Reînnoire maia din starter(2)

Reînnoire maia din starter(2)

Maiaua de care am vorbit în postarea anterioară, poate fi folosită imediat dar va fi nu prea puternică la prima pâinică (urmează și rețeta de prima pâine cu maia).

În schimb acei 100g pe care l-ați lăsat în frigider (starterul) vor prinde puteri pe parcurs - oricum aveți grijă să nu îl țineți nefolosit mai mult de 2-3 săptămâni în frigider. Trebuie să "hrăniți" bacteriile din maia ca să nu moară (se adaugă la fel o mică cantitate de apă și făină de secară) sau le congelați cât este necesar și cu 1 zi înainte îl decongelați și hrăniți.

Am primit întrebări de genul "La fiecare pâine trebuie să facem maia timp de 4 zile?" - clar că nu, acest starter din frigider se folosește anume pentru a prepara o cantitate de maia normală pe care v-o cere rețeta. În câteva ore, sau peste noapte aveți o maia puternică cu ajutorul acestei mici cantități - bineînțeles nu uitați să mai lăsați 100g din maiaua nouă și s-o folosiți la următoarea pâinică.

Ingrediente

Apă
300 ml
   
Făină integrală de secară
200 g
sau integrală de grâu

Pași de urmat

Pas 1

De exemplu - o rețetă cere 500g maia proaspătă:

- Luați din frigider starterul (aproximativ 100g)

- Cântăriți făina cam 40% din acele 500g cerute de rețetă și restul apă (cât să fie o maia groasă ca smântâna) - deci ar fi aproximativ 200g făină și 300ml apă.

Reînnoire maia din starter(2) - Pas 1
Pas 2

Într-un bol amestecați făina, starterul de maia și apa.

Reînnoire maia din starter(2) - Pas 2
Pas 3

Trebuie să iasă o cocă ca smântâna mai groasă - acoperiți cu un capac și lăsați peste noapte sau 3-5 ore.

Aveți grijă ca bolul în care amestecați ingredientele să fie mai mare - cam de 4 ori volumul amestecului.

Puteți să vă treziți cu ea cursă pe masă și fugind.

Reînnoire maia din starter(2) - Pas 3
Pas 4

Observați după câteva ore că maiaua crește frumos, are multe bule de aer și umple vasul în care stă.

Deci este gata pentru a face pâine în toată forța.

Reînnoire maia din starter(2) - Pas 4
Pas 5

Din această cantitate totală luați cât trebuie maia la rețetă și bineînțeles nu uitați să puneți deoparte (la frigider) din nou 50-100g din maiaua nouă, pentru următoarea tură de pâine.

Aici și primul exemplu cum faceți Prima pâine cu Maia, restul le găsiți la Categoria de Pâine.

Poftă Bună!

Reînnoire maia din starter(2) - Pas 5

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)
Colecții: Aluaturi

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 13 Jun 2021, 17:57

La cât timp se hraneste maia din frigider daca nu pkanific sa coc 1-2 săptămâni de ex?si cu ce cantitate de faina si apă o hrănesc ?

Si din câte am inteles ,daca nu coc in aceeasi zi,dupa ce o hranesc , o las mai departe la frigider ,nu o scot la temperatura camerei

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 13 Jun 2021, 18:07

Am scris despre toate, cititi atent toate retetele de maia.

DaianaIlie862
Daiana Ilie (DaianaIlie862) 25 May 2020, 00:29

Buna ziua!

Am facut maia cu o reteta de pe Internet pe care o hranaesc cu 20g faina secare si 55 g faina 650. Pare ca e ok, pentru ca isi mareste mult volumul. Am facut prima paine cu maia reteta spunea sa pun 75 g de maia (sau 5g drojdie plic) in compozitie sa amestec apoi la frigider peste noapte! Nu a crescut deloc desi am mai facut aceiasi reteta dar cu drojdie. Cand am vazut ca nu a crescut am pus drojdie si am copt painea. A iesit densa si a avut gust acrisor. Ma puteti sfatui va rog ce nu fac bine?

lena
Elena (lena) Daiana Ilie (DaianaIlie862) 25 May 2020, 09:28

Scrieti sursei de pe internet si intrebati, la reteta mea eu stiu cum functioneaza, la alta nu.

Valentina Rotaru
Valentina Rotaru 02 Jan 2020, 17:55

Buna Lena, 

Sunt in ziua a 4a si maine voi face prima paine, dar am o mica nelamurire legata de hranirea starterului care ramane la frigider: sa zicem ca k hranesc la 3 zile cu 50 gr faina si 50 ml de apa. Dupa ce le incorporez bag casoleta direct in frigider la loc sau o las 24 de ore la temperatura camerei si apoi la frigider? 

