Crap intreg la cuptor

Crap intreg la cuptor

Bineinteles ca in acest fel puteti face orice peste, dar farmecul retetei este sa fie un peste mai maricel, cu efectul de "Oau!" la o orice masa, inclusiv una mai festiva.

Nu reuseam sa fac reteta pana acum pentru ca avem 2 probleme - prima ca nu aveam platou mare si frumos potrivit ca dimensiune pt asa un peste si alta cum sa scot pestele intact, frumos si intreg din tava de cuptor pe platou. Prima s-a rezolvat cu un cadou foarte inspirat de 8 Martie, un platou oval, mare si frumos din sticla(dar puteti folosi si o farfurie mai mare sau tava de tort dreptunghiulara).

A 2-a problema am rezolvat-o cu descoperirea foliei teflonate pt cuptor, am luat pestele frumos din tava cu tot cu folie si usor l-am impins in platou. Nu se lipeste asa de folie ca de tava de cuptor sau hartia de copt.

In varianta de post, ungeti crapul deasupra cu ulei de masline si presarati doar verdeata.

Am facut reteta de 2 ori, cu crap de cultura si crap de Dunare, parca al 2-lea a fost nu asa gras, dar ambele f.bune.

Ingrediente

Peste crap de 1-2 kg
1 buc
sau orice alt peste
Lamaie
1 buc
Usturoi(catei)
3 buc
Sare
1 lingurite
Ulei
2 linguri
Smantana
2 linguri
sau maioneza - in varianta de post faceti fara, doar cu ulei
Cascaval
50 g
Verdeata (marar, patrunjel)
3 linguri
tocata marunt

Pasi de urmat

1

Pestele se curata si se spala bine.

Asterneti o tava de cuptor cu folie teflonata,  sau hartie de copt - in cel mai rau caz lasati asa, dar ungeti cu putin ulei.

2

Puneti pestele in tava si il stropiti bine pe toate partile, interior-exterior cu zeama de lamaie.

3

Apoi il presarati cu sare si ungeti cu usturoi pisat si cativa stropi de ulei, la fel pe toate partile, nu doar deasupra.

Lasati 30 de minute sa se marineze, puteti sa puneti tava in frigider sau lasati pe masa din bucatarie.

4

Dupa acest timp il acoperiti deasupra cu folie de aluminiu si puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 30 de minute.

5

Apoi il scoateti din cuptor, dati folia la o parte si ungeti cu maioneza sau smantana.

6

Presarati cu cascaval ras marunt, apoi cu verdeata tocata.

In varianta de post ungeti doar cu putin ulei si presarati verdeata.

7

Il mai dati la cuptor pentru 10-15 minute, fara folie deasupra, pana face o crusta rumena.

Apoil il scoateti si lasati 10-15 minute sa se patrunda si racoreasca.

8

Aici vedeti cum l-am luat cu tot cu folie din tava de cuptor si l-am impins usor cu o spatula pe platou.

Am facut o data si fara folie, l-am luat eu cu 2 spatule dar se cam rupea pestele.

Asa ca trebuie sa fiti inventivi la pasul asta :)

9

Se decoreaza cu verdeata, legume si lamaie, dupa preferinte.

10

Desi pe poza nu pare, pestele este mare, il vedeti aici in comparatie cu o lamaie :)

11

Il puteti servi ajutandu-va de 2 linguri, sau 1 lingura+1 furculita si luati bucati de peste pentru fiecare la masa.

La garnitura noi am avut salata, dar merge orice va place - orez, cartofi, etc.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (3-4 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 03 apr 2015, 17:50

Lena, spune-mi ce fel de folie teflonata este ?aceasta folie teflonata o folosesti doar la peste ca-mi imaginez ca prinde miros de peste?eu folosesc doar foaie de copt.

Cu prima ocazie fac aceasta reteta.Multam pt idee.Cu stima, Vio

 
silvica
silvica 03 apr 2015, 18:26

arata super si o sa-l fac si eu duminica....dar, spune-mi, te rog, cu ce pot inlocui folia de aluminiu....eu nu folosesc si ma gandesc daca-l pot pune si neacoperit....are ceva?

lena
Elena (lena) silvica 03 apr 2015, 18:59

Violeta, folia teflonata se gaseste la raionul de hartie de copt in supermarketuri. E ceva mai nou, s-ar putea sa n-o gasesti chiar peste tot. Eu aceeasi bucata o folosesc de vreo 3 saptamani, asta de peste am spalat-o si este bine, nu miroase a peste.

Silvica, poti acoperi cu folie dar asa ca sa nu aiba contact cu pestele. Sau poti folosi punga din aceea pt friptura. Daca nu il acoperi s-ar putea sa fie ceva mai uscat si sa se gateasca repede deasupra, dar sa nu se patrunda pe interior. Depinde si de marimea pestelui.

marieta
marieta 04 apr 2015, 10:16

Bunã, eu deja stiu reteta ,am fãcut iese foarte bun. Lena îmi plac mult retetele tale ,tino tot asa

Nota mea pentru reteta:
delia89
delia89 05 mai 2015, 19:03

Mai mult decat delicios!!! eu nu prea gatesc peste, dar cand am vazut la tine ce bine arata nu am putut rezista sa nu incerc reteta. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: