Salată "Aristocrată"

Salată "Aristocrată"

O salată care i-a plăcut mult soțului meu - un indicator important pentru mine :) Este o combinație între Salata "Shuba" și Salata "Mimoza" așa mi-au spus musafirii mei dragi. Eu zic că este o variație foarte interesantă și gustoasă la salatele clasice cu pește, partea deosebită a fost înfrumusețarea acesteia - ideea am văzut-o pe un forum străin, iar rețeta salatei am văzut-o acum 1 an într-o emisiune TV de culinarie. Deci, în concluzie - a fost impresionantă și foarte gustoasă!

Semipreparate

300 g
   

Ingrediente

Sfeclă roșie
3 buc
   
Ceapă roșie
2 buc
   
Mere
2 buc
   
Ouă
7 buc
   
Cașcaval afumat
500 g
   
File de pește sărat în ulei
6 buc
eu cumpăr Matias în ulei clasic(de la Ocean Fish), 6 bucăți sunt 2 cutii de 200g
Oțet de vin
200 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
   
Zahăr
1 lingura
   
Sare
2 linguri
   
Amestec verdeață(ceapă, mărar, pătrunjel)
1 buc
am folosit aici pătrunjel și mărar

Pași de urmat

Pas 1

Ceapa se curăță și se taie mărunt. Se pune într-un bol adânc și se adaugă oțet cât s-o cuprindă, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de sare și 1 lingură de ulei. O lăsați cam o oră să se marineze bine.

Salată "Aristocrată" - Pas 1
Pas 2

Se fierbe sfecla și ouăle, se lasă să se răcorească și se curăță. Merele se spală.

Salată "Aristocrată" - Pas 2
Pas 3

Atenție! Cantitatea de ingrediente este pentru o farfurie plată mai mare. Dacă folosiți una mai mică reduceți cantitatea proporțional.

Primul strat va fi cel de pește - se taie fileurile mărunt și se aranjează uniform pe toată suprafața farfuriei.

Salată "Aristocrată" - Pas 3
Pas 4

Ceapa se scurge bine de marinadă și se distribuie uniform pe fileurile de pește.

Salată "Aristocrată" - Pas 4
Pas 5

Merele le dați prin răzătoarea mare, recomand să le radeți într-o farfurie separată apoi să le scurgeți bine de suc și să le puneți uniform peste stratul de ceapă.

Salată "Aristocrată" - Pas 5
Pas 6

Următorul strat este cel de sfeclă rasă prin răzătoarea mare, o distribuiți uniform peste tot. Aici folosiți doar 2 din cele 3 bucăți pe care le-am scris mai sus. A 3-a o vom folosi la urmă.

Salată "Aristocrată" - Pas 6
Pas 7

O ungeți din belșug cu maioneză.

Salată "Aristocrată" - Pas 7
Pas 8

Prin răzătoarea cea mai mică se rade cașcaval afumat, jumătate din cantitatea totală. Aveți grijă să acoperiți toată suprafața.

Salată "Aristocrată" - Pas 8
Pas 9

În 2 boluri mai mici puneți câte 2 albușuri fierte de ou, le vom folosi pentru înfrumusețare.

Salată "Aristocrată" - Pas 9
Pas 10

Restul de ouă le dați prin răzătoarea mică, pe toată suprafața salatei.

Salată "Aristocrată" - Pas 10
Pas 11

Ungeți atent cu maioneză acest strat, o întindeți cu un cuțit ca să nu se lipească tare(cu lingura va fi mai greu).

Salată "Aristocrată" - Pas 11
Pas 12

Ultimul strat va fi cel de cașcaval ras prin răzătoarea mică. Aici folosiți a 2-a jumătate de cașcaval. Radeți direct deasupra salatei și distribuiți uniform, ca să fie un aspect mai delicat al salatei.

Salată "Aristocrată" - Pas 12
Pas 13

Albușurile lăsate separat se dau prin răzătoare mare. În unul din boluri se adaugă puțin suc de sfeclă roșie (se obține dacă dați prin răzătoare sfeclă roșie fiartă și o scurgeți printr-o sită), se amestecă și se folosește la înfrumusețat pentru a face florile.

Salată "Aristocrată" - Pas 13
Pas 14

Înrumați salata - puneți verdeață peste salată și cu o linguriță adăugați câte puțin din albușurile albe și roșii - acestea vor fi florile. Asta-i rețeta, am făcut-o mai lungă pentru a explica detaliat unii pași, ca să nu greșiți și să o faceți la fel de gustoasă cum a fost la mine.

Poftă Bună!

Salată "Aristocrată" - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

karo
karo 05 Apr 2013, 20:25

pentru ca maioneza sa fie mai compcata, se poate face dintr-un galbenus fiert, olingurita de mustar si un cartof mic, mic(sau o jumatate de cartof) fiertsi pasat bine cu furculita, inainte sa se adauge galbenusul. este  foarte spornica si destul de densa!

irinutza
irinutza 12 Jan 2013, 15:23

o salata interesanta,nu am putut sa trec cu vederea si sa nu o incerc....Am facut-o saptamina trecuta,gustoasa salata.Am sa mai fac de sarbatori 

Poza mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 02 Jan 2013, 14:47

Multumim de idee! Am facut salata de Revelion si s-a bucurat de succes :-) Deci e buna-buna! Nu am gasit exact pesticul mentionat in reteta (conserva), dar fileul ales a fost excelent :-) Si s-a mancat repede-repede! La Multi Ani!

violetaioan
violetaioan 19 Apr 2011, 14:07

asta-i salata ptr. pasti.,si cu o "SUBA",cu niste "CALE"m-am scos de aperitive.multam fain lena ."PASTE FERICIT!!"tie si familiei talesi tuturor acelora care-ti viziteaza site-ul.

Nota mea pentru rețetă:
visoris
Trosin Andrei (visoris) 09 Nov 2009, 18:13

DA CRED CA INCERCAM SI NOI O "ARISTOCRATA" IN WKEND ;) DACA NU NE IESE VIN DUPA SFATURI :)

lena
Elena (lena) 03 Nov 2009, 12:36

Super ideea Natalia! Chiar ma gandeam la asta si eu, nu stiam cum sa fac mai bine sa se lege.

Natali
Natali 03 Nov 2009, 12:34

Lilia, eu am facut recent pentru o salata de vinete maioneza cu galbenusuri fierte (idee de la Miha), a iesit f buna. Pui 2 galbenusuri fierte, 1 lingura mustar, 1 lingurita zeama de lamiie, putina sare, si incepi sa bati cu mixerul, adaugind ulei putin cite putin.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 03 Nov 2009, 11:10

Lena, ce rapida ai fost. Merci de raspuns. Ideea cu combinarea maionezei 50-50 e foarte buna. Si o sa astept cu interes si retetele de maioneza vegetala sau cu oua fierte eventual

Lilicica
Lilia (Lilicica) 03 Nov 2009, 10:53

Mie imi place in primul rand ca aproape in fiecare zi e cate o reteta noua si acuma e mai palpitant sa intru aici ca stiu ca gasesc mereu cate ceva nou :D.

Referitor la reteta de mai sus, mi se pare foarte interesanta. Ma intreb daca ar iesi ceva similar cu iaurt, sau orice ar putea inlocui maioneza? ( mai ales ca eu nu fac maioneza de casa din cauza de frica de oua crude) Adica cu ceva mai putin caloric? Ce parere ai, Lena? se poate inlocui? Ca in rest pare taaare interesanta. Si astept.. stii tu ce :D calculatorul de calorii la fiecare reteta :D :P

lena
Elena (lena) Lilia (Lilicica) 03 Nov 2009, 11:02

Merci Mult Lili! De maioneza - cu iarut nu prea ar merge, cred - mai bine faci niste maioneza vegetala din soia sau cartofi (am gasit si in comert una bio foarte buna, la Cora de la Fitto-Fit), dar o sa mai dureze pana experimentez eu in bucatarie cu una vegetala buna. SI ca sa fie mai usoara o combini cu iaurt, cam 50% la 50%.

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 01 Nov 2009, 21:54

Ma bucur ca parerea mea este un indicator important pentru sotia mea .

Pe masa de azi erau foarte multe placinte gustoase de tot felul si aceasta salata care dupa cum vedeti e foarte frumoasa si dupa cum nu puteti din pacate vedea a fost excelenta la gust ! Vreau sa spun ca salata i-a placut nemaipomenit de mult si fiicei noastre de 1 an jumate :) (ceea ce e chiar un super indicator).

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile