Pui "Tapaka"

Pui "Tapaka"

O reteta foarte populara in bucataria ruseasca si post-sovietica, preluata din bucataria georgiana - si de fapt "Tapaka" inseamna o tigaie cu un capac foarte greu, care poate presa mancarea in timpul gatitului.

Am zis sa va arat aceasta reteta neaparat, este foarte buna cand vreti sa faceti ceva repede, gustos si deosebit de mancare pt o cina in familie - poate si una romantica :)

Puiul este crocant, aromat si foarte gustos, recomand cu incredere.

Ingrediente

Pui
1 buc
Sare,piper
1 lingurite
Unt
50 g

Pasi de urmat

1

Puiul se spala bine, se pune cu pieptul in sus si se taie pe mijlocul lui.

2

Cu foarfeca scoateti atent si osul din mijlocul pieptului.

3

Il desfaceti si puneti pe un fund, taiati varfurile la aripioare si la pulpe(optional).

4

Deasupra puneti o punga mai groasa si cu ciocanul de snitele bateti bine carnea si oasele.

Intr-un final trebuie sa aplatizati puiul cat mai bine.

5

Presarati sare si piper pe ambele parti a puiului.

6

Intr-o tigaie mai mare(cat sa incapa puiul) topiti untul.

7

Puneti puiul cu pielea in sus in tigaie, si il presati cu ceva - eu am pus un fund de lemn si peste el un borcan de suc de rosii de 2 litri.

Lasati focul sub tigaie la flacara medie cam 15 minute, apoi la mai mica 10 minute.

8

Dupa acest timp intoarceti puiul - trebuie sa se rumeneasca frumos - daca nu face asta mariti flacara.

Pe partea cealalta lasati-l la fel 15 min la foc mediu si inca 10 la foc mic. Dupa acest timp incercati puiul, il intepati cu un cutit sau furculita si vedeti sa nu mai curga sos roz din el.

Daca nu s-a facut mai lasati cam 15 minute la foc mediu pe o parte si pe cealalta.

9

Si gata, il serviti cu orice va place - legume, salata, piure, etc.

Este absolut delicios si chiar va recomand sa-l aveti in vedere.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

miniraton
irina (miniraton) 12 feb 2012, 20:59

interesant

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 12 feb 2012, 22:58

Am vazut ceva similar si la Jamie Oliver, mai folosea si miere pentru a obtine o formula crocanta. Abia astept sa cumpar un pui intreg si sa ma apuc de treaba. Deja am gasit ideea ce voi pune peste pentru a presa :)

knife tiger
knife tiger 18 feb 2012, 14:54

Am incercat reteta si a iesit genial.Nici nu  spui k e prajit la tigaie ci ca deabia la-i scos de pe gratar.Si in loc de un fund de lemn eu am folosit o farfurie intinsa si un borcan cu apa.Multumesc pentru retete

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 09 mar 2012, 01:04

Deosebit. De o mie de ori mai bun decat puiul de la rotisor din comert. Multumesc, Lena!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 sep 2013, 22:35

      O bunatate. Untul il innobileaza. S-a mancat imediat pe considerentul ca mai tarziu nu mai e asa bun..Scuzati poza ca e facuta seara si blitzul nu-mi merge si culorile nu sunt chiar naturale.Eu am pus peste el o oala cu apa f.putin mai mica decat tigaia. Foarte simplu. Multumim mult Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ianisyadira
ianisyadira 21 ian 2014, 19:05

am incercat reteta de vreo 3 ori pana acum. destul de usor si interesant. in schimb azi i-am adaugat putin chimen si a fost absolut delicios. 

Nota mea pentru reteta:
Auras70
Auras70 ianisyadira 10 sep 2016, 18:10

Chimenul macinat sau seminte?