Merdenele cu brânză

Merdenele cu brânză

Este foarte simplu să cumperi niște merdenele de la patiseria de cartier, dar cu greu, sau chiar imposibil, să găsiți merdenele care să aibă miros intens de unt și un gust de brânză bun. Anume așa sunt merdenelele de casă, pregătite cu grijă și din ingrediente sigure. Mi-a plăcut mult și procesul de pregătire - nu este complicat, observați în pași că nici multe ingrediente sofisticate nu vă trebuie.

Cu toții am fost încântați de aceste merdenele de casă - chiar sunt foietate, cu aromă de unt și gust minunat de brânză aleasă cu grijă (fără miros și gust specific de brânză stricată, cum mai găsesc la unele patiserii).

Eu prefer să nu folosesc griș în compoziția de brânză pentru merdenele, dar în acest caz trebuie să cumpărați o brânză de vaci mai sfărâmicioasă, și nici într-un caz prea cremoasă sau lichidă. Dacă nu găsiți, atunci da, folosiți câteva linguri de griș, să nu curgă umplutura la copt.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
500 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Oțet
0.5 lingurite
   
Apă caldă
250 ml
   
Unt
150 g
să fie de 80% și moale, la temperatura camerei
Brânză de vaci
500 g
alegeți brânza mai sfărâmicioasă și scursă bine de zer
Telemea
200 g
   
Ouă
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți într-un bol făina cu sarea și adăugați peste acestea apa și oțetul.

Amestecați bine mai întâi cu o lingură, până se încorporează ingredientele.

Merdenele cu brânză - Pas 1
Pas 2

Apoi treceți aluatul pe masa presărată cu un pic de făină și îl mai frământați până devine uniform.

Lăsați acum 10 minute să se odihnească, chiar așa pe masă și acoperit cu un prosop.

Merdenele cu brânză - Pas 2
Pas 3

După acest timp îl tăiați în 8 bucăți uniforme și formați bile din ele.

Iarăși lăsați să se odihnească pe masă timp de 15 minute.

Merdenele cu brânză - Pas 3
Pas 4

Până se odihnește aluatul pregătiți untul - tăiați-l și pe acesta în 8 cuburi cât de cât uniforme.

Merdenele cu brânză - Pas 4
Pas 5

Acum întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie cât mai subțire.

Vă ajutați cu puțină făină, să nu se lipească aluatul de masă în proces.

Merdenele cu brânză - Pas 5
Pas 6

Luați un cub de unt și ungeți foaia cu el - cel mai simplu este să o faceți cu degetele, dar depinde cum vă descurcați mai bine.

Merdenele cu brânză - Pas 6
Pas 7

Acum aduceți una din margini spre mijloc, așa cum vedeți în poză.

Suprapuneți peste ea cealaltă margine.

Merdenele cu brânză - Pas 7
Pas 8

Apoi iarăși aduceți marginile spre mijloc și formați așa un plic.

Merdenele cu brânză - Pas 8
Pas 9

Acesta îl îndoiți și primul aluat pentru o merdenea este gata.

Merdenele cu brânză - Pas 9
Pas 10

La fel întindeți, ungeți cu unt și împăturiți restul bilelor - la final aranjați toate aceste aluaturi pe un fund sau farfurie.

Acoperiți cu o folie de plastic și puneți la frigider pentru 1-2 ore.

Cred că merg și congelate, pentru când aveți poftă de merdenele și nu aveți timp să lucrați foile.

Merdenele cu brânză - Pas 10
Pas 11

Până se răcește aluatul, aveți timp să pregătiți umplutura.

Într-un bol amestecați brânza de vaci cu telemeaua sfărâmată bucățele și oul.

La mine nu a fost nevoie să mai adaug sare, pentru că s-a reglat bine cu brânza telemea, dar gustați și potriviți după necesitate.

Dacă este mai lichidă compoziția de brânză, adăugați 2-3 linguri de griș în ea, să rețină zerul în exces.

Merdenele cu brânză - Pas 11
Pas 12

Acum luați fiecare bucată de aluat și o întindeți într-un pătrat mare - recomand mijlocul să-l lăsați puțin mai gros și marginile mai subțiri, veți observa mai jos de ce.

Pe mijloc întindeți umplutura de brânză.

Merdenele cu brânză - Pas 12
Pas 13

Aduceți marginile laterale spre mijloc.

Merdenele cu brânză - Pas 13
Pas 14

Apoi celelalte iarăși spre mijloc și obținem așa un plic.

Merdenele cu brânză - Pas 14
Pas 15

Acest plic îl aranjăm cu marginile în jos pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.

La fel modelați și restul merdenelelor.

Merdenele cu brânză - Pas 15
Pas 16

Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 20-30 de minute, sau până se rumenesc frumos.

Merdenele cu brânză - Pas 16
Pas 17

După ce le lăsați un pic să se răcească, le puteți savura și observați cât de foietate sunt.

De gust nici nu mai spun...

Poftă Bună!

Merdenele cu brânză - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 28 Jan 2020, 15:01

Arata foarte bine.Dar,pot folosi doar branza telemea?Si inca o intrebare,le-ai copt cu ventilatie?Multumesc,Violeta.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 28 Jan 2020, 15:12

Da, poti folosi orice branza. Nu, le-am copt simplu. 😉

violeta.nuky
violeta.nuky 28 Jan 2020, 16:26

Multumesc.

cdianac
cdianac 03 Feb 2020, 08:07

EXCEPTIONALE!

In sfarsit am gasit o reteta care se face extrem de usor si care iese perfect. Fara ulei in surplus si eventual gust de ranced, ca cele din oras. Fara uns si impaturit si iar uns si iar impaturit...de nu stiu cate ori! Untul le da o savoare aparte. Sunt foarte foarte bune si au fost foarte apreciate de cei care le-au mancat.

Cu siguranta le voi mai face, fiind preferatele mele. 

Multumesc Lena!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) cdianac 03 Feb 2020, 08:12

Super! Ma bucur mult si sa aveti pofta mare😘😘😘