Carnati de casa in stil italian - Salsiccia

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia

Carnatii de casa sunt buni sub orice forma, dar vreau sa va arat neaparat si aceasta reteta italiana, minunatii carnati Salsiccia. Variante sunt foarte multe, fiindca fiecare regiune din Italia are propriile condimente preferate, dar noi i-am gustat in Toscana si probabil aceasta ar fi una din retetele cele mai populare de Salsiccia, ceva mai clasica.

Spre deosebire de alte condimente comune pe care le folosim si la carnatii nostri romanesti, in Salsiccia se folosesc de cele mai multe ori seminte de fenicul macinat, au o aroma foarte specifica si fina care se combina foarte bine cu carnea de porc. Seminte de fenicul gasiti in multe magazine online sau in Plafar, apoi le macinati acasa in rasnita de cafea.

In rest carnatii sunt deliciosi, neaparat sa-i incercati atunci cand faceti o cantitate mai mare de carnati de casa, eventual o parte dupa reteta romaneasca si o cantitate de proba faceti Salsiccia. Se pot servi ca atare, dar umplutura lor se mai foloseste pentru a prepara diverse paste, pizza si mancaruri in stil italian.

Ingrediente

Carne de porc(pulpa)
3 kg
Fleica de porc
1.5 kg
sau chiar slanina de porc, daca fleica nu este grasa
Usturoi (catei)
10 buc
Sare
3 linguri
Piper negru macinat
1 lingura
Seminte de fenicul
1 lingura
macinate in rasnita de cafea
Vin alb
250 ml
sau vin rosu
Matze de porc curatate
150 g
o cutie

Pasi de urmat

Pas 1

Cumparati si pregatiti carnea conform listei de ingrediente.

Recomand fleica sa fie ceva mai grasa, sau sa o inlocuiti cu slanina, pentru ca sa obtineti carnatii mai fragezi aveti nevoie de un procent mai mare de grasime in compozitie.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 1
Pas 2

Eu folosesc aceste 2 site la masina de tocat carne pentru a toca carnea pentru carnati. Una este a masinii, cu gauri mai largi, cealalta am cumparat-o din piata si am adaptat-o, pentru a avea carnatii si cu bucati mai grosiere de carne.

Puteti sa folositi doar una din ele, oricare aveti la indemana, sau sa taiati cu cutitul bucatele mici de carne in locul sitei cu 3 gauri.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 2
Pas 3

Deci treceti toata carnea prin masina de tocat, cu oricare sita aveti la indemana.

Adaugati sarea, piperul, usturoiul pisat si semintele de fenicul macinate.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 3
Pas 4

Turnati vinul, alb sau rosu, oricare e bun.

In alte regiuni din Italia vinul se inlocuieste cu suc de portocale.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine toata compozitia cu mainile.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 5
Pas 6

Acoperiti bolul cu un capac sau folie alimentara si lasati la frigider 12-24 de ore, sa se marineze si infuzeze bine toata compozitia de carne si aromele.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp ne apucam efectiv sa umplem carnatii. Eu folosesc de doi ani acest tip de presa pentru carnati si sunt extrem de multumita de ea, va recomand si voua daca sunteti fani carnati de casa.

Am folosit inainte masina de tocat carne, dar nu am fost multumita de cum se comporta si am schimbat metoda de umplere a carnatilor.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 7
Pas 8

Matzele de porc se spala bine de sare si se lasa 30-40 de minute in apa calda sa se inmoaie, eventual chiar cu putin otet sau 1-2 linguri zeama de lamaie, sa scapati de mirosul specific.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 8
Pas 9

Apoi imbracati tubul masinii de carnati cu matzele umede.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 9
Pas 10

Folosind presa modelati carnatii, incercati sa nu-i umpleti prea tare, ca sa nu crape la coacere, dar nici sa fie goi, reglati pe parcurs procesul.

Bineinteles nu uitati la fiecare 10-15 cm de carnat sa rasuciti matzele pentru a forma carnatii mai scurti, anume Salsiccia se modeleaza in dimensiune mai mica.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 10
Pas 11

Eu intotdeauna fac o cantitatea mai mare de carnati, congelez portii a cate aproximativ 1 kg pentru ai avea la indemana oricand vrem carnati de casa.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 11
Pas 12

Cea mai simpla metoda de preparare este sa-i puneti la cuptor, dar intotdeauna, indiferent ca-i faceti in tigaie sau cuptor, inainte sa-i intepati bine cu un ac de siguranta, sa nu crape la copt.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 12
Pas 13

Cat se coc recomand sa-i mai intoarceti si sa-i ungeti cu pensula cu grasimea pe care o lasa in tava.

Observati ca am asternut tava cu hartie de copt, pentru o curatare ulterioara mai simpla a tavii.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 13
Pas 14

Cand se rumenesc uniform sunt gata de consum, bineinteles cei mai buni sunt cand se servesc calzi cu orice garnitura preferati.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 14
Pas 15

In Italia carnatii Salsiccia cel mai des se prepara la tigaie dupa urmatoarea metoda:

- se incalzeste tigaia cu putin ulei de masline si se pun carnatii in ea;

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 15
Pas 16

Cand incep sa se rumeneasca puteti sa le taiati capetele cu o foarfeca si sa-i desfaceti din sir. Intoarceti cu furculita pe toate partile.

Apoi turnati peste ei aproximativ 150ml de apa sau vin alb/rosu, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc incet timp de 10 minute.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 16
Pas 17

Carnatii astfel preparati sunt foarte fragezi si gustosi, sa incercati neaparat metoda.

Si bineinteles se pot pune pe gratar sau grill, ori se foloseste umplutura pentru a prepara paste, pizza, placinte, supe, etc.

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 17
Pas 18

Noua ne-au placut mult, cu siguranta vom mai face periodic Salsiccia.

Pofta Buna!

Carnati de casa in stil italian - Salsiccia - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 14 Dec 2022, 20:06

Interesantă partea cu ținutul la rece, mai ales pentru două zile. Știam că se practrică la mititei.

lena
Elena (lena) Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 14 Dec 2022, 20:17

Da, au un gust mult mai bun, vedeti ca nu sunt 2 zile, am scris 12-24 de ore.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) Elena (lena) 15 Dec 2022, 10:49

ok, miercurea viitoare încerc. de câțiva ani și eu toc cu satârul cam o treime din compoziție.

ps: usturoi nu poate fi niciodată prea mult...