Paine integrala de secara (cu maia)

Inca o paine pe care neaparat vroiam s-o vedeti, este 100% de secara, cu o aroma si gust deosebit, specific painicii integrale. Desi procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu conditia sa aveti deja maia de secara gata pregatita.

Gustul acestei paini il stiu din copilarie si mult mi-a luat sa-l reproduc, mai ales intr-o forma sanatoasa dar si accesibila ca ingrediente. Aroma specifica de secara, textura densa si putin umeda - daca o incercati calda cu putin unt deasupra veti ramane fanii ei :)

Ingrediente

Maia de secara
400 g
gata preparata si activa
Faina integrala de secara
300 g
Sare
2 lingurite
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
plus 1 lingura pentru uns tava
Miere
2 linguri
Apa
140 ml

Pasi de urmat

1

Pentru reteta trezim starterul de maia din frigider asa cum v-am explicat aici.

In total trebuie sa aveti cam 500g de maia gata - 400g folositi la reteta, restul de 100g puneti inapoi in frigider.

2

Peste cele 400g de maia turnam apa, adaugam sarea, uleiul si mierea, amestecam.

3

Puneti faina de secara si amestecati cu o lingura sau spatula - nu bagati mainile, aluatul este foarte lipicios(specificul fainii de secara), dar asa si trebuie.

4

Nu se framanta nimic, asa cum l-ati amestecat cu lingura, se lasa in bol, acoperiti cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lunga durata specifica acestui tip de paine.

Eu ma organizez astfel - seara pana dimineata pun la trezit maiaua, dimineata fac aluatul si il pun la frigider pana urmatoarea dimineata.

5

Dupa acest timp il scoateti din bol pe masa - nu se framanta si agita, doar ii dati usor forma cu mainile(putina faina presarata pe masa).

Eu l-am pus in tava de chec dreptunghiulara, deci l-am facut ca un rulou.

6

Il treceti in forma de chec unsa cu putin ulei - sau asternuta cu hartie de copt.

7

Si l-am lasat cam 4 ore pana a crescut bine si a umplut forma. Inainte de a o pune la cuptor ungeti deasupra sau stropiti cu putina apa.

Fiindca l-am scos dimineata din frigider si atunci l-am pus in tava, am avut timp suficient ziua sa-l astept sa creasca in voie.

Incercati sa va programati corect timpul, efortul fiind minim.

8

Se coace timp de 45 de minute la cuptor preincalzit la 200 grade.

Dupa ce o scoateti fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeti putin deasupra cu o pensula inmuiata in apa.

9

Lasati sa se raceasca invelita intr-un prosop de bucatarie.

10

Si gata, savurati o painica gustoasa si sanatoasa.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (1 paine medie)
Timp de preparare: 24 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 24 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Masha
Masha 09 mai 2014, 07:54

gand la gand cu bucurie ! multumim pentru reteta, astazi voiam sa fac pentru prima data paine cu maia, dar nu mai am faina alba, asa ca aceasta reteta m-a scutit de un drum la magazin, revin dupa ce termin...

Masha
Masha 10 mai 2014, 16:46

am revenit cu rezultatul final, 99% am asteptat si 1% am muncit sa zic asa, inca in final sa iasa o painca sanatoasa, satioasa si usor umeda la interior,  :

NarcisVirgiliu
NarcisVirgiliu 05 iul 2014, 21:02

Buna, cu prima maia e nevoie de putina drojdie sau nu ? Daca da cand se adauga? Momentan tocmai am terminat amestecul din a 5-a zi si am bagat compozitia la frigider urmand sa coc maine seara pe vremea asta dar nu stiu ce sa fac cu drojdia :-( Pun sau nu pun? 

lena
Elena (lena) NarcisVirgiliu 06 iul 2014, 21:05

Anume la aceasta reteta nu recomand sa folositi drojdie, dar pt prima paine cu maia am aratat mai bine in  reteta aici.

NarcisVirgiliu
NarcisVirgiliu 07 iul 2014, 10:42

Mii de multumiri pt raspuns! Intrasem putin in panica deoarece nu am vazut maiaua cu multi bulbuci ca in pozele de aici. Daaaaar painea si-a dublat volumul la crescut, am lasat-o 4 ore si apoi am bagat-o la cuptor. S-a copt frumos, este afanata si minunata. Sper ca data viitoare maiaua sa fie mai puternica si sa creasca de 3x ;-) O zi buna!