Bezele

Bezele

Demult planificam sa lucrez la reteta de bezele, mai ales dupa multe intrebari despre utilizarea albusurilor. Dar, desi pare o reteta banala, chiar foarte, sunt cateva mici detalii care conteaza pentru obtinerea unui rezultat perfect.

Puteti inlocui zaharul pudra din reteta cu zahar simplu, dar veti avea mai mult de lucru si nu veti obtine bezeaua perfect lucioasa foarte repede. La fel, s-ar putea sa nu va iasa din prima din cauza temperaturii cuptorului, pana vedeti cum se impaca bezeaua perfecta cu cuptorul dvs s-ar putea sa mai gresiti, asa cel putin a fost la mine.

In concluzie, se merita toate eforturile si incercarile - sunt cei mai simpli biscuiti, fara grasime si fainuri, foarte aerati, se topesc in gura. Puteti adauga orice arome, culori, alune/nuci maruntite deasupra.

Aici aveti reteta din 3 albusuri(aproximativ 100g), cam cu aceasta cantitate veti avea o tava de cuptor plina de bezele. Mai bine sa faceti in cateva ture daca vreti mai multe, pentru ca bezeaua deja mixata trebuie pusa la cuptor, mai tarziu isi pierde din textura.

Ingrediente

Albus de ou
3 buc
aproximativ 100g de albus
Zahar pudra
150 g
la fiecare albus adaugat mai puneti 50g de zahar in plus - puteti folosi si zahar simplu, dar creste timpul de mixare
Sare
0.25 lingurite
un varf de cutit
Lamaie
0.5 buc

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand pregatiti si masurati zaharul - eu am trecut zaharul simplu prin aparatul de macinat cafea.

Bezele - Pas 1
Pas 2

Cu jumatatea de lamaie ungeti/degresati vasul in care veti face bezeaua.

Bezele - Pas 2
Pas 3

Separati albusurile si le puneti in bolul pregatit, adaugati sarea.

Avem pregatit si zaharul, ne putem apuca efectiv de mixat.

Bezele - Pas 3
Pas 4

Incepem sa mixam albusurile(fara zahar, doar cu sare).

Observati cum incepe sa se formeze spuma.

Bezele - Pas 4
Pas 5

Spuma tot creste, dar zahar inca nu adaugam.

Bezele - Pas 5
Pas 6

Cand avem albusurile batute spuma ferma, asa ca in poza intoarceti castronul si ele nu curg, nu se preling pe pereti - acesta e momentul cand incepem sa adaugam zaharul.

Bezele - Pas 6
Pas 7

Dar nu adaugam tot zaharul o data, cam cate o lingura(masurati ochiometric) si mixati bine dupa fiecare, cam jumate de minut intre reprize.

Bezele - Pas 7
Pas 8

Dupa ce ati terminat zaharul continuati sa mixati.

Bezele - Pas 8
Pas 9

Va opriti periodic, luati putina bezea intre degete, daca mai simtiti ca este compozitia grunjoasa, continuati sa mixati.

Va opriti cand bezeaua este perfect neteda si moale.

Daca puneti zahar simplu, nu pudra, va dura mai mult pana se topeste de tot, deci va creste timpul de mixare si stresul dvs :)

Bezele - Pas 9
Pas 10

Un alt indicator, daca scoateti paletele mixerului din albus, acesta trebuie sa fie ferm, alb lucios si cu varfurile intinse.

Bezele - Pas 10
Pas 11

Pregatiti hartia de copt pt tava, o taiati dupa dimensiune si ungeti dosul colturilor cu putin albus. Asa va adera bine la tava si nu va fugi cand veti pune bezelele pe hartie.

Eu as recomanda chiar sa presarati butina faina sau amidon peste hartie, daca e o hartie de proasta calitate s-ar putea lipi bezelele de ea.

Bezele - Pas 11
Pas 12

Cu un pos de ornat sau cu lingura formam bezele.

Nu le faceti prea mari si groase pt ca va creste timpul de coacere.

Bezele - Pas 12
Pas 13

La cuptorul electric le coaceti timp de 1.5-2 ore, la 70-90 de grade, prima jumatate de ora nu deschideti usa cuptorului ca sa nu crape bezelele. Timpul poate varia in functie de fiecare cuptor.

La cuptorul cu gaz se coc la treapta cea mai mica si cu cuptorul intredeschis(puneti un creion in usa).

Daca bezelele se rumenesc prea repede, trebuie deschis cuptorul si micsorata temperatura.

Cand se desprind usor de hartie/tava sunt gata.

Bezele - Pas 13
Pas 14

Ale mele n-au iesit perfect albe pentru ca le-am lasat vreo ora fara supraveghere si nu am prins momentul cand trebuia sa fac temperatura mai mica.

Le-am facut seara, dupa ce s-au copt le-am lasat in cuptor pana dimineata sa se usuce perfect.

Aici aveti poza cu bezele mici, au fost perfect uscate si fragede.

Bezele - Pas 14
Pas 15

Aici sunt bezelele mai mari, la acelasi timp de coacere, au fost ferme deasupra dar inauntru mai moi si cleioase.

Deci, reteta simpla dar cu multe detalii de avut in vedere, pana tinteti cont de ele si va obisnuiti - pentru ca merita :)

Pofta Buna!

Bezele - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (1 tava de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

AnneStartitudeCasting225
Anne StartitudeCasting (AnneStartitudeCasting225) 03 Jun 2020, 19:35

Sigur nu se înmoaie cu zahar praf? Nu știu de ce mi se lichefiaza puțin atunci când adaug zaharul. Înainte de aceasta etapa, albușurile sunt bătute f bine, nu cad dacă întorc castronul dar când adaug zaharul, aluneca, nu își pierd forma dar nu mai au acea consistenta

lena
Elena (lena) Anne StartitudeCasting (AnneStartitudeCasting225) 03 Jun 2020, 19:47

Zaharul pudra trebuie adaugat treptat, cate putin, si atunci iese bine. Daca il puneti pe tot o data, are tendinta sa lichefieze bezeaua.😉

Anne-MarieZaharia105
Anne-Marie Zaharia (Anne-MarieZaharia105) Elena (lena) 04 Jun 2020, 08:53

Treptat am adaugat dar nu stiu ce se intampla. Oricum, bezelele ies, nu se inmoaie in tava doar ca, asa cum am vazut in multe filmulete, atunci cand se adauga zaharul, bezeaua ar fi trebuit sa ramana la fel de tare, nu sa alunece din vas. Multumesc mult pentru raspunsul rapid

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 15 Mar 2019, 00:27

Cuptorul trebuie preâncălzit?

daria26
daria26 20 Jul 2018, 13:33

Si o tin 2 ore la 70 grade?

daria26
daria26 20 Jul 2018, 13:17

S a ingrosat si cand am inceput sa o pun pe tava iar se inmoaie, deci nu stiu care e problema! O pun asa la cuptor da de s a primi! Multumesc mult

Poza mea pentru reteta:
daria26
daria26 20 Jul 2018, 12:43

Cum sa o ingros??? 😔😔😔

Poza mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 09:38

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 24 Nov 2015, 14:13

ma bucur ca ai postat o reteta probata de bezele!chiar ies foarte bune!am mai incercat de pe net dar nu...in sfarsit nu mai arunc albusurile cu care chiar nu stiam ce sa fac.am insa o mica intrebare:daca raman pana a doua zi(ceea ce nu se intampla des) se inmoaie!oare absorb umezeala din aer?ar trebui sa le pastrez intr-o punga ca sa ramana tari?multumesc!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 03 Dec 2015, 11:27

Da, aceastea o cam absorb, recomand sa incerci Bezelele Elvetiene de pe site, alea sunt mult mai stabile si nu se inmoaie asa usor si repede.

Trebuie pastrate mai bine intr-o cutie de carton si in loc uscat.

allinaraicu
allinaraicu 13 Jul 2015, 15:48

Iata-i!Sunt deliciosi,doar ca m-am convins ca trebuie neaparst sa-mi procur ustensilele necesare pu ornat.Astept sa se trezeasca Davidash sa vad ce va spune,dar bezeaua cruda a gustat-o cu pofta.:-) I-am scapat si eu si s-au rumenit un pic,dar ca prima data consider ca mi-au iesit de nota 9.;)

Poza mea pentru reteta:
Crissie
Crissie 30 May 2015, 23:57

In sfirsit am gasit timp si le-am facut! In citeva din ele am pus cacao si-au iesit foarte bune, doar ca trebuie mincate repede ca se inmoaie.

Poza mea pentru reteta:
Crissie
Crissie 16 May 2015, 17:23

Lena, un mare multumesc pentru aceasta reteta! Demult asteptam pe site o reteta reusita cu bezele si cu macarons (sper ca o sa apara si acestia din urma in curind)! Chiar daca internetul e plin de retete de tot felul, cea mai mare incredere o am in tine Lena (sper ca te superi ca vorbesc "la tu", parca e mai usor asa si mai familial). Expermintezi pentru noi, faci greseli, strici produse ca sa ajungi la reteta perfecta si ca sa nu gresim noi, si pentru asta ma inchin pin' la pamant! Pentru OAMENI ca tine!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile