Într-un final am ajuns să fac și această rețetă, o băutură a copilăriei mele - vara ieșitul în oraș cu părinții neapărat era obligatoriu însoțit de înghețată și kvasul turnat din butoaie de pe stradă (ca și berea).
Este o băutură de origine rusească, și de fapt rezultă din fermentarea drojdiilor (ca și socata, braga românească), în varianta clasică drojdiile naturale din pâinea integrală de secară și maia. Mai nou se folosește la greu drojdia simplă de pâine, dar vă asigur că efectul terapeutic și gustul sunt complet diferite. Recomand să folosiți la rețetă anume maiaua de secară și pâinea integrală de secară.
Efectele terapeutice, pe lângă faptul că este o băutură răcoritoare excelentă, ușor acidulată, sunt foarte importante:
- conține multe vitamine B1 și E și fermenți care contribuie la o bună digestie
- reglează metabolismul
- îmbunătățește circulația sânguină și lucrul inimii
- potolește setea
Și multe altele, mi-ar lua mult să le descriu pe toate care le-am găsit despre această băutură, este din aceeași categorie cu băuturile fermentate pe bază de acid lactic - kefirul, iaurtul, etc.
Puteți citi mai multe pe wikipedia aici și wikipedia în rusă.
Oricum este delicioasă băutura, cu ușor miros de pâine, acidulată puțin, perfectă pentru zilele călduroase și nu numai.