Socata Reteta VIDEO

Socata

Pregatisem aceasta reteta de socata anul trecut, dar am avut un mic accident(a explodat sticla la balcon:) si nu am ajuns sa va arat bautura finala. Faceam pana acum Limonada cu soc, dar am zis sa incerc si socata mai acidulata - am ramas foarte impresionata, as zice ca este un "Kvas" rusesc(un fel de braga) cu aroma de flori.

Am facut deja 2 ture de cand au aparut florile de soc am incercat sa le congelez/decongelez - isi pastreaz bine aroma, asa ca puteti sa va faceti rezerve si pentru iarna.

In Reteta Video procesul este mult mai simplificat, m-am adaptat si eu intre timp, iese la fel de buna si aromata.

Ingrediente

Apa plata
4 l
Flori de soc
10 buc
Zahar
600 g
Lamaie
4 buc
puneti 2-4 lamai, in functie de cat de zemoase sunt lamaile
Drojdie proaspata
10 g

Pasi de urmat

1

Florile de soc le spalati bine intr-o sita.

2

Le puneti intr-un borcan mai adanc - cam de 3 litri.

3

Turnati zaharul peste flori.

4

Stoarceti lamaiile - puneti sucul si cojile in borcan. Turnati apa cat sa acopere bine toate ingredientele si lasati borcanul peste noapte, acoperit cu un prosop sau tifon.

5

Dupa acest timp turnati putina apa din borcan intr-un bol si o amestecati cu drojdia.

6

Treceti toate ingredientele intr-un borcan mai mare - eu am folosit o sticla de la apa de 5 litri - eventual o mai taiati la gura, sa fie mai larga.

Adaugati apa si drojdia dizolvata, amestecati totul bine. Acoperiti sticla/borcanul cu un tifon sau prosop si lasati 1-2 zile pana se patrunde si aciduleaza. Gustati periodic din ea - o strecurati si puneti la frigider atunci cand vi se pare suficient de gazata. La un loc cald se face chiar si intr-o zi.

Aveti mare grija sa nu puneti un capac strans la sticla - o sa va explodeze cu siguranta si va faceti treaba nu chiar placuta.

7

O tineti la frigider in sticle si serviti rece cu mare placere :)

Pofta Buna!

Cantitate: 5 litri
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Altele, Dulciuri-VIDEO

Comentarii

Iulia2002
Iulia2002 23 mai 2012, 08:24

Buna Lena, sunt convinsa ca e delicioasa aceasta socata,am sa o pregatesc cat mai repede.

Pentru ca nu demult ti-ai sarbatorit onomastica, iti urez si eu, multa sanatate, putere de munca si impliniri alaturi de cei dragi!

sechirconatalia
natalia (sechirconatalia) 23 mai 2012, 16:04

salut, florile de soc???? au si alta denumire? nu cunosc care sunt

Cori
Cori 23 mai 2012, 19:36

Oaaauu, socata, ce amintiri mi-ai rascolit!!! Mi-am adus aminte, cu mare drag si pofta, ca in copilarie nu era an in care sa nu ne faca mama socata. Tot mereu aveam sub masa din bucatarie, borcane mari si galeti de plastic cu soc pus la facut si ne invateam cu nerabdare pe langa ele, asteptand sa se faca mai repede.

Ce dor imi e de o socata!

AMV
Adriana (AMV) 23 mai 2012, 22:41

Am picat si eu de sus, au aparut florile de soc ??? Cat tin ? Sper sa apuc sa fac si eu macar o tura anul asta. Nu am mai baut de ani de zile facuta in casa. Facea bunica ... eheee, ce frumos era in copilarie.

lena
Elena (lena) Adriana (AMV) 23 mai 2012, 22:46

Natalia, florile de soc sunt cele din poze - nu-mi dau seama cum le spune altfel, ca aici in Romania le-am descoperit si eu.

Cori ma bucur mult ca a picat bine reteta, acum fuga in  piata dupa soc :)

Adriana, socul este de vreo saptamana si ai grija ca se termina repede...

ana88
ana88 26 mai 2012, 12:02

cum fac sa ma abonez la newsletter/?nu gasesc

lena
Elena (lena) ana88 26 mai 2012, 14:39

Ana, sus in dreapta este rubrica Contul Tau, acolo te inregistrezi pe site si primesti newsletter.

sara33
sara33 26 mai 2012, 15:09

hristos a innaltat! bunalena!vorba fetelor,ce amintiri frumoase imi aduc florile de soc,de mama!ea face socata,si ce buna era,rece de la frigi...n am mai baut cred k d mai bine d 7 ani!of ce buna era!aici gasesc soc in parc....in alta parte nu,k aici nu se face socata...dar cred k o sa mi fac pofta si am sa iau cateva flori(cu toata rusinea).pupici dulci!

AMV
Adriana (AMV) 27 mai 2012, 23:01

Am gasit si eu azi soc, inca nu am apucat sa o pun. Ma uit ca tot ploua si e frig si nu stiu daca o sa se faca. Trebuie sa stea la cald ?

Cum congelez florile ? Spalate, uscate si atat ?

lena
Elena (lena) Adriana (AMV) 27 mai 2012, 23:07

Eu am facut saptamana trecuta, ai vazut cum ploua si era la fel de frig  - nu se face intr-o zi da in doua.

Florile se spala, lasa-le la scurs si le congelezi.

AMV
Adriana (AMV) 27 mai 2012, 23:11

Multumesc mult. Ma duc sa pun o transa la fermentat si restul le congelez.

sara33
sara33 29 mai 2012, 14:47

buna lena!am facut rost de soc,dar asi avea o intrebare,dak este posibil sa folosesc drojdie uscata!astp rasp urgent!socul e in congelator dar mi e pofta rau!pupici!merci

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 29 mai 2012, 14:50

Merge si drojdie uscata, dar nu 8g - cam un varf de lingurita.

sara33
sara33 29 mai 2012, 15:29

multumesc din suflet lena!de ai stii,de knd traia mama nu am mai baut socata!sa iti dea d zeu sanatate ca le nimeresti pe toate asa km facea si ea si ca pot regasi gustul mancarurilor si sucurilor ei!te am pupacit

sara33
sara33 30 mai 2012, 14:01

buna lena!tin sa spun k sunt dezamagita.am spalat socul,l am scurs si pus la congelator,imi luasem si recipient mare sa aiba unde fermenta,si azi dimineata knd am vrut sa-l folosesc(il scosesem aseara din congel in frigi),era maro tot si plin de apa,asa k l am aruncat.sunt dezamagita k n am mai avut parte anul asta de socata,am mai adaugat un an la pofta!asta este ,pupici!

lena
Elena (lena) 30 mai 2012, 14:29

Sara, nu inteleg de ce l-ai pus in congelator daca il folosesti acum - era bun tinut si 3-4 zile la frigider proaspat si faceai socata sigur.

Eu nu am decongelat socul dinainte, l-am pus asa congelat in apa direct si a fost f.bine.

sara33
sara33 31 mai 2012, 14:25

buna lena!l am congelat pt k nu aveam recipint mare,asa k am spus k il congelez si apoi il scot knd am unde sa il pun,in fine,e prea tarziu de regrete akm,mi am pus pofta in cui anul asta!oricum iti multumesc mult pt sfaturi!

AMV
Adriana (AMV) 31 mai 2012, 17:15

Si eu am aruncat socul care mi-a ramas. L-am spalat si l-am lasat sa se usuce, dar in loc sa se usuce s-a innegrit si incepuse sa miroasa ciudat. Bunica cred ca il usca nespalat. Eu l-am scuturat in strecuratoare si pe urma l-am pus intins pe prosoape de hartie care cred ca au tinut umezeala.

Nuri
Nuri 31 mai 2012, 19:05

Buna Lena o singura intrebare am si eu ,la acei 4l de apa plata eu am pus doar 200g de zahar si este destul de dulce chiar...ma gandeam nu e cam mult 600g cat ai scris/pus tu?

Site`ul tau este intr`adevar minuntat,am invatat foarte multe datorita detaliilor pe care pui accent si nu cred ca sunt singura..am doar 20 de ani si te rog crede`ma ca am inceput sa gatesc datorita tie si minunatelor tale retete pe care le astept de fiecare data cu mult drag si multa nerabdare!

lena
Elena (lena) Nuri 31 mai 2012, 19:19

Nuri, ma bucura atat de mult aprecierile si comentariile voastre! Sa aveti pofta buna, spor la gatit si multa sanatate!

Ref. la zahar - noua ne palce mai dulce - si 600g mi s-a parut oke - oricum aici puteti pune dupa gust. Si  sa stii ca dupa fermentare se mai duce din dulceata.

AMV, imediat cum le speli, se scutura usor si se pun in congelator. Sunt foarte sensibile si imediat se innegresc.

camrneutza
carmen suteu (camrneutza) 07 apr 2013, 22:07

Vai ce pofta imi ieste:). A-si bea un pahar intreg

Albinuta
Albinuta 15 mai 2013, 17:56

Cea mai buna socata pe care am baut-o vreodata a fost la o manastire, era rece, foarte aromata, racoritoare si nu m-a rascolit prin burta deloc. Am intrebat atunci cum o prepara si mi-au zis ca folosesc la fermentat boabe de orez in loc de drojdie, prin urmare nu produce acea neplacuta stare de balonare. O sa fac rost de reteta précis si o sa v-o spun si voua.

vichi
vichi 16 mai 2013, 14:37

Am s-o incerc.Albinuta, ai facut rost de acea reteta?

anamz
anamz 28 mai 2013, 09:28

Draga Vichi, respecti reteta obisnuita de socata numai ca inlocuiesti drojdia cu o lingura de boabe de orez.

Albinuta
Albinuta 28 mai 2013, 19:28

Revin cu reteta de socata de la manastire, v-o scriu exact asa cum am primit-o, deci cantitatile le adapteaza fiecare dupa necesitate: 100 litri de apa, 11 kg de zahar, 20 de lamai, 22 de flori de soc  si un pumn de orez. Prepararea este aceeasi ca la orice socata, singura diferenta este aceea ca zaharul se fierbe mai intai, nu se dizolva direct in apa (se ia o un litru, doi de apa din cantitatea totala, se fierbe zaharul pana se topeste si se toarna peste toata compozitia). Eu am gustat  socata preparata dupa aceasta reteta si este absolut delicioasa, recomand cu placere!

Cori
Cori 31 mai 2013, 17:40

Anul trecut am cautat soc cam tarziu, deja se trecuse, dar acum, pe anul asta am facut deja de doua ori. O bunatate!!!

Poza mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 20 mai 2015, 20:16

foarte buna aceasta socata! multumesc Lena pentru inspiratie!

Poza mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 20 mai 2015, 20:19

am facut si alte bunatati din flori de soc: sirop,lichior si dulceata.... toate foarte bune! va recomand! 

Poza mea pentru reteta:
Dinka
Dinka 26 mai 2015, 13:57

Buna ziua Lena.

As vrea sa fac si eu socata dar am citeva intrebari:

1.cantitatea de apa per total e 4l adica din aceati 4 punem in prima faza 2-3 litri si a doua zi (cind punem in vas mare de 5 litri) punem si restul apei? Corect am inteles?

2. Eu am mai multa floare de soc. Se poate de congelat o parte dupa care sa fac din ea socata mai tirziu?

3. Eu din pacate nu am lamii bio si desi am spalat.o in apa cu otet parca imi pare dubios sa foloseac si coarja (caci la sigur are multe pesticide). Cum credeti o sa se primeasca socata daca nu ii pun coarja?

Mulțumesc mult pn retetele super gustoase si precise su Va mulțumesc anticipat pn timpul acordat!

lena
Elena (lena) Dinka 28 mai 2015, 19:50

Oau, Kamelia, arata super toate - vreau si eu reteta de lichior si dulceata!

Dinka, haideti sa le luam pe rand:

1. Da, cantitatea toatala este 4 litri

2. Da, chiar saptamana trecuta am congelat, este bine, mult mai bine decat uscata, isi pastreaza mai bine aroma.

3. Da, puneti doar zeama de lamaie si va fi bine.

Cu placere!

miflad
miflad 05 iun 2015, 23:46

Buna, daca nu am vas de sticla asa mare, pot folosi o oala de inox ?

lena
Elena (lena) miflad 06 iun 2015, 08:59

Da, se poate.

miflad
miflad 06 iun 2015, 09:32

Multumesc, ma apuc acum de ea :)

kamelia
kamelia 09 iun 2015, 17:11

Buna Lena, scuze ca raspund cu intarziere.  De 1 saptamana sunt proaspata mamica a unui baietel minunat :)

Iata reteta ptr. lichior flori de soc:

20-30 flori de soc mari

coaja si sucul de la  3 lamai bio

250 ml alcool 96 °

250 g zahar

550 g apa

Florie de soc se spala rapid si se sepata de codite. Se prepara siropul, fierband apa si zaharul pentru 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga florile, sucul si coaja de lamaie. Siropul se lasa la macerat ptr. cca 12 ore intr-un loc racoros ( eu l-am tinut la frigider), avand grija sa-l amestecati din cand in cand. Dupa aceea se filtreaza siropul, avand grija sa presati bine florile. Daca este necesar se refitreaza pana nu mai raman impuritati. La final se adauga alcoolul in sirop si se toarna in sticle. Se consuma dupa cca. 15 zile.

lena
Elena (lena) 09 iun 2015, 17:14

Multumesc mult Kamelia! Sanatate tie si bebelusului, puteri si rabdare :)

kamelia
kamelia 09 iun 2015, 17:24

am revenit si cu dulceata de flori de soc. Aceasta este un experiment de anul acesta. nu stiu inca pentru cat timp se poate conserva, avand in vedere cantitatea mica de zahar din reteta.

Ingrediente:

4-5 mere golden

150 g flori de soc separate de codite

150 g zahar

apa 

Merele taiate felii se pun intr-o cratita si se toarna putina apa cat sa le acopere. Duca ce s-au calit, se iau dupa foc si se paseaza. Se repun pe foc, se adauga zaharul, se amesteca pana ce acesta se topeste si in final se adauga florile de soc. Dulceata se fierbe pana ce se obtine consistenta dorita ( se face proba clasica pe o farfuriuta). Compozitia se toarna fierbinte in borcane sterilizate.

ansen
ansen 28 aug 2015, 21:53

f buna bv bv bv bv bv 

Nota mea pentru reteta:
AlexePetrica302
Alexe Petrica (AlexePetrica302) 16 mai 2016, 20:32

În loc de zahăr se poate pune miere? 

lena
Elena (lena) Alexe Petrica (AlexePetrica302) 16 mai 2016, 20:33

Teoretic se poate, nu stiu cum va fermenta drojdia cu miere. Puteti pune totusi putin zahar si restul miere.

Lexy
Lexy 18 mai 2016, 19:45

tocmai am facut o tura si am a 2-a tura la borcan si un prieten care a gustat mi-a cerut reteta si cand sa-i dau linku-l vad ca s-au modificat cantitatile la ingrediente....  mie mi-a iesit foarte buna cu 2 lamai si 8g de drojdie cum era inainte.. 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 18 mai 2016, 19:47

Da, am modificat cantitatea de lamai, parca a fost si mai bun, dar voi scrie acolo mai bine 2-4 lamai dupa gust.

Pashutza25
Pashutza25 19 mai 2016, 10:52

Cind am vazut aceasta reteta am ramas socata.la noi la MD cresc aceste flori mai peste tot dar niciodata nam auzit sa faca cineva ceva din aceste flori.aici toti zic ca sunt salbatice si pomusoarele otravitoare.chiar e interesant am sa incerc

lena
Elena (lena) 19 mai 2016, 10:57

Asa este :) Eu anul trecut am ajuns acasa in sezonul cand a inflorit socul, am cules un sac de bucurie, am facut si Socata si sirop din ea. Am convins-o si pe mama, a citit si ea despre cate beneficii are socul, anul asta chiar a lasat sa creasca in gradina. Inainte le taia, tot spunea ca sunt otravitoare :)

Imi place la nebunie aroma lui si chiar merita sa-l incercati!