Multumesc anticipat pt raspu s,

Valentina

lena
Elena (lena) Valentina Rotaru 02 Jan 2020, 20:27

Il puneti inapoi in frigider, daca nu faceti o paine noua😉

Rox 2016
Rox 2016 21 Jul 2016, 10:12

Buna ziua!

Cred pe multa lume ar interesa cum se hraneste maia. In preambulul acestei retete spuneati ca se hraneste cu o cantitate mica de faina si apa. Puteti sa ne dati niste date mai exacte? Si la ce interval se hraneste maia din frigider?

Va multumesc pt viitorul raspuns! Numai bine!

lena
Elena (lena) Rox 2016 21 Jul 2016, 16:40

Da, asa-i, voi mentiona mai atent aceste detalii. "Hranirea" ei inseamna acelasi proces ca si atunci cand o porniti de la zero, se adauga putina apa si faina de secara in cantitati egale - https://www.lalena.ro/1121-reteta-Maia-pentru-paine-Starter1.html#.V5DQOqJK9Sk

lena
Elena (lena) Elena (lena) 21 Jul 2016, 16:41

Da, si ar fi bine macar 1 data pe saptamana sa mai aduagati putina apa si faina, sunt cantitati orientative - cam 50ml faina si la fel apa, sau cat sa fie maiaua ca o smantana groasa.

Rox 2016
Rox 2016 Elena (lena) 22 Jul 2016, 10:24

Va multumesc! De luni incep :)

Claudia77
Claudia77 19 May 2016, 12:23

Buna ziua!

Am facut maiaua. Am facut si prima paine, a iesit foarte buna. Acum am o intrebare: cum pot sa inmultesc maiaua, ca pentru viitoarele paini sa am mai mult (la frigider) de cei 100 gr., avand in vedere ca prima paine a fost cam micuta ......? Vreau sa va spun ca eu fac paine de 4 ani in cuptorul traditional (cu lemne) de la tara, din 13 kg faina, nu cumpar paine deloc. La asa o cantitate de faina imi trebuie maia.......... Va rog sa ma ajutati cu aceasta nelamurire. Multumesc mult!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Claudia77 24 May 2016, 09:52

Ar trebui sa-i dati de mancare si s-o inmultiti timp de 3-4 zile - cred ca in fiecare zi cam cate 250g de faina de secara in 2-3 reprize. In ultima zi cred ca puteti sa-i dati toate 250g o data. Si bineinteles cate putina apa de fiecare data, sa aveti consistenta aia de smantana.

Andreea.I.
Andreea.I. 19 Feb 2016, 22:51

Doamne, ajuta! Ce trebuie sa fac daca maiaua nu a crescut decat foarte putin si nu are multe bule?

lena
Elena (lena) Andreea.I. 19 Feb 2016, 23:08

O folositi cum am scris, va prinde ea puteri pe parcurs.

ramonagabriela
ramonagabriela 24 Jul 2015, 10:55

Buna,daca scot maiaua ca sa fac paine, o hranesc seara si o las pana dimineata ii posibil sa nu mai fie asa de eficienta avand in vedere ca se vede pe borcan cum a crescut si apoi s-a retras urma fiind foarte mare.Ar trebui sa o hranesc doar cu cateva ore inainte de a face paine? Este normal sa aiba miros de alcool? Multumesc mult. Este minunata mi-a reusit din prima.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) ramonagabriela 25 Jul 2015, 18:44

Eu de obicei nu o mai hranesc si cu 1-2 ore inainte, chiar daca se lasa nu e nimic grav.

Miros putin are, nu stiu daca e de alcool, pe caldurile astea de afara s-ar putea sa fermenteze mai mult. As recomanda mai bine s-o treziti dimineata si o lasati pana faceti painea in aceeasi zi, daca e maia in forta ii este suficient si 2-3 ore.

Elisabeta Strejoiu
Elisabeta Strejoiu 27 Oct 2014, 15:26

Apa e masurata in ml. sau in gr.?

lena
Elena (lena) Elisabeta Strejoiu 27 Oct 2014, 15:27

Pai scrie ml la ingrediente...

vali
vali Elisabeta Strejoiu 25 Nov 2017, 17:00

Densitatea apei este =1,deci nu conteaza g sau ml.

aliax.alina
aliax.alina 23 Sep 2014, 14:56

Buna Lena, multumesc pentru aceasta maia, mi-a iesit prima paine deosebit de buna, la a 2 a imi fac probleme :))). Am si eu o intrebare, la reanoirea acestui starter ( scos de la frigider) se foloseste apa calda sau rece? Multumesc frumos

lena
Elena (lena) aliax.alina 23 Sep 2014, 14:57

Apa rece, simpla. Multa bafta la painica nr.2 :)

Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 Apr 2014, 13:12

util si sanatos! neasteptat de puternica aceasta maia.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile