Plăcintă cu nuci și gem, de post

Plăcintă cu nuci și gem, de post

O plăcintă foarte fină, pufoasă, fragedă și gustoasă - nici nu-ți dai seama că este de post. Gemul poate fi oricare aveți și vă place, obligatoriu să aveți în vedere aluatul și pentru alte plăcinte - se lucrează foarte simplu și plăcut.

Ingrediente

Drojdie uscata
11 g
   
Apa calda
1 pahar
de 250ml
Faina alba calitate superioara
600 g
   
Zahar
0.5 pahare
   
Esenta de vanilie
1 buc
   
Coaja de lamaie rasa
1 lingura
   
Otet
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Nuci macinate
250 g
   
Dulceata
5 linguri
sau orice gem aveți - posibil să trebuiască mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de lichid este

Pași de urmat

Pas 1

Drojdia se dizolvă cu jumătate de pahar de apă caldă și se lasă 10 minute.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 1
Pas 2

În acest timp amestecați făina cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie și oțetul.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 2
Pas 3

Adăugați drojdia dizolvată la pasul 1.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați restul de apă(jumătate de pahar) și uleiul. Amestecați bine aluatul cu o lingură și o să vedeți că se uniformizează și devine foarte plăcut la atingere.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 4
Pas 5

Îl scoateți pe masă și frământați vreo 10 minute.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 5
Pas 6

Puneți aluatul într-un bol sau pungă(faceți o gaură mică să iasă aerul prin ea) și îl lăsați la frigider 1-2 ore.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 6
Pas 7

Cât aluatul se odihnește vă faceți treburile prin casă și pregătiți repede și umplutura: amestecați nucile cu gem și amestecați bine. Eu am pus niște dulceață de vișine...

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 7
Pas 8

Și am mai adăugat și câteva linguri de dulceață de zmeură, pentru culoare și aromă mai fină. Umplutura trebuie să fie mai groasă, dar nici prea uscată și nici să curgă tare.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 8
Pas 9

Aluatul îl luați din frigider și împărțiți în 2 bucăți egale. Întindeți o foaie groasă cam de 2-3 mm(din fiecare bucată de aluat), de mărimea tăvii de cuptor.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 9
Pas 10

Puneți foaia respectivă în tava unsă cu puțin ulei și o întindeți ușor cu mâinile să acopere mai toată suprafața. Turnați umplutura și începeți s-o întindeți ușor pe aluat.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 10
Pas 11

Cam așa trebuie să vină umplutura.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 11
Pas 12

Acoperiți cu a 2-a foaie de aluat și lipiți bine marginile.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 12
Pas 13

Lăsați plăcinta cu cuptor preîncălzit la 150-180 de grade până se rumenește frumos - cam 35-40 de minute.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 13
Pas 14

După ce o scoateți din cuptor, se acoperă cu un prosop până se răcorește bine.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 14
Pas 15

Apoi o porționați cum vă place și serviți cu mare poftă la un ceai....

Poftă Bună!

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 porții mici și ușoare)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

eduardu
Eduardu (eduardu) 11 Mar 2018, 13:28

Extraordinar de buna! Yamm! S-a terminat prea repede! :(

Poza mea pentru rețetă:
Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 26 Nov 2015, 23:41

As putea face umplutura din halva, Lena? Cum sa o fac de post?

lena
Elena (lena) Valentina (Valentina Chihai) 03 Dec 2015, 11:25

Hmm, greu.

Stiu ca in mod normal halvaua se amesteca cu o crema de unt.

Asa poti incerca sa o maruntesti si s-o amesteci cu un gem deschis la culoare, sau pur si simplu cu putina apa si nuci, sa fie ca o pasta mai groasa.

adriana.b
adriana.b 18 May 2015, 12:01

multumesc pt raspuns

esmeralda
esmeralda 02 Dec 2013, 03:07

Am facut-o, e simpla dar bunicica. Recomand tava MARE si aluatul subtire (caci creste si umplutura in strat mai subtire. Eu n-am prea intins foile cum trebuie si am facut jumatate de portie in tava mai micuta si a iesit cam groscioara. Nimic de zis, buna la gust, am pus si un pic de vanilie, coaja de lamaie etc. Data viitoare o sa intind aluatul cat pot. 

Nota mea pentru rețetă:
TheValeria71
valeria buleu (TheValeria71) 24 Nov 2011, 21:13

am facut si eu destule retete de la lena , si cind chiar numai stiu ce sa fac , mai ma uit ce mai fac si altii.Merita.Valeria

Nota mea pentru rețetă:
arissa
arissa 23 Nov 2011, 14:40

Sigur o fac ! Spune-mi te rog, ai facut-o in tava mare de aragaz sau una  mai mica? Multumim si pe curand.

lena
Elena (lena) arissa 23 Nov 2011, 19:09

Arissa, tava mare de aragaz.

Ionela A
Ionela A 23 Nov 2011, 09:32

Buna ,

Arata foarte bine. Abia stept sa o pun in aplicare. Cred ca voi face foile alta data si cu branza sarata; eu si fata mea preferam placinta cu branza sarata iar sotul si baiatul cu branza dulce .... Asa ca trebuie sa-i multumesc pe toti ! Am multe borcane cu gemuri si dulceturi in camara asa ca este o reteta bine-venita. Multumesc mult pt idei.

Pe curand, Ionela.

Nota mea pentru rețetă:
nusica
nusica 23 Nov 2011, 08:36

Uite,imi pare rau ca nu am avut aceasta reteta ieri,cand am facut o placinta cu mere,cu cafea ,care nu mi-a iesit,dar,aceasta arata bine si voi mai face,cred ca e foarte buna si usor de preparat.

ANDREEAG
ANDREEAG 23 Nov 2011, 08:26

 SUPER!! E BINE CA CINEVA SE GANDESTE SI LA CEI CE TIN POST . MULTUMIM LENA

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 23 Nov 2011, 07:44

Am facut si eu aceasta reteta si mi-a iesit  buna. Se poate folosi orice fel de dulceata sau gem si este o prajitura care te face sa te simti bine dupa ce o servesti.

Arată toate comentariile