Pasca cu branza si aluat de cozonac Reteta VIDEO

Pasca cu branza si aluat de cozonac

As zice ca aceasta reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac a batut toate recordurile posibile la rundele de testare si variantele incercate in ultimii 5 ani. Am o colectie intreaga de poze cu pasca cu branza din fiecare an, variante diferite, dar niciuna nu a meritat pana acum s-o public. Diverse motive le-am gasit - se deformeaza, nu sunt gustoase, nu cresteau, nu aratau bine - deci reteta perfecta inca era inainte. Pana la urma, in acest an, am facut o combinatie care testata de 2 ori in ultima luna a iesit perfecta si la gust, si la aspect.

Sa stiti ca este foarte bine sa folosim aluat de cozonac aici, dar sa aveti in vedere ca aluatul clasic este prea moale si lipicios - pasca va fi buna, dar va avea o forma foarte ciudata si va veti enerva tare sa lucrati cu ea. De aceea a trebuit sa adaptez alt aluat, tot asemanator cu cel de cozonac, dar care sa creasca mai incet sa fie mai usor de modelat si la urma sa iasa pasca un fel de opera de arta si sa va infrumuseteze masa de sarabatoare.

Pentru umplutura cu branza la fel am folosit combinatie foarte buna, este budinca de branza de pe site, delicioasa la gust si perfecta ca textura pentru aceasta reteta. Aveti grija sa alegeti branza mai uscata si mai scursa de zer, nu din aceea cremoasa.

Lucrand la aceasta reteta mi-am amintit de inca o pasca cu branza care se face acasa la tara la noi, o varianta fara zahar, cu aluat de colaci si branza sarata(aceeasi budinca dar fara elementele dulci), pasii in rest sunt la fel.

Ingrediente

Apa calda
125 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Zahar
150 g
Lapte
125 ml
Oua
3 buc
Unt
80 g
topit si racorit
Sare
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
650 g
Branza de vaci
500 g
Zahar
3 linguri
pentru branza
Gris de grau
4 linguri
Ulei
1 lingura
Bicarbonat de sodiu
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Stafide
50 g
sau merisoare confiate

Pasi de urmat

1

Aluatul:

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar si apa calda, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.

2

Intr-un bol mai mare turnati laptele cald, untul topit, 1 ou, 1 lingurita de sare, 150g zahar - amestecati bine cu un tel.

3

Turnati amestecul de drojdie de la pasul 1 si iar amestecati.

4

Adaugati 500g de faina si amestecati aluatul la inceput cu 1 lingura.

Faina va mai trebui de adaugat dar o veti face pe parcurs, mai jos, in timpul framantarii. Daca adaugati prea multa o data aluatul s-ar putea face prea tare si nu va creste bine.

Aceasta din cauza ca avem diferite tipuri de faina si difera de la caz la caz cantitatile.

5

Incepeti sa framantati aluatul cu mainile, adaugand cate putin faina pe parcurs.

6

La final trebuie sa obtinem un aluat moale, dar nelipicios si usor de modelat.

7

Il lasati la o parte, acoperit cu prosop, sa creasca 40-50 de minute intr-un loc cald.

8

Dupa acest timp scoateti aluatul pe masa.

9

Taiati cam 1/3 din el.

10

Aceasta bucata o vom folosi pentru a face baza de la pasca.

11

Din bucata cealalta de aluat, ramasa, mai taiati 1/3 - vom avea o bucata mai mica pe care o vom folosi sa facem crucea din mijloc.

12

Si ultima bucata ramasa, cea mai mare, o vedeti in mijlocul pozei, o vom folosi pentru a face bordura de la pasca.

13

Facem baza:

Luam prima bucata pentru baza si o intindem cu facaletul intr-un cerc cam de 28 cm diametru - dimensiunea tavii pentru pasca.

14

Il treceti in tava unsa cu putin ulei si nivelati/presati uniform.

Aici am folosit tava rotunda cu borduri detasabile de 28cm in diametru.

15

Facem bordurile:

- Luam bucata de aluat din mijloc, cea mai mare, pt borduri - o taiem in jumatate.

16

Fiecare bucata o intindem in 2 baghete subtiri si lungi.

Lucrati pe masa fara faina, altfel mainile aluneca si nu veti putea modela baghetele. Daca se lipeste aluatul de maini, doar usor va presarati faina pe degete.

17

Pentru tava de 28cm fiecare bagheta trebuie sa fie cam de 110cm lungime.

18

Rasuciti in sensuri opuse marginile baghetelor - asta va face sa aveti o impletitura frumoasa si uniforma.

19

Si impletiti - fiind mai lungi baghetele este mai simplu sa o faceti de la jumatate, in 2 etape.

20

Aranjati bordura in tava, atent uniti marginile.

21

Facem crucea:

Luati ultima bucata de aluat, cea mai mica, si o taiati in jumatate.

22

Din fiecare jumatate intindeti iarasi 2 baghete subtiri si lungi.

23

De data asta lungimea lor trebuie sa fie de aproximativ 70cm.

24

Le impletiti la fel ca la bordura.

25

Taiati in jumatate si vom obtine cele 2 elemente ale crucii.

26

Acum lasam la crescut minim 1 ora - baza si bordura din tava si impletiturile pentru cruce(astea separat, nu in tava).

27

Umplutura:

Cu 15 minute inainte sa se termine timpul de crescut la aluat pregatim umplutura de branza.

Alegeti pentru pasca branza de vaci bine scursa de zer si putin mai uscata.

28

Adaugati peste branza - 1 ou, 3 linguri de zahar, 2 linguri de gris, 1 lingura ulei, 0.5 lingurite sare, un varf de lingurita bicarbonat, esenta de vanilie si stafide/merisoare, amestecati bine.

29

Montam pasca:

Peste aluatul din tava presarati 2 linguri de gris, numai pe baza, nu pe bordura.

30

Puneti branza in mijloc si nivelati bine.

31

Cu un cutit sau lingura faceti un canal in branza, pe mijloc.

32

Aranjati in el prima bucata de la cruce.

33

La fel faceti inca un canal - usor taiati pe mijloc bucata de impletitura, dar nu pana la urma.

34

Si atent aranjati si montati a 2-a bucata de aluat pregatit pentru cruce.

35

Ungeti cu ou batut toata suprafata - si aluatul, si branza.

36

Se coace la cuptor preincalzit la 160 de grade timp de 1 ora.

Primele 15 minute pasca se va rumeni repede.

37

Din aceasta cauza o acoperiti cu o folie de aluminiu si lasati sa se coaca 30 de minute asa.

Asta pentru a evita sa bronzam prea tare rezulatul final :)

38

Dupa acest timp scoateti folia si mai lasati pasca in cuptor 15 minute.

39

O scoateti din cuptor si lasati 1 ora sa se raceasca in tava.

40

Apoi scoateti din tava, sau scoateti bordurile la tava si lasati sa se raceasca complet timp de 5-6 ore.

Daca o taiati fierbinte inca va parea cruda din cauza umpluturii de branza care are nevoie sa se prinda si raceasca.

41

Aici o sectiune delicioasa si frumoasa pentru voi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (1 pasca mare de 28cm in diametru)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (22 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 66

Fialka30
Fialka30 27 May 2022, 17:44

Am pregatit si in acest an, pasca dupa aceasta reteta. Am mai facut acum 2 ani prima data si in acest an a doua oara. Vis a vis nu am ce comenta: foarte bun aluatul ( ca de covrig proaspat dulce), foarte buna umplutura de branza dulce. In schimb de fiecare data cand am facut am avut probleme la coacere.Adica, pe o portiune mare pe mijloc,impletiturile cu forma crucii au ramas crude oricat nu am tinut pasca la cuptor. Din cauza asta , am fost nevoita si pasca sa o tin la cuptor mai mult si respectiv tot aluatul de la pasca a fost mai tare( nu asa fraged cum ar trebui), in schimb, pe mijloc aluat crud.

Concluzie/ sfat: pasca este nemaipomenita, dar eu pe viitor nu mai pun aluat pe mijloc, nimic.

Nota mea pentru reteta:
JennyKauffman803
Jenny Kauffman (JennyKauffman803) 30 Apr 2022, 15:30

I used the microsoft translation, and along with the video, and the pictures and I was able to easily make this recipe. I added lemon zest to the dough and to the cheese, and I soaked the raisins in rum overnight. I loved that with the tips about the baking, my pasca did not look burnt. I will continue to use this recipe for years to come!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jenny Kauffman (JennyKauffman803) 03 May 2022, 08:35

Thank you very much for the message!

Anca Eu
Anca Eu 01 May 2021, 16:45

Cum nici anul asta nu se poate fără pasca, am făcut-o. Tot pasca Lena, cum zic ai mei. Încă o data, saru’mana Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anca Eu 01 May 2021, 20:55

Minunat, Paste Fericit!

susulina
simona andreea (susulina) 04 Mar 2021, 19:20

Minunata

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Oxancic
Oxancic 18 Apr 2020, 22:19

E pentru prima data cînd coc pasca si sunt tare mîndra de ce mi-a iesit, sper sa placa familiei mele

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Denisa
Denisa 18 Apr 2020, 00:08

Deliciosa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
StefanescuMagda995
Stefanescu Magda (StefanescuMagda995) 02 May 2019, 14:33

Delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alexa11
Alexa11 26 Apr 2019, 20:32

Foarte bună!!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Adidica
Adidica 15 Apr 2017, 01:07

Prima data când am copt pască și foarte mulțumită de rezultat datorită acestei rețete bine explicată

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tanicelu
tanicelu 01 May 2016, 12:03

Lenuta,Hristos a inviat! Multumesc pentru reteta. S-a primit extraordinara!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile