Merdenele cu branza

Merdenele cu branza

Este foarte simplu sa cumperi niste merdenele de la patiseria de cartier, dar cu greu, sau chiar imposibil, sa gasiti merdenele care sa aiba miros intens de unt si un gust de branza bun. Anume asa sunt merdenelele de casa, pregatite cu grija si din ingrediente sigure. Mi-a placut mult si procesul de pregatire - nu este complicat, observati in pasi ca nici multe ingrediente sofisticate nu va trebuie.

Cu totii am fost incantati de aceste merdenele de casa - chiar sunt foietate, cu aroma de unt si gust minunat de branza aleasa cu grija(fara miros si gust specific de branza stricata, cum mai gasesc la unele patiserii).

Eu prefer sa nu folosesc gris in compozitia de branza pentru merdenele, dar in acest caz trebuie sa cumparati o branza de vaci mai sfaramicioasa, si nici intr-un caz prea cremoasa sau lichida. Daca nu gasiti, atunci da, folositi cateva linguri de gris, sa nu curga umplutura la copt.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Sare
0.5 lingurite
Otet
0.5 lingurite
Apa calda
250 ml
Unt
150 g
sa fie de 80% si moale, la temperatura camerei
Branza de vaci
500 g
alegeti branza mai sfaramicioasa si scursa bine de zer
Telemea
200 g
Oua
1 buc

Pasi de urmat

1

Puneti intr-un bol faina cu sarea si adaugati peste acestea apa si otetul.

Amestecati bine mai intai cu o lingura, pana se incorporeaza ingredientele.

2

Apoi treceti aluatul pe masa presarata cu un pic de faina si il mai framantati pana devine uniform.

Lasati acum 10 minute sa se odihneasca, chiar asa pe masa si acoperit cu un prosop.

3

Dupa acest timp il taiati in 8 bucati uniforme si formati bile din ele.

Iarasati lasati sa se odihneasca pe masa timp de 15 minute.

4

Pana se odihneste aluatul pregatiti untul - taiati-l si pe acesta in 8 cuburi cat de cat uniforme.

5

Acum intindeti fiecare bila de aluat intr-o foaie cat mai subtire.

Va ajutati cu putina faina, sa nu se lipeasca aluatul de masa in proces.

6

Luati un cub de unt si ungeti foaia cu el - cel mai simplu este sa o faceti cu degetele, dar depinde cum va descurcati mai bine.

7

Acum aduceti una din margini spre mijloc, asa cum vedeti in poza.

Suprapuneti peste ea cealalta margine.

8

Apoi iarasi aduceti marginile spre mijloc si formati asa un plic.

9

Acesta il indoiti si primul aluat pentru o merdenea este gata.

10

La fel intindeti, ungeti cu unt si impaturiti restul bilelor - la final aranjati toate aceste aluaturi pe un fund sau farfurie.

Acoperiti cu o folie de plastic si puneti la frigider pentru 1-2 ore.

Cred ca merg si congelate, pentru cand aveti pofta de merdenele si nu aveti timp sa lucrati foile.

11

Pana se raceste aluatul, aveti timp sa pregatiti umplutura.

Intr-un bol amestecati branza de vaci cu telemeaua sfaramata bucatele si oul.

La mine nu a fost nevoie sa mai adaug sare, pentru ca s-a reglat bine cu branza telemea, dar gustati si potriviti dupa necesitate.

Daca este mai lichida compozitia de branza, adaugati 2-3 linguri de gris in ea, sa retina zerul in exces.

12

Acum luati fiecare bucata de aluat si o intindeti intr-un patrat mare - recomand mijlocul sa-l lasati putin mai gros si marginile mai subtiri, veti observa mai jos de ce.

Pe mijloc intindeti umplutura de branza.

13

Aduceti marginile laterale spre mijloc.

14

Apoi celelalte iarasi spre mijloc si obtinem asa un plic.

15

Acest plic in aranjam cu marginile in jos pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

La fel modelati si restul merdenelelor.

16

Le coaceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 20-30 de minute, sau pana se rumenesc frumos.

17

Dupa ce le lasati un pic sa se raceasca, le puteti savura si observati cat de foietate sunt.

De gust nici nu mai spun...

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 bucati
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

violeta.nuky
violeta.nuky 28 ian 2020, 15:01

Arata foarte bine.Dar,pot folosi doar branza telemea?Si inca o intrebare,le-ai copt cu ventilatie?Multumesc,Violeta.

lena
Elena (lena) violeta.nuky 28 ian 2020, 15:12

Da, poti folosi orice branza. Nu, le-am copt simplu. 😉

violeta.nuky
violeta.nuky 28 ian 2020, 16:26

Multumesc.

cdianac
cdianac 03 feb 2020, 08:07

EXCEPTIONALE!

In sfarsit am gasit o reteta care se face extrem de usor si care iese perfect. Fara ulei in surplus si eventual gust de ranced, ca cele din oras. Fara uns si impaturit si iar uns si iar impaturit...de nu stiu cate ori! Untul le da o savoare aparte. Sunt foarte foarte bune si au fost foarte apreciate de cei care le-au mancat.

Cu siguranta le voi mai face, fiind preferatele mele. 

Multumesc Lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) cdianac 03 feb 2020, 08:12

Super! Ma bucur mult si sa aveti pofta mare😘😘😘