Salata "Aristocrata"

Salata "Aristocrata"

O salata care i-a placut mult sotului meu - un indicator important pentru mine :) Este o combinatie intre Salata "Shuba" si Salata "Mimoza" asa mi-au spus musafirii mei dragi. Eu zic ca este o variatie foarte interesanta si gustoasa la salatele clasice cu peste, partea deosebita a fost infrumusetarea acesteia - ideea am vazut-o pe un forum strain, iar reteta salatei am vazut-o acum 1 an intr-o emisiune TV de culinarie. Deci, in concluzie - o fost impresionanta si foarte gustoasa!

Semipreparate

300 g

Ingrediente

Sfecla rosie
3 buc
Ceapa rosie
2 buc
Mere
2 buc
Oua
7 buc
Cascaval afumat
500 g
File de peste sarat in ulei
6 buc
eu cumpar Matias in ulei classic(de la Ocean Fish), 6 bucati sunt 2 cutii de 200g
Otet de vin
200 ml
Ulei de floarea soarelui
1 lingura
Zahar
1 lingura
Sare
2 linguri
Amestec verdeata(ceapa,marar, patrunjel)
1 buc
am folosit aici patrunjel si marar

Pasi de urmat

Pas 1

Ceapa se curata si se taie marunt. Se pune intr-un bol adanc si se adauga otet cat s-o cuprinda, 1 lingura de  zahar, 2 linguri de sare si 1 lingura de ulei. O lasati cam o ora sa se marineze bine.

Salata "Aristocrata" - Pas 1
Pas 2

Se fierbe sfecla si ouale, se lasa sa se racoreasca si se curata. Merele se spala.

Salata "Aristocrata" - Pas 2
Pas 3

Atentie! Cantitatea de ingrediente este pentru o farfurie plata mai mare. Daca folositi una mai mica reduceti cantitatea proportional.

Primul strat va fi cel de peste - se taie fileurile marunt si se aranjeaza uniform pe toata suprafata farfuriei.

Salata "Aristocrata" - Pas 3
Pas 4

Ceapa se scurge bine de marinada si se distribuie uniform pe fileurile de peste.

Salata "Aristocrata" - Pas 4
Pas 5

Merele le dati prin razatoarea mare, recomand sa le radeti intr-o farfurie separata apoi sa le scurgeti bine de suc si sa le puneti unform peste stratul de ceapa.

Salata "Aristocrata" - Pas 5
Pas 6

Urmatorul strat este cel de sfecla rasa prin razatoarea mare, o distribuiti uniform peste tot. Aici folositi doar 2 din cele 3 bucati pe care le-am scris mai sus. A 3-a o vom folosi la urma.

Salata "Aristocrata" - Pas 6
Pas 7

O ungeti din belsug cu maioneza.

Salata "Aristocrata" - Pas 7
Pas 8

Prin razatoarea cea mai mica se rade cascaval afumat, jumatate din cantitatea totala. Aveti grija sa acoperiti toata suprafata.

Salata "Aristocrata" - Pas 8
Pas 9

In 2 boluri mai mici puneti cate 2 albusuri fierte de ou, le vom folosi pentru infrumusetare.

Salata "Aristocrata" - Pas 9
Pas 10

Restul de oua le dati prin razatoarea mica, pe toata suprafata salatei.

Salata "Aristocrata" - Pas 10
Pas 11

Ungeti atent cu maioneza acest strat, o intindeti cu un cutit ca sa nu se lipeasca tare(cu lingura va fi mai greu).

Salata "Aristocrata" - Pas 11
Pas 12

Ultimul strat va fi cel de cascaval ras prin razatoarea mica. Aici folositi a 2-a jumatatea de cascaval. Radeti direct deasupra salatei si distribuiti uniform, ca sa fie un aspect mai delicat al salatei.

Salata "Aristocrata" - Pas 12
Pas 13

Albusurile lasate separat se dau prin razatoare mare. In unul din boluri se adauga putin suc de sfecla rosie (se obtine daca dati prin razatoare sfecla rosie fiarta si o scurgeti printr-o sita), se amesteca si se foloseste la infrumusetat pentru a face florile.

Salata "Aristocrata" - Pas 13
Pas 14

Infrumusetati salata -  puneti verdeata peste salata si cu o lingurita adaugati cate putin din albusurile albe si rosii - acestea vor fi florile. Asta-i reteta, am facut-o mai lunga pentru a explica detaliat unii pasi, ca sa nu gresiti  si sa o faceti la fel de gustoasa cum o fost la mine.

Pofta Buna!

Salata "Aristocrata" - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 01 Nov 2009, 21:54

Ma bucur ca parerea mea este un indicator important pentru sotia mea .

Pe masa de azi erau foarte multe placinte gustoase de tot felul si aceasta salata care dupa cum vedeti e foarte frumoasa si dupa cum nu puteti din pacate vedea a fost excelenta la gust ! Vreau sa spun ca salata i-a placut nemaipomenit de mult si fiicei noastre de 1 an jumate :) (ceea ce e chiar un super indicator).

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 03 Nov 2009, 10:53

Mie imi place in primul rand ca aproape in fiecare zi e cate o reteta noua si acuma e mai palpitant sa intru aici ca stiu ca gasesc mereu cate ceva nou :D.

Referitor la reteta de mai sus, mi se pare foarte interesanta. Ma intreb daca ar iesi ceva similar cu iaurt, sau orice ar putea inlocui maioneza? ( mai ales ca eu nu fac maioneza de casa din cauza de frica de oua crude) Adica cu ceva mai putin caloric? Ce parere ai, Lena? se poate inlocui? Ca in rest pare taaare interesanta. Si astept.. stii tu ce :D calculatorul de calorii la fiecare reteta :D :P

lena
Elena (lena) Lilia (Lilicica) 03 Nov 2009, 11:02

Merci Mult Lili! De maioneza - cu iarut nu prea ar merge, cred - mai bine faci niste maioneza vegetala din soia sau cartofi (am gasit si in comert una bio foarte buna, la Cora de la Fitto-Fit), dar o sa mai dureze pana experimentez eu in bucatarie cu una vegetala buna. SI ca sa fie mai usoara o combini cu iaurt, cam 50% la 50%.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 03 Nov 2009, 11:10

Lena, ce rapida ai fost. Merci de raspuns. Ideea cu combinarea maionezei 50-50 e foarte buna. Si o sa astept cu interes si retetele de maioneza vegetala sau cu oua fierte eventual

Natali
Natali 03 Nov 2009, 12:34

Lilia, eu am facut recent pentru o salata de vinete maioneza cu galbenusuri fierte (idee de la Miha), a iesit f buna. Pui 2 galbenusuri fierte, 1 lingura mustar, 1 lingurita zeama de lamiie, putina sare, si incepi sa bati cu mixerul, adaugind ulei putin cite putin.

lena
Elena (lena) 03 Nov 2009, 12:36

Super ideea Natalia! Chiar ma gandeam la asta si eu, nu stiam cum sa fac mai bine sa se lege.

visoris
Trosin Andrei (visoris) 09 Nov 2009, 18:13

DA CRED CA INCERCAM SI NOI O "ARISTOCRATA" IN WKEND ;) DACA NU NE IESE VIN DUPA SFATURI :)

lena
Elena (lena) 09 Nov 2009, 18:15

violetaioan
violetaioan 19 Apr 2011, 14:07

asta-i salata ptr. pasti.,si cu o "SUBA",cu niste "CALE"m-am scos de aperitive.multam fain lena ."PASTE FERICIT!!"tie si familiei talesi tuturor acelora care-ti viziteaza site-ul.

Nota mea pentru reteta:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 02 Jan 2013, 14:47

Multumim de idee! Am facut salata de Revelion si s-a bucurat de succes :-) Deci e buna-buna! Nu am gasit exact pesticul mentionat in reteta (conserva), dar fileul ales a fost excelent :-) Si s-a mancat repede-repede! La Multi Ani!

irinutza
irinutza 12 Jan 2013, 15:23

o salata interesanta,nu am putut sa trec cu vederea si sa nu o incerc....Am facut-o saptamina trecuta,gustoasa salata.Am sa mai fac de sarbatori 

Poza mea pentru reteta:
karo
karo 05 Apr 2013, 20:25

pentru ca maioneza sa fie mai compcata, se poate face dintr-un galbenus fiert, olingurita de mustar si un cartof mic, mic(sau o jumatate de cartof) fiertsi pasat bine cu furculita, inainte sa se adauge galbenusul. este  foarte spornica si destul de densa!