Bezele

Bezele

Demult planificam să lucrez la rețeta de bezele, mai ales după multe întrebări despre utilizarea albușurilor. Dar, deși pare o rețetă banală, chiar foarte, sunt câteva mici detalii care contează pentru obținerea unui rezultat perfect.

Puteți înlocui zahărul pudră din rețetă cu zahăr simplu, dar veți avea mai mult de lucru și nu veți obține bezeaua perfect lucioasă foarte repede. La fel, s-ar putea să nu vă iasă din prima din cauza temperaturii cuptorului, până vedeți cum se împacă bezeaua perfectă cu cuptorul dvs s-ar putea să mai greșiți, așa cel puțin a fost la mine.

În concluzie, se merită toate eforturile și încercările - sunt cei mai simpli biscuiți, fără grăsime și făinuri, foarte aerate, se topesc în gură. Puteți adăuga orice arome, culori, alune/nuci mărunțite deasupra.

Aici aveți rețeta din 3 albușuri (aproximativ 100g), cam cu această cantitate veți avea o tavă de cuptor plină de bezele. Mai bine să faceți în câteva ture dacă vreți mai multe, pentru că bezeaua deja mixată trebuie pusă la cuptor, mai târziu își pierde din textură.

Ingrediente

Albuș de ou
3 buc
aproximativ 100g de albuș
Zahăr pudră
150 g
la fiecare albuș adăugat mai puneți 50g de zahăr în plus - puteți folosi și zahăr simplu, dar crește timpul de mixare
Sare
0.25 lingurite
un vârf de cuțit
Lămâie
0.5 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând pregătiți și măsurați zahărul - eu am trecut zahărul simplu prin aparatul de măcinat cafea.

Bezele - Pas 1
Pas 2

Cu jumătatea de lămâie ungeți/degrasați vasul în care veți face bezeaua.

Bezele - Pas 2
Pas 3

Separati albușurile și le puneți în bolul pregătit, adăugați sarea.

Avem pregătit și zahărul, ne putem apuca efectiv de mixat.

Bezele - Pas 3
Pas 4

Începem să mixăm albușurile (fără zahăr, doar cu sare).

Observați cum începe să se formeze spuma.

Bezele - Pas 4
Pas 5

Spuma tot crește, dar zahăr încă nu adaugăm.

Bezele - Pas 5
Pas 6

Când avem albușurile bătute spumă fermă, așa ca în poză, întoarceți castronul și ele nu curg, nu se preling pe pereți - acesta e momentul când începem să adăugăm zahărul.

Bezele - Pas 6
Pas 7

Dar nu adăugăm tot zahărul o dată, cam câte o lingură (măsurați ochiometric) și mixați bine după fiecare, cam jumătate de minut între reprize.

Bezele - Pas 7
Pas 8

După ce ați terminat zahărul continuați să mixați.

Bezele - Pas 8
Pas 9

Vă opriți periodic, luați puțină bezea între degete, dacă mai simțiți că este compoziția grunjoasă, continuați să mixați.

Vă opriți când bezeaua este perfect netedă și moale.

Dacă puneți zahăr simplu, nu pudră, va dura mai mult până se topește de tot, deci va crește timpul de mixare și stresul dvs :)

Bezele - Pas 9
Pas 10

Un alt indicator, dacă scoateți paletele mixerului din albuș, acesta trebuie să fie ferm, alb lucios și cu vârfurile întinse.

Bezele - Pas 10
Pas 11

Pregătiți hârtia de copt pentru tavă, o tăiați după dimensiune și ungeți dosul colțurilor cu puțin albuș. Așa va adera bine la tavă și nu va fugi când veți pune bezelele pe hârtie.

Eu aș recomanda chiar să presărați puțină făină sau amidon peste hârtie, dacă e o hârtie de proastă calitate s-ar putea lipi bezelele de ea.

Bezele - Pas 11
Pas 12

Cu un poș de ornat sau cu lingura formăm bezele.

Nu le faceți prea mari și groase pentru că va crește timpul de coacere.

Bezele - Pas 12
Pas 13

La cuptorul electric le coaceți timp de 1.5-2 ore, la 70-90 de grade, prima jumătate de oră nu deschideți ușa cuptorului ca să nu crape bezelele. Timpul poate varia în funcție de fiecare cuptor.

La cuptorul cu gaz se coc la treapta cea mai mică și cu cuptorul întredeschis (puneți un creion în ușă).

Dacă bezelele se rumenesc prea repede, trebuie deschis cuptorul și micșorată temperatura.

Când se desprind ușor de hârtie/tavă sunt gata.

Bezele - Pas 13
Pas 14

Ale mele n-au ieșit perfect albe pentru că le-am lăsat vreo oră fără supraveghere și nu am prins momentul când trebuia să fac temperatura mai mică.

Le-am făcut seara, după ce s-au copt le-am lăsat în cuptor până dimineața să se usuce perfect.

Aici aveți poza cu bezelele mici, au fost perfect uscate și fragede.

Bezele - Pas 14
Pas 15

Aici sunt bezelele mai mari, la același timp de coacere, au fost ferme deasupra dar înăuntru mai moi și cleioase.

Deci, rețetă simplă dar cu multe detalii de avut în vedere, până țineți cont de ele și vă obișnuiți - pentru că merită :)

Poftă Bună!

Bezele - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (1 tavă de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

natalia74
natalia74 15 May 2015, 12:34

lena buna ziua te rog daca poti sa ne arati si noua cum se face tusonca tu stii depre ce vorbesc carne de pui por innabusita daca ai facut vreodata tare mult as vrea sa fac dar totusi as vrea o anumita receta sii mai bine de la tine multumesc pentru intelegere

tiki
tiki 15 May 2015, 12:36

Buna. Vai ce rau imi pare ca nu am poze cu ce fac eu. Le faceam inainte de a ma apuca sa pozez. Reteta mea e fix asa cu deosebirea ca bat pe aburi si cu telul. Greu. Totdeauna mi se pare ca cu telul iese mai mult. Apoi in cuptor pun tava pe raftul de sus si las usa 1 cm deschisa. Mult, nu am cronometrat niciodata. Cand sunt gata fac o crema de cacao,tare si lipesc 2 la baza cu tuguiala spre exterior.Crema cam de 0,5 cm, si tavalesc crema prin nuca macinata sau cocos. Sunt f. de efect,( cam ca  Sarah Bernath). Totdeauna fac cand am albusuri ramase de la altceva. Chiar ma tenteaza. Pupici.

Crissie
Crissie 16 May 2015, 17:23

Lena, un mare multumesc pentru aceasta reteta! Demult asteptam pe site o reteta reusita cu bezele si cu macarons (sper ca o sa apara si acestia din urma in curind)! Chiar daca internetul e plin de retete de tot felul, cea mai mare incredere o am in tine Lena (sper ca te superi ca vorbesc "la tu", parca e mai usor asa si mai familial). Expermintezi pentru noi, faci greseli, strici produse ca sa ajungi la reteta perfecta si ca sa nu gresim noi, si pentru asta ma inchin pin' la pamant! Pentru OAMENI ca tine!

Nota mea pentru rețetă:
monica aly
monica aly 16 May 2015, 18:50

Mie imi plac moi si cleioase la miljoc imi aduc aminte de copilarie

Crissie
Crissie 18 May 2015, 09:24

*Cer scuze pentru greseli, am scris in graba! Abia acum recitind comentariul am vazut greselile.  Vroiam sa zic "sper ca nu te superi..." si in loc de "experimentezi" am scris nu stiu ce cuvint de neinteles.

lena
Elena (lena) 18 May 2015, 10:17

Crissie, nici o problema cu greselile, se intampla si la mine, multumesc mult de comentariu si de apreciere. Desi lucrez si fac multe retete din pasiune, in momentele mai "grele" ma ajuta mult asa sustinere si faptul ca observati munca pe care o fac.

Va pup si spor la bucatarit

Crissie
Crissie 30 May 2015, 23:57

In sfirsit am gasit timp si le-am facut! In citeva din ele am pus cacao si-au iesit foarte bune, doar ca trebuie mincate repede ca se inmoaie.

Poza mea pentru rețetă:
allinaraicu
allinaraicu 13 Jul 2015, 13:43

Tocmai le-am pus in cuptor.Sper sa-mi reuseasca.Cautam o reteta reiesind din ce am prin casa ca sa-i prepar niste dulciuri piciului meu si cind am gasit aceasta reteta mi-am amintit de bunica.Ea ne facea de fiecare data cind cocea piine in cuptor la tara.Se primeau super.Offff de la 11 ani nu am mai gustat acest fel de duciuri de cind nu mai este bunica-sunt deja 16 ani!Ii fac azi cu gindul la ea caci a fost un om deosebit care mi-a marcat viata!Iti multumesc,Lena!O sa va pun o poza peste 2 ore sper sa'mi reuseasc,doar ca inca nu am un pos asa ca le-am facut cu lingura.:-) 

Nota mea pentru rețetă:
allinaraicu
allinaraicu 13 Jul 2015, 15:48

Iata-i!Sunt deliciosi,doar ca m-am convins ca trebuie neaparst sa-mi procur ustensilele necesare pu ornat.Astept sa se trezeasca Davidash sa vad ce va spune,dar bezeaua cruda a gustat-o cu pofta.:-) I-am scapat si eu si s-au rumenit un pic,dar ca prima data consider ca mi-au iesit de nota 9.;)

Poza mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 24 Nov 2015, 14:13

ma bucur ca ai postat o reteta probata de bezele!chiar ies foarte bune!am mai incercat de pe net dar nu...in sfarsit nu mai arunc albusurile cu care chiar nu stiam ce sa fac.am insa o mica intrebare:daca raman pana a doua zi(ceea ce nu se intampla des) se inmoaie!oare absorb umezeala din aer?ar trebui sa le pastrez intr-o punga ca sa ramana tari?multumesc!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 03 Dec 2015, 11:27

Da, aceastea o cam absorb, recomand sa incerci Bezelele Elvetiene de pe site, alea sunt mult mai stabile si nu se inmoaie asa usor si repede.

Trebuie pastrate mai bine intr-o cutie de carton si in loc uscat.

teddy
teddy 16 Jan 2016, 17:03

Pentru cei ce nu suportă zahărul ... Se poate folosi fructoză???????

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) teddy 16 Jan 2016, 17:28

De ce ati pus nota retetei fara s-o incercati?

Ref la fructoza, nu cred ca merge, zaharul aici tine bezelele tari si crocante. Fructoza nu are aceeasi proprietate, anume la bezele nu cred ca ar functiona la fel. Nu am incercat eu personal, dar asa am citit.

Sara178
Sara Ghimbasanu (Sara178) 16 Aug 2016, 17:31

Este o reteta foarte buna. Multumesc. Nu am decat 12 ani insa m-am gandit sa fac ceva dragut. Multumesc mult. Te pup!😘 LaLena.ro

Sara178
Sara Ghimbasanu (Sara178) 17 Aug 2016, 15:30

Am incercat sa fac si eu dar blatul a ramas moale. Nici modelul nu mi-a iesit. Dc?💁🙀😭

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Sara Ghimbasanu (Sara178) 17 Aug 2016, 16:43

Nu-i nimic Sara, este normal sa gresesti bezeaua, eu la 12 ani nici nu stiam s-o fac :)

Sunt mai mult ca sigura ca nu ai batut suficient, a fost prea moale nu a iesit modelul pentru ca nu se tinea tare. Data viitoare le bati un pic mai mult, incerc sa fac si un video intre timp sa ajute mai mult :)

Sara178
Sara Ghimbasanu (Sara178) 21 Aug 2016, 10:26

Dar nu am facut singura. Cu mama. Cred ca o sa ajute un videoclip. Multumesc. Maine incercam sa facem fursecuri. Te pup😘

Sara178
Sara Ghimbasanu (Sara178) 21 Aug 2016, 10:32

Eu am facut la mixer. Data viitoare voi lasa mai mult

Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 09:38

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
daria26
daria26 20 Jul 2018, 12:28

Elena, buna, inainte sa adaug zaharul pudra imi era crema ferma, castronul intors nu curge, acuma i am adaugat cate o lingura de zahar am mixat cate jumate de minut si mi s a lasat crema, s a facut moale moale! Ce sa fac?? Am nevoie urgent de bezele! Multumesc

lena
Elena (lena) daria26 20 Jul 2018, 12:31

Nu-mi dau seama, mai adauga putina zeama de lamaie, poate isi revine. Zaharul posibil sa-l fi adaugat prea repede.

daria26
daria26 20 Jul 2018, 12:33

Am facut exact, la fiexare repriza cate 30 secunde ....pot sa pun un pic de aroma de portocala ca nu am lamaie....

lena
Elena (lena) daria26 20 Jul 2018, 12:34

Nu, aroma este aroma, trebuie acreala, sare de lamaie sau zeama de lamaie.

daria26
daria26 20 Jul 2018, 12:43

Cum sa o ingros??? 😔😔😔

Poza mea pentru rețetă:
daria26
daria26 20 Jul 2018, 12:45

Sare de lamaie am, la 3 oua cata sare sa pun?

lena
Elena (lena) daria26 20 Jul 2018, 12:59

Un varf de lingurita.

daria26
daria26 20 Jul 2018, 13:17

S a ingrosat si cand am inceput sa o pun pe tava iar se inmoaie, deci nu stiu care e problema! O pun asa la cuptor da de s a primi! Multumesc mult

Poza mea pentru rețetă:
daria26
daria26 20 Jul 2018, 13:33

Si o tin 2 ore la 70 grade?

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 15 Mar 2019, 00:27

Cuptorul trebuie preâncălzit?

AnneStartitudeCasting225
Anne StartitudeCasting (AnneStartitudeCasting225) 03 Jun 2020, 19:35

Sigur nu se înmoaie cu zahar praf? Nu știu de ce mi se lichefiaza puțin atunci când adaug zaharul. Înainte de aceasta etapa, albușurile sunt bătute f bine, nu cad dacă întorc castronul dar când adaug zaharul, aluneca, nu își pierd forma dar nu mai au acea consistenta

lena
Elena (lena) Anne StartitudeCasting (AnneStartitudeCasting225) 03 Jun 2020, 19:47

Zaharul pudra trebuie adaugat treptat, cate putin, si atunci iese bine. Daca il puneti pe tot o data, are tendinta sa lichefieze bezeaua.😉

Anne-MarieZaharia105
Anne-Marie Zaharia (Anne-MarieZaharia105) Elena (lena) 04 Jun 2020, 08:53

Treptat am adaugat dar nu stiu ce se intampla. Oricum, bezelele ies, nu se inmoaie in tava doar ca, asa cum am vazut in multe filmulete, atunci cand se adauga zaharul, bezeaua ar fi trebuit sa ramana la fel de tare, nu sa alunece din vas. Multumesc mult pentru raspunsul rapid