Aș zice că această rețetă de pască cu brânză și aluat de cozonac a batut toate recordurile posibile la rundele de testare și variantele încercate în ultimii 5 ani. Am o colecție întreagă de poze cu pască cu brânză din fiecare an, variante diferite, dar niciuna nu a meritat până acum să o public. Diverse motive le-am găsit - se deformează, nu sunt gustoase, nu creșteau, nu arătau bine - deci rețeta perfectă încă era înainte. Până la urmă, în acest an, am făcut o combinație care testată de 2 ori în ultima lună a ieșit perfectă și la gust, și la aspect.
Să știți că este foarte bine să folosim aluat de cozonac aici, dar să aveți în vedere că aluatul clasic este prea moale și lipicios - pasca va fi bună, dar va avea o formă foarte ciudată și vă veți enerva tare să lucrați cu ea. De aceea a trebuit să adaptez alt aluat, tot asemănător cu cel de cozonac, dar care să crească mai încet să fie mai ușor de modelat și la urmă să iasă pasca un fel de operă de artă și să vă înfrumusețeze masa de sărbătoare.
Pentru umplutura cu brânză la fel am folosit combinație foarte bună, este budinca de brânză de pe site, delicioasă la gust și perfectă ca textură pentru această rețetă. Aveți grijă să alegeți brânza mai uscată și mai scursă de zer, nu din aceea cremoasă.
Lucrând la această rețetă mi-am amintit de încă o pască cu brânză care se face acasă la țară la noi, o variantă fără zahăr, cu aluat de colaci și brânză sărată (aceeași budincă dar fără elementele dulci), pașii în rest sunt la fel.