As zice ca aceasta reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac a batut toate recordurile posibile la rundele de testare si variantele incercate in ultimii 5 ani. Am o colectie intreaga de poze cu pasca cu branza din fiecare an, variante diferite, dar niciuna nu a meritat pana acum s-o public. Diverse motive le-am gasit - se deformeaza, nu sunt gustoase, nu cresteau, nu aratau bine - deci reteta perfecta inca era inainte. Pana la urma, in acest an, am facut o combinatie care testata de 2 ori in ultima luna a iesit perfecta si la gust, si la aspect.
Sa stiti ca este foarte bine sa folosim aluat de cozonac aici, dar sa aveti in vedere ca aluatul clasic este prea moale si lipicios - pasca va fi buna, dar va avea o forma foarte ciudata si va veti enerva tare sa lucrati cu ea. De aceea a trebuit sa adaptez alt aluat, tot asemanator cu cel de cozonac, dar care sa creasca mai incet sa fie mai usor de modelat si la urma sa iasa pasca un fel de opera de arta si sa va infrumuseteze masa de sarabatoare.
Pentru umplutura cu branza la fel am folosit combinatie foarte buna, este budinca de branza de pe site, delicioasa la gust si perfecta ca textura pentru aceasta reteta. Aveti grija sa alegeti branza mai uscata si mai scursa de zer, nu din aceea cremoasa.
Lucrand la aceasta reteta mi-am amintit de inca o pasca cu branza care se face acasa la tara la noi, o varianta fara zahar, cu aluat de colaci si branza sarata(aceeasi budinca dar fara elementele dulci), pasii in rest sunt la fel.