Lipii grecești pentru Gyros
Ca și pentru mulți dintre voi, vacanța noastră în Grecia înseamnă în primul rând Gyros - este ieftin, gustos și se găsește la orice colț. Chiar a fost o soluție bună pentru a mai face pauze de gătit în vacanță și fără să stăm frumos aranjați la vreun restaurant. Bineînțeles era inevitabil să nu vin și cu o rețetă de gyros de casă, vă asigur mult mai bun și mult mai fain din tot ce ați gustat.
Dar pentru a face un gyros bun sunt necesare acele lipii grecești pufoase și elastice. În Grecia mi-am făcut rezerve vreo 2 pungi și am pus la congelator, aici pe loc le mai găsesc ocazional în Metro la raionul de pâine/chifle congelate. Le-am mai înlocuit cu lipii simple arăbești, din acelea subțiri, merge la o poftă :)
Așa că vă dau mai jos și o rețetă rapidă de lipii grecești pufoase și simple, cu siguranță puteți da lovitura cu ele și faceți un gyros mai delicios decât la el acasă. Rețeta de gyros completă urmează în următoarele zile, fiți pe fază, chiar este genială!
Ingrediente
●
Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol turnați 300ml de apă caldă, adăugați drojdia, 1 linguriță de zahăr și 100g de făină.
Amestecați aceste ingrediente cu un tel și lăsați 10-15 minute să facă spumă.
Pas 2
După acest timp adăugați uleiul, sarea și restul de făină.
Începeți să amestecați/frământați aluatul cu o lingură.
Pas 3
Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și continuați să-l mai frământați cu mâinile, până devine uniform și neted.
Pas 4
Puneți-l înapoi în bol lăsați să crească aproximativ 1 oră.
Pas 5
Observați că își triplează chiar volumul în acest timp.
Pas 6
Scoateți aluatul din bol, îl tăiați în 8 bucăți egale și formați bile din ele.
Lăsați-le 10 minute pe masă la odihnit.
Pas 7
Fiecare bilă o întindeți cu făcălețul într-un cerc de aproximativ 24-26cm în diametru.
Pas 8
Încingeți bine o tigaie și o ungeți cu puțin ulei înainte să puneți fiecare lipie la copt.
Pas 9
Acum puneți lipia la copt, focul trebuie să fie mediu, iar când încep să apară bule de aer le înțepați cu o furculiță.
Pas 10
Le rumeniți frumos pe ambele părți.
Pas 11
Așa coaceți pe rând toate lipiile și le aranjați una peste alta să se aburească și să fie elastice când le îndoiți.
Normal că le puteți servi la orice mâncare, nu doar la Gyros :)
Poftă Bună!
Cantitate:
8 buc
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)