Mâncare de mazăre cu chiftele

Mâncare de mazăre cu chiftele

În ultima perioadă ne-am bucurat de mazărea noastră din grădină, copiii au ciugulit continuu din ea și cu mare poftă. La final, le-am provocat să culeagă cât mai multă și să le gătesc o mâncare de mazăre cu chifteluțe, să înțeleagă valoarea mâncării din legumele proprii, crescute cu răbdare și natural.

A avut mare succes tot procesul, dar mai ales rezultatul, mâncărică de mazăre a ieșit delicioasă, deși era improvizată de mine fără vreo rețetă anume. Chiftelele le puteți modela mai mari sau mai mici, după cum vă este răbdarea și îndemânarea. La fel puteți să le faceți din orice carne preferați, eu am combinat carne tocată de vită și porc, dar merg foarte bine preparate din curcan sau pui.

Iar dacă nu aveți carne tocată sau răbdare cu chiftelele, puteți să pregătiți mâncarea de mazăre clasică, cu carne.

Ingrediente

Mazare verde
1 kg
congelată sau proaspătă
Carne tocata
500 g
eu am pus chiar mai multă, ne place să fie multe chifteluțe în mâncare
Ceapa
2 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ulei
50 ml
   
Oua
1 buc
   
Sare
3 lingurite
   
Piper negru macinat
0.25 lingurite
   
Patrunjel tocat
1 lingura
proaspăt sau uscat
Marar tocat
2 linguri
plus alte mirodenii după preferințe
Frunza de dafin
2 buc
   
Pasta de rosii
1 lingura
   

Pasi de urmat

Pas 1

Puneți carnea tocată într-un bol, adăugați peste ea 1 ceapă tocată mărunt cu un cuțit sau la robot.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 1
Pas 2

Adăugați 1 ou, 1 linguriță de sare, pătrunjel tocat și puțin piper negru măcinat.

Amestecați bine cu mâinile toată compoziția, să fie uniformă și omogenă.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 2
Pas 3

Formați chifteluțe mici cu mâinile și le puneți la prăjit(cu puțin ulei) într-o tigaie mare, eu le-am pus la prăjit chiar în ceaunul în care am pregătit mâncarea de mazăre în continuare.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 3
Pas 4

Cu o furculiță le întoarceți atent, să se rumenească bine pe toate părțile.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 4
Pas 5

Apoi le scoateți cu spatula pe o farfurie și lăsați puțin deoparte.

Dacă aveți chiftele mai multe(sau tigaie mai mică), le prăjiți în 2-3 ture.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 5
Pas 6

În același ceaun/tigaie cu uleiul în care s-au călit chiftelele adăugați 1 ceapă și 1 morcov tocate cubulețe mici. Amestecați și căliți timp de 5-8 minute, până încep ușor să se rumenească.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 6
Pas 7

Adăugați apoi 1 lingură pastă de roșii, amestecați și mai căliți 2 minute.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 7
Pas 8

Acum puneți mazărea verde, noi acum am avut-o proaspătă, dar de obicei folosesc mazăre verde congelată.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 8
Pas 9

Adăugați apă rece cât s-o acopere bine, amestecați.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 9
Pas 10

Adăugați 2 frunze de dafin și lăsați la foc mare până începe să fiarbă bine.

Atunci micșorați focul și fierbeți încet timp de 20-30 de minute.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 10
Pas 11

După acest timp adăugați chifteluțele prăjite, amestecați și mai fierbeți încă 15 minute. Dacă apa a mai scăzut între timp și vă place mâncarea cu mai multă zeamă, adăugați încă puțină apă fierbinte în mâncare.

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 11
Pas 12

La final, potriviți de sare, adăugați mărar verde tocat și alte mirodenii preferați, amestecați bine și închideți focul.

Lăsați mâncarea 15 minute cu capac, să se așeze bine aromele, apoi serviți cu mare plăcere, este delicioasă.

Poftă Bună!

Mâncare de mazăre cu chiftele - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nicusor
Nicusor 30 Jun 2021, 16:35

Lena ne prezinta inca o reteta grozava, mincarica de mazare. Mama o facea la fel si, imi amintesc cum mararul era ingredient de baza atit pentru mazare cit si pentru chiftele.

Nota mea pentru reteta: