Ceafa de porc la gratar
Noua ne place mult carnea la gratar, iar de cand avem gradina am facut un obicei ca fiecare iesire sa includa si un gratar. Cel mai des punem pe gratar ceafa de porc, pentru ca este frageda, se gateste usor, repede si simplu. Dar si aici sunt mici detalii care transforma o banala ceafa la gratar intr-o bucata de carne delicioasa, suculenta, aromata si frageda.
Veti observa mai jos ca eu prefer sa iau o bucata de ceafa intreaga si sa fac felii din ea acasa. Bineinteles ca nu este obligatoriu, dar vedeti ca acele felii de ceafa din comert devin tot mai subtiri si mai comerciale. De cele mai multe ori carnea se usuca prea repede la gratar si devine ca o talpa tare. Si nici intr-un caz nu le iau deja marinate din magazin, acea marinada este plina de chimicale si acopera complet gustul de carne, care poate fi si nu de cea mai buna calitate!
Bucati de ceafa intreaga gasiti peste tot in magazinele mari - Kaufland, Metro, Carrefour, etc. Daca va stimati gusturile si aveti grija ce puneti in farfuria familiei dvs, recomand sa gatiti ceafa la gratar urmand pasii de mai jos.
Ingrediente
●
Ceafa de porc
1 kg
luati carne cat aveti nevoie, dar cel putin o jumatate de ceafa intreaga
●
Piper negru macinat
1 lingurita
plus alte mirodenii preferate - coriandru, ceapa uscata, etc.
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cel mai important este sa gasiti o bucata de carne buna si de calitate.
Eu de obicei cumpar o ceafa intreaga si folosesc din ea pentru 1-2 gratare, depinde daca avem si musafiri.
Pas 2
Mai intai tai din ea marginile care nu sunt chiar drepte/subtiri - le folosesc pentru a face o tocanita sau le dau prin masina de tocat carne.
Le pastrati la congelator daca nu le folositi imediat.
Pas 3
Apoi taiati ceafa in felii cam de 1 cm grosime - nu le faceti prea subtiri, carnea va fi mai suculenta si frageda daca este un pic mai groasa.
Pas 4
Apoi fiecare felie de ceafa o presar pe ambele parti cu sare si piper negru macinat.
Observati ca nu pun multe mirodenii, excesul acestora va acoperi gustul natural de carne si chiar nu va recomand sa exagerati cu ele.
Pas 5
Imi place mult sa le mai presar cu ceapa uscata sau putin coriandru macinat - pentru mine astea sunt cele mai potrivite aici.
Dar de baza tot sunt sarea si piperul negru.
Pas 6
Bucatile de carne asezonate cu mirodenii le pun intr-o cratita, bol sau punga la frigider pentru 4-24 de ore.
Cele mai bune sunt daca le pregatiti cu o seara inainte de gratar.
Din aceeasi bucata de ceafa mai fac 2 pungi de felii, pe cea care este in plus o pun la congelator, sa fie la indemana pentru data urmatoare.
Pas 7
Neaparat pregatesc de obicei si o bucatica mica de slanina, pentru a unge gratarul cu ea inainte de a frige carnea.
Pas 8
Aveti grija sa faceti un foc mediu - nici prea puternic, dar nici prea slab - carnea trebuie sa se gateasca in voie, sa nu arda prea repede dar nici sa fie cruda.
Ungeti gratarul fierbinte cu slanina si puneti bucatile de ceafa la copt.
Pas 9
Intoarceti carnea cand incepe sa se rumeneasca, folosind clestele sau furculita.
Timpul de gatire este diferit in functie de puterea focului, dar carnea este gatita corect daca apasati usor pe ea si zeama care iese la suprafata este incolora. Daca este roz, mai lasati putin pe gratar, carnea de porc si pui niciodata nu se gateste cu sange!
Serviti cu o salata sau muraturi, este fantastic de gustoasa.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)