Pasca cu branza si aluat de cozonac Reteta VIDEO

Pasca cu branza si aluat de cozonac

As zice ca aceasta reteta de pasca cu branza si aluat de cozonac a batut toate recordurile posibile la rundele de testare si variantele incercate in ultimii 5 ani. Am o colectie intreaga de poze cu pasca cu branza din fiecare an, variante diferite, dar niciuna nu a meritat pana acum s-o public. Diverse motive le-am gasit - se deformeaza, nu sunt gustoase, nu cresteau, nu aratau bine - deci reteta perfecta inca era inainte. Pana la urma, in acest an, am facut o combinatie care testata de 2 ori in ultima luna a iesit perfecta si la gust, si la aspect.

Sa stiti ca este foarte bine sa folosim aluat de cozonac aici, dar sa aveti in vedere ca aluatul clasic este prea moale si lipicios - pasca va fi buna, dar va avea o forma foarte ciudata si va veti enerva tare sa lucrati cu ea. De aceea a trebuit sa adaptez alt aluat, tot asemanator cu cel de cozonac, dar care sa creasca mai incet sa fie mai usor de modelat si la urma sa iasa pasca un fel de opera de arta si sa va infrumuseteze masa de sarabatoare.

Pentru umplutura cu branza la fel am folosit combinatie foarte buna, este budinca de branza de pe site, delicioasa la gust si perfecta ca textura pentru aceasta reteta. Aveti grija sa alegeti branza mai uscata si mai scursa de zer, nu din aceea cremoasa.

Lucrand la aceasta reteta mi-am amintit de inca o pasca cu branza care se face acasa la tara la noi, o varianta fara zahar, cu aluat de colaci si branza sarata(aceeasi budinca dar fara elementele dulci), pasii in rest sunt la fel.

Ingrediente

Apa calda
125 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Zahar
150 g
Lapte
125 ml
Oua
3 buc
Unt
80 g
topit si racorit
Sare
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
650 g
Branza de vaci
500 g
Zahar
3 linguri
pentru branza
Gris de grau
4 linguri
Ulei
1 lingura
Bicarbonat de sodiu
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Stafide
50 g
sau merisoare confiate

Pasi de urmat

1

Aluatul:

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar si apa calda, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.

2

Intr-un bol mai mare turnati laptele cald, untul topit, 1 ou, 1 lingurita de sare, 150g zahar - amestecati bine cu un tel.

3

Turnati amestecul de drojdie de la pasul 1 si iar amestecati.

4

Adaugati 500g de faina si amestecati aluatul la inceput cu 1 lingura.

Faina va mai trebui de adaugat dar o veti face pe parcurs, mai jos, in timpul framantarii. Daca adaugati prea multa o data aluatul s-ar putea face prea tare si nu va creste bine.

Aceasta din cauza ca avem diferite tipuri de faina si difera de la caz la caz cantitatile.

5

Incepeti sa framantati aluatul cu mainile, adaugand cate putin faina pe parcurs.

6

La final trebuie sa obtinem un aluat moale, dar nelipicios si usor de modelat.

7

Il lasati la o parte, acoperit cu prosop, sa creasca 40-50 de minute intr-un loc cald.

8

Dupa acest timp scoateti aluatul pe masa.

9

Taiati cam 1/3 din el.

10

Aceasta bucata o vom folosi pentru a face baza de la pasca.

11

Din bucata cealalta de aluat, ramasa, mai taiati 1/3 - vom avea o bucata mai mica pe care o vom folosi sa facem crucea din mijloc.

12

Si ultima bucata ramasa, cea mai mare, o vedeti in mijlocul pozei, o vom folosi pentru a face bordura de la pasca.

13

Facem baza:

Luam prima bucata pentru baza si o intindem cu facaletul intr-un cerc cam de 28 cm diametru - dimensiunea tavii pentru pasca.

14

Il treceti in tava unsa cu putin ulei si nivelati/presati uniform.

Aici am folosit tava rotunda cu borduri detasabile de 28cm in diametru.

15

Facem bordurile:

- Luam bucata de aluat din mijloc, cea mai mare, pt borduri - o taiem in jumatate.

16

Fiecare bucata o intindem in 2 baghete subtiri si lungi.

Lucrati pe masa fara faina, altfel mainile aluneca si nu veti putea modela baghetele. Daca se lipeste aluatul de maini, doar usor va presarati faina pe degete.

17

Pentru tava de 28cm fiecare bagheta trebuie sa fie cam de 110cm lungime.

18

Rasuciti in sensuri opuse marginile baghetelor - asta va face sa aveti o impletitura frumoasa si uniforma.

19

Si impletiti - fiind mai lungi baghetele este mai simplu sa o faceti de la jumatate, in 2 etape.

20

Aranjati bordura in tava, atent uniti marginile.

21

Facem crucea:

Luati ultima bucata de aluat, cea mai mica, si o taiati in jumatate.

22

Din fiecare jumatate intindeti iarasi 2 baghete subtiri si lungi.

23

De data asta lungimea lor trebuie sa fie de aproximativ 70cm.

24

Le impletiti la fel ca la bordura.

25

Taiati in jumatate si vom obtine cele 2 elemente ale crucii.

26

Acum lasam la crescut minim 1 ora - baza si bordura din tava si impletiturile pentru cruce(astea separat, nu in tava).

27

Umplutura:

Cu 15 minute inainte sa se termine timpul de crescut la aluat pregatim umplutura de branza.

Alegeti pentru pasca branza de vaci bine scursa de zer si putin mai uscata.

28

Adaugati peste branza - 1 ou, 3 linguri de zahar, 2 linguri de gris, 1 lingura ulei, 0.5 lingurite sare, un varf de lingurita bicarbonat, esenta de vanilie si stafide/merisoare, amestecati bine.

29

Montam pasca:

Peste aluatul din tava presarati 2 linguri de gris, numai pe baza, nu pe bordura.

30

Puneti branza in mijloc si nivelati bine.

31

Cu un cutit sau lingura faceti un canal in branza, pe mijloc.

32

Aranjati in el prima bucata de la cruce.

33

La fel faceti inca un canal - usor taiati pe mijloc bucata de impletitura, dar nu pana la urma.

34

Si atent aranjati si montati a 2-a bucata de aluat pregatit pentru cruce.

35

Ungeti cu ou batut toata suprafata - si aluatul, si branza.

36

Se coace la cuptor preincalzit la 160 de grade timp de 1 ora.

Primele 15 minute pasca se va rumeni repede.

37

Din aceasta cauza o acoperiti cu o folie de aluminiu si lasati sa se coaca 30 de minute asa.

Asta pentru a evita sa bronzam prea tare rezulatul final :)

38

Dupa acest timp scoateti folia si mai lasati pasca in cuptor 15 minute.

39

O scoateti din cuptor si lasati 1 ora sa se raceasca in tava.

40

Apoi scoateti din tava, sau scoateti bordurile la tava si lasati sa se raceasca complet timp de 5-6 ore.

Daca o taiati fierbinte inca va parea cruda din cauza umpluturii de branza care are nevoie sa se prinda si raceasca.

41

Aici o sectiune delicioasa si frumoasa pentru voi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (1 pasca mare de 28cm in diametru)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (22 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

natalia74
natalia74 26 Apr 2016, 13:26

salut lena forte gustos ii simt si mirosul ca tia esitdar stii eu il fac din faina drojdie oua ulei putin zahar sare si chefir la ai mei nu le place sa fie dulce .gustul la mine se primeste ca la saralie.ard de nerabdare deacum si eu sa fac .vineri cind am sal coc am sa postez si eu

Liuda.Liuda
Liuda.Liuda 27 Apr 2016, 00:24

Arata demential.Deabia astept sa o fac.Revin cu feedback ;)

Vergi
Vergi 27 Apr 2016, 19:02

As vrea sa te intreb , daca inainte de a pune la cuptor pasca , nu o lasi sa creasca ?

lena
Elena (lena) Vergi 27 Apr 2016, 19:53

La pasul 26 am scris ca se lasa sa creasca 1 ora. Dupa ce bun branza nu se mai lasa, va curge zerul din ea si va fi cruda pasca.

stepanenco
stepanenco 27 Apr 2016, 21:23

Salut, Elena!! Atit de bine ti-au iesit!! Am inteles corect, acest aluat il pot face si pt cozonac? Merci!!

lena
Elena (lena) stepanenco 27 Apr 2016, 21:41

Da, se poate, dar mai adaugati putina drojdie. Aici e mai putina pentru a nu creste prea repede pasca si sa nu se deformeze.

stepanenco
stepanenco 27 Apr 2016, 22:11

multumesc pt receptivitate! pot adauga halva? 

Mitza
Mitza 28 Apr 2016, 08:03

Foarte frumoasa,foarte buna si foarte corect pregatita;felicitari!

Olga.T.
Olga (Olga.T.) 28 Apr 2016, 12:29

Foarte frumoasa! Multumim pentru reteta! 😊 dar as avea o întrebare..daca încerc sa fac pasca cu aluat pt colaci,respectam cantitatile mentionate la reteta cu colaci? Sau o injumatatesc? (pt a obtine o pasca,cu acelasi diametru,28 cm) Mulțumesc mult! Si un Paste fericit!

lena
Elena (lena) Olga (Olga.T.) 28 Apr 2016, 22:36

Cu aluat de colaci puneti jumatate de ingrediente pentru tava de 28.

simonel14
simonel14 29 Apr 2016, 12:33

drojdie proaspata inseamna drojdia la cub?

Monaa
Monaa 29 Apr 2016, 14:50

Gata,am scos o din cuptor,am respectat instructiunile dar tot s a rumenit un pic cam mult pe deasupra.De mirosit miroase foarte bine.Acum asteptam sa se raceasca pentru o o putea dezgusta.La cum miroase sigur e foarte gustoasa.Multumesc doamna Elena inca o data pentru toata munca pe care o faceti.Va doresc un Pasti fericit alaturi de cei dragi.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Violeta Ciuperca
Violeta Ciuperca 29 Apr 2016, 17:16

Multumesc mult de reteta! Prima data fac pasca si sunt bucuroasa ca am dat peste reteta dumneavoastra. Zilele trecute mi-am notat o reteta, dar stateam pe ginduri ca sa o fac, azi cind am dat de aceasta reteta am zis ca o fac, am facut-o si mi s-a primit foarte bine. Va multumesc din suflet, ca ati lamurit pasii atit de bine, am aflat raspunsul la multe intrebari. Acum miroase si la noi in casa ca in copilaria mea! Paste fericit! 

Nota mea pentru reteta:
Violeta Ciuperca
Violeta Ciuperca 29 Apr 2016, 17:18

Poza mea pentru reteta:
Violeta Ciuperca
Violeta Ciuperca 29 Apr 2016, 17:23

Daca sa fac cozonac din aluatul de la aceasta reteta, in afara de drojdie, ar trebui de marit si cantitatea de oua si zahar?

 
Olga.T.
Olga (Olga.T.) 29 Apr 2016, 20:10

Mulțumesc mult pentru receptivitate! Asa am sa fac! 😊

natalia74
natalia74 30 Apr 2016, 15:04

Foarte gustos

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natalia74
natalia74 30 Apr 2016, 15:08

Un Paste fericit!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 30 Apr 2016, 22:05

Ma bucur fetele pentru toate mesajele, imi cer scuze pt raspunsul intarziat, suntem si noi in plin proces de pregatiri :)

Violeta, la zahar si restul eu zic ca este duficient de dulce, doar drojdie puneti mai multa.

lena
Elena (lena) 30 Apr 2016, 22:08

Simonel14, da, drojdie la cub.

Violeta Ciuperca
Violeta Ciuperca 30 Apr 2016, 22:32

multumesc mult de sfat!

tanicelu
tanicelu 01 May 2016, 12:03

Lenuta,Hristos a inviat! Multumesc pentru reteta. S-a primit extraordinara!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 02 May 2016, 09:37

Hristos a Inviat! , Am încercat si eu aceasta rețeta de Paști, cam prea mult am ținut-o in cuptor dar orcum mia esit minunat! ... Multumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sulfinuta
sulfinuta 12 May 2016, 16:51

am facut si eu Pasca aiesit f. bine .Am framantat aluatu mai mult in masina de paine si afost super!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 11 Apr 2017, 10:34

Am incercat-o prima data anul trecut, o sa o fac si anul acesta. Minunata reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 12 Apr 2017, 08:50

...si cea de anul asta :)

Poza mea pentru reteta:
OlgaOlga178
Olga Olga (OlgaOlga178) 14 Apr 2017, 14:52

O reteta perfecta! Am incercat anul trecut si m-ia reusit. Sper ca si anul acesta pasca imi va reusi!

Poza mea pentru reteta:
IulianaPetcu371
Iuliana Petcu (IulianaPetcu371) 14 Apr 2017, 17:52

Tocmai am taiat din aceasta pasca. Este minunata. Este pt prima oara cand fac pasca si mi-a iesit f delicioasa. Aluatul este pufos ( numai pe acesta il voi folosi la cozonaci) iar umplutura f buna. Sotul este incantat ( iar el e f critic cand vine vorba de pasca sau cozonac). Multumesc mult pt reteta. Este chiar perfecta

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Adidica
Adidica 15 Apr 2017, 01:07

Prima data când am copt pască și foarte mulțumită de rezultat datorită acestei rețete bine explicată

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 Apr 2017, 08:20

Ma bucur mult fetele! Sa aveti Paste Fericit si sa va bucurati de tit ce ati gatit!

LiliVitzu320
Lili Vitzu (LiliVitzu320) 15 Apr 2017, 15:38

e la cuptor   sa vedem     ce va  iesi/ramane 

Nota mea pentru reteta:
Vali Trq
Vali Trq 15 Apr 2017, 18:19

Superba...Acusi m apuc de inca una.asta e mancata jumate(insarcinata,nu tin post😞)

Poza mea pentru reteta:
CarolinaHarea804
Carolina Harea (CarolinaHarea804) 16 Apr 2017, 10:26

Nota 10! Multumesc pentru o receta extraordinara de gustoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carp Cristina
Cristina Carp (Carp Cristina) 21 Sep 2017, 11:53

De fiecare data fac aceasta pasca,este minunata!

Poza mea pentru reteta:
CrystynaStratycyuc920
Crystyna Stratycyuc (CrystynaStratycyuc920) 04 Apr 2018, 22:41

Merci Lena pentru reteta, chiar maine as vrea sa o incerc, dar am o intrebare: cu ce as putea inlocui grisul?sau sa nul pun deloc?Merci

lena
Elena (lena) Crystyna Stratycyuc (CrystynaStratycyuc920) 05 Apr 2018, 05:38

Eu il voi inlocui cu faina de cocos, de exemplu. Merge si cu faina simpla.

IrinaCoroliuc500
Irina Coroliuc (IrinaCoroliuc500) 05 Apr 2018, 10:43

Lena multumesc din suflet pentru reteta de pasca, anul trecut am facut-o si mi-a iesit perfect. Anul acesta o repet. Intradevar e minunata!

Doamne-ajuta la toti!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Irina Coroliuc (IrinaCoroliuc500) 05 Apr 2018, 11:16

Super, spor la treaba!

CristinaBlanaru190
Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 06 Apr 2018, 13:48

Lena,as aceea o întrebare, cam cat ar trebui sa crească aluatul după acele 40-50 de minute? Parca îmi pare ca nu a putea crescut, mulțumesc

CristinaBlanaru190
Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 06 Apr 2018, 13:50

Prea crescut, scuze pentru greșeli

lena
Elena (lena) Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 06 Apr 2018, 15:05

Mai lasa-l cat crezi ca e bine, depinde timpul de mai multi factori si nu e fixat.

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 07 Apr 2018, 19:24

Multumim pentru reteta, este pur si simplu delicioasa !!!!!!!!!!! Trei ani de paste o fac anume pe aceasta, este favorita familiei !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 26 Apr 2019, 11:17

Daca voi pine maia in loc de drojdie se va primi?

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 26 Apr 2019, 18:56

Va iesi ceva, dar depunde de puterea la maia si cum stiti s-o manevrati.

Alexa11
Alexa11 26 Apr 2019, 20:32

Foarte bună!!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
StefanescuMagda995
Stefanescu Magda (StefanescuMagda995) 02 May 2019, 14:33

Delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 09 May 2019, 15:24

Hristos a inviat !!! Si in acest an aceasta receta a facut furori in familia mea, este favorita tuturor si o fac in fiecare an, nu mai procuram deloc pasca si cozonac din magazin, recetele sunt bine explicate si foarte usor de facut !!! 

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 10 May 2019, 20:16

Cu drag, multumesc si eu pentru mesaj! 😘😘😘

Denisa
Denisa 18 Apr 2020, 00:08

Deliciosa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CarolinaHarea804
Carolina Harea (CarolinaHarea804) 18 Apr 2020, 13:08

Cite minute aprox ar trebuie de framintat aluatul ?

lena
Elena (lena) Carolina Harea (CarolinaHarea804) 18 Apr 2020, 13:10

Aproximativ 10 minute, dar depinde de indemanare :)

In principiu pana este uniform si neted.

CarolinaHarea804
Carolina Harea (CarolinaHarea804) Elena (lena) 18 Apr 2020, 13:24

Multumesc! Se pare am adaugat prea multa faina si s-a primit un aluat nu prea neted si usor. Ce-as putea face in acest cas? 😔

lena
Elena (lena) Carolina Harea (CarolinaHarea804) 18 Apr 2020, 13:42

Adaugati in el putin unt moale si mai framantati.

CarolinaHarea804
Carolina Harea (CarolinaHarea804) Elena (lena) 18 Apr 2020, 14:18

Am inceput totul de la inceput, ceva mai bine:) Anii trecuti s-a primit foarte bine, sper sa am un resultat reushit si astazi :) Multumesc foarte mult!

IoanaCazacu180
Ioana Cazacu (IoanaCazacu180) Carolina Harea (CarolinaHarea804) 18 Apr 2020, 17:37

si mai mult de 10 minute pana ce devine elastic  apoi lovit de mai multe ori de masa ori in vasul in care a fost framantat intors si lovit aruncat reluat intors  aruncat etc  Face bine fragezeste . Si nu uitati dupa ce a dosăit bine  pus in tava si lasat inca  o jumatate de ora chiar mai mult sa creasca in tava apoi uns cu ou si dat la cuptor la foc moale 

CarolinaHarea804
Carolina Harea (CarolinaHarea804) Ioana Cazacu (IoanaCazacu180) 18 Apr 2020, 19:46

Multumesc la toti! Sa primit 🥰

Oxancic
Oxancic 18 Apr 2020, 22:19

E pentru prima data cînd coc pasca si sunt tare mîndra de ce mi-a iesit, sper sa placa familiei mele

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 22 Apr 2020, 12:15

Amintire din 2017!!!👏

Poza mea pentru reteta:
susulina
simona andreea (susulina) 04 Mar 2021, 19:20

Minunata

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
doinabutnaru465
doina butnaru (doinabutnaru465) 29 Apr 2021, 19:28

Va multumesc pentru o receta foarte bine descrisa si foarte gustoasa!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) doina butnaru (doinabutnaru465) 29 Apr 2021, 19:33

Cu drag!🤗

Anca Eu
Anca Eu 01 May 2021, 16:45

Cum nici anul asta nu se poate fără pasca, am făcut-o. Tot pasca Lena, cum zic ai mei. Încă o data, saru’mana Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anca Eu 01 May 2021, 20:55

Minunat, Paste Fericit!

JennyKauffman803
Jenny Kauffman (JennyKauffman803) 30 Apr 2022, 15:30

I used the microsoft translation, and along with the video, and the pictures and I was able to easily make this recipe. I added lemon zest to the dough and to the cheese, and I soaked the raisins in rum overnight. I loved that with the tips about the baking, my pasca did not look burnt. I will continue to use this recipe for years to come!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jenny Kauffman (JennyKauffman803) 03 May 2022, 08:35

Thank you very much for the message!

Fialka30
Fialka30 27 May 2022, 17:44

Am pregatit si in acest an, pasca dupa aceasta reteta. Am mai facut acum 2 ani prima data si in acest an a doua oara. Vis a vis nu am ce comenta: foarte bun aluatul ( ca de covrig proaspat dulce), foarte buna umplutura de branza dulce. In schimb de fiecare data cand am facut am avut probleme la coacere.Adica, pe o portiune mare pe mijloc,impletiturile cu forma crucii au ramas crude oricat nu am tinut pasca la cuptor. Din cauza asta , am fost nevoita si pasca sa o tin la cuptor mai mult si respectiv tot aluatul de la pasca a fost mai tare( nu asa fraged cum ar trebui), in schimb, pe mijloc aluat crud.

Concluzie/ sfat: pasca este nemaipomenita, dar eu pe viitor nu mai pun aluat pe mijloc, nimic.

Nota mea pentru reteta: