Kvas

Kvas

Într-un final am ajuns să fac și această rețetă, o băutură a copilăriei mele - vara ieșitul în oraș cu părinții neapărat era obligatoriu însoțit de înghețată și kvasul turnat din butoaie de pe stradă (ca și berea).

Este o băutură de origine rusească, și de fapt rezultă din fermentarea drojdiilor (ca și socata, braga românească), în varianta clasică drojdiile naturale din pâinea integrală de secară și maia. Mai nou se folosește la greu drojdia simplă de pâine, dar vă asigur că efectul terapeutic și gustul sunt complet diferite. Recomand să folosiți la rețetă anume maiaua de secară și pâinea integrală de secară.

Efectele terapeutice, pe lângă faptul că este o băutură răcoritoare excelentă, ușor acidulată, sunt foarte importante:

- conține multe vitamine B1 și E și fermenți care contribuie la o bună digestie

- reglează metabolismul

- îmbunătățește circulația sânguină și lucrul inimii

- potolește setea

Și multe altele, mi-ar lua mult să le descriu pe toate care le-am găsit despre această băutură, este din aceeași categorie cu băuturile fermentate pe bază de acid lactic - kefirul, iaurtul, etc.

Puteți citi mai multe pe wikipedia aici și wikipedia în rusă.

Oricum este delicioasă băutura, cu ușor miros de pâine, acidulată puțin, perfectă pentru zilele călduroase și nu numai.

Ingrediente

Apă
5 l
   
Maia de secară
100 g
rețeta o găsiți pe site
Pâine integrală de secară
100 g
   
Zahăr
100 g
   
Stafide
50 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Pâinea de secară se taie felii și se pune pe o tavă în cuptor - se rumenește bine, să fie chiar arsă bine, aproape neagră - foarte important pentru culoarea și gustul băuturii.

Dacă mă întrebați de pâinea de secară din comerț - nu știu să vă răspund, nu am folosit-o pentru că poate conține mulți conservanți și adaosuri care ar putea influența negativ gustul și proprietățile kvasului.

Kvas - Pas 1
Pas 2

Într-o oală se fierb 5 litri de apă, se adaugă pâinea arsă în apă fierbinte și se lasă câteva ore până se răcorește bine. Trebuie să fie abia caldă când puneți restul ingredientelor.

Kvas - Pas 2
Pas 3

Puneți cele 100 g de maia și amestecați bine cu un tel, să o desfaceți mai ușor.

Puteți folosi maia direct din frigider, dar am observat că fermentează puțin mai greu în kvas.

Dacă folosiți maia reînnoită/trezită cu câteva ore înainte, băutura va fermenta puțin mai repede.

Kvas - Pas 3
Pas 4

Adăugați și zahărul cu stafidele spălate, amestecați bine.

Kvas - Pas 4
Pas 5

Acoperiți cratița cu capac și o lăsați la loc cald 24-48 de ore.

Dacă nu este foarte cald în bucătărie puteți primele 12 ore să o înveliți într-o pătură să țină mai bine căldura.

Kvas - Pas 5
Pas 6

Sunt 2 indicatoare principale că băutura este gata:

- are un gust puțin acidulat, parcă înțeapă limba

- și stafidele ies la suprafață

Acidularea trebuie să fie chiar ușoară, nu o țineți mai mult decât este nevoie.

Kvas - Pas 6
Pas 7

Scoateți cu o lingură sau cu mâinile bucățile de pâine de deasupra.

Restul kvasului îl turnați în borcane sau sticle, printr-o sită - nu foarte deasă, să țină doar bucățile mari de pâine și stafidele.

Kvas - Pas 7
Pas 8

Borcanele cu kvas le puneți în frigider pentru 2-3 zile - în acest timp fermentarea va continua ușor, el va deveni puțin mai acidulat, dar și se va limpezi.

Kvas - Pas 8
Pas 9

Observați aici sedimentul de la fundul borcanului.

Kvas - Pas 9
Pas 10

Îl serviți după aceste 2-3 zile, dar stă foarte bine și mai mult timp în frigider.

Atenție - kvasul nu este dulce aproape deloc, dacă vreți să-l mai îndulciți puteți adăuga acum la final zahăr în el. Eu fac altfel - fac un sirop din apă caldă și miere și îl torn în kvas până la dulceața dorită, chiar înainte de servire.

Kvas - Pas 10
Pas 11

Și încă o poză, cu el în halbă - așa se servește în original :)

Poftă Bună!

Kvas - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

dynamic1
Mihai (dynamic1) 07 Jul 2014, 10:44

Multumim pentru aceasta reteta foarte originala. Abia astept sa o fac!

Nota mea pentru rețetă:
vali76
vali76 07 Jul 2014, 18:11

Bună ziua lena..iți multumessc mult de rețete .tot ce am încercat mia reușit, is foarte bine explicate. Vreau să te întreb la rețeta de KFAS..Dacă nu am maiaua pot face in alt mod? Mulțumesc mult din nou. Dumnezeu sati dee putere și sănătate

lena
Elena (lena) vali76 07 Jul 2014, 21:32

Se spune KVAS, poti folosi drojdie simpla din comert, dar nu mai are acelas efect terapeutic.

tiki
tiki 08 Jul 2014, 07:31

Lena, eşti o adevărată DOAMNĂ. Limba noastă-i o comoară....Limba noastră-i foc ce arde,..Limba noastră-i frunză verde,...Limba noastră-i, limbă sfântă...,sunt primele versuri din poezia lui Alexei Mateevici,(Imnul nat.al Rep.Moldova).

Irushka
Irushka 16 Jul 2014, 21:02

Ce vremuri.. Mi-am adus aminte de copilarie! Trebuie sa ma gandesc de unde sa iau maiaua de secara?...Ce bun era kvasul acela. Poate imi reuseste si mie la fel. Multumesc pentru postare.

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 19 Jul 2014, 03:10

IRUSHKA reteta cum se face maiaua de secara este tot pe acest site ,da o cautare si ai  sa vezi cum se face

timotei
timotei 20 Aug 2014, 17:08

Am facut si eu kvas , numai ca eu am pus mai mult zahar, piine cumparata si am inlocuit maiaua cu drojdie uscata

Poza mea pentru rețetă:
Egen
Egen 21 Feb 2015, 13:26

Se poate pune mai multa miere si sa exclud zaharul comple. Nu consum zahar, dar kvas'ul imi place la nebunie. Sunt din Rep Moldova si aici amintirile sunt frumoase legate de aceasta bautura. Totusi as vrea sa fac o varianta 100% sanatoasa asa cum fac si cu restul alimentelor pe care le prepar.

Egen
Egen 27 Feb 2015, 11:32

Iese doar cu miere fara a adauga zahar. Incercati, este mult mai sanatos asa.

Nota mea pentru rețetă: