Iahnie de fasole cu cârnați și smântână

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână

După cum v-am promis, încă o rețetă de iahnie de fasole, de data asta ceva mai "păcătoasă", dar atât de bună că merită s-o încercați măcar 1-2 ori pe an. Ideea asta cu adăugirea smântânei în iahnie m-a învățat cândva demult o doamnă la care stăteam în gazdă pe timpul liceului. O doamnă deosebită, 4 ani de liceu au echivalat la mine cu o școală adevărată de viață și gospodărie datorită ei.

Deci, despre rețetă, foarte bune așa fasole, important să alegeți și niște cârnați buni cu cât mai puține E-uri și coloranți. Dacă mai adăugați și niște piept afumat de porc sau bacon va fi și mai ....

Ingrediente

Fasole fiartă
1 kg
cam 500g uscată
Cârnați afumați
300 g
+ niște bacon sau piept afumat de porc - opționale
Ceapă albă
1 buc
   
Roșii
1 buc
   
Pastă de roșii
1 lingurita
sau pastă de ardei - eu o folosesc mai mult pe asta
Smântână
300 g
smântână simplă, fermentată
Sare
1 lingurita
după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
+ alte ierburi preferate - pătrunjel, tarhon
Ulei de floarea-soarelui
20 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Fasolea se înmoaie în apă peste noapte, așa va fierbe mai bine și mai repede.

Apoi se fierbe timp de 2-3 ore cu niște frunze de dafin, un pic de ulei, o ceapă, apă de 2-3 ori mai multă decât fasole ca volum.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 1
Pas 2

Se încălzește bine o tigaie cu un pic de ulei.

Adăugați cârnați tăiați bucăți cam de 2-3 cm, baconul și ceapa tocată mediu - amestecați periodic până se rumenesc ușor.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 2
Pas 3

Adăugați roșiile tocate cubulețe, amestecați și lăsați cam 5 minute să se călească bine.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 3
Pas 4

Adăugați și pasta de roșii/ardei, pentru un gust și culoare mai intense. Amestecați bine, mai lăsați încă 5 minute să se călească încet.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 4
Pas 5

Cam așa arată compoziția.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 5
Pas 6

Acum adăugați fasolea fiartă, amestecați bine și căliți 10 minute.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 6
Pas 7

Adăugați smântâna, iarăși amestecați și lăsați să fiarbă încă 10 minute.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 7
Pas 8

Potriviți de sare, piper, eu am mai adăugat și puțin tarhon.

Închideți focul, lăsați să se pătrundă câteva minute.

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 8
Pas 9

Serviți cu ceva murături și savurați...

Poftă Bună!

Iahnie de fasole cu cârnați și smântână - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

diane
diane 25 Sep 2015, 19:56

Si nota maxima pt rețetă

Nota mea pentru rețetă:
diane
diane 25 Sep 2015, 19:55

Draga Lena îți mulțumesc că exişti şi că nu oboseşti să ne inspiri.E aşa o problemă când nu ştii ce să mai gătesti......

boszi
boszi 23 Sep 2015, 18:18

Draga Lena si cu reteta asta este extraordinara!!!!ma bucur mult ca te am!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 23 Sep 2015, 11:09

K, merci de corectie, ma bucur ca v-am amuzat :)

Lili Elly
Lili Elly 23 Sep 2015, 09:45

O sa incerc si asa dar sigur o sa imi placa. :)

Ceea ce m-a surprins nu e reteta ci....fasolea la plural (probabil se foloseste in regiunea ta dar corect e la singular). In viata mea nu am citit "fasolele"! :)

Si eu cunosc cuvinte din regiunea mea dar pe un blog citit de toata tara suna amuzant. :D

Valentina P.
Valentina P. 22 Sep 2015, 21:20

Am uitat sa mentionez: am folosit fasole roșie din conserva.

Valentina P.
Valentina P. 22 Sep 2015, 21:18

Delicioasa mâncare! Am primit "3 de da" de la cei care au mâncat. Foarte buna, merita încercata si repetata. Mulțumesc Lena!

Nota mea pentru rețetă:
Isa R
Isa R 22 Sep 2015, 16:54

Oare e in regula si fasolea din conserva?

lena
Elena (lena) Isa R 22 Sep 2015, 17:03

Sigur e buna

lialili
lialili 21 Sep 2015, 22:38

imi ploua in gura ca sa spun asa! :D trebuie sa o incerc neaparat! multumesc Lena! :)

ETA
ETA 21 Sep 2015, 14:43

Chiar azi am facut o iahnie de fasole, clasica cu afumătură, soțul sigur nu va mânca aceasta varianta deoarece nu poate mânca smântâna, dar pentru mine voi încerca sa adaug smântâna, merge așa adăugată in mâncarea gata făcută? Multumim pentru retete!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) ETA 21 Sep 2015, 16:50

Da, merge f.bine :)

Arată toate comentariile