Mancare de mazare cu chiftele

Mancare de mazare cu chiftele

In ultima perioada ne-am bucurat de mazarea noastra din gradina, copiii au ciugulit continuu din ea si cu mare pofta. La final, le-am provocat sa culeaga cat mai multa si sa le gatesc o mancare de mazare cu chiftelute, sa inteleaga valoarea mancarii din legumele proprii, crescute cu rabdare si natural.

A avut mare succes tot procesul, dar mai ales rezultatul, mancarica de mazare a iesit delicioasa, desi era improvizata de mine fara vreo reteta anume. Chiftelele le puteti modela mai mari sau mai mici, dupa cum va este rabdarea si indemanarea. La fel puteti sa le faceti din orice carne preferati, eu am combinat carne tocata de vita si porc, dar merg foarte bine preparate din curcan sau pui.

Iar daca nu aveti carne tocata sau rabdare cu chiftelele, puteti sa pregatiti mancarea de mazare clasica, cu carne.

Ingrediente

Mazare verde
1 kg
congelata sau proaspata
Carne tocata
500 g
eu am pus chiar mai multa, ne place sa fie multe chiftelute in mancare
Ceapa
2 buc
Morcovi
1 buc
Ulei
50 ml
Oua
1 buc
Sare
3 lingurite
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Patrunjel tocat
1 lingura
proaspat sau uscat
Marar tocat
2 linguri
plus alte mirodenii dupa preferinte
Frunza de dafin
2 buc
Pasta de rosii
1 lingura

Pasi de urmat

1

Puneti carnea tocata intr-un bol, adaugati peste ea 1 ceapa tocata marunt cu un cutit sau la robot.

2

Adaugati 1 ou, 1 lingurita de sare, patrunjel tocat si putin piper negru macinat.

Amestecati bine cu mainile toata compozitia, sa fie uniforma si omogena.

3

Formati chiftelute mici cu mainile si le puneti la prajit(cu putin ulei) intr-o tigaie mare, eu le-am pus la prajit chiar in ceaunul in care am pregatit mancarea de mazare in continuare.

4

Cu o furculita le intoarceti atent, sa se rumeneasca bine pe toate partile.

5

Apoi le scoateti cu spatula pe o farfurie si lasati putin deoparte.

Daca aveti chiftele mai multe(sau tigaie mai mica), le prajiti in 2-3 ture.

6

In acelasi ceaun/tigaie cu uleiul in care s-au calit chiftelele adaugati 1 ceapa si 1 morcov tocate cubulete mici. Amestecati si caliti timp de 5-8 minute, pana incep usor sa se rumeneasca.

7

Adaugati apoi 1 lingura pasta de rosii, amestecati si mai caliti 2 minute.

8

Acum puneti mazarea verde, noi acum am avut-o proaspata, dar de obicei folosesc mazare verde congelata.

9

Adaugati apa rece cat s-o acopere bine, amestecati.

10

Adaugati 2 frunze de dafin si lasati la foc mare pana incepe sa fiarba bine.

Atunci micsorati focul si fierbeti incet timp de 20-30 de minute.

11

Dupa acest timp adaugati chiftelutele prajite, amestecati si mai fierbeti inca 15 minute. Daca apa a mai scazut intre timp si va place mancarea cu mai multa zeama, adaugati inca putina apa fierbinte in mancare.

12

La final, potriviti de sare, adaugati marar verde tocat si alte mirodenii preferati, amestecati bine si inchideti focul.

Lasati mancarea 15 minute cu capac, sa se aseze bine aromele, apoi serviti cu mare placere, este delicioasa.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Nicusor
Nicusor 30 iun 2021, 16:35

Lena ne prezinta inca o reteta grozava, mincarica de mazare. Mama o facea la fel si, imi amintesc cum mararul era ingredient de baza atit pentru mazare cit si pentru chiftele.

Nota mea pentru reteta: