Iahnie de fasole cu carnati si smantana

Iahnie de fasole cu carnati si smantana

Dupa cum v-am promis, inca o reteta de iahnie de fasole, de data asta ceva mai "pacatoasa", dar atat de buna ca merita s-o incercati macar 1-2 ori pe an. Ideea asta cu adaugirea smantanei in iahnie m-a invatat candva demult o doamna la care stateam in gazda pe timpul liceului. O doamna deosebita, 4 ani de liceu au echivalat la mine cu o scoala adevarata de viata si gospodarie datorita ei.

Deci, despre reteta, foarte bune asa fasole, important sa alegeti si niste carnati buni cu cat mai putine E-uri si coloranti. Daca mai adaugati si niste piept afurmat de porc sau bacon va fi si mai ....

Ingrediente

Fasole fiarta
1 kg
cam 500g uscata
Carnati afumati
300 g
+ niste bacon sau piept afumat de porc - optionale
Ceapa alba
1 buc
Rosii
1 buc
Pasta de rosii
1 lingurite
sau pasta de ardei - eu o folosesc mai mult pe asta
Smantana
300 g
smantana simpla, fermentata
Sare
1 lingurite
dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
+ alte ierburi preferate - patrunjel, tarhon
Ulei de floarea soarelui
20 ml

Pasi de urmat

1

Fasolea se inmoaie in apa peste noapte, asa va fierbe mai bine si mai repede.

Apoi se fierbe timp de 2-3 ore cu niste frunze de dafin, un pic de ulei, o ceapa, apa de 2-3 ori mai multa decat fasole ca volum.

2

Se incalzeste bine o tigaie cu un pic de ulei.

Adaugati carnati taiati bucati cam de 2-3 cm, baconul si ceapa tocata mediu - amestecati periodic pana se rumenesc usor.

3

Adaugati rosiile tocate cubulete, amestecati si lasati cam 5 minute sa se caleasca bine.

4

Adaugati si pasta de rosii/ardei, pt un gust si culoare mai intense. Amestecati bine, mai lasati inca 5 minute sa se caleasca incet.

5

Cam asa arata compozitia.

6

Acum adaugati fasolea fiarta, amestecati bine si caliti 10 minute.

7

Adaugati smantana, iarasi amestecati si lasati sa fiarba inca 10 minute.

8

Potriviti de sare, piper, eu am mai adaugati si putin tarhon.

Inchideti focul, lasati sa se patrunda cateva minute.

9

Serviti cu ceva muraturi si savurati...

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

diane
diane 25 sep 2015, 19:56

Si nota maxima pt rețetă

Nota mea pentru reteta:
diane
diane 25 sep 2015, 19:55

Draga Lena îți mulțumesc că exişti şi că nu oboseşti să ne inspiri.E aşa o problemă când nu ştii ce să mai gătesti......

boszi
boszi 23 sep 2015, 18:18

Draga Lena si cu reteta asta este extraordinara!!!!ma bucur mult ca te am!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 23 sep 2015, 11:09

K, merci de corectie, ma bucur ca v-am amuzat :)

Lili Elly
Lili Elly 23 sep 2015, 09:45

O sa incerc si asa dar sigur o sa imi placa. :)

Ceea ce m-a surprins nu e reteta ci....fasolea la plural (probabil se foloseste in regiunea ta dar corect e la singular). In viata mea nu am citit "fasolele"! :)

Si eu cunosc cuvinte din regiunea mea dar pe un blog citit de toata tara suna amuzant. :D

Valentina P.
Valentina P. 22 sep 2015, 21:20

Am uitat sa mentionez: am folosit fasole roșie din conserva.

Valentina P.
Valentina P. 22 sep 2015, 21:18

Delicioasa mâncare! Am primit "3 de da" de la cei care au mâncat. Foarte buna, merita încercata si repetata. Mulțumesc Lena!

Nota mea pentru reteta:
Isa R
Isa R 22 sep 2015, 16:54

Oare e in regula si fasolea din conserva?

lena
Elena (lena) Isa R 22 sep 2015, 17:03

Sigur e buna

lialili
lialili 21 sep 2015, 22:38

imi ploua in gura ca sa spun asa! :D trebuie sa o incerc neaparat! multumesc Lena! :)

ETA
ETA 21 sep 2015, 14:43

Chiar azi am facut o iahnie de fasole, clasica cu afumătură, soțul sigur nu va mânca aceasta varianta deoarece nu poate mânca smântâna, dar pentru mine voi încerca sa adaug smântâna, merge așa adăugată in mâncarea gata făcută? Multumim pentru retete!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ETA 21 sep 2015, 16:50

Da, merge f.bine :)

Arata toate comentariile