Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie)

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie)

Este reteta mea preferata de placinte rapide, atunci cand fac paine de obicei mai fac si cateva placinte. Acum va arat placintele cu varza murata, mai incolo le pun si pe cele cu telemea. Acest tip de placinte le facea de obicei bunica in seara de ajun, dupa ce scotea colacii din cuptor. Ca si gust - sunt superbe, foarte moi si pufoase, aluatul se combina perfect cu gustul de varza murata. Deci inca o reteta delicioasa pentru cei care tin post si nu numai.

Ingrediente

Drojdie uscata
1 lingura
linguri rase
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Zahar
1 lingurita
Sare
1 lingurita
Varza murata
1 kg
Ceapa alba
1 buc
Faina alba calitate superioara
500 g
Cantitatea este aproximativa, folositi cat va lua aluatul.

Pasi de urmat

Pas 1

Aluatul este asemanator cu cel de paine, doar ca puneti un pic mai putina drojdie. Amestecati 1 pahar de apa calduta cu drojdia, zaharul si jumate de pahar de faina. Lasati 10 min sa se activizeze drojdiile. Apoi adaugati 3-4 linguri de ulei, sarea, faina si amestecati un aluat moale, care sa nu se lipeasca de maini. Il lasati jumate de ora sa creasca si sa se odihneasca.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 1
Pas 2

In acest timp se pregateste umplutura - se taie ceapa si varza marunt, se pun intr-o tigaie cu putin ulei si se calesc.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 2
Pas 3

Lasati la foc mediu si amestecati periodic pana se rumeneste usor. Apoi stingeti focul si lasati sa se racoreasca. Presarati un pic de piper negru si sare(daca varza nu este sarata).

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 3
Pas 4

Peste jumatate de ora impartiti aluatul in 3 bile (in poza sunt 6 ca am facut si 3 placinte cu telemea). Le framantati cu putina faina si lasati sa se odihneasca 10 min.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 4
Pas 5

Apoi fiecare bila o intindeti cu facaletul, o ungeti cu ulei si lasati 5-10 min sa se odihneasca. Aici le-am suprapus una peste alta ca sa ocupe mai putin loc.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 5
Pas 6

Apoi fiecare foaie o intideti usor cu mainile pe masa(fara faina). Daca se rupe indindeti cu facaletul.

Presarati umplutura pe 2/3 din foaie.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 6
Pas 7

Rulati foaia, nu uitati sa inchideti marginile putin.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 7
Pas 8

Aceasta rulada o faceti sub forma de melc si o turtiti usor cu mainile.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 8
Pas 9

In asa fel faceti toate 3 placintele, le puneti intr-o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 9
Pas 10

Cand se rumenesc le scoateti din cuptor si le ungeti imediat cu o pensula cu ulei pe ambele parti.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 10
Pas 11

Le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se racoreasca 10-15 min.

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 11
Pas 12

Apoi le portionati cum va place si le mancati cu maaare pofta:)

Pofta Buna!

Placinte cu varza murata (din aluat de drojdie) - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (3 placinte mari)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

MihaelaBulichi303
Mihaela Bulichi (MihaelaBulichi303) 06 Jan 2024, 15:06

Extraordinar de bune!

Si am invatat ceva nou: nu stiam aceasta tehnica de a lucra aluatul dospit!

Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihaela Bulichi (MihaelaBulichi303) 06 Jan 2024, 15:54

Cu drag! Sa aveti pofta mare!😉🤗

IulianaNeghinita533
Iuliana Neghinita (IulianaNeghinita533) 06 Nov 2020, 17:38

 

 La ingrediente nu e trecuta cantitatea de apa

lena
Elena (lena) Iuliana Neghinita (IulianaNeghinita533) 06 Nov 2020, 17:40

Este chiar la pasul 1

IulianaNeghinita533
Iuliana Neghinita (IulianaNeghinita533) Iuliana Neghinita (IulianaNeghinita533) 06 Nov 2020, 17:52

Aaaaa!Doar atat?..Multumesc frumos pt raspunsul rapid! :*

SilviaNimerenco518
Silvia Nimerenco (SilviaNimerenco518) 23 Jun 2018, 16:15

Nota mea pentru reteta:
Ludmilla
Ludmilla 28 Mar 2016, 18:52

Elena, buna!!! Pentru acest aluat e posibil de facut si cu bostan?

Massea
(Massea) 27 Sep 2015, 18:22

 Buna,Lena am o intrebare in privinta aluatului....am facut totul ca in reteta dar aluatul sa primit tare...nu inteleg pricina...faina e buna 100%...care ar putea fi problema?..mersi mult de toate retetele

lena
Elena (lena) (Massea) 27 Sep 2015, 21:08

Da, am scris la faina, la ingrediente, ca este o cantitate aproximativa, in procesul framantarii trebuie sa vedeti exact cat va ia, sa iasa aluatul moale. Este chestie de experienta si valabila la orice reteta de aluat de asa fel.

doremi
doremi 13 Jan 2015, 19:47

Cam asa 

Poza mea pentru reteta:
doremi
doremi 13 Jan 2015, 19:22

Buna. Am descoperit site-ul tau anul trecut. Am pregatit multe din retetele tale si mi-au reusit toate Nota 10 plus. Azi am pregatit din nou placintele cu varza.Cred ca o sa postez si poze. Multumesc.

Elena BM
Elena BM 15 Feb 2014, 02:51

Miau iesit perfecte din prima data, mersi de receta. Foarte gustoase!!!

Poza mea pentru reteta:
olivica
olivica 11 Jan 2010, 10:36

Placintele foarte gustoase, reteta super usoara, deci combinatia perfecta! Mi-au iesit la gust exact cum le face mama si bunica, asta da performanta! Si musafirilor mei le-au placut foarte mult. Multumim pt retete, ne sunt de mare ajutor cand suntem in lipsa de imaginatie.

lyly
liliana (lyly) 01 Dec 2009, 12:37

Superrr!!!

Si mama facea aceasta reteta cand eram copil.

Multumesc mult pentru reteta.Astept si cea cu branza sarata.

Arata toate comentariile