Carnati de casa in stil italian - Salsiccia
Carnatii de casa sunt buni sub orice forma, dar vreau sa va arat neaparat si aceasta reteta italiana, minunatii carnati Salsiccia. Variante sunt foarte multe, fiindca fiecare regiune din Italia are propriile condimente preferate, dar noi i-am gustat in Toscana si probabil aceasta ar fi una din retetele cele mai populare de Salsiccia, ceva mai clasica.
Spre deosebire de alte condimente comune pe care le folosim si la carnatii nostri romanesti, in Salsiccia se folosesc de cele mai multe ori seminte de fenicul macinat, au o aroma foarte specifica si fina care se combina foarte bine cu carnea de porc. Seminte de fenicul gasiti in multe magazine online sau in Plafar, apoi le macinati acasa in rasnita de cafea.
In rest carnatii sunt deliciosi, neaparat sa-i incercati atunci cand faceti o cantitate mai mare de carnati de casa, eventual o parte dupa reteta romaneasca si o cantitate de proba faceti Salsiccia. Se pot servi ca atare, dar umplutura lor se mai foloseste pentru a prepara diverse paste, pizza si mancaruri in stil italian.
Ingrediente
●
Carne de porc(pulpa)
3 kg
●
Fleica de porc
1.5 kg
sau chiar slanina de porc, daca fleica nu este grasa
●
Piper negru macinat
1 lingura
●
Seminte de fenicul
1 lingura
macinate in rasnita de cafea
●
Vin alb
250 ml
sau vin rosu
●
Matze de porc curatate
150 g
o cutie
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cumparati si pregatiti carnea conform listei de ingrediente.
Recomand fleica sa fie ceva mai grasa, sau sa o inlocuiti cu slanina, pentru ca sa obtineti carnatii mai fragezi aveti nevoie de un procent mai mare de grasime in compozitie.
Pas 2
Eu folosesc aceste 2 site la masina de tocat carne pentru a toca carnea pentru carnati. Una este a masinii, cu gauri mai largi, cealalta am cumparat-o din piata si am adaptat-o, pentru a avea carnatii si cu bucati mai grosiere de carne.
Puteti sa folositi doar una din ele, oricare aveti la indemana, sau sa taiati cu cutitul bucatele mici de carne in locul sitei cu 3 gauri.
Pas 3
Deci treceti toata carnea prin masina de tocat, cu oricare sita aveti la indemana.
Adaugati sarea, piperul, usturoiul pisat si semintele de fenicul macinate.
Pas 4
Turnati vinul, alb sau rosu, oricare e bun.
In alte regiuni din Italia vinul se inlocuieste cu suc de portocale.
Pas 5
Amestecati bine toata compozitia cu mainile.
Pas 6
Acoperiti bolul cu un capac sau folie alimentara si lasati la frigider 12-24 de ore, sa se marineze si infuzeze bine toata compozitia de carne si aromele.
Pas 7
Dupa acest timp ne apucam efectiv sa umplem carnatii. Eu folosesc de doi ani acest tip de presa pentru carnati si sunt extrem de multumita de ea, va recomand si voua daca sunteti fani carnati de casa.
Am folosit inainte masina de tocat carne, dar nu am fost multumita de cum se comporta si am schimbat metoda de umplere a carnatilor.
Pas 8
Matzele de porc se spala bine de sare si se lasa 30-40 de minute in apa calda sa se inmoaie, eventual chiar cu putin otet sau 1-2 linguri zeama de lamaie, sa scapati de mirosul specific.
Pas 9
Apoi imbracati tubul masinii de carnati cu matzele umede.
Pas 10
Folosind presa modelati carnatii, incercati sa nu-i umpleti prea tare, ca sa nu crape la coacere, dar nici sa fie goi, reglati pe parcurs procesul.
Bineinteles nu uitati la fiecare 10-15 cm de carnat sa rasuciti matzele pentru a forma carnatii mai scurti, anume Salsiccia se modeleaza in dimensiune mai mica.
Pas 11
Eu intotdeauna fac o cantitatea mai mare de carnati, congelez portii a cate aproximativ 1 kg pentru ai avea la indemana oricand vrem carnati de casa.
Pas 12
Cea mai simpla metoda de preparare este sa-i puneti la cuptor, dar intotdeauna, indiferent ca-i faceti in tigaie sau cuptor, inainte sa-i intepati bine cu un ac de siguranta, sa nu crape la copt.
Pas 13
Cat se coc recomand sa-i mai intoarceti si sa-i ungeti cu pensula cu grasimea pe care o lasa in tava.
Observati ca am asternut tava cu hartie de copt, pentru o curatare ulterioara mai simpla a tavii.
Pas 14
Cand se rumenesc uniform sunt gata de consum, bineinteles cei mai buni sunt cand se servesc calzi cu orice garnitura preferati.
Pas 15
In Italia carnatii Salsiccia cel mai des se prepara la tigaie dupa urmatoarea metoda:
- se incalzeste tigaia cu putin ulei de masline si se pun carnatii in ea;
Pas 16
Cand incep sa se rumeneasca puteti sa le taiati capetele cu o foarfeca si sa-i desfaceti din sir. Intoarceti cu furculita pe toate partile.
Apoi turnati peste ei aproximativ 150ml de apa sau vin alb/rosu, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc incet timp de 10 minute.
Pas 17
Carnatii astfel preparati sunt foarte fragezi si gustosi, sa incercati neaparat metoda.
Si bineinteles se pot pune pe gratar sau grill, ori se foloseste umplutura pentru a prepara paste, pizza, placinte, supe, etc.
Pas 18
Noua ne-au placut mult, cu siguranta vom mai face periodic Salsiccia.
Pofta Buna!
Cantitate:
5 kg
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii: