Ceafă de porc la grătar

Ceafă de porc la grătar

Nouă ne place mult carnea la grătar, iar de când avem grădină am făcut un obicei ca fiecare ieșire să includă și un grătar. Cel mai des punem pe grătar ceafă de porc, pentru că este fragedă, se gătește ușor, repede și simplu. Dar și aici sunt mici detalii care transformă o banală ceafă la grătar într-o bucată de carne delicioasă, suculentă, aromată și fragedă.

Veți observa mai jos că eu prefer să iau o bucată de ceafă întreagă și să fac felii din ea acasă. Bineînțeles că nu este obligatoriu, dar vedeți că acele felii de ceafă din comerț devin tot mai subțiri și mai comerciale. De cele mai multe ori carnea se usucă prea repede la grătar și devine ca o talpă tare. Și nici într-un caz nu le iau deja marinate din magazin, acea marinadă este plină de chimicale și acoperă complet gustul de carne, care poate fi și nu de cea mai bună calitate!

Bucăți de ceafă întreagă găsiți peste tot în magazinele mari - Kaufland, Metro, Carrefour, etc. Dacă vă stimați gusturile și aveți grijă ce puneți în farfuria familiei dvs, recomand să gătiți ceafă la grătar urmând pașii de mai jos.

Ingrediente

Ceafa de porc
1 kg
luați carne cât aveți nevoie, dar cel puțin o jumătate de ceafă întreagă
Sare
1 lingura
   
Piper negru macinat
1 lingurita
plus alte mirodenii preferate - coriandru, ceapă uscată, etc.

Pasi de urmat

Pas 1

Cel mai important este să găsiți o bucată de carne bună și de calitate.

Eu de obicei cumpăr o ceafă întreagă și folosesc din ea pentru 1-2 grătare, depinde dacă avem și musafiri.

Ceafă de porc la grătar - Pas 1
Pas 2

Mai întâi tai din ea marginile care nu sunt chiar drepte/subțiri - le folosesc pentru a face o tocăniță sau le dau prin mașina de tocat carne.

Le păstrați la congelator dacă nu le folosiți imediat.

Ceafă de porc la grătar - Pas 2
Pas 3

Apoi tăiați ceafa în felii cam de 1 cm grosime - nu le faceți prea subțiri, carnea va fi mai suculentă și fragedă dacă este un pic mai groasă.

Ceafă de porc la grătar - Pas 3
Pas 4

Apoi fiecare felie de ceafă o presar pe ambele părți cu sare și piper negru măcinat.

Observați că nu pun multe mirodenii, excesul acestora va acoperi gustul natural de carne și chiar nu vă recomand să exagerați cu ele.

Ceafă de porc la grătar - Pas 4
Pas 5

Îmi place mult să le mai presar cu ceapă uscată sau puțin coriandru măcinat - pentru mine astea sunt cele mai potrivite aici.

Dar de bază tot sunt sarea și piperul negru.

Ceafă de porc la grătar - Pas 5
Pas 6

Bucățile de carne asezonate cu mirodenii le pun într-o cratiță, bol sau pungă la frigider pentru 4-24 de ore.

Cele mai bune sunt dacă le pregătiți cu o seară înainte de grătar.

Din aceeași bucată de ceafă mai fac 2 pungi de felii, pe cea care este în plus o pun la congelator, să fie la îndemână pentru data următoare.

Ceafă de porc la grătar - Pas 6
Pas 7

Neapărat pregătesc de obicei și o bucățică mică de slănină, pentru a unge grătarul cu ea înainte de a frige carnea.

Ceafă de porc la grătar - Pas 7
Pas 8

Aveți grijă să faceți un foc mediu - nici prea puternic, dar nici prea slab - carnea trebuie să se gătească în voie, să nu ardă prea repede dar nici să fie crudă.

Ungeți grătarul fierbinte cu slănină și puneți bucățile de ceafă la copt.

Ceafă de porc la grătar - Pas 8
Pas 9

Întoarceți carnea când începe să se rumenească, folosind cleștele sau furculița.

Timpul de gătire este diferit în funcție de puterea focului, dar carnea este gătită corect dacă apăsați ușor pe ea și zeama care iese la suprafață este incoloră. Dacă este roz, mai lăsați puțin pe grătar, carnea de porc și pui niciodată nu se gătește cu sânge!

Serviți cu o salată sau murături, este fantastic de gustoasă.

Poftă Bună!

Ceafă de porc la grătar - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

andi
andi 27 Sep 2019, 21:38

Eu, la bloc, am gratar electric. Fac exact ca tine, sare, piper, frigider, cateva ore, apoi scos din frigider cu aproape 1 ora inainte, ung fiecare felie cu ulei in care am pus la macerat feliute de ardei iute. Nu mai ung suplimentar gratarul. Cand ridic usor cu furculita un colt si se desprinde usor, o intorc. Cu ceafa de porc nu dai gres niciodata in viata. Sarut mana.

Nota mea pentru reteta: