Ceafă de porc la grătar
Nouă ne place mult carnea la grătar, iar de când avem grădină am făcut un obicei ca fiecare ieșire să includă și un grătar. Cel mai des punem pe grătar ceafă de porc, pentru că este fragedă, se gătește ușor, repede și simplu. Dar și aici sunt mici detalii care transformă o banală ceafă la grătar într-o bucată de carne delicioasă, suculentă, aromată și fragedă.
Veți observa mai jos că eu prefer să iau o bucată de ceafă întreagă și să fac felii din ea acasă. Bineînțeles că nu este obligatoriu, dar vedeți că acele felii de ceafă din comerț devin tot mai subțiri și mai comerciale. De cele mai multe ori carnea se usucă prea repede la grătar și devine ca o talpă tare. Și nici într-un caz nu le iau deja marinate din magazin, acea marinadă este plină de chimicale și acoperă complet gustul de carne, care poate fi și nu de cea mai bună calitate!
Bucăți de ceafă întreagă găsiți peste tot în magazinele mari - Kaufland, Metro, Carrefour, etc. Dacă vă stimați gusturile și aveți grijă ce puneți în farfuria familiei dvs, recomand să gătiți ceafă la grătar urmând pașii de mai jos.
Ingrediente
●
Ceafa de porc
1 kg
luați carne cât aveți nevoie, dar cel puțin o jumătate de ceafă întreagă
●
Piper negru macinat
1 lingurita
plus alte mirodenii preferate - coriandru, ceapă uscată, etc.
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cel mai important este să găsiți o bucată de carne bună și de calitate.
Eu de obicei cumpăr o ceafă întreagă și folosesc din ea pentru 1-2 grătare, depinde dacă avem și musafiri.
Pas 2
Mai întâi tai din ea marginile care nu sunt chiar drepte/subțiri - le folosesc pentru a face o tocăniță sau le dau prin mașina de tocat carne.
Le păstrați la congelator dacă nu le folosiți imediat.
Pas 3
Apoi tăiați ceafa în felii cam de 1 cm grosime - nu le faceți prea subțiri, carnea va fi mai suculentă și fragedă dacă este un pic mai groasă.
Pas 4
Apoi fiecare felie de ceafă o presar pe ambele părți cu sare și piper negru măcinat.
Observați că nu pun multe mirodenii, excesul acestora va acoperi gustul natural de carne și chiar nu vă recomand să exagerați cu ele.
Pas 5
Îmi place mult să le mai presar cu ceapă uscată sau puțin coriandru măcinat - pentru mine astea sunt cele mai potrivite aici.
Dar de bază tot sunt sarea și piperul negru.
Pas 6
Bucățile de carne asezonate cu mirodenii le pun într-o cratiță, bol sau pungă la frigider pentru 4-24 de ore.
Cele mai bune sunt dacă le pregătiți cu o seară înainte de grătar.
Din aceeași bucată de ceafă mai fac 2 pungi de felii, pe cea care este în plus o pun la congelator, să fie la îndemână pentru data următoare.
Pas 7
Neapărat pregătesc de obicei și o bucățică mică de slănină, pentru a unge grătarul cu ea înainte de a frige carnea.
Pas 8
Aveți grijă să faceți un foc mediu - nici prea puternic, dar nici prea slab - carnea trebuie să se gătească în voie, să nu ardă prea repede dar nici să fie crudă.
Ungeți grătarul fierbinte cu slănină și puneți bucățile de ceafă la copt.
Pas 9
Întoarceți carnea când începe să se rumenească, folosind cleștele sau furculița.
Timpul de gătire este diferit în funcție de puterea focului, dar carnea este gătită corect dacă apăsați ușor pe ea și zeama care iese la suprafață este incoloră. Dacă este roz, mai lăsați puțin pe grătar, carnea de porc și pui niciodată nu se gătește cu sânge!
Serviți cu o salată sau murături, este fantastic de gustoasă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)