Paine cu secara - prima paine cu maia

Paine cu secara - prima paine cu maia

O painica delicioasa si cum a spus cineva - dupa ce gustati prima paine preparata cu maia, deveniti dependenti. Gustul specific de maia, consistenta mai densa(la painicile integrale) si porii mari(la painile albe) - sincera sa fiu deja de 4 luni nu mai avem altfel de paine in casa.

Aceasta reteta este foarte reusita, imi aduce aminte de painicile de mai demult, cele rotunde cu miez dens pe care le cumparau parintii de la magazinul fabricii de paine din oras.

De fapt am vrut aici sa va arat nu atat reteta(ca din astea urmeaza multe) dar tehnicile pe care le folosesc pentru a face aluatul si metoda de coacere a painii in conditii de casa cu ce aveti la indemana.

Mi-ar place sa am vase speciale de crescut paine, piatra de copt paine - dar fiindca acestea nu se gasesc in Romania, am improvizat, m-am documentat, experimentat si totul a iesit foarte bine si cu ce am avut prin casa.

Ingrediente

Maia
300 g
preparata din starter sau 300g din prima maia
Faina de secara
300 g
Faina alba
100 g
sau integrala de grau
Apa
215 ml
Drojdie uscata
5 g
doar daca este prima maia
Sare
15 g

Pasi de urmat

1

Intr-un bol cantariti faina de secara si grau.

2

Adaugati aici, la fainuri:

- maiaua preparata ca aici sau aici.

- apa

- drojdia, daca este cazul

- sarea

3

Fiindca aluatul cu faina de secara este lipicios(nu are rost sa adaugati mai multa faina, oricum este lipicios) - recomand sa amestecati aluatul nu cu mainile da cu o spatula sau lingura de lemn.

Deci, amestecati bine toate ingredientele, va iese un aluat lipicios si mai dens. Lasati-l asa in bol 30 de minute acoperit cu prosop.

4

Dupa acest timp il scoateti pe masa presarata bine cu faina.

5

Si incepem sa-l adunam: puteti sa vedeti un video aici mai detaliat

- il turtiti bine cu mainile

6

- si incepeti sa aduceti marginile spre centru

7

- tot continuati asa cu toate marginile pana formati painea rotunda.

8

Asterneti o farfurie rotunda adanca cu un prosop de bucatarie si presarati pe el faina mai multa.

9

Si puneti bila de aluat formata in farfuria cu prosop - trebuie sa puneti aluatul cu marginile in sus - adica partea rotunda si frumoasa in jos.

10

Acoperiti cu prosop si lasati sa creasca cam de 1.5-2 ori - poate dura de la 1-2 ore, chiar si la 4 daca maiaua este mai slaba si noua.

11

Rasturnati painea crescuta pe o tava, sau hartie de copt(daca folositi gresia sau piatra de copt paine).

Cu un cutit bine ascutit sau cutter faceti 2 taieturi pe suprafata painii.

12

Puneti tava in cuptorul incins la 230-250 grade.

Aveti grija sa incingeti cuptorul cu o placa de gresie pusa pe gratar si o tava dedesubt - toate sa fie incinse bine cand puneti painea.

Imediat cum ati pus painea, turnati cam 200 ml apa in tava incinsa, pusa sub gratarul cu gresie si inchideti cuptorul.

13

Peste 15 minute micsorati temperatura la 200 grade si mai lasati painea in cuptor pentru inca 35-45 de minute.

Cand incepe sa se rumeneasca puteti sa mai ungeti periodic(cam de 2 ori) painea cu putina apa - ca sa fie crusta painii mai lucioasa dupa copt.

14

Este gata atunci cand se rumeneste frumos pe toate partile si daca bateti in ea cu varful unghiei, va suna a gol.

O scoateti din cuptor, daca vreti sa aveti crusta mai moale, o ungeti cu putina apa si acoperiti bine cu prosop. Lasati sa se raceasca complet inainte de servire.

15

Foarte buna, sanatoasa si aratoasa - recomand neaparat sa incercati painica cu maia facuta in casa. Desi pare complicat la prima vedere, sa stiti ca nu este - rezultatul va recompensa totul.

Urmeaza si alte retete de painici care ne plac si sigur va vor tenta sa incercati si voi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

nic
nic 16 nov 2016, 23:21

Aaaa. OK acum am inteles .Multumesc.

nic
nic 13 nov 2016, 15:45

Buna. Eu am facut piine cu maia naturala reteta de la tine, as vrea sa stiu si urmatoarea piine o  fac tot cu 300g de maia ? Mi-a placu foarte mult gustul piini  as vrea si a doua sa-mi iasa la fel. Ca sa cresc maiaua cita apa si cita faina pun ? Si daca mai adaug drojdie? Si mai am o nelamurire , cind iau din maia sa fac piine imi ramine  putina maia in borcan sa zic 50-100 g  si vreau sa fac iar piine peste o zi doua cum fac sa am maia si pentru piine si pentru hranire? Multumesc mult si apropo foarte bun cozonacul o minune.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) nic 16 nov 2016, 09:37

Am dat 2 link-uri spre Maia- cea noua si cea reinnoita cu toate explicatiile: www.lalena.ro/1124-reteta-Reinnoire-maia-din-starter2.html

Si aici urmatoarea Paine taraneasca cu maia, fara drojdie.

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 11 aug 2016, 14:42

Gataaaa! Taaaare buna, nu ma asteptam dupa de gustasem din maia si era acrisoara si un pic amaruie.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Paula K
Paula K 05 apr 2016, 22:08

Habar n-am avut ce e maiaua si ca se poate face in casa...insa tot colindand site-ul tau, am dat peste aceasta reteta,asadar, m-am apucat de treaba! Azi a fost a 4-a zi pt maiaua mea, starter 1, facuta din faina integrala de grau. Eu nu vreau sa fac paine acuma caci numai ce am facut 2 ieri, deci, pana sambata sigur nu voi avea nevoie de alta. Ce fac in acest caz cu starter-ul (maiaua)? O pun toata la frigider si sambata sau saptamana viitoare va fi ok de puternica? Multumesc!

lena
Elena (lena) Paula K 05 apr 2016, 22:33

Da, o puneti la frigider dar ii mai dati sa "manance" joi.

Leridip
Leridip 09 mar 2015, 09:29

As putea inversa fainile (300g faina alba si 100g faina integrala)?

lena
Elena (lena) Leridip 09 mar 2015, 09:36

Da, sigur.

handa7
handa7 17 sep 2014, 11:14

multumesc mult pentru raspuns!

handa7
handa7 15 sep 2014, 13:45

Buna!

Am facut reteta de mai sus, painea nu a crescut foarte mult, insa maiaua este noua, de fapt e prima paine cu aceasta maia. Intrebarea mea: ce fac acum cu maiaua? vreau sa o pastrez la frigider, si o data pe sapt sa fac paine. Am citit comentariile, problema e ca maiaua inca nu isi dubleaza volumul, cel mult 30% creste, o tin la loc cald, in cuptor cu becul aprins. Multumesc

lena
Elena (lena) handa7 15 sep 2014, 15:19

Maiaua o pastrati la frigider mai departe, veti observa ca pe parcurs se face tot mai puternica, chiar dac anu creste foarte mult, este suficient ca sa aveti o painica delicioasa si sanatoasa.

anne-mary82
anne-mary82 02 apr 2014, 12:48

acum am bagat la cuptor painica.abia astept sa vad cum iese.

gutanel
gutanel 13 mar 2014, 06:50

Se poate cu maiaua asta lichida de copt piine intr-o masina automata de copt piine? De fapt in carte se mentioneaza doar de drojdie uscata, dar ma gindesc daca s-ar putea pune si drojdia impreuna cu toate ingredientele si apoi de lasat masina sa-si faca treba? Multumesc anticipat

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) gutanel 14 mar 2014, 11:01

Nu merge la masina de  facut paine, chiar nu v-as recomanda. Timpii de dospire sunt mai mari, framantatul mai putin.

gustozy
gustozy 25 sep 2013, 16:11

imi place foarte mult cum ti-a iesit. m-am apucat sa fac si eu maiaua (starterul) si acum urmeaza 4 zile de adaugat apa si faina :) abia astept sa fac si prima paine.

ai idee daca la reteta asta, in loc de faina alba merge adaugata faina integrala de grau? as vrea sa fac o paine fara faina alba..si as fi vrut sa fac exact reteta ta..

la cat mai multe painici sanatoase :) ca tare as vrea sa renunt la painea alba din comert.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) gustozy 25 sep 2013, 16:59

Sigur ca merge inlocuita, eu de obicei o fac cu faina integrala.

Arata toate comentariile