarte bine.

Daca este cu cap, acesta se taie. Recomand, daca gasiti sa luati trunchi de macrou(am luat de la Mega Image ultima data si am vazut la Lidl), este mai simplu de lucrat cu el.

Aveti grija sa luati peste din sursa sigura si verificati termenele de valabilitate si ambalare.

2

Apa se clocoteste, se amesteca cu sarea si zaharul si se lasa sa se raceasca complet.

3

Pestele il aranjati intr-un borcan sau o casoleta adanca cu capac.

Turnati saramura rece, adaugati frunza de dafin si boabele de piper. Inchideti bine cu capac si puneti la frigider.

Observati ca un peste l-am taiat bucati, sa se marineze mai repede, peste noapte.

4

Pestele intreg va fi gata in 4-5 zile si deja il tineti la frigider cat aveti nevoie, chiar si 1 luna. Dar va asigur ca se mananca repede :)

5

Acum sa va arat cum fac fileuri din asa peste.

Il scot din saramura, tai cu cutitul de-a lungul spatelui.

6

Apasati cu degetul pe toata lungimea filu-ului si il desprindeti de pe oase.

7

Cam asa iese, oasele care se mai vad se scot usor cu ajutorul unui cutit.

8

Acelasi lucru faceti si cu al 2-lea file, il desprindeti pe lungime apasand cu degetele sau cu un cutit.

9

Il curatati de restul de oase si il intoarceti cu pielea in sus.

Luati un cutit cu varful mai ascutit si desprindeti putin din pielea de pe marginea fileului.

10

Apucati cu degetele de ea si trageti incet si atent sa nu rupeti carnea de pe file.

11

Si gata, poftim, avem 2 fileu-ri frumoase, fara oase si piele - asta ca respect pt musafirii de la masa si pt noi. Nu suport sa ma apuc la o masa festiva sa aleg oasele din peste, lucru valabil si pentru macroul afumat. Il curat la fel de oase si piele inainte de a-l aranja pe un platou.

12

Puteti sa faceti asa cateva file-uri si le aranjati intr-un bol stropite cu putin otet, ulei si felii de ceapa.

Peste cateva ore pestele va absorbi mirosurile si va fi inca mai gustos.

13

Pentru a fi servit simplu, ca aperitiv, se taie felii subtiri.

14

Treceti un cutit pe sub file-ul taiat si il treceti pe un platou.

Se poate orna cu felii de lamaie,, ceapa, masline. Merge stropit cu putin otet, zeama de lamaie si foarte putin ulei.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 pesti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Auras70
Auras70 16 dec 2015, 09:15

Multumesc pentru reteta ,mai ales ca-mi place foarte mult macroul.

DorinaB
DorinaB 16 dec 2015, 09:39

Si mi-e imi place tare "seleodka", in special cu cartofi fierti. O sa incerc sigur si eu reteta. Multumesc mult Lena!!!

raluca57
raluca57 16 dec 2015, 22:36

Îmi place mult macroul marinat. Voi prepara după reteta ta. Cel cumpărat are și oțet. Se marinează într-o zi doar cu sare și zahar? Multumesc

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 17 dec 2015, 08:08

Buna. Si eu fac din hering. Poate cand fac o sa postez si eu. Ceva mai complicat. Mai scriu si eu Lena cate ceva ,poate cateodata lipsit de importanta, pentru primirea comentariilor.. Hahaha. Pupici.

lena
Elena (lena) 17 dec 2015, 08:10

Ma gandeam si eu la hering sa incerc, de care folosesti, congelat?

tiki
tiki 17 dec 2015, 17:25

Da, aici numai congelat gasesc, dar imi convine ca ies toate oasele usor. Te rog sa-mi raspunzi la crema de nuci.Duminica o fi ok?  Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 dec 2015, 20:34

Raluca, eu il stropesc cu otet numai pt gust. In comert se pune otet pt conservare pe termen mai lung, aici nu e cazul.

Se marineaza intr-o zi numai daca il taiati bucati, altfel asteptati 4-5 zile.

natalia74
natalia74 18 dec 2015, 18:04

ese foarte bun se vede lena dar vreau sati mai spun eu curat macrou pun peste el frunza de dafin piper negru boabe si macinat coriandru boabe si macinat si la 1l de apa nefiarta 200grame de sare pentru muraturi desigur fac saramura si torn peste macrou.apa nu o ferb las 4-5 zile si poti sa te lingi pe degete .cu asa receta poti sa faci si cu scrumbie.de revelion numaidecit prepar

TanDi
TanDi 20 dec 2015, 11:33

Acum inainte de Craciun, e la fix aceasta reteta ;)

Natali
Natali 23 dec 2015, 18:37

Declar reteta un succes! Tocmai am degustat impreuna cu sotul si am ramas incantati de gust!

Singurul deranj e ca nu prea am reusit sa dezosez bine pestele, unele oase s-au rupt de pe coloana si au ramas in file, desi am tras cu atentie. E clar ca trebuie sa mai exersez.

Altfel, anul asta, dupa multi ani, o sa fac si eu shuba ca la carte, cu seliodka, nu cu macrou marinat.

Merci, Lena! Si spor la treaba zilele astea!

lena
Elena (lena) 24 dec 2015, 06:03

Ooo, ma bucur ca v-a placut, chiar este delicios!

Acum pentru Sarbatori am sarat 10 pesti, sa ajunga pt tot :) Fetele cu tati il mananca gol si e bataie pe el la masa.

Chestie cu dezosatul vine cu putina experienta, si eu nu intot deauna reusesc sa scot oasele perfect, dar dupa aceea cu un cutit cu varf ascutit le scot usurel, planific sa-mi iau si o penseta de peste cu ocazia asta :)

Multumesc de urari, sa aveti si voi Sarbatori Fericite!

Iuliancik
Iuliana (Iuliancik) 25 dec 2015, 20:57

Incantata sa gasesc aceasta reteta, chiar daca de putin timp s-a deschis un magazin rusesc la parterul blocului si in sfarsit am reusit sa gasesc seliodka aici. Dar cu siguranta in casa e mult mai buna si sanatoasa!

Flicitari pentru tot ce postezi aici, am facut si eu cateva retete si toate au iesit buuuuune,dar nu am apucat sa scriu pana acum. Sarbatori frumoase, cu multe bunatati, sanatate si multa voie buna!!!

raluca57
raluca57 27 dec 2015, 08:40

Mi-a ieșit extraordinar de bun, mi-a reușit și filetarea. Am preparat apoi Kanape rusești care sunt demențiale, au fost devorate pur și simplu. Combinația este delicioasă!!!!!! Sărbători fericite!

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 30 dec 2015, 12:31

Buna Lena am o intrebare de care sare ai folosit iodata sau neiodata?

DannaD
DannaD 30 dec 2015, 15:09

Interesanta reteta, am incercat si este foarte buna! Incearca si reteta mea

Eu tin pestele in otet si condimente cateva ore, apoi il scurg si il fierb in ulei. Sarbatori fericite la toata lumea!

Poza mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 30 dec 2015, 17:00

Am incercat aceasta reteta pentru Craciun. La gust e exact asa cum stim "seliodka " de acasa. L-am folosit atat pt salata "suba" unde s-a potrivit perfect, cat si simplu feliat. La cat de simplu este de facut, chiar merita preparat mai des. Lena, multumim si sarbatori fericite !

lena
Elena (lena) 30 dec 2015, 18:20

Issa, am pus sare simpla iodata.

gstefan
gstefan 05 ian 2016, 01:06

pai macroul e macrou si seleodka e seleodka nu-i asa? :)

lena
Elena (lena) gstefan 05 ian 2016, 08:13

Seleodka este denumirea pestelui marinat in general. Pestele cel mai des se foloseste Heringul, dar fiind cam destul de greu sa-l gasim in calitate buna se inlocuieste cu succes de Macrou. Mie imi place mai mult macroul pt ca are mai putine oase, mai multa carne si este mult mai gustos.

Issa
Issa 14 ian 2016, 20:35

Buna Lena in sfarsit am gasit si Macrou la un magazin din pacate la  Lidl nu il gasesc sa-u nu prea il aduc caci nu locuim in Romaninia si de aceea putin e mai greu sa dai de asa peste, vreau sa te intreb am luat un peste de 300 gr sa vad ce-mi iese de proba, cum crezi sa fac saramura ca la 1kg sau sa micsorez ingredientele nu-l stric?

lena
Elena (lena) Issa 14 ian 2016, 21:29

Micsorezi proprtional toate ingredientele si va fi bine. Important saramura sa acopere pestele.

Issa
Issa 14 ian 2016, 22:07

ok mersi mult Lena

Issa
Issa 20 ian 2016, 18:43

Buna Lena am pus pestisorul meu la marinat l-am taiat si are deacum 5 zile dar e putin mai tarisor si se tine bine, poate ca am adaugat mai multa sare cum crezi sa-l mai tin sa-u deacum putem savura din el? In pozele tale pestele arata mai molicel asa cum imi place. Gravidele pot savura din seliodka asta ca e o receta super si tare mai sunt pofticioasa, unele gospodine au incercat alte tipuri de recete si nu au fost incantate pana la urma au aruncat pestele, asa ca Lena mersi de receta de asa tip de peste seliodca as savura in fiecare zi cu cartofi fierti in coaja si nu mai cumpar seliodka de la magazin, mersi.

lena
Elena (lena) Issa 21 ian 2016, 09:33

Daca e si taiat deja era gata in 2 zile, fara grja il puteti manca. Al meu e mai moale pt ca l-am marinat intreg, cand sunt bucati se mai intareste de la sare, dar tot e bun.

Si eu nu mai cumpar seleodka de cateva luni, suntem fanii acestui peste cu mic si mare :)

Sabinuta
Sabinuta 01 feb 2016, 15:24

buna,se poate si din macrou inghetat de preparat?

lena
Elena (lena) Sabinuta 01 feb 2016, 17:28

Da, sigur, numai sa-l decongelati si curatati.

Sabinuta
Sabinuta 01 feb 2016, 23:50

Va multumesc

Nota mea pentru reteta:
mykaela
Mihaela Ailenei (mykaela) 07 oct 2016, 09:32

nu se foloseste deloc otet in reteta? suntem innebuniti dupa pestele marinat...dar sincer imi este teamas a il pregatesc...sigur v a iesit un peste bun doar din apa si sare?

lena
Elena (lena) Mihaela Ailenei (mykaela) 07 oct 2016, 09:57

Anume la marinat nu se pune otet deloc, este suficienta sare acolo. Dar pun otet atunci cand il fac cu ceapa si ulei, este si mai bun, in plus cum zici si tu o masura de siguranta in plus. Chiar ai putea sa-l dregi cu otet si ulei si il lasi 1-2 ore sa se patrunda bine.

Eu il fac de 2 ani si nu am avut niciodata probleme, singura chestie e sa ai grija la peste, sa nu fie din acela vechi si galben, el din start nu miroase bine. Mi-am gasit surse sigure de peste intre timp si de fiecare data iese minunat. Iti dai seama ca am mare grija, mai ales ca sunt si copiii disperati dupa el.

DanielaDorojneac352
Daniela Dorojneac (DanielaDorojneac352) 13 feb 2017, 18:27

Ce fel de sare

lena
Elena (lena) Daniela Dorojneac (DanielaDorojneac352) 13 feb 2017, 18:30

Oricare.

Vero na
t vero na (Vero na) 01 nov 2017, 21:09

Salut lena, am incercat si Eu reteta de vrio citeva ori si sa primiti foarte bine, dar acum am opservat ca macroul meu are singe la mijloc adica la os, Oare sa nu fie marinat inca? Mentionez ca lam lasat 5 zile la marinat

lena
Elena (lena) t vero na (Vero na) 01 nov 2017, 21:38

Da, mai lasa-l vreo 2 zile, o fi vreunul mai grasutz :)

Vero na
t vero na (Vero na) Elena (lena) 01 nov 2017, 22:11

Multumesc pentru raspuns