Macrou marinat (Seleodka)

Macrou marinat (Seleodka)

In nostalgia dupa pestele marinat-sarat - de fapt este mai mult o saramura, la noi acasa i se spune "Seleodka" - am facut aceasta reteta de proba saptamana trecuta. Am fost asa de incantati de gustul pestelui ca am zis sa nu mai cumpar de acum incolo peste de acest fel, cu ingrediente dubioase. Mai ales ca si copiii l-au apreciat - amandoua cand vad pestele nu mai vor sa manance nimic altceva la masa.

Sotul la fel incantat, mi-a zis ca se mananca ca untul, este foarte moale si fraged, usor sarat si merge perfect cu un cartof copt pe langa - si asta in varianta cea mai simplista.

Am zis sa va prezint acum reteta pt ca vin mesele festive si va asigur ca va fi un aperitiv foarte apreciat pe masa - chiar si servit simplu cu lamaie, ceapa si stropit cu otet.

Sau puteti vedea la sectiunile de Salate(Shuba si Aristocrata) si Aperitive(Kanape-urile rusesti si Kanape-urile Shuba) cat de multe chestii frumoase puteti face cu acest fel de peste. Da cat de bun este cu salata de ridiche neagra si mar...

Ca bonus v-am aratat si metoda mea de filetare a macroului, ca la masa sa nu stati sa alegeti oasele si pielea din peste, valabila metoda si pentru macroul afumat.

Ingrediente

Macrou
1 kg
sau hering, eu cumpar macrou decongelat de la raionul de peste proaspat - Carrefour, Mega Image, Lidl, etc
Sare
5 linguri
Zahar
2 linguri
Apa
1 l
Piper negru(boabe)
10 buc
puteti adauga si cateva boabe de ienibahar si coriandru
Frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

1

Macroul se curata bine de intestine, se spala foarte bine.

Daca este cu cap, acesta se taie. Recomand, daca gasiti sa luati trunchi de macrou(am luat de la Mega Image ultima data si am vazut la Lidl), este mai simplu de lucrat cu el.

Aveti grija sa luati peste din sursa sigura si verificati termenele de valabilitate si ambalare.

2

Apa se clocoteste, se amesteca cu sarea si zaharul si se lasa sa se raceasca complet.

3

Pestele il aranjati intr-un borcan sau o casoleta adanca cu capac.

Turnati saramura rece, adaugati frunza de dafin si boabele de piper. Inchideti bine cu capac si puneti la frigider.

Observati ca un peste l-am taiat bucati, sa se marineze mai repede, peste noapte.

4

Pestele intreg va fi gata in 4-5 zile si deja il tineti la frigider cat aveti nevoie, chiar si 1 luna. Dar va asigur ca se mananca repede :)

5

Acum sa va arat cum fac fileuri din asa peste.

Il scot din saramura, tai cu cutitul de-a lungul spatelui.

6

Apasati cu degetul pe toata lungimea filu-ului si il desprindeti de pe oase.

7

Cam asa iese, oasele care se mai vad se scot usor cu ajutorul unui cutit.

8

Acelasi lucru faceti si cu al 2-lea file, il desprindeti pe lungime apasand cu degetele sau cu un cutit.

9

Il curatati de restul de oase si il intoarceti cu pielea in sus.

Luati un cutit cu varful mai ascutit si desprindeti putin din pielea de pe marginea fileului.

10

Apucati cu degetele de ea si trageti incet si atent sa nu rupeti carnea de pe file.

11

Si gata, poftim, avem 2 fileu-ri frumoase, fara oase si piele - asta ca respect pt musafirii de la masa si pt noi. Nu suport sa ma apuc la o masa festiva sa aleg oasele din peste, lucru valabil si pentru macroul afumat. Il curat la fel de oase si piele inainte de a-l aranja pe un platou.

12

Puteti sa faceti asa cateva file-uri si le aranjati intr-un bol stropite cu putin otet, ulei si felii de ceapa.

Peste cateva ore pestele va absorbi mirosurile si va fi inca mai gustos.

13

Pentru a fi servit simplu, ca aperitiv, se taie felii subtiri.

14

Treceti un cutit pe sub file-ul taiat si il treceti pe un platou.

Se poate orna cu felii de lamaie,, ceapa, masline. Merge stropit cu putin otet, zeama de lamaie si foarte putin ulei.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 pesti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 36

CristinaTalpa283
Cristina Talpa (CristinaTalpa283) 18 mar 2021, 01:47

salut lena am incercat si eu dar mi sa tulburat saramură in pește, parca fierbe zimi te rog unde am greșit....mersi mult!Respect!

lena
Elena (lena) Cristina Talpa (CristinaTalpa283) 18 mar 2021, 06:49

Mda, nu-l mai mancati, arunca. La mine s-a tulburat dupa ce l-am tinut mai mult la frigider, cam in 2 saptamani. Sare ati pus suficienta?

Vero na
t vero na (Vero na) 01 nov 2017, 21:09

Salut lena, am incercat si Eu reteta de vrio citeva ori si sa primiti foarte bine, dar acum am opservat ca macroul meu are singe la mijloc adica la os, Oare sa nu fie marinat inca? Mentionez ca lam lasat 5 zile la marinat

lena
Elena (lena) t vero na (Vero na) 01 nov 2017, 21:38

Da, mai lasa-l vreo 2 zile, o fi vreunul mai grasutz :)

Vero na
t vero na (Vero na) Elena (lena) 01 nov 2017, 22:11

Multumesc pentru raspuns

DanielaDorojneac352
Daniela Dorojneac (DanielaDorojneac352) 13 feb 2017, 18:27

Ce fel de sare

lena
Elena (lena) Daniela Dorojneac (DanielaDorojneac352) 13 feb 2017, 18:30

Oricare.

Sabinuta
Sabinuta 01 feb 2016, 23:50

Va multumesc

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 14 ian 2016, 20:35

Buna Lena in sfarsit am gasit si Macrou la un magazin din pacate la  Lidl nu il gasesc sa-u nu prea il aduc caci nu locuim in Romaninia si de aceea putin e mai greu sa dai de asa peste, vreau sa te intreb am luat un peste de 300 gr sa vad ce-mi iese de proba, cum crezi sa fac saramura ca la 1kg sau sa micsorez ingredientele nu-l stric?

lena
Elena (lena) Issa 14 ian 2016, 21:29

Micsorezi proprtional toate ingredientele si va fi bine. Important saramura sa acopere pestele.

gstefan
gstefan 05 ian 2016, 01:06

pai macroul e macrou si seleodka e seleodka nu-i asa? :)

lena
Elena (lena) gstefan 05 ian 2016, 08:13

Seleodka este denumirea pestelui marinat in general. Pestele cel mai des se foloseste Heringul, dar fiind cam destul de greu sa-l gasim in calitate buna se inlocuieste cu succes de Macrou. Mie imi place mai mult macroul pt ca are mai putine oase, mai multa carne si este mult mai gustos.

lena
Elena (lena) 30 dec 2015, 18:20

Issa, am pus sare simpla iodata.

DannaD
DannaD 30 dec 2015, 15:09

Interesanta reteta, am incercat si este foarte buna! Incearca si reteta mea

Eu tin pestele in otet si condimente cateva ore, apoi il scurg si il fierb in ulei. Sarbatori fericite la toata lumea!

Poza mea pentru reteta:
raluca57
raluca57 27 dec 2015, 08:40

Mi-a ieșit extraordinar de bun, mi-a reușit și filetarea. Am preparat apoi Kanape rusești care sunt demențiale, au fost devorate pur și simplu. Combinația este delicioasă!!!!!! Sărbători fericite!

Nota mea pentru reteta:
raluca57
raluca57 16 dec 2015, 22:36

Îmi place mult macroul marinat. Voi prepara după reteta ta. Cel cumpărat are și oțet. Se marinează într-o zi doar cu sare și zahar? Multumesc

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile