Macrou marinat (Seleodka)

Macrou marinat (Seleodka)

În nostalgia după peștele marinat-sărat - de fapt este mai mult o saramură, la noi acasă i se spune "Seleodka" - am făcut această rețetă de probă săptămâna trecută. Am fost așa de încântați de gustul peștelui că am zis să nu mai cumpăr de acum încolo pește de acest fel, cu ingrediente dubioase. Mai ales că și copiii l-au apreciat - amândouă când văd peștele nu mai vor să mănânce nimic altceva la masă.

Soțul la fel încântat, mi-a zis că se mănâncă ca untul, este foarte moale și fraged, ușor sărat și merge perfect cu un cartof copt pe lângă - și asta în varianta cea mai simplistă.

Am zis să vă prezint acum rețeta pentru că vin mesele festive și vă asigur că va fi un aperitiv foarte apreciat pe masă - chiar și servit simplu cu lămâie, ceapă și stropit cu oțet.

Sau puteți vedea la secțiunile de Salate(Shuba și Aristocrata) și Aperitive(Kanape-urile rusești și Kanape-urile Shuba) cât de multe chestii frumoase puteți face cu acest fel de pește. Da' cât de bun este cu salată de ridiche neagră și mar...

Ca bonus v-am arătat și metoda mea de filetare a macroului, ca la masă să nu stați să alegeți oasele și pielea din pește, valabilă metoda și pentru macroul afumat.

Ingrediente

Macrou
1 kg
sau hering, eu cumpăr macrou decongelat de la raionul de pește proaspăt - Carrefour, Mega Image, Lidl, etc
Sare
5 linguri
   
Zahăr
2 linguri
   
Apă
1 l
   
Piper negru(boabe)
10 buc
puteți adăuga și câteva boabe de ienibahar și coriandru
Frunză de dafin
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Macroul se curăță bine de intestine, se spală foarte bine.

Dacă este cu cap, acesta se taie. Recomand, dacă găsiți să luați trunchi de macrou(am luat de la Mega Image ultima dată și am văzut la Lidl), este mai simplu de lucrat cu el.

Aveți grijă să luați pește din sursă sigură și verificați termenele de valabilitate și ambalare.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 1
Pas 2

Apă se clocotește, se amestecă cu sarea și zahărul și se lasă să se răcească complet.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 2
Pas 3

Peștele îl aranjați într-un borcan sau o caserolă adâncă cu capac.

Turnați saramura rece, adăugați frunza de dafin și boabele de piper. Închideți bine cu capac și puneți la frigider.

Observați că un pește l-am tăiat bucăți, să se marineze mai repede, peste noapte.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 3
Pas 4

Peștele întreg va fi gata în 4-5 zile și deja îl țineți la frigider cât aveți nevoie, chiar și 1 lună. Dar vă asigur că se mănâncă repede :)

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 4
Pas 5

Acum să vă arăt cum fac fileuri din așa pește.

Îl scot din saramură, tai cu cuțitul de-a lungul spatelui.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 5
Pas 6

Apăsați cu degetul pe toată lungimea fileului și îl desprindeți de pe oase.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 6
Pas 7

Cam așa iese, oasele care se mai văd se scot ușor cu ajutorul unui cuțit.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 7
Pas 8

Acelasi lucru faceți și cu al 2-lea file, îl desprindeți pe lungime apăsând cu degetele sau cu un cuțit.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 8
Pas 9

Îl curățați de restul de oase și îl întoarceți cu pielea în sus.

Luați un cuțit cu vârful mai ascuțit și desprindeți puțin din pielea de pe marginea fileului.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 9
Pas 10

Apucați cu degetele de ea și trageți încet și atent să nu rupeți carnea de pe file.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 10
Pas 11

Și gata, poftim, avem 2 fileuri frumoase, fără oase și piele - asta ca respect pentru musafirii de la masă și pentru noi. Nu suport să mă apuc la o masă festivă să aleg oasele din pește, lucru valabil și pentru macroul afumat. Îl curăț la fel de oase și piele înainte de a-l aranja pe un platou.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 11
Pas 12

Puteți să faceți așa câteva fileuri și le aranjați într-un bol stropite cu puțin oțet, ulei și felii de ceapă.

Peste câteva ore peștele va absorbi mirosurile și va fi încă mai gustos.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 12
Pas 13

Pentru a fi servit simplu, ca aperitiv, se taie felii subțiri.

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 13
Pas 14

Treceți un cuțit pe sub fileul tăiat și îl treceți pe un platou.

Se poate orna cu felii de lămâie, ceapă, măsline. Merge stropit cu puțin oțet, zeamă de lămâie și foarte puțin ulei.

Poftă Bună!

Macrou marinat (Seleodka) - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 pești)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Auras70
Auras70 16 Dec 2015, 09:15

Multumesc pentru reteta ,mai ales ca-mi place foarte mult macroul.

DorinaB
DorinaB 16 Dec 2015, 09:39

Si mi-e imi place tare "seleodka", in special cu cartofi fierti. O sa incerc sigur si eu reteta. Multumesc mult Lena!!!

raluca57
raluca57 16 Dec 2015, 22:36

Îmi place mult macroul marinat. Voi prepara după reteta ta. Cel cumpărat are și oțet. Se marinează într-o zi doar cu sare și zahar? Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 17 Dec 2015, 08:08

Buna. Si eu fac din hering. Poate cand fac o sa postez si eu. Ceva mai complicat. Mai scriu si eu Lena cate ceva ,poate cateodata lipsit de importanta, pentru primirea comentariilor.. Hahaha. Pupici.

lena
Elena (lena) 17 Dec 2015, 08:10

Ma gandeam si eu la hering sa incerc, de care folosesti, congelat?

tiki
tiki 17 Dec 2015, 17:25

Da, aici numai congelat gasesc, dar imi convine ca ies toate oasele usor. Te rog sa-mi raspunzi la crema de nuci.Duminica o fi ok?  Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 Dec 2015, 20:34

Raluca, eu il stropesc cu otet numai pt gust. In comert se pune otet pt conservare pe termen mai lung, aici nu e cazul.

Se marineaza intr-o zi numai daca il taiati bucati, altfel asteptati 4-5 zile.

natalia74
natalia74 18 Dec 2015, 18:04

ese foarte bun se vede lena dar vreau sati mai spun eu curat macrou pun peste el frunza de dafin piper negru boabe si macinat coriandru boabe si macinat si la 1l de apa nefiarta 200grame de sare pentru muraturi desigur fac saramura si torn peste macrou.apa nu o ferb las 4-5 zile si poti sa te lingi pe degete .cu asa receta poti sa faci si cu scrumbie.de revelion numaidecit prepar

TanDi
TanDi 20 Dec 2015, 11:33

Acum inainte de Craciun, e la fix aceasta reteta ;)

Natali
Natali 23 Dec 2015, 18:37

Declar reteta un succes! Tocmai am degustat impreuna cu sotul si am ramas incantati de gust!

Singurul deranj e ca nu prea am reusit sa dezosez bine pestele, unele oase s-au rupt de pe coloana si au ramas in file, desi am tras cu atentie. E clar ca trebuie sa mai exersez.

Altfel, anul asta, dupa multi ani, o sa fac si eu shuba ca la carte, cu seliodka, nu cu macrou marinat.

Merci, Lena! Si spor la treaba zilele astea!

lena
Elena (lena) 24 Dec 2015, 06:03

Ooo, ma bucur ca v-a placut, chiar este delicios!

Acum pentru Sarbatori am sarat 10 pesti, sa ajunga pt tot :) Fetele cu tati il mananca gol si e bataie pe el la masa.

Chestie cu dezosatul vine cu putina experienta, si eu nu intot deauna reusesc sa scot oasele perfect, dar dupa aceea cu un cutit cu varf ascutit le scot usurel, planific sa-mi iau si o penseta de peste cu ocazia asta :)

Multumesc de urari, sa aveti si voi Sarbatori Fericite!

Iuliancik
Iuliana (Iuliancik) 25 Dec 2015, 20:57

Incantata sa gasesc aceasta reteta, chiar daca de putin timp s-a deschis un magazin rusesc la parterul blocului si in sfarsit am reusit sa gasesc seliodka aici. Dar cu siguranta in casa e mult mai buna si sanatoasa!

Flicitari pentru tot ce postezi aici, am facut si eu cateva retete si toate au iesit buuuuune,dar nu am apucat sa scriu pana acum. Sarbatori frumoase, cu multe bunatati, sanatate si multa voie buna!!!

raluca57
raluca57 27 Dec 2015, 08:40

Mi-a ieșit extraordinar de bun, mi-a reușit și filetarea. Am preparat apoi Kanape rusești care sunt demențiale, au fost devorate pur și simplu. Combinația este delicioasă!!!!!! Sărbători fericite!

Nota mea pentru rețetă:
Issa
Issa 30 Dec 2015, 12:31

Buna Lena am o intrebare de care sare ai folosit iodata sau neiodata?

DannaD
DannaD 30 Dec 2015, 15:09

Interesanta reteta, am incercat si este foarte buna! Incearca si reteta mea

Eu tin pestele in otet si condimente cateva ore, apoi il scurg si il fierb in ulei. Sarbatori fericite la toata lumea!

Poza mea pentru rețetă:
TanDi
TanDi 30 Dec 2015, 17:00

Am incercat aceasta reteta pentru Craciun. La gust e exact asa cum stim "seliodka " de acasa. L-am folosit atat pt salata "suba" unde s-a potrivit perfect, cat si simplu feliat. La cat de simplu este de facut, chiar merita preparat mai des. Lena, multumim si sarbatori fericite !

lena
Elena (lena) 30 Dec 2015, 18:20

Issa, am pus sare simpla iodata.

gstefan
gstefan 05 Jan 2016, 01:06

pai macroul e macrou si seleodka e seleodka nu-i asa? :)

lena
Elena (lena) gstefan 05 Jan 2016, 08:13

Seleodka este denumirea pestelui marinat in general. Pestele cel mai des se foloseste Heringul, dar fiind cam destul de greu sa-l gasim in calitate buna se inlocuieste cu succes de Macrou. Mie imi place mai mult macroul pt ca are mai putine oase, mai multa carne si este mult mai gustos.

Issa
Issa 14 Jan 2016, 20:35

Buna Lena in sfarsit am gasit si Macrou la un magazin din pacate la  Lidl nu il gasesc sa-u nu prea il aduc caci nu locuim in Romaninia si de aceea putin e mai greu sa dai de asa peste, vreau sa te intreb am luat un peste de 300 gr sa vad ce-mi iese de proba, cum crezi sa fac saramura ca la 1kg sau sa micsorez ingredientele nu-l stric?

lena
Elena (lena) Issa 14 Jan 2016, 21:29

Micsorezi proprtional toate ingredientele si va fi bine. Important saramura sa acopere pestele.

Issa
Issa 14 Jan 2016, 22:07

ok mersi mult Lena

Issa
Issa 20 Jan 2016, 18:43

Buna Lena am pus pestisorul meu la marinat l-am taiat si are deacum 5 zile dar e putin mai tarisor si se tine bine, poate ca am adaugat mai multa sare cum crezi sa-l mai tin sa-u deacum putem savura din el? In pozele tale pestele arata mai molicel asa cum imi place. Gravidele pot savura din seliodka asta ca e o receta super si tare mai sunt pofticioasa, unele gospodine au incercat alte tipuri de recete si nu au fost incantate pana la urma au aruncat pestele, asa ca Lena mersi de receta de asa tip de peste seliodca as savura in fiecare zi cu cartofi fierti in coaja si nu mai cumpar seliodka de la magazin, mersi.

lena
Elena (lena) Issa 21 Jan 2016, 09:33

Daca e si taiat deja era gata in 2 zile, fara grja il puteti manca. Al meu e mai moale pt ca l-am marinat intreg, cand sunt bucati se mai intareste de la sare, dar tot e bun.

Si eu nu mai cumpar seleodka de cateva luni, suntem fanii acestui peste cu mic si mare :)

Sabinuta
Sabinuta 01 Feb 2016, 15:24

buna,se poate si din macrou inghetat de preparat?

lena
Elena (lena) Sabinuta 01 Feb 2016, 17:28

Da, sigur, numai sa-l decongelati si curatati.

Sabinuta
Sabinuta 01 Feb 2016, 23:50

Va multumesc

Nota mea pentru rețetă:
mykaela
Mihaela Ailenei (mykaela) 07 Oct 2016, 09:32

nu se foloseste deloc otet in reteta? suntem innebuniti dupa pestele marinat...dar sincer imi este teamas a il pregatesc...sigur v a iesit un peste bun doar din apa si sare?

lena
Elena (lena) Mihaela Ailenei (mykaela) 07 Oct 2016, 09:57

Anume la marinat nu se pune otet deloc, este suficienta sare acolo. Dar pun otet atunci cand il fac cu ceapa si ulei, este si mai bun, in plus cum zici si tu o masura de siguranta in plus. Chiar ai putea sa-l dregi cu otet si ulei si il lasi 1-2 ore sa se patrunda bine.

Eu il fac de 2 ani si nu am avut niciodata probleme, singura chestie e sa ai grija la peste, sa nu fie din acela vechi si galben, el din start nu miroase bine. Mi-am gasit surse sigure de peste intre timp si de fiecare data iese minunat. Iti dai seama ca am mare grija, mai ales ca sunt si copiii disperati dupa el.

DanielaDorojneac352
Daniela Dorojneac (DanielaDorojneac352) 13 Feb 2017, 18:27

Ce fel de sare

lena
Elena (lena) Daniela Dorojneac (DanielaDorojneac352) 13 Feb 2017, 18:30

Oricare.

Vero na
t vero na (Vero na) 01 Nov 2017, 21:09

Salut lena, am incercat si Eu reteta de vrio citeva ori si sa primiti foarte bine, dar acum am opservat ca macroul meu are singe la mijloc adica la os, Oare sa nu fie marinat inca? Mentionez ca lam lasat 5 zile la marinat

lena
Elena (lena) t vero na (Vero na) 01 Nov 2017, 21:38

Da, mai lasa-l vreo 2 zile, o fi vreunul mai grasutz :)

Vero na
t vero na (Vero na) Elena (lena) 01 Nov 2017, 22:11

Multumesc pentru raspuns

CristinaTalpa283
Cristina Talpa (CristinaTalpa283) 18 Mar 2021, 01:47

salut lena am incercat si eu dar mi sa tulburat saramură in pește, parca fierbe zimi te rog unde am greșit....mersi mult!Respect!

lena
Elena (lena) Cristina Talpa (CristinaTalpa283) 18 Mar 2021, 06:49

Mda, nu-l mai mancati, arunca. La mine s-a tulburat dupa ce l-am tinut mai mult la frigider, cam in 2 saptamani. Sare ati pus suficienta?