Reînnoire maia din starter(2)
Maiaua de care am vorbit în postarea anterioară, poate fi folosită imediat dar va fi nu prea puternică la prima pâinică (urmează și rețeta de prima pâine cu maia).
În schimb acei 100g pe care l-ați lăsat în frigider (starterul) vor prinde puteri pe parcurs - oricum aveți grijă să nu îl țineți nefolosit mai mult de 2-3 săptămâni în frigider. Trebuie să "hrăniți" bacteriile din maia ca să nu moară (se adaugă la fel o mică cantitate de apă și făină de secară) sau le congelați cât este necesar și cu 1 zi înainte îl decongelați și hrăniți.
Am primit întrebări de genul "La fiecare pâine trebuie să facem maia timp de 4 zile?" - clar că nu, acest starter din frigider se folosește anume pentru a prepara o cantitate de maia normală pe care v-o cere rețeta. În câteva ore, sau peste noapte aveți o maia puternică cu ajutorul acestei mici cantități - bineînțeles nu uitați să mai lăsați 100g din maiaua nouă și s-o folosiți la următoarea pâinică.
Ingrediente
●
Făină integrală de secară
200 g
sau integrală de grâu
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
De exemplu - o rețetă cere 500g maia proaspătă:
- Luați din frigider starterul (aproximativ 100g)
- Cântăriți făina cam 40% din acele 500g cerute de rețetă și restul apă (cât să fie o maia groasă ca smântâna) - deci ar fi aproximativ 200g făină și 300ml apă.
Pas 2
Într-un bol amestecați făina, starterul de maia și apa.
Pas 3
Trebuie să iasă o cocă ca smântâna mai groasă - acoperiți cu un capac și lăsați peste noapte sau 3-5 ore.
Aveți grijă ca bolul în care amestecați ingredientele să fie mai mare - cam de 4 ori volumul amestecului.
Puteți să vă treziți cu ea cursă pe masă și fugind.
Pas 4
Observați după câteva ore că maiaua crește frumos, are multe bule de aer și umple vasul în care stă.
Deci este gata pentru a face pâine în toată forța.
Pas 5
Din această cantitate totală luați cât trebuie maia la rețetă și bineînțeles nu uitați să puneți deoparte (la frigider) din nou 50-100g din maiaua nouă, pentru următoarea tură de pâine.
Aici și primul exemplu cum faceți Prima pâine cu Maia, restul le găsiți la Categoria de Pâine.
Poftă Bună!
Cantitate:
500 g
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
5 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